bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Aan omgevingsklimaat en leefmilieu wordt tegenwoordig veel aandacht besteed, maar er zijn slechts weinig mensen die echt bewust nadenken over de luchtvochtigheid in huis of op kantoor. Dat is eigenaardig, want vocht heeft een enorme invloed op uw lichaam en uw welbehagen. Gelukkig zijn er tegenwoordig vochtmeters te koop, zodat ook u zich bewust kunt worden van de hoeveelheid vocht in uw eigen huis of op kantoor. In dit artikel leest u meer over wat vochtmeters voor u kunnen betekenen.

Vochtmeters voor een goed leefklimaat

Het belang van goede vochtregeling

Om erachter te komen of u een vochtmeter nodig heeft, is het nodig dat u eerst weet hoe belangrijk goede vochtregeling in huis daadwerkelijk is. Er kleven ontzettend veel praktische nadelen aan het niet reguleren van vochtigheid in uw huis. Vocht kan met name in oudere panden flinke schade aanrichten. Vochtplekken zijn nog niet eens zo heel erg. Het echte probleem is schimmelgroei. Schimmels zijn namelijk dol op vocht. Vooral ’s winters, wanneer u uw huis of kantoor potdicht afsluit om de warmte vast te houden, schiet het vochtpercentage omhoog. Wanneer u uw huis dan niet nauwlettend in de gaten houdt, zit er voor u het weet schimmel op allerlei plekken. Ook voor uw eigen gezondheid is het van belang dat de lucht niet te vochtig is. Sommige mensen krijgen in vochtige huizen last van kortademigheid en geïrriteerde luchtwegen. Huisstofmijten voelen zich helemaal thuis in een huis waar de relatieve luchtvochtigheid meer dan 55% is. Uw bezittingen lopen ook gevaar in een vochtig huis. Neem nu een gitaar of een ander houten instrument. Het houtwerk in een gitaar kan al naar gelang de vochtigheid krimpen en uitzetten, waardoor de nek kan verdraaien en het hele instrument zo vals als
een kraai wordt. 

Verschillende merken vochtmeters

Er zijn aardig wat verschillende modellen beschikbaar op internet en in speciaalzaken. De bekendste merken zijn Voltcraft, Basetech, Greisinger, Laserliner en Testo. Wanneer u een vochtigheidsmeter van een van deze merken aanschaft, haalt u goede apparatuur in huis. Veel modellen zijn uitgerust met een handige functie die u in een oogopslag laat zien of de luchtvochtigheid wel of geen buitensporige schimmelgroei veroorzaakt. Soms zit er zelfs een alarmpje bij, zodat u heel nauwlettend het vocht uit uw huis kunt houden.

Vocht meten in bouwmaterialen

Denk niet dat u de vochtmeter slechts een keer zal gebruiken en dat hij daarna nutteloos wordt. U kunt een vochtmeter gebruiken in heel veel verschillende praktische situaties. Stel bijvoorbeeld dat u een nieuwe laminaatvloer gaat leggen. Deze vloer moet natuurlijk op een droge ondergrond gelegd worden. Indien er vocht na verloop van tijd op of in komt, zullen de planken krom komen te liggen, waardoor u weer opnieuw mag beginnen. Dit soort situaties is perfect te voorkomen door vooraf de vloer grondig te onderzoeken met uw vochtmeter.