bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Interessante feiten over momentsleutels: schroefgereedschap met hoge precisie

In de industrie en de handel is de schroefverbinding een van de meest gebruikte verbindingstypen. Hij is voldoende gedimensioneerd, blijft stevig zitten en kan, in tegenstelling tot vele andere verbindingen, weer worden losgemaakt zonder dat hij stuk gaat. Momentsleutels zijn gekalibreerde precisiegereedschappen waarmee u de voorgeschreven aanhaalmomenten voor schroefverbindingen precies kunt aanhouden. U gebruikt ze om met behulp van moeren en bits op een gecontroleerde, wrijvingsvergrendelde manier schroeven en moeren te monteren met een exacte aanspanning voor een gelijkmatige en zachte houvast. De koppelgeregelde schroefverbindingen zorgen voor de grootst mogelijke klemkracht tussen de componenten, zelfs bij maximale mechanische belasting.

Een momentsleutel geeft u zekerheid en voorkomt schade aan materiaal en schroeven. Schroefverbindingen worden vaak te strak aangedraaid met conventioneel gereedschap. Klassieke voorbeelden zijn te strak aangedraaide aluminium velgen van autobanden, stuurlagers van fietsen of frees- of snijkoppen van werktuigmachines. Typische gevolgen zijn te strak gespannen of gescheurde schroefdraden die moeten worden gerepareerd of zelfs vervangen, waardoor onproductieve stilstand ontstaat. Aanhalen buiten het aangegeven aanhaalpunt kan ook leiden tot verhoogde materiaalspanning en voortijdige slijtage. Bovendien zijn verbindingen die te strak of te vast zitten moeilijk los te krijgen.

Te zwak aangehaalde boutverbindingen zijn niet vast genoeg en zetten de verbonden onderdelen onvoldoende vast. Losse bouten vormen een aanzienlijk veiligheidsrisico en kunnen onder belasting, door trillingen of onder spanning losraken, waardoor mensen en goederen in gevaar komen.

Door een gekalibreerde momentsleutel te gebruiken als draai- en meetgereedschap in één, laat u het voortaan niet meer afhangen van uw buikgevoel of de gemoedstoestand van uw medewerkers op de dag zelf of moeren en bouten goed passen. De bekendste fabrikanten van momentsleutels zijn BGS, Facom, Gedore, Hazet, Herder, KS Tools, Projahn, Stahlwille, Toolcraft, Wera en Wiha.

Hoe werkt een momentsleutel?

Momentsleutels voorkomen dat het door de gebruiker uitgeoefende koppel ongehinderd op de connector inwerkt. En dit is hoe het werkt:

Stel het koppel in op het handvat van de moersleutel met behulp van een schaal of digitale weergave in Newtonmeter (Nm of N-M). Ontgrendel eerst de vergrendeling, die onbedoelde verstelling tijdens het werk voorkomt. De voorkeuze van de kracht vindt plaats binnen het in de productomschrijving aangegeven werkgebied waarin het gereedschap verstelbaar is.

Veel modellen hebben een tweetraps instelling: Gebruik de grove instelschaal om de eerstvolgende lagere schaalwaarde tot de beoogde Nm-waarde te selecteren. U gebruikt dan de fijne schaal om de nog ontbrekende Nw-waarde voor het beoogde aanhaalmoment toe te voegen.

In het geval van een omkeerbaar model met rechtsom en linksom draaiende motor, de draairichting instellen op de omkeerhendel of met behulp van een vierkante sleutel. Bevestig nu de benodigde mof, insteekdop of schroevendraaierhulpstuk aan de vierkante aandrijving op de kop van de momentsleutel - en u kunt aan de slag.

Bedien de sleutel alleen aan het handvat en druk gelijkmatig aan. De voorspanning bepaalt wanneer het gereedschap in werking treedt. Wanneer de vooraf ingestelde kracht is bereikt, signaleert een "activerend" model dit met een duidelijk hoorbaar krakend geluid of ook voelbaar door het in werking stellen van een schuifmechanisme. Daarna is het gereedschap onmiddellijk weer klaar voor gebruik voor verdere aanspanning.

Hoe is een momentsleutel opgebouwd?

Ook al lijkt de momentsleutel een eenvoudig gereedschap dat bestaat uit een ratel en een metalen buis als hefboom, er zit veel knowhow in.

Het binnenwerk van de handvatbuis bestaat uit verschillende onderdelen, afhankelijk van het model. Deze omvatten de voorgespannen veer, een opklapbare hefboom, een overbrenging en de aandrijving, die samen een hefboomketting vormen. Deze structuur beperkt de inspanning en de stress voor de monteurs tot een minimum.

Hoe kiest u de juiste momentsleutel?

Schroevendraaiers en meetsleutels zijn beschikbaar voor de meest uiteenlopende toepassingen en behoeften op het gebied van gecontroleerd aandraaien. De modellen zijn onder meer geschikt voor montage- en reparatiewerkzaamheden aan motorvoertuigen, machines, metaalconstructies en productie-installaties, voor gebruik op bouwplaatsen, door ambachtslieden en doe-het-zelvers.

Draaimomentsleutel

Bij een momentsleutel met ontkoppelend koppel controleert een veerkoppelingsmechanisme in het handvat actief het koppel. De instelling van het ingestelde of beoogde koppel gebeurt met behulp van een schaalverdeling. Het bereiken van het gekozen koppel gebeurt akoestisch, haptisch of zichtbaar.

Elektronische momentsleutels

Bij een digitale momentsleutel wordt het aanhaalmoment gemeten door een spanningsmeter. De gebruiker bepaalt de gewenste instel- en streefwaarden via bedieningselementen op de handgreep. Het koppel wordt aangegeven via LED's of op een digitaal display. Een elektronisch signaal geeft aan dat het gewenste koppel is bereikt.

 

Momentsleutel met aanduiding

Momentsleutels met aanduiding werken zuiver manueel zonder trekkermechanisme. Deze varianten zijn eenvoudig te bedienen en goedkoop in aanschaf. Zij geven de aanhaalkracht en dus het draaimoment weer op een mechanische schaal of meetklok. De gebruiker stopt het aandraaien wanneer het gewenste draaimoment wordt weergegeven. Hij is dus verantwoordelijk voor het handhaven van het gewenste aanhaalmoment.

Onze praktische tip: Regelbaar aanhaalmoment

Naast momentsleutels die werken met doppen of opzetgereedschap, zijn er momentschroevendraaiers met instelbaar of vooraf ingesteld aanhaalmoment. Ze kunnen worden uitgerust met bits en zijn geschikt voor fijn werk en gebruik in kleine ruimtes. Een alternatief zijn koppelindicatoren die in de fabriek zijn ingesteld op een specifieke schroefgrootte, profieltype en koppel.

Welke voordelen biedt een gekalibreerde momentsleutel?

Individueel gekalibreerde momentsleutels worden aanbevolen voor toepassingen waarbij de hoogste precisie vereist is. De veerspanning en het mechanisme van deze hoogwaardige modellen worden in de fabriek afgesteld, zodat de beoogde aanhaalmomenten precies worden aangehouden. Het doorgaans meegeleverde testcertificaat dient als bewijs van kalibratie.

Een natuurlijk gevolg van veelvuldig gebruik is dat de voorspanning van de veer en daarmee de nauwkeurigheid van het gereedschap na verloop van tijd afneemt. Door af en toe te kalibreren kan het mechanisme worden bijgesteld en krijgt de momentsleutel zijn oorspronkelijke nauwkeurigheid terug. Na hoeveel gebruik of jaren kalibratie wordt aanbevolen, hangt af van industriespecificaties, toegestane toleranties, materialen en individueel gebruik van het gereedschap.

Met een elektronische tester kunt u testen of het ingestelde doelkoppel binnen de gewenste toleranties wordt bereikt. Professionele kalibratie (herkalibratie) wordt uitgevoerd door de fabrikant van het apparaat, die hiervoor een kalibratiedienst aanbiedt, of door een onafhankelijke testwerkplaats. Na aanpassing door de klantendienst werkt de sleutel even precies als in het begin.

