Welke batterij heb ik nodig?

Welke batterij heb ik nodig?

Bent u op zoek naar een batterij maar weet u niet welk soort u nodig heeft? Of kunt u geen keuze maken uit welk merk en welke verpakkingshoeveelheid? Met de informatie op deze pagina helpen wij bij het kopen van de juiste batterijen. Wij bieden een ruim assortiment aan met ruim 900 batterijen met niet-oplaadbare en oplaadbare batterijen

Belangrijk voor het kopen van batterijen:

Let goed op welk formaat

 A-merken zijn van hoge kwaliteit

B-merken doen niet onder aan A-merken maar zijn 35% goedkoper

De capaciteit is één van de factoren die meespeelt hoelang een batterij meegaat

Welke informatie klopt niet:

De capaciteit is één van de factoren die meespeelt hoelang een batterij meegaat

Alle batterijen hebben hetzelfde formaat

Elke batterij gaat even lang mee

Welk formaat batterijen heb ik nodig?

Het zal u zijn opgevallen dat er veel verschillende formaten batterijen zijn. Kijk daarom, voordat u batterijen gaat bestellen, welk formaat batterij er nu in uw apparaat zit. Op de lege batterij staat vaak aangegeven om welk formaat het gaat. Een andere handige tip is om te kijken in het batterijenvak van uw apparaat.  

Om u een goed beeld van de verschillende formaten te geven hebben wij hier de meest voorkomende batterijen beschreven.

AA-batterijen

AA-batterijen zijn de meest voorkomende batterijen. Een AA-batterij wordt ook wel penlite- of mignon-batterij genoemd. De afmeting van deze batterij is 14,5 x 50,5 mm (Ø x h). Meet uw oude batterij op en u weet direct om welk formaat het gaat. Naast de term penlite-batterij, worden AA-alkaline-batterijen ook aangeduid met de internationale code LR6. En de oplaadbare variant van de AA-batterij met HR6. De AA-batterijen zijn verkrijgbaar met alkaline- en lithium-techniek.

De AA-batterij wordt gebruikt bij deze toepassingen:

 • TV-afstandsbedieningen
 • Speelgoed apparaten
 • Wekkers en klokken
 • Compacte zaklampen en fietslampjes
 • Digitale camera’s en flitsers
 • Draadloze toetsenborden en muizen

AAA-batterijen 

De AAA-batterij wordt ook wel potlood- of microbatterij genoemd. Deze variant is het kleine broertje van de AA-batterij en is ook een veel gebruikt batterijformaat. De afmeting van de potloodbatterij is 10,5 x 44,5 mm (Ø x h). De AAA-alkaline-batterij wordt internationaal aangeduid met LR3. Hierbij staat LR voor alkaline en eenmalig gebruik. Voor de oplaadbare variant wordt HR3 gehanteerd. Ook de AAA-wegwerpbatterij is verkrijgbaar met alkaline- en lithium-techniek.

De AAA-batterijen worden gebruikt voor:

 • Afstandsbedieningen van TV en HiFi
 • Draadloze apparaten
 • Klik-Aan-Klik-Uit systemen
 • Speelgoedapparaten
 • MP3-spelers, koptelefoons, etc.

9V-blokbatterij

De 9 volt-blokbatterijen worden toegepast bij apparaten met een hoog energieverbruik en voor continugebruik. Deze krachtige, niet oplaadbare, 9V-batterijen zijn verkrijgbaar met alkaline- en lithium-techniek. De afmeting van 26,5 x 17,5 x 48 mm (l x b x h) is kenmerkend voor deze batterij. De internationale

code voor de alkaline versie is LR61. Voor de oplaadbare variant wordt de code 6LR61 gehanteerd

Toepassingen voor de 9V-batterij:

 • Rookmelders
 • Modelbouw en speelgoed
 • Oudere afstandsbedieningen
 • Professionele opname-apparatuur
 • Draadloze microfoons en zendapparatuur

C-batterij

Deze versie batterij komt niet veel voor. De C-batterij wordt ook wel baby- of engelse staafbatterij genoemd. De afmeting is 26,2 x 50 mm (Ø x h) en is een stuk dikker dan een AA-batterij. Internationaal wordt de code LR14 gebruikt. Net als bij andere formaten staat LR voor eenmalig gebruik. De oplaadbare C-batterij wordt met HR14 aangeduid.

C-batterijen worden gebruikt voor:

D-batterij

Met een afmeting van 34,5 x 61,5 mm (Ø x h) is de D-batterij flink dikker dan de C-batterij. Men noemt deze batterij dan ook wel mono- of grote staafbatterij. Internationaal wordt de mono-batterij aangeduid met LR20. De oplaadbare variant wordt aangeduid met HR20. 

D-batterijen zijn geschikt voor:

 • Professionele zaklampen (Maglites)
 • Laserapparatuur

N-batterij

Met een diameter van 11,5 mm en een hoogte van 29 mm is deze N-batterij één van de kleinste batterijen. Hij wordt daarom ook wel ladybatterij genoemd. Net als de andere wegwerpbatterij, hanteert men een internationale batterijcode. Voor de niet oplaadbare versie, is dit LR1 en voor de oplaadbare batterij is dit HR1.

N-batterijen worden gebruikt voor:

 • Klik-Aan-Klik-Uit afstandsbedieningen
 • Verschillende domoticasensoren
 • Alarmsystemen
 • Klokken

Kies ik voor een alkaline- of lithuim-batterij?

Niet-oplaadbare batterijen blijven erg populair en zijn makkelijk in gebruik. Het is altijd handig voldoende batterijen in huis te hebben. Ze zijn klaar voor gebruik en gaan lang mee… maar er zijn batterijen die langer mee gaan! Dit zijn de lithium-batterijen.  

Als u een wegwerpbatterij gebruikt zijn dit veelal alkaline-batterijen. Maar de laatste jaren zijn de lithium-batterijen in opkomst. En dat is ook niet zo gek als u weet dat lithium-batterijen tot wel 7 keer langer mee gaan dan alkaline-batterijen. Tevens zijn ze zeer geschikt voor apparaten die een hoog stroomverbruik hebben, zoals reportageflitsers en radiografisch bestuurbare auto’s. Een ander voordeel is dat lithium-batterijen hun capaciteit behouden bij temperaturen onder nul. Desondanks worden alkaline-batterij nog steeds het meest gebruikt. Ze zijn betaalbaarder dan lithium-batterijen en zijn vaak verkrijgbaar in aantrekkelijk voordeelverpakkingen.  

Zinkkoolbatterij 
een ander soort batterij is de zinkkool- of koolzinkbatterij. Een batterij die flink goedkoper zijn dan alkaline-batterijen. Maar ze zijn alleen geschikt voor apparaten die laag stroomverbruik vragen. Denk hierbij aan een wandklok of een kleine zaklamp. Wij adviseren dan ook om te kiezen voor alkaline-batterijen. De meeste elektrische apparaten vragen namelijk te veel stroom voor een zinkkoolbatterij.

Is een Duracell-batterij de beste keus?

Als u op zoek bent naar een A-merk batterij, komt u al snel uit bij Duracell. Men denkt ook snel dat een A-merk batterij de beste kwaliteit is, maar is dit wel zo? Vooral bij batterijen zijn er onderling grote verschillen in kwaliteit en levensduur. Gaat u voor een batterij van hoge kwaliteit, dan kiest u voor een Duracell. Maar er zijn nog meer merken met net zo’n goede kwaliteit, maar dan betaalt zo'n 35% minder. En dat is snel verdiend! 

Onafhankelijke testinstanties tonen aan dat merken zoals Varta en Conrad Energy dezelfde kwaliteit leveren. Sterker nog, uit enkele testen bleken zelfs dat deze batterijen net iets langer meegaan dan batterijen van A-merken. Ons advies is: wilt u niet teveel betalen voor goede kwaliteit, kies dan voor het merk Conrad Energy of Varta. Dat neemt niet weg dat Duracell batterijen ook goed zijn.

Waar bewaar ik batterijen veilig?

Ons advies is om batterijen op een veilige, droge en koele plaats te bewaren. Niet in een koelkast maar gewoon op kamertemperatuur is al voldoende om de batterijen te bewaren. Verstandig is om gebruik te maken van een batterijen-bewaarbox. Niet alleen een handig hulpmiddel om uw volle en lege batterijen te bewaren, maar de batterijen zijn zo ook netjes gescheiden. Wanneer u voldoende lege batterijen hebt verzameld, kunt u ze inleveren op de speciaal hiervoor aangewezen plekken. Ook voorkomt u dat ze onderling contact maken met de + en – pool, waardoor en een kortsluiting kan ontstaan.  

Kiest u voor de 24 stuks verpakkingen van Conrad Energy, dan worden deze geleverd in een handige plastic blisterverpakking. 2 vliegen in 1 klap. Voordelig en een nette manier van opbergen.

Wat moet ik doen met lege batterijen?

Lege batterijen kunt u op verschillende plekken inleveren. Wij zijn aangesloten bij Stibat (Stichting Batterijen). Deze organisatie coördineert de inzameling van lege batterijen in Nederland. Lege batterijen inleveren is niet alleen goed voor het milieu, u maakt ook nog eens kans op het winnen van leuke prijzen.  

Het inleveren is de eerste stap in de recycling van lege batterijen. Volle inzameltonnen en -dozen worden opgehaald door de speciale vrachtwagens van Stibat. De lege batterijen worden vervolgens gesorteerd en ter recycling aangeboden bij geselecteerde recyclers
in Europa.

Handige tips voor batterijen

 • Bewaar de batterijen op kamertemperatuur -> dit vergroot de levensduur
 • Vervoer batterijen op een warme plek -> dit voorkomt het leeglopen van de batterij
 • Voorkom contact met metalen voorwerpen -> dit voorkomt kortsluiting
 • Kies voor een voordeelverpakking -> altijd voldoende batterijen in huis
 • Kies voor een B-merk in plaats van A-merk -> dezelfde kwaliteit maar al snel 35% goedkoper