Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Op zoek naar bescherming tegen infecties? Bekijk ons uitgebreide collectie mondkapjes, beschermende kleding, desinfectiemiddelen, wegwerphandschoenen en veel meer.

  Wat houdt infectiebescherming in?

  Als het gaat om infectiebescherming, dan is de eerste gedachte het beschermen tegen het coronavirus. Infectiebescherming is echter een veel complexer onderwerp, aangezien de verantwoordelijke autoriteiten, d.w.z. lokale gezondheidsautoriteiten en districtsbesturen, een pakket maatregelen moeten hebben klaarstaan ​​voor veel verschillende crises.

  Deze crises kunnen de strijd zijn tegen ziekenhuisbacteriën en andere aangifteplichtige ziekten, infectiebescherming op de werkplek en de controle van drink-, industrie- en afvalwater. Individuele beschermingsmaatregelen, die zijn aangepast aan de betreffende gebeurtenis, zijn bedoeld om te voorkomen dat infectieuze agentia worden overgedragen en verspreid. Infectiepreventie omvat:

  Preventieve, hygiënische beschermingsmaatregelen (profylaxe)

  • Beschermende kleding (mond- en neusbescherming, beschermende handschoenen),
  • Voorlichting over basishygiëne zoals handen wassen of barrièremaatregelen,
  • Gebruik van waterfilters (diarree, cholera, tyfus),
  • Gebruik van klamboes en insectenwerende middelen om steken of beten en daaropvolgende allergische reacties of infectieziekten (insecten, parasieten) te voorkomen.

  Stappen om de ziekteverdediging te vergroten:

  • Vaccinaties en andere soorten specifieke profylaxe
  • Verbetering van de voedingstoestand (bijv. In tuberculose-gebieden).

  Opsporen van infectieketens:

  • Begrijpen van en contact opnemen met mensen die met geïnfecteerde mensen te maken hebben gehad.

  Implementatie van uitgebreide maatregelen:

  • Sluiting van openbare voorzieningen,
  • Verbod op grote evenementen,
  • Inreisverboden,
  • Volgorde van quarantaine.

  Pathogene verwijdering en inactivering van pathogenen:

  • Bijvoorbeeld door desinfectie en sterilisatie.

  Meldings- en meldingsplicht:

  • Voor infectiecontrole door de verantwoordelijke autoriteiten

  Hygiënische maatregelen

  Of het nu gaat om bescherming tegen griepvirussen of andere infectieziekten: elk individu kan een bijdrage leveren aan de bescherming van zijn eigen gezondheid en die van zijn medemensen. De eenvoudigste middelen zijn regelmatig en grondig handen wassen, niezen en hoesten op etiketten en het naleven van barrièremaatregelen. Hier adviseren de gezondheidsautoriteiten en het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA):

  Tips om de handen te wassen
  Ziekteverwekkers komen op je handen als je je neus snuit, een dier aait, naar het toilet gaat of rauw vlees of vis verwerkt. Als je dan zijn gezicht aanraakt, kunnen de ziekteverwekkers via de slijmvliezen in mond, neus en ogen het lichaam binnendringen en ziekte veroorzaken. Daarom raden artsen aan om regelmatig uw handen te wassen om de verspreiding van overdraagbare ziekten te stoppen. Dit is hoe de handen moeten worden gereinigd met een milde zeep onder stromend water:

  • Na thuiskomst, toiletgebruik, neus snuiten, hoesten, niezen, contact met afval, contact met dieren en dierlijk afval, luier verschonen.
  • Voor maaltijden en bij het hanteren van medicatie en cosmetische producten.
  • Voor en na het bereiden van voedsel, vooral rauw vlees en vis, in aanraking komen met zieke mensen en wonden behandelen.

  Let op hygiëne bij hoesten en niezen

  Ziekteverwekkers verspreiden zich snel en wijd bij hoesten of niezen, wat kan leiden tot verkoudheid, griep, maar ook roodvonk of kinkhoest door een druppelinfectie. Houd daarom altijd afstand tot andere mensen, keer van hen af ​​en nies of hoest in een wegwerpzakdoek of in de holte van uw arm. Als u uw hand voor uw mond houdt, kunnen ziekteverwekkers worden doorgegeven als u de hand schudt of voedsel en voorwerpen aanraakt. Na het niezen of hoesten natuurlijk: vergeet niet uw handen te wassen!

  Leef barrièremaatregelen na

  Ziekteverwekkers op afstand houden - volgens de RIVM een effectief middel om uzelf en anderen te beschermen tegen infectieziekten:

  Vermijd nauwe contacten zoals knuffels of handen schudden als u of de andere persoon ziek is. Houd bij een infectie afstand tot risicogroepen, zwangere vrouwen en kleine kinderen. Ook handen wassen, thuis kuren en indien nodig beschermende kleding dragen zoals beschermende handschoenen of een gezichtsmasker zijn effectieve middelen om ziekte te bestrijden.

  Verdere maatregelen ter bescherming tegen infectieziekten

  Naast hygiënemaatregelen zijn er nog andere manieren om u tegen infectieziekten te beschermen. Deze bevelen in bepaalde gevallen ook de gezondheidsautoriteiten en het Robert Koch Instituut aan.

  Mondkapjes

  Mondkapjes, fijnstofmaskers of gezichts- en neusmaskers helpen tegen infectieziekten. Zeker als u zelf ziek bent, vermindert zo'n masker de verspreiding van ziekteverwekkers. Het is belangrijk om het masker op de juiste manier op te zetten. De stof aan de binnenkant mag voor, tijdens of na het dragen niet met uw handen worden aangeraakt, omdat hierdoor ziektekiemen op uw handen kunnen komen. Het masker onder de kin trekken of dragen kan er ook voor zorgen dat ziektekiemen op uw handen of gezicht komen. Wegwerpmaskers worden na het dragen weggegooid in een afsluitbare vuilnisbak. Herbruikbare maskers worden gereinigd volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

  Chemisch bestendige handschoenen

  Tegen chemicaliën beschermende handschoenen zijn er in verschillende uitvoeringen qua materiaal en beschermingsklasse. Pictogrammen die op de handschoen zijn gedrukt, geven het prestatieniveau aan. Het bekerglas en de erlenmeyer worden meestal gebruikt als identificatie. Het symbool op de beker geeft aan dat de handschoen lucht- en waterdicht is. Als in de instructies van de fabrikant ook chemicaliën worden vermeld, is de handschoen hier ook voor een beperkte tijd tegen bestand. De Erlenmayer-kolf zegt dat de handschoenen beschermen tegen chemische risico's en tegen penetratie. De codeletters voor de chemicaliën zijn te vinden onder de erlenmayer in het pictogram. 
  Bovendien hebben sommige chemicaliënbeschermingshandschoenen een pictogram voor bacteriologische besmetting. Deze garanderen een effectieve barrière tegen bacteriën en schimmelsporen, maar niet tegen virussen omdat ze kleiner zijn.

  Hygiënebescherming / niesbescherming / niesbescherming

  Bij de kassa in de supermarkt, bij de receptie bij de dokter of bij de kapper en op veel andere plaatsen worden plexiglas panelen geplaatst als hygiënebescherming of als niesbescherming en niesbescherming. Kassiers, medische assistenten en andere beroepsgroepen die met veel mensen in contact komen, worden zo beschermd tegen ziekteverwekkers in druppelvorm. Tegelijkertijd zorgt de barrière ervoor dat er een redelijke afstand wordt aangehouden om de gezondheid van de medewerkers te beschermen.

  Wegwerphandschoenen

  Wegwerphandschoenen beschermen de handen tegen besmettelijke, chemische en fysische invloeden. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het aan- en uittrekken van de handschoenen, omdat de dunne beschermingshandschoenen snel kunnen scheuren. Dit kun je voorkomen door de juiste maat te kiezen, je vingernagels kort te houden, sieraden aan je handen, polsen en onderarmen te vermijden en je handschoenen niet te veel uit te rekken als je ze aantrekt. Bovendien moet u uw handen grondig wassen of desinfecteren voor en na het dragen van de handschoenen.

  Corona-borden en -labels

  Vanwege het coronavirus zijn er nu verschillende borden en labels beschikbaar. Deze adviseren bijvoorbeeld om afstand te houden, uw handen te wassen of te desinfecteren of een gezichtsmasker te dragen. In winkels en openbare voorzieningen zijn geleidingssystemen en vloermarkeringen belangrijk om aan alle voorschriften te voldoen. Al het overige dat nodig is voor informatie voor klanten en medewerkers vindt u ook in deze categorie. Bijvoorbeeld klikramen, vitrines, markeerbanden en verplichte borden.

  Desinfectiemiddelen

  Het desinfecteren van de handen is in veel situaties bijzonder belangrijk om de ziekteverwekkers van aangifteplichtige infectieziekten te doden. We komen dit in het dagelijks leven tegen bij het betreden en verlaten van een ziekenhuis of bejaardentehuis. In de Corona-crisis vindt u dispensers met ontsmettingsmiddelen in elke winkel, restaurant en ook in veel particuliere huishoudens. Het gebruik van desinfectiemiddelen dient echter niet gebruikelijk plaats te vinden, omdat op deze manier resistentie kan ontstaan. Daarnaast beschadigt regelmatig gebruik direct na het handenwassen de huidflora. Bij het desinfecteren van uw handen moet u wennen aan een patroon dat elke keer hetzelfde is. Dit verkleint het risico dat u een deel van uw handen vergeet. De ruimte tussen de vingers, de handrug en de extensorzijden van de vingers, vingernagels, duimen en polsen verdienen bijzondere aandacht.

  Wegwerpkleding

  Naast wegwerphandschoenