bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn acculaders?

Acculaders kunnen worden gebruikt als starthulp wanneer de accu van het voertuig leeg is en het niet meer mogelijk is om het voertuig te starten. De startaccu van een voertuig levert de nodige energie voor de startmotor zodat het voertuig kan starten. De accu van de vrachtwagen of auto wordt opgeladen door de dynamo van het voertuig zodra de motor draait, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat de accu tijdens het rijden uitvalt. Dit kan alleen in extreme gevallen gebeuren, bijvoorbeeld als het erg koud is, de accu intensief wordt gebruikt en al ontladen is en de dynamo het opladen niet bij kan houden.
Vooral de tijd dat het voertuig niet wordt gebruikt, kan de accu verstoppen, omdat elektriciteit kan worden verbruikt, zelfs wanneer het voertuig stilstaat en de motor is uitgeschakeld, bijvoorbeeld door de parkeerlichten, de standverwarming, de radio, klokken en andere geïntegreerde apparaten. Frequente korte ritten zijn ook problematisch, aangezien de accu veel energie moet leveren om te starten, maar door de korte rit niet volledig kan worden opgeladen.

Als de accu zodanig leeg is dat het voertuig niet meer kan worden gestart, is een starthulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een acculader. Het voordeel ten opzichte van de "klassieke" variant, waarbij met een starterkabel de accu van een ander voertuig wordt afgetapt om de lege accutoestand te overbruggen, ligt voor de hand: u hoeft niet te wachten tot de pechhulp of een vriend te hulp schiet, u laadt zelf de accu van de auto of vrachtwagen op. Acculaders kunnen ook helpen om de levensduur van vrachtwagen- of autoaccu's te verlengen, aangezien herhaalde diepe ontladingen kunnen leiden tot langdurige schade aan de accu. Autoladers zijn over het algemeen draagbaar en kunnen zonder al te veel specialistische kennis worden gebruikt. Het is meestal niet nodig om de voertuigaccu te verwijderen om op te laden.

In ons assortiment vindt u verschillende soorten laders, waarvan sommige verschillen in het gebruik (bijvoorbeeld wat betreft de geschikte batterijtypes of voertuigklassen zoals auto's en vrachtwagens) en sommige in termen van hun functionaliteit. Er zijn ook modellen beschikbaar voor het bewaken en testen van de batterij.

Soorten auto-acculaders

Acculaders kunnen worden onderscheiden op basis van verschillende criteria, waaronder het type voertuig waarvoor ze geschikt zijn. Modellen voor auto's en motorfietsen hebben meestal een accuspanning van 6 of 12 V. Ze zijn relatief compact en verplaatsbaar en zijn redelijk goedkoop in aanschaf, tenzij het speciale professionele laders zijn met veel extra functies. Zogenaamde werkplaatsladers bieden vaak een keuze uit verschillende laadstromen en spanningswaarden, sommige met automatische spanningsdetectie, zijn geschikt voor verschillende soorten accu's en kunnen worden voorzien van extra's zoals een starthulpfunctie of een accustatuscontrole. 24 V-laders zijn in de eerste plaats bedoeld voor vrachtwagenaccu's of autoaccu's in andere bedrijfsvoertuigen, zoals bussen. Vrachtwagenladers zijn vaak groter, zwaarder en minder draagbaar.

Veel modellen zijn automatische laders. Ze zijn bijzonder gebruiksvriendelijk, eenvoudig aan te sluiten en met een druk op de knop te bedienen. Soms zijn er verschillende programma's om uit te kiezen, bijvoorbeeld voor laadbewaking, voor het testen van de accu, voor het regenereren van diep ontladen accu's of voor het onderhouden van de lading. Dit laatste dient om diepe ontladingen te voorkomen en om de accu van het voertuig te sparen.

Onze praktische tip: wacht niet tot het te laat is!

Autoladers zijn een praktische hulp als de auto niet meer start. Het is echter raadzaam om niet te wachten tot er een storing optreedt, maar om af en toe de status van de accu te controleren en deze eventueel bij te laden. Dit geldt in het bijzonder voor degenen die vaak korte afstanden afleggen of die hun auto voor langere tijd geparkeerd laten staan. Laders die een "intelligente laadfunctie" hebben, schakelen over naar een oplaadfase nadat ze volledig zijn opgeladen en schakelen vervolgens over op het behouden van de lading. Dit spaart de batterij en draagt ​​bij aan een langere batterijduur. Als de batterij diep ontladen is, kan dit de batterij beschadigen en bijvoorbeeld de capaciteit beïnvloeden. Veel laders bieden een "reddingsfunctie" of een regeneratiemodus in het geval van een diepe ontlading, waardoor de accu van het voertuig weer functioneel wordt. Overigens: een oplader met de juiste reeks functies is niet per se nodig om de batterij te bewaken. U kunt de spanning controleren met een eenvoudige multimeter of voltmeter.

Aankoopcriteria voor acculaders voor voertuigen: wat is belangrijk?

 • Accuspanning
  De voertuigaccu wordt opgeladen met een spanning die overeenkomt met de accuspanning. Voor gemotoriseerde tweewielers en oldtimers zijn 6 V-apparaten meestal voldoende, voor auto's worden meestal 12 V-versies gebruikt. Voor vrachtwagens zijn 24 V-laders verkrijgbaar. Acculaders met instelbare voltages zijn praktisch gebleken voor eigenaren of bestuurders van verschillende voertuigtypes.
 • Capaciteit
  Hiermee wordt de capaciteit van de voertuigaccu bedoeld in Ah (ampère / uur). Het vertelt u hoeveel stroom de batterij kan leveren voordat deze moet worden opgeladen. Het is belangrijk dat de laadcapaciteit van de oplader geschikt is en dat de capaciteit van de oplader niet minder is dan die van de accu, anders kan er geen volledige lading plaatsvinden. Informatie over de minimale en maximale batterijcapaciteit vindt u in de gebruiksaanwijzing van de oplader; u kunt de producten ook filteren op de aanbevolen capaciteit.
 • Type accu
  Veel laders kunnen worden gebruikt om verschillende soorten accu's op te laden. Veel voorkomende varianten zijn lithium-ionbatterijen, natte en zuurbatterijen (bijvoorbeeld loodbatterijen of loodzuurbatterijen en zwavelzuurbatterijen), lood-calciumbatterijen, gelbatterijen (bv. Loodgelbatterijen) ) en AGM- en vliesbatterijen (AGM staat voor Absorbent Glass Mat, wat betekent dat glasvezelvlies is gedrenkt in elektrolyt). In onze webshop kunt u gericht filteren op geschikte laders voor uw accutype en zo snel tot een overzicht van geschikte producten komen.
 • Beoogd gebruik
  Last but not least is het belangrijk wie de oplader gebruikt en in welke mate. Multifunctionele werkplaatsladers zijn bedoeld voor professioneel gebruik en zijn niet nodig voor het incidenteel opladen van uw eigen auto. Hiervoor zijn eenvoudige automatische laders die gemakkelijk te gebruiken en relatief goedkoop zijn, voldoende. Voor professionele chauffeurs, bijvoorbeeld langeafstandsbestuurders, is een hoogwaardige oplader voor de vrachtwagenaccu zeker een verstandige aanschaf. Als te voorzien is dat het apparaat vaak in de open lucht en bij onherbergzame temperaturen zal worden gebruikt, moet u zorgen voor een passende mate van bescherming (bijv. bescherming tegen spatwater) en een betrouwbare werking, zelfs in ijzige omgevingen.