bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

 

Blok batterij nodig? Bij Conrad hebben we een breed assortiment met verschillende blok batterijen. Een blok batterij wordt ook wel een blok batterij 9V, LR61 of 6LR61 genoemd. Daarbij gaat het bij de LR61 om een wegwerp blok batterij en bij de 6LR61 om de oplaadbare variant. Blok batterijen zijn erg krachtig en zijn meestal nodig in apparaten die continu veel energie nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan rookmelders, maar ook aan speelgoed, communicatieapparatuur of modelbouw.

Krachtige blok batterij in verschillende uitvoeringen

Een blok batterij 9V heeft een afwijkende vorm als u de batterij vergelijkt met de meeste standaard batterijen. Een blok batterij bestaat uit zes batterijen die met elkaar verbonden zijn.

Altijd 9 volt?

Een blok batterij wordt ook wel een 9V batterij genoemd, maar toch klopt het niet helemaal dat alle blok batterijen precies over 9 volt beschikken. Zo kan een blok batterij bijvoorbeeld ook meer of minder spanning hebben, namelijk:

  • 8,4 volt
  • 7,4 volt
  • 9,4 volt

De hoeveelheid volt van de batterij staat aangegeven in de productomschrijving.

Welke capaciteit heeft een blok batterij?

Naast het verschil in voltage zijn er bij blok batterijen ook verschillen als het gaat om het aantal mAh, ook wel milliampère/uur. Het aantal mAh van blok batterijen varieert tussen de 160 mAh en 500 mAh. Een batterij met een capaciteit van 160 mAh kan 1 uur lang 160 mAh leveren of bijvoorbeeld 2 uur lang 80 mAh. Naast het aantal mAh speelt ook de ontladingscurve een belangrijk rol. Zo hebben NiMH batterijen nauwelijks zelfontlading, waardoor er minder afname is in de capaciteit van de batterij.

Verschillen in afmetingen en gewicht

De standaard afmetingen van een blok batterij zijn 26,5 x 17,5 x 48 mm (l x b x h), maar het komt ook voor dat een blok batterij korter of dikker is dan deze afmetingen. Ook als het gaat om het gewicht van een blok batterij zijn er verschillen. Sommige blok batterijen zijn bijvoorbeeld extra licht van gewicht.

A-merk of ander merk blok batterij?

Bij Conrad hebben we 9 volt blok batterijen van verschillende merken in het assortiment, zoals Ansmann, Conrad Energy, Energizer, Emmerich, GP Batteries en VARTA. Deze merken verkopen zowel alkaline- als lithium blokbatterijen. Er wordt regelmatig beweerd dat batterijen van een A-merk kwalitatief beter zijn dan andere merken. Toch is gebleken uit onafhankelijke testinstanties dat ook andere merken goede of zelfs betere resultaten leveren.

Blok batterij 4,5 volt

Bij Conrad verkopen we ook blok batterijen van 4,5 volt. Deze batterijen worden ook wel platte batterijen genoemd. Platte batterijen worden steeds minder toegepast, omdat deze batterijen met afmetingen van 64 x 60 x 21 mm (l x b x h) vrij groot zijn en de apparaten van tegenwoordig steeds kleiner worden.

Oplaadbare of niet-oplaadbare blok batterij?

Bij Conrad verkopen we zowel oplaadbare als niet-oplaadbare blok batterijen. Niet-oplaadbare batterijen of wegwerpbatterijen zijn meestal alkaline-batterijen. Deze batterijen zijn goedkoop en worden verkocht in aantrekkelijke voordeelverpakkingen. Oplaadbare blok batterijen zijn lithium-batterijen. Deze batterijen zijn in aanschaf duurder dan niet-oplaadbare batterijen, maar kunnen vervolgens wel honderden keren opnieuw opgeladen worden. Lithium batterijen zijn geschikt voor apparaten die veel stroom nodig hebben en een ander voordeel is dat dit soort batterijen hun capaciteit goed behouden bij temperaturen onder het vriespunt.

Oplaadbare blok batterij? Let op de opmerkingen in de productbeschrijving

Let erop dat u voor het opladen van sommige batterijen een speciale oplader nodig heeft. Zo heeft u bijvoorbeeld voor de Li-ion-technologie batterijen een speciale Li-ion-oplader nodig. Als u een speciale oplader nodig heeft voor de blok batterij, dan staat dit aangegeven in de productbeschrijving.

Blok batterij veilig bewaren?

Batterijen moeten op een veilige, koele en droge plaats bewaard worden. Een verstandige keuze voor het bewaren van batterijen is een batterij-opbergbox. De batterij-opbergboxen hebben een stevige deksel met klemsluiting, zodat de batterijen in de box optimaal beschermd zijn tegen vocht en stof. Sommige opbergboxen hebben bovendien een handige batterij tester, zodat u nooit meer per ongeluk batterijen weggooit die nog niet helemaal leeg waren. Naast volle batterijen kunt u ook uw lege batterijen opbergen in de batterij-opbergboxen. Zet de lege batterijen voor een beter overzicht omgekeerd in de batterij-opbergbox.