Wat is de invloed van een slecht binnenklimaat op virussen?

Houd de verspreiding van virussen tegen met gezonde lucht

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, is het essentieel om te zorgen voor een optimaal binnenklimaat in winkels, magazijnen, kantoren, klaslokalen en alle andere binnenruimtes waar veel mensen komen. Daarom is het zinvol om de kamers te bewaken met geschikte thermometers en hygrometers. Ventilatie is de beste manier om voor voldoende luchtcirculatie te zorgen. Maar wanneer en hoe vaak is vaak de vraag. Geschikte sensoren kunnen hiervoor een goede indicator zijn.

   

Welke invloed heeft de luchtkwaliteit op het infectierisico?

CO2-meetapparatuur kan inschatten hoe de lucht in een interieur wordt gebruikt. Gerichte ventilatie kan dan leiden tot een geschikte luchtverversing en tot een verbetering van de luchtkwaliteit in ruimtes. Daarnaast is het essentieel om de CO2-vervuiling van de binnenlucht in scholen en kantoren te monitoren omdat mensen in een ruimte het hoge aandeel uitgeademde lucht niet opmerken. Daarom is het des te belangrijker om het CO2-gehalte van de lucht in gesloten ruimtes continu te monitoren met geschikte meetapparatuur. Indien nodig kunt u door intensieve ventilatie voor veel frisse lucht zorgen en zo effectief de CO2-vervuiling en aerosolen verminderen.

Een greep uit onze CO2-meters en CO2-verkeerslichten

Een greep uit onze luchtreinigers

   

Welke invloed heeft de luchtvochtigheid op de overdracht van virussen?

Als de luchtvochtigheid te laag of te hoog is, is de kans op infectie met virussen bijzonder groot. De aanbevolen waarde is 40% - 60% rel. vochtigheid. Als de luchtvochtigheid lager is, blijven de virussen bij uitgedroogde oppervlakken langer besmettelijk en kunnen ze ook langer in de lucht zweven. Ze kunnen ook gemakkelijker worden opgedwarreld door vaste oppervlakken. Als de luchtvochtigheid boven de aanbevolen waarde ligt, wordt de verspreiding en verdeling van de aerosoldruppels in de lucht positief beïnvloed. Dit verklaart ook waarom de meeste griepziekten tijdens de wintermaanden voorkomen. Een hoge luchtvochtigheid buiten en oververhitte en droge lucht binnen maken het gemakkelijk voor de virussen om te spelen.

Een greep uit onze vochtmeters

   

Welke invloed heeft de temperatuur op de overdracht van virussen?

De hoop dat de ziekteverwekker SARS-CoV-2 verzwakt of zelfs geëlimineerd zal worden door de hoge zomertemperaturen in 2020 is helaas niet uitgekomen. Integendeel. De ziekteverwekker SARS-CoV-2 overleeft ook hoge temperaturen. In een studie van de Ruhr-universiteit in Bochum onderzochten onderzoekers de halfwaardetijd van infectieuze deeltjes in meer detail.
De halfwaardetijd is de periode waarin het aantal infectieuze deeltjes met 50% wordt verminderd. Bij kamertemperatuur (20-23 ° C) was de halfwaardetijd ongeveer 9,1 uur. Bij koelkasttemperatuur (4 ° C) was de halfwaardetijd significant hoger op 12,9 uur. De maximale waarde van 17,9 uur werd bepaald bij 30 ° C. Als gevolg hiervan kunnen zowel hoge als lage temperaturen het virus niet echt schaden.
De invloed van de luchtvochtigheid en de temperatuur tijdens de verspreiding van de aerosolen wordt ook genoemd in het SARS-CoV-2 profiel van het Robert Koch Instituut bij de uitleg van de transmissiepaden. Het goed monitoren en bijsturen van de temperatuur is dus erg belangrijk.

Een greep uit onze thermometers

Wellicht ook interessant