bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Stank, bacteriën, huisstof en hooikoorts: er zijn veel redenen om de lucht in kamers te willen verbeteren. Luchtreinigers hebben de gewenste, positieve invloed op het binnenklimaat, wat niet alleen mensen met een allergie op prijs stellen. Ze kunnen overal worden gebruikt, zowel op kantoor als in het bedrijf of thuis. In ons assortiment vindt u luchtreinigers voor elk budget en elke ruimte.

Wat zijn luchtreinigers?

Apparaten voor het reinigen van binnenlucht behoren tot de categorie "luchtreinigers". Ze zorgen ervoor dat de kleinste deeltjes zoals stof en pollen of organische verbindingen uit de lucht worden verwijderd en helpen zo de kwaliteit van de lucht die we inademen te verbeteren. Ze kunnen vooral nuttig zijn in het geval van allergieën om pollen, huisstof en andere allergie veroorzakende deeltjes te filteren. Daarnaast dienen sommige modellen als luchtbevochtigers, luchtdrogers of luchtverfrissers.

Schone lucht speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven, aangezien veel mensen de meeste tijd binnenshuis doorbrengen. Volgens het Federaal Milieuagentschap ademen mensen 10 tot 20 kubieke meter lucht per dag in, afhankelijk van hun leeftijd en persoonlijke activiteit.

Hoe werken luchtreinigers?

Met het klassieke reinigingsapparaat wordt de lucht aangezogen. Binnenin zit een filtersysteem dat deeltjes tegenhoudt en gezuiverde lucht aan de uitlaatzijde naar buiten blaast. Het reinigingsproces wordt uitgevoerd met behulp van verschillende filtertechnieken. Het filter is het technische apparaat dat stoffen (deeltjes) van een bepaalde grootte scheidt van andere (kleinere) stoffen. Er zijn verschillende filtertechnieken om kamerlucht te reinigen. Sommige fabrikanten hebben technologieën ontwikkeld met gedeeltelijk beschermde namen. Om de lucht door het filtersysteem te transporteren, worden meestal geluidsarme en zuinige radiaalventilatoren gebruikt.

Waar moet u op letten bij het kopen?

 • De ruimte
  Om het beste reinigingsapparaat te vinden, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Allereerst is de grootte van de kamer belangrijk waar het apparaat moet worden geplaatst. Er is een grote keuze aan modellen voor interieurs tussen 8 en 90 m². Ook de locatie is belangrijk, want in een privéomgeving is het vaak een kwestie van pollen of stankbestrijding, terwijl stofdeeltjes die in kantoren worden opgeworpen, bijvoorbeeld door printers, moeten worden aangezogen. In de industriële of commerciële sector zijn het verontreinigende stoffen of fijn stof die als bijproducten ontstaan. Hier moet u echter op de geschiktheid van het apparaat letten.
 • Reinigingsprestaties
  Bovendien moet rekening worden gehouden met de reinigingsprestaties. Dit specificeert de hoeveelheid lucht in kubieke meters (m³) die per uur door het filter stroomt. Voorbeeld: Een kamer met een vloeroppervlak van 5 bij 5 meter en een kamerhoogte van 2,70 meter heeft een inhoud van 67,5 kuub. Let op de reinigingsprestaties die zijn gespecificeerd voor de afzonderlijke producten om de vervuilde en muffe lucht in de kamer adequaat te kunnen reinigen.
  De reinigingsprestatie heeft dan ook niets te maken met de maximale prestatie van het apparaat, die wordt aangegeven in watt en informatie geeft over hoog of laag stroomverbruik.
 • Filter
  Een ander criterium voor het kiezen van het juiste apparaat is de gebruikte filtertechnologie. De belangrijkste zijn:

  - Actieve koolstoffilter: Actieve kool neemt de te verwijderen stoffen op en verrijkt ze in de koolstofmassa. Door chemische processen is de actieve kool op en moet deze opnieuw gevuld / vervangen worden.
  - EPA / actief koolfilter: Een combinatie van "Efficient Particulate Air Filter" (high-performance partikelfilter) en actief koolfilter in één filterbehuizing.
  - HEPA filter: HEPA is de afkorting voor High Efficiency Particulate Air Filter. HEPA-filters houden fijnstof en kleine deeltjes tot een grootte van 1 micrometer tegen.
  - Ionisator: Ionisatoren ioniseren gedeeltelijk de lucht, die materialen kan opladen of ontladen. De resulterende radicalen bevorderen chemische afbraakprocessen om geuren te elimineren en voor desinfectie.
  - Koude luchtreiniger: Koude-luchtreinigers werken volgens het principe van fotokatalytische zelfreiniging. Een nanodeeltjeslaag van titaniumdioxide (TiO2) wordt bestraald met UV-licht. Dit breekt organische materialen op het oppervlak af. Deze antibacteriële techniek wordt meestal gebruikt in combinatie met andere filtertechnieken.

Onze tip: let op het geluid

Let bij het kopen op de informatie over het bedrijfsgeluid. Een permanente blootstelling van meer dan 65 dB (A) kan de gezondheid schaden, bijvoorbeeld leiden tot slaapstoornissen of stressklachten.

Meest gestelde vragen over luchtreinigers

Waar moet u op letten bij het gebruik van luchtreinigers?

Schakel de luchtreiniger pas in als alle filters correct zijn geïnstalleerd. Zorg ervoor dat er geen lucht wordt aangezogen die is verontreinigd met schadelijke dampen of gassen, evenals uitlaatgassen, rookgassen of microbiologische stoffen. Hetzelfde geldt voor blootstelling aan stof boven een normale huishoudelijke concentratie, die vettig of heet is.
Gebruik de reinigingsapparatuur niet tegelijk met vochtwerende middelen, haarlak, insecticiden of andere brandbare vloeistoffen. Hier en in chloorhoudende gebieden bestaat brand- en explosiegevaar.
Ventilatie  van binnenruimtes is nog steeds nodig. De reinigingsapparaten mogen niet als vervanging van afzuigkappen of afzuigkappen worden gebruikt. Bij gebruik buiten of in vochtige ruimtes bestaat het risico dat vocht het apparaat beschadigt.