Handige tips voor het wisselen van autobanden

Bij het wisselen van het seizoen van winter naar lente (of van herfst naar winter) is het belangrijk om uw autobanden te wisselen. Zo bespaart u op brandstof, slijtage en u kunt veilig de weg op. Als u uw banden laat vervangen door een garage dan kunnen de kosten aardig oplopen. En dit is niet nodig, want banden verwisselen kunt u namelijk zelf doen. Met de onderstaande tips heeft u in een mum van tijd uw banden verwisseld en bewaart u ze netjes in uw eigen schuur of garage.

Waarom banden verwisselen?

Autobanden zijn het enige contact tussen uw auto en het asfalt. Om de motorkracht van uw auto over te brengen in snelheid moeten de banden dan ook goed in orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan grip en de juiste spanning. Met een bandenspanningsmeter houdt u eenvoudig de spanning in de gaten. Dat voorkomt weer ritjes naar de garage.
 
Grip gaat vaak gepaard met profiel, als u ooit een gevaarlijke slippartij hebt meegemaakt weet u hoe belangrijk dit is. Het is dan ook niet voor niets dat er boetes uit worden gedeeld bij onvoldoende profiel. Banden slijten namelijk tijdens het rijden en remmen. Zo kunt u zonder dat u het zelf door heeft met onvoldoende profiel rondrijden. Houd dit goed in de gaten door dit maandelijks te checken met bijvoorbeeld een profielmeter. Bij 2.5 mm is het verstandig uw band te verwisselen, 1.6 mm profieldiepte is het wettelijke minimum.

Een goeie oplossing om slijtage te verminderen is het wisselen tussen zomer- en winterbanden, deze specifieke banden zijn namelijk gemaakt voor seizoenen en slijten daarom minder snel dan normale banden. Ook wordt de slijtage verdeeld over twee verschillende setjes banden waardoor u het vervangen van banden uitstelt.

Een hele belangrijke reden om van banden te wisselen, is dat u in de winter veiliger de weg op kunt, omdat winterbanden meer profiel hebben en zijn gemaakt voor het winterse weer. De switch van zomer- naar winterwielen is gemakkelijk zelf te doen.

Wanneer is het tijd voor zomer- en winterbanden?

De switch van zomer- naar winterbanden is sterk afhankelijk van het weer. Daarom is hier niet altijd een vaste datum voor te geven. Als maatstaf wordt dan ook 7°C als wisselpunt aangehouden. Onder 7°C blijven winterbanden soepeler door een andere rubbersamenstelling wat resulteert in een betere grip. Vaak maken zomerbanden rondom oktober/november plaats voor winterbanden en is het in maart tijd om dit weer terug te draaien. Houd er rekening mee dat winterbanen in vakantielanden verplicht kunnen zijn, Duitsland bijvoorbeeld. Bent u daar betrokken bij een ongeluk, dan is het zelfs niet ongewoon dat de verzekering niets uitbetaalt omdat u niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Hieronder een overzicht van populaire wintersportlanden en hun verplichtingen
(stand november 2015). 

Land Verplicht Type Periode Opmerking
Duitsland

Ja

Eén van de volgende types:
- Winterbanden
- M+S
- All Weather

Geen vaste periode

Verplicht bij:
- ijzel
- gladheid door sneeuw
- sneeuwmodder
- andere winterse omstandigheden

Frankrijk Ja/nee

Eén van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S
- Sneeuwkettingen

Geen vaste periode

Indien aangegeven:
- sneeuwkettingen monteren
- bij borden met "pneus à neige admis" zijn winterbanden ook voldoende

Italië Ja/nee

Eén van de volgende type:
-Winterbanden
- M+S
- Sneeuwkettingen

Geen vaste periode

Indien aangegeven:
- Winterbanden en/of sneeuwkettingen monteren

Luxemburg Ja

Eén van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S

Geen vaste periode

Verplicht bij:
- vorst
- ijzel
- gladheid door sneeuw
- sneeuwmodder
- andere winterse omstandigheden

Oostenrijk Ja

Eén van de volgende type:
- Winterbanden
- M+S

1 november t/m 15 april Spikes en sneeuwkettingen zijn bij de juiste omstandigheden ook toegestaan
Zwitserland Nee - - Hoewel niet verplicht, kunt u wel een boete krijgen door het verhinderen van verkeer (ten gevolge van bijv. onvoldoende grip door zomerbanden)

Hoe vervang ik zelf mijn banden?

Het begint natuurlijk met het losdraaien van de wielmoeren, deze zitten vaak erg vast en losdraaien met een kruissleutel kan een langdurig karwei zijn zonder succes. Dit euvel is eenvoudig te verhelpen met een slagmoersleutel. Dit hoeft uiteraard niet een industrieel apparaat te zijn, bij Conrad vindt u compacte 12 V slagschroevendraaiers. Deze werken op de 12V sigarettenaanstekerpoort van uw auto. Zo kunt u op elk gewenst moment van de dag wielmoeren snel en eenvoudig losdraaien. Met een instelbaar draaimoment, diverse adapters en een lange kabellengte is dit het ideale gereedschap om zelf wielen te verwisselen.(stand november 2015). 

Hoe sla ik de autobanden netjes op?

Na het vervangen van de zomer en- winterbanden is er natuurlijk een opslagruimte nodig. Simpelweg de banden ergens op elkaar stapelen is omslachtig en vaak nog slecht voor band ook. Deze kunnen onder druk van de andere banden namelijk vervormen door het gewicht naarmate ze langer liggen. Met een velgenboom is dit probleem opgelost, deze beschikken namelijk over verschillende standen met platformen waar de wielen op rusten en onderling afstand houden. Zo zijn uw banden veilig en overzichtelijk opgeslagen.

Conrad beschikt zelfs over een verrijdbare wielenstandaard, zo zijn uw banden zonder moeite te verrijden naar de opslagplek. Denk er nog wel even aan om de wielen te markeren voordat u ze opslaat. Dit kan met een stift maar ook eenvoudig middels een bandenmarkeerset of een autobandenhoezenset. Een leuke bijkomstigheid van een bandenhoezenset is dat u zo uw banden beschermt tegen direct zonlicht. Zo worden de banden minder snel poreus.

Als u geen extra setje velgen hebt en banden overzet op de velg kunt u uw banden ophangen aan speciale bandwandhouders

Meer handige categorieën