bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar leidingzoekers? In ons assortiment vindt u tientallen leidingzoekers van alle gerenommeerde merken. Uitgebreide uitleg over het gebruik van de apparatuur en welke leidingzoeker u het beste kunt gebruiken voor uw werkzaamheden, vindt u onderaan de pagina.

Wat zijn kabel- en leidingzoekers?

Leidingzoekers zijn handig om niet per ongeluk een stroomkabel te beschadigen bij het boren in muren. Met hun hulp kunnen stroomvoerende leidingen die onder het gips lopen, worden gedetecteerd. Ze worden ook gebruikt voor kabeltracering en toewijzing. 

Leidingzoekers, ook wel kabelzoekers of leidingmeetapparaten genoemd, zijn lokaliseerapparaten die kunnen worden gebruikt om onder spanning staande kabels achter muren te lokaliseren. Afhankelijk van hun constructie kunnen ze ook metalen steunen, water- en verwarmingsbuizen en houten balken detecteren. Leidingzoekers behoren tot de standaarduitrusting van elektriciens en loodgieters, worden ook gebruikt door metselaars en bouwvakkers en zijn net zo geschikt voor doe-het-zelvers. Door achter de muur kabels, leidingen en bedrading te tonen, geven ze een oriëntatie waar wel en niet geboord kan worden. Op deze manier kunnen beschadigingen en kortsluitingen worden voorkomen. Volgens DIN 18015 is het verplicht om stroomkabels aan te leggen binnen zogenaamde installatiezones (orthogonaal en verticaal op een bepaalde afstand van de vloer en het plafond). Dergelijke zones zijn er echter niet in veel bestaande en oude gebouwen omdat deze regeling niet van toepassing was op het moment van de bouw. Om deze reden is het zinvol om vooral oudere wanden met een leidingzoeker te controleren voordat schroef-, spijker- of boorwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Structuur en functionaliteit van leidingzoekers

Constructie van leidingzoekers

Leiding- of kabelzoekers bestaan ​​meestal uit een kunststof behuizing die kan worden voorzien van een handvat of een rubberen coating aan de buitenkant die zorgt voor een beter houvast. Het zijn veelal zeer handige lokalisatieapparaten die gemakkelijk in de gereedschapskoffer of in de broekzak kunnen worden opgeborgen. Voordelige leidingzoekers hebben een LED-lamp die oplicht zodra het apparaat een leiding detecteert. Duurdere versies zijn voorzien van een goed afleesbaar LC-display dat tijdens de test bijvoorbeeld een staafafbuiging laat zien. Daarnaast zijn er volgapparatuur die ook een signaaltoon genereert. Leidingdetectoren zijn uitgerust met sensoren om kabels en andere objecten op te sporen. U kunt niet alleen hoogspanningsleidingen detecteren, maar ook, afhankelijk van het ontwerp, waterleidingen van metaal of kunststof, gasleidingen, verwarmingsbuizen, houten en metalen stutten, verstevigingen, schakelaars en stopcontacten die verborgen zijn.

De functie van leidingzoekers

Hoe leidingzoekers echt werken, hangt af van de objecten die ze moeten lokaliseren. kabelzoekers voor het lokaliseren van spanningvoerende kabels zijn meestal gebaseerd op passieve elektromagnetische inductie en zijn uitgerust met een spoel. Hierbij maakt men gebruik van het feit dat elk lichaam waardoor wisselstroom stroomt omgeven is door een elektromagnetisch veld. Zodra de spoel met zo'n veld in aanraking komt, wordt een spanning opgewekt die uiteindelijk wordt omgezet in een signaal. Lokaliseringsinrichtingen voor het detecteren van metalen zijn daarentegen gebaseerd op het actief opwekken van een magnetisch veld dat wordt verstoord wanneer het in contact komt met een metalen obstakel. Leidingdetectoren die niet-metalen lokaliseren, werken op een vergelijkbare manier. Ze creëren een elektrisch veld dat verandert zodra het een niet-metalen voorwerp raakt. Veranderingen in het elektrische of magnetische veld gaan altijd gepaard met een verandering in spanning die de aanwezigheid van een object aangeeft.

Verschil tussen kabelzoekers en kabeltesters

De termen kabelvinder en kabeltester worden in sommige contexten als synoniemen gebruikt, maar duiden verschillende testapparaten aan. Terwijl een kabelzoeker objecten zoals kabels of leidingen lokaliseert, laat een kabel- of leidingtester zien of een kabel defect is. Kabeltesters worden onder meer gebruikt voor het controleren van twisted-pair-, BNC-, LAN- en telefoonkabels en worden gebruikt voor het opsporen van storingen. Ze kunnen storingen, onderbrekingen, kruisingen en kortsluitingen lokaliseren en worden bijvoorbeeld in IT-technologie gebruikt om problemen in de infrastructuur van een netwerk op te sporen. Kabeltesters voor glasvezellijnen worden gebruikt om de eindvlakken van de vezels te onderzoeken op vuil, breuken en andere beschadigingen.