Tip: In verband met veiligheid, aansprakelijkheid en verzekering is het raadzaam aandacht te besteden aan de ijking van de gebruikte apparatuur. Een regelmatige controle zorgt voor de gewenste nauwkeurigheid op lange termijn.

Deze kenmerken zijn belangrijk voor momentsleutels

Het gereedschap is verkrijgbaar in versies met verschillende maten, vormen, krachtbereiken en specifieke kenmerken zoals ergonomische handgrepen en uitgangen die geschikt zijn voor bussen van verschillende afmetingen.

Koppel

Voor elk van hun momentsleutels specificeren de fabrikanten het goedgekeurde werkbereik waarin het gereedschap verstelbaar is en mag worden gebruikt. Waarden van bijvoorbeeld 40 tot 200 Nm, 20 tot 120 Nm en 5 tot 25 Nm zijn hier gebruikelijk.

De nauwkeurigheid van de sleutels is het grootst in het midden van het opgegeven werkbereik in Nm. Als precisie belangrijk voor u is, is het de moeite waard om meerdere momentsleutels met kleinere toepassingsbereiken te kopen in plaats van één model met een groot Nm-meetbereik.

Voor veiligheidsgevoelige toepassingen, werkzaamheden aan assemblagelijnen en serieproductie zijn er sleutels zonder instelschaal met een door de fabrikant vastgesteld vast draaimoment. Een alternatief zijn modellen die u met behulp van een testapparaat of een kalibratiesysteem individueel op het vereiste koppel kunt instellen.

Afmeting

Koop een gecontroleerde momentsleutel van de juiste maat. De maat in de productbeschrijving verwijst naar de aandrijving in de ratelkop en wordt aangegeven in inches. Gangbare maten zijn 1/2 inch (12,5 mm), 1/4 inch (6,3 mm) en 3/8 inch (10 mm). De grootte van de aandrijving bepaalt welke bussen en hulpstukken u kunt bevestigen.

Hoe groter de aandrijving, hoe groter de moffen waar de momentsleutel op past. Spanners met 1/4 inch zijn relatief klein en worden vooral gebruikt voor reparatiewerkzaamheden aan fietsen, e-scooters en in de precisiesector. Voor werkzaamheden aan auto's, motoren en andere motorvoertuigen is de momentsleutel van 1/2 inch daarentegen het meest gangbaar. Grotere modellen worden ook gebruikt in de industrie, machinebouw en fabricage.

Materiaal

De gebruikte materialen beïnvloeden het gevoel, de stevigheid, de duurzaamheid, de roestbescherming en ook de prijs. Sleutels van staalsoorten in hoge industriële kwaliteit zijn bijzonder ongevoelig, bestand tegen mechanische slijtage en zijn ook geschikt voor het zwaarste continue gebruik.

Veiligheid en comfort

De grote fabrikanten rusten hun momentsleutels uit met veiligheids- en comfortvoorzieningen, zoals slipvaste, ergonomisch gevormde handgrepen, een duidelijk leesbaar display en gemakkelijk toegankelijke ontgrendelingsmechanismen voor het snel verwisselen van het insteekgereedschap. Deze zorgen voor een comfortabele en veilige bediening van het gereedschap, ook gedurende langere tijd.

 

Verlengstuk

De koppeloverdracht is afhankelijk van de hefboomarm. Bediening buiten het handvat of het gebruik van verlengbuizen hebben normaliter invloed op de naleving van het koppel. Dit leidt tot een ongewenste waardeverschuiving en beïnvloedt de nauwkeurigheid. De productomschrijving geeft aan of het betreffende model ook buiten de handgreep of met een verlengbuis kan worden bediend zonder de waarden te verschuiven.

Rechts- en Linksdraaiend

Bij sommige modellen kunt u snel overschakelen van rechtsom naar linksom draaien, zodat u afhankelijk van de situatie in beide richtingen kunt draaien. Om dit te doen, schakelt u gewoon het vierkant naar de andere kant of bedient u de schakelhendel op de ratel.

Etikettering

Momentsleutels zijn gewoonlijk gemarkeerd met de naam en de modelaanduiding van de fabrikant en het toegestane toepassingsgebied. Hoogwaardige modellen hebben een duidelijk aangebracht serienummer voor identificatie en aantekeningen over kalibratie.

Losmaken van dwarsverbindingen

Momentsleutels zijn uitsluitend gebouwd voor het gecontroleerd aandraaien van schroeven met krachtmeting. In de productbeschrijving staat of u het model ook kunt gebruiken voor het losdraaien van schroefverbindingen binnen het maximale aanhaalmoment.

De juiste accessoires voor uw momentsleutel

Aanhaalsleutels zijn afzonderlijk en ook als set in praktische sets verkrijgbaar. Met een momentsleutelset beschikt u naast het eigenlijke gereedschapshandvat ook over een grote verscheidenheid aan inzetgereedschap voor de vierkante mof. Andere hulpstukken zijn verkrijgbaar als toebehoren. Let bij het kiezen van insteekgereedschap op de grootte van het station waarop het is afgestemd.

Zo gebruikt u een momentsleutel

Het maximaal haalbare aanhaalmoment op de sleutel wordt ingesteld via een schaal of display. De vooraf ingestelde waarde dient als referentie die bij het schroeven niet wordt overschreden. Modellen met een vergrendeling voorkomen dat de Newton-instelling per ongeluk wordt gewijzigd. Er zijn verschillen in nauwkeurigheid: Let bij de keuze van de moersleutel op de precisie die in de productbeschrijving als percentage wordt vermeld.

Er zijn verschillen tussen de momentsleutels wanneer het grenskoppel wordt bereikt:

Meetsleutels tonen de uitgeoefende kracht op een schaal. De gebruiker kan aflezen hoe hard hij de schroef aandraait, maar is niet beperkt in koppel. Bij deze variant moet je de kracht dus constant in de gaten houden.

Modellen met een slipkoppeling (slipper) voorkomen dat de schroefverbinding te strak wordt aangedraaid door middel van een hoorbaar en voelbaar signaal wanneer het koppel wordt losgelaten. De sleutel glijdt er dan gewoon doorheen en het ontgrendelingsmechanisme neemt de kracht van de schroef over, wat in de praktijk een hoge werksnelheid mogelijk maakt.

Afknipmomentsleutels (kniksleutels) zijn momentsleutels die doorknippen wanneer het gewenste koppel is bereikt.

Ontgrendelingssleutels (kliksleutels) werken met een mechanische vergrendeling die de gebruiker met een duidelijk klikgeluid laat weten dat hij niet verder mag draaien. Bij deze modellen is het de verantwoordelijkheid van de gebruiker om tijdig te stoppen met het uitoefenen van kracht.

Veel momentsleutels met een enkel vierkant zijn ontworpen voor rechtsdraaien, d.w.z. voor het aandraaien van schroeven. Er zijn ook momentsleutels met enkele of dubbele vierkante aandrijving voor rechts- en linksdraaien. Dit gereedschap kan worden gebruikt voor het vast- en losdraaien van schroeven.

Tips voor het gebruik van momentsleutels

De volgende tips zullen u helpen bij het gebruik van momentsleutels.

  • Voorbelasting: Neem de tijd bij het instellen van de streefwaarde op de handgreepschaal of het elektronische display. Hoe nauwkeuriger u het koppel selecteert, hoe nauwkeuriger de aanhaalkracht zal worden gehandhaafd.
  • Let op de limiet: Draai het gereedschap niet buiten het meetbereik na het loslaten.
  • Loslaten: Stel de momentsleutel na het werk in op het laagste koppel (laagste schaalwaarde). Dit zal het mechanisme ontspannen en de nauwkeurigheid lange tijd behouden.
  • Geen verlenging: Werk niet met handvatverlengingen, hendels of buizen.
  • Let op de netheid: Dompel de sleutel niet onder in water, olie, vet, oplosmiddelen of verf. Af en toe afvegen met een droge doek is voldoende voor de reiniging.
  • Opslag en transport: Veel momentsleutels worden geleverd in een opbergkoffer. De koffer beschermt het gereedschap bij het dragen en opbergen.
  • Smering: Laat de momentsleutel meerdere malen los met een lage schaalverdeling als hij lange tijd niet wordt gebruikt om een correcte smering te verkrijgen.