JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Oscilloscopen
Testen en analyseren van schakelingen

► Meer info over de verschillende oscilloscopen

Onze oscilloscopen ▼

Oscilloscoop | Alle vragen over oscilloscopen beantwoord

Wat is een oscilloscoop?

Een oscilloscoop is een onmisbaar meetinstrument voor ontwikkelaars van elektronica. Het wordt gebruikt voor het testen en analyseren van schakelingen.

Doordat een oscilloscoopsignalen meet en uitzet tegen de tijd, maakt het variaties en eventuele afwijkende golfvormen duidelijk zichtbaar. Hoe nauwkeuriger de meting, hoe preciezer deze variaties in beeld worden gebracht.

Oscilloscopen gebruikt u om bijvoorbeeld:

 • Na te meten of een component in een circuit defect is
 • Geluid te analyseren
 • Te identificeren welke vorm het signaal heeft; golf-sinus, driehoek, blokgolf, zaagtand of complex
 • Faseverschillen tussen verschillende signalen te meten en in beeld te brengen.

De oscilloscoop is één van de meest universele elektronische meetapparaten. Een oscilloscoop is een elektronisch meetinstrument dat cyclische variaties in een elektrische grootheid goed zichtbaar kan maken.

Gewoonlijk geven de (horizontale) X-as de tijdas en de (verticale) Y-as (ordinaat) de spanningen weer. Het resulterende beeld noemt men een oscillogram. Er zijn zowel analoge als digitale oscilloscopen. De bijna volledige markt met analoge apparaten zijn nu vervangen door digitale apparaten. 

Soorten oscilloscopen

Waren oscilloscopen vroeger grote apparaten, tegenwoordig zijn ze in compact formaat verkrijgbaar met de hoogste precisie en uitvoermogelijkheden. De keuze loopt uiteen van handzame scopen met een standaardset aan functies die - afhankelijk van het te meten circuit - prima zijn in te zetten voor thuisgebruik, tot professionele gecertificeerde oscilloscopen die vooral geschikt zijn voor wetenschappelijke en industriële toepassingen. 

Oscilloscopen zijn onder te verdelen in:

 • Analoge oscilloscopen
 • Digitale oscilloscopen
 • Handoscilloscopen

In ons assortiment vindt u kwaliteitsmerken als:

 • Tektronix
 • Velleman
 • Voltcraft
 • Poco 
 • Rohde & Swarz
 • Rigol
 • Fluke

Oscilloscopen Tektronix

De oscilloscopen van Tektronix kenmerken zich door een hoge kwaliteit en technische innovaties.

Regelmatig zet het bedrijf een nieuwe oscilloscoop in de markt.

Oscilloscoop

Hoe werken oscilloscopen?

Oscilloscopen tonen het verloop van een elektrische spanning in de tijd. Op een scherm wordt de gemeten spanning uitgezet op de verticale as en het tijdsverloop op de horizontale as. Op die manier maakt het de amplitude (de maximale uitslag), frequentie, tijdsinterval, stijgtijd en vervorming van het signaal zichtbaar. 

Het signaal kan worden afgebeeld naast een tweede signaal, gemeten op een ander kanaal. Door beide signalen te verplaatsten en te schalen kunnen de golfvormen eenvoudig worden vergeleken. 

Signalen kunnen continu worden gemeten als functie van een intern (of extern) kloksignaal. Metingen worden gestart of gesynchroniseerd (getriggerd) op basis van in te stellen criteria. Bijvoorbeeld een signaalniveau gecombineerd met een
opgaande of neergaande flank.

Veelzijdigheid van digitale oscilloscopen

Veruit de meeste moderne oscilloscopen zijn digitaal. Een klein aantal fabrikanten maakt nog analoge modellen die werken met een beeldbuis die direct door de gemeten spanning wordt aangestuurd.

Digitale versies werken min of meer hetzelfde als analoge apparaten, alleen wordt het opgevangen analoge signaal direct geconverteerd naar een digitaal signaal. Deze zogenaamde DSO’s (digitale sampling oscilloscopes) bevatten veel meer functies en uitgebreidere mogelijkheden voor export van meetgegevens en koppeling aan netwerken.

Ook bieden ze vaak verfijndere meetmethoden en allerlei extra’s zoals het onthouden van metingen voor een pre-trigger signaal analyse. Er zijn ook DSO’s die zijn uitgebreid met
analysemogelijkheden voor digitale signalen en schakelingen.

Voordelen digitale oscilloscopen:

Vaak handzame en draagbare formaten
Zeer hoge bandbreedtes haalbaar
Vaak eenvoudige koppeling aan analysesoftware
Kleurenscherm
Kunnen automatische metingen genereren
Uitgebreide geheugenfuncties voor opslag eerdere metingen

Oscilloscoop

Uitgebreidere oscilloscopen voor meer precisie

Voor nauwkeurige precisiemetingen bieden we uitgebreidere professionele oscilloscopen binnen het midden- en hoge segment. Ze hebben als voordeel dat ze metingen automatisch verwerken. Daarbij worden opeenvolgende metingen gemiddeld om de invloed van ruis optimaal te beperken. 

De meeste van deze oscilloscopen bevatten ook een meetmenu waarbij onder andere de gemiddelde waarde, de effectieve waarde of de top-top waarde van een signaal wordt afgebeeld. Ook metingen in de tijd, zoals de frequentie of periodetijd van een signaal, maken ze zichtbaar. Vaak bestaat bovendien de mogelijkheid verschillende kanalen te combineren, bij elkaar op te tellen, van elkaar af te trekken of met elkaar te vermenigvuldigen. Een andere populaire optie is het analyseren van het vermogen van het signaal per frequentie.

Wat is het verschil tussen een oscilloscoop en multimeter?

Met een multimeter of voltmeter kan ook het verschil in spanning worden gemeten. Het zijn handzame apparaten om bijvoorbeeld thuis defecten in het stroomcircuit van apparaten op te sporen. De functies van een oscilloscoop zijn echter uitgebreider; deze meet, legt meteen het spanningsverloop over de tijd vast en brengt zo afwijkingen in beeld. Een multimeter geeft deze signalen alleen in cijfers weer. Maar is dat voor de gebruiker voldoende, dan is een multimeter zeker een prima en vaak goedkopere keuze dan een oscilloscoop.

Oscilloscopen tips

Wanneer voorzet- of USB-oscilloscopen gebruiken?

Voor hobbyisten die regelmatig eigen hardware combineren met een Arduino of een Raspberry-PI is een USB-oscilloscoop, eventueel uitgebreid met een logic analyzer of functie generator, een onmisbaar apparaat.

Het zal bij het debuggen van een I2C, SPI of UART bus vele uren uitsparen. De USB-oscilloscoop heeft als voordeel dat een gekoppelde laptop ook dienst kan doen als ontwikkelomgeving. Op die manier worden meetgegevens direct geëxporteerd en
bewaard. 

Een oscilloscoop kopen, tips om op te letten

Kies altijd een oscilloscoop met voldoende bandbreedte en ga uit van 5x de maximum frequentie die u wilt meten. Zo bent u altijd verzekerd van een nauwkeurige weergave. Kies voor het meten van 20MHz circuits dus voor een apparaat dat 100MHz aankan. 

Hoe hoger de 'rise time rating' hoe nauwkeuriger veranderingen in signalen met steile flanken worden weergegeven. Kies wederom minimaal een apparaat met een 5x hogere risetime. Dat geldt ook voor het de gewenste sampling rate uitgedrukt in giga of megabits per seconde. 

Wilt u meerdere binnenkomende signalen vergelijken, kies dan een model met voldoende analoge ingangen. Vrijwel alle regulier oscilloscopen hebben er twee. Oscilloscopen met 4 kanalen bieden meer mogelijkheden, maar zijn vanzelfsprekend wat duurder en worden vooral in professionele omgevingen gebruikt.

De maximale en minimale amplitude van het signaal dat het apparaat aan moet kunnen bepaalt de gewenste meetcategorie. Globaal gezegd is voor lage spanningen en hobby-elektronica CAT I geschikt. CAT II en III zijn vooral in te zetten voor lichtnettoepassingen en CAT IV wordt met name professioneel gebruikt, vaak met hoogspanningscircuits. 

Oscilloscoop

Hoe werkt een probe?

Een oscilloscoop wordt meestal gecombineerd met een probe. Deze zorgt ervoor dat het circuit waaraan gemeten wordt niet te veel wordt belast. Ook compenseert het de invloed van de kabel tussen probe en oscilloscoop. Er zijn probes die het signaal 1x of 10x verzwakken voor het geval een groot signaal wordt gemeten, of om minder energie uit het circuit te halen.

Een probe heeft zelf door zijn intrinsieke inductie, weerstand en capaciteit invloed op het binnenkomende signaal. Het is dus belangrijk, zeker bij nauwkeurige metingen en hoge frequenties, de probe te ‘neutraliseren’. Deze afwijking kan met een stelschroefje op de probe worden gecompenseerd. Goede probes hebben voor de hoge en lage frequentie een aparte compensatiemogelijkheid. De 1:10 probe is de standaard. 1:1 probes worden meestal toegepast bij een bandbreedte kleiner dan 20MHz. Ook bestaan er 100:1 probes voor het doormeten van hoge spanningen.

Niet iedere probe past op iedere scope; zo moet de bandbreedte van de probe groter of gelijk zijn aan dat van de oscilloscoop. Belangrijk is dat ook het afregelbereik van de probe wordt afgestemd op de ingangscapaciteit van de te gebruiken oscilloscoop. Kies dus bij een 100MHz oscilloscoop een 100MHz probe. 

Passieve probes zijn het meest gangbaar en bieden voldoende mogelijkheid voor een breed scala aan metingen. Actieve en differentiële probes worden vooral gebruikt om hoogfrequente signalen en zwakke signalen nauwkeurig te meten. Meestal zijn ze uitgerust met speciaal ontwikkelde geïntegreerde schakelingen om signalen te bewaren tijdens toegang en transmissie naar de oscilloscoop. Voor metingen aan hoogspannings- en optische circuits zijn aparte speciale probes verkrijgbaar. 

Overige aandachtspunten:

Meet u vooral op locatie en soms onder extreme omstandigheden? Dan bieden compacte draagbare modellen of handoscilloscopen met een hoge veiligheidsklasse uitkomst. Gaat het om herhalend signalen of moeten er vooral single shot samples gemaakt worden?

Wilt u naast het tijddomein ook signalen aflezen binnen het frequentiedomein, dus een spectrum analyse doen? Check dan via de specificaties of het te kopen meetapparaat aan al deze functies voldoet.

   

Naar boven