De combinatie van kabelzoekers en kabeltesters bieden een hele reeks andere mogelijke toepassingen. Waaronder:

  • Reparatie en onderhoud van telefoon- en datanetwerken

  • Het volgen van leidingen in de grond

  • Zekeringen zoeken en deze aan circuits toewijzen

  • Het vinden van stopcontacten en aansluitdozen die per ongeluk zijn bedekt met gipsplaat

  • Het opsporen van onderbrekingen en kortsluitingen in vloerverwarming

  • Reparatie van parkeerplaats- en luchthavenverlichting

  • Bepalen van de beschikbare kabellengte, bijvoorbeeld op kabeltrommels

Particuliere gebruikers kunnen leidingmeetapparaten met een overeenkomstig scala aan functies gebruiken om zekeringen op te sporen en toe te wijzen aan stroomcircuits. Als apparaten in het woongebied niet werken, zijn leidingzoekers handig voor het isoleren van fouten door zekeringen, circuits in verdelers en aansluitdozen te lokaliseren.

Aankoopcriteria voor leidingzoekers: wat is belangrijk?

Bij de aanschaf van een leidingzoeker speelt het specifieke toepassingsgebied een belangrijke rol. Veel volgapparatuur is ontworpen om elektrische leidingen te detecteren. Wilt u andere voorwerpen of materialen vinden, zoals hout, plastic of metaal, dan moet u ervoor zorgen dat de leidingzoeker dat kan.

Een ander belangrijk aankoopcriterium is het informatiedisplay: is een akoestisch signaal of een knipperend LED-lampje voldoende voor u, of is een LC-display met balk of positiediagram wellicht geschikter voor uw doeleinden? Let in ieder geval op de eenvoudige bediening. Ook al beloven volgapparatuur met veel schakelaars en instelmogelijkheden op het eerste gezicht veel flexibiliteit, in de praktijk worden er maar heel weinig van gebruikt. Het is beter om een ​​kabelzoeker te gebruiken die zich automatisch aanpast aan de betreffende werkomgeving.

De bedekkingsdiepte is ook belangrijk. Niet elke zoeker is in staat om kabels achter dikke muren op te sporen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de maximale lokalisatiediepte van de kabeldetector. Hoogwaardige leidingmeetapparaten hebben een detectiebereik tot 12 cm. Houd er rekening mee dat de aard en het materiaal van de muur en het eventueel aanwezige vocht van invloed zijn op de detectiediepte.

Leidingmeetapparaten werken in de regel op batterijen (bijv. 9 volt batterijen) en zijn daardoor zeer geschikt voor mobiel gebruik. Kies een model dat is ontworpen voor de krachtigste, kant-en-klare batterijen die gemakkelijk te vinden zijn. Een compact formaat en robuust vakmanschap zijn ook voordelig. Voor gebruik op bouwplaatsen is een water- en stofdichte behuizing met met rubber versterkte uiteinden praktisch.

Tip: gebruik automatische kalibrering

Kabelzoekers werken afhankelijk van de omgeving en moeten daarom voor gebruik worden gekalibreerd. Dit is de enige manier om een ​​exacte locatie te garanderen. Door de kalibratie leert het apparaat de normale toestand en de specifieke eigenschappen van de muur of het metselwerk kennen. Een goede leidingzoeker moet zichzelf kunnen kalibreren na het inschakelen. Een automatische kalibratie is handiger in gebruik dan een handmatige en elimineert toepassingsfouten.

Meestgestelde vragen over leidingzoekers

Sommige kabelzoekers hebben een zoomfunctie. Waar is dit voor?

Een zoomfunctie maakt een nauwkeurigere lokalisatie mogelijk door de breedte en afstand van het te detecteren object nog nauwkeuriger in te schatten. Kabelzoekers met zoomfunctie zijn net zo geschikt voor professionals als voor hobbyisten.

Zijn er speciale kabeldetectoren voor plaatsing in vochtige muren?

Vocht in de muur kan de resultaten van het zoeken naar kabels vervalsen. Om dit te voorkomen kunt u het beste kabeldetectoren gebruiken met een ingebouwde vochtmeter. Deze bepaalt het vochtgehalte van de muur en neemt dit mee bij de plaatsing om een ​​exact resultaat te geven.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een leidingzoeker?

In principe is het aan te raden om de plekken waar u wilt boren meerdere keren te controleren om foutieve metingen uit te sluiten. Houd er ook rekening mee dat geen enkele leidingtester 100% zekerheid biedt. Als u twijfelt, is het beter om eventuele bestaande bouw- en elektrische installatieplannen te raadplegen voor extra beveiliging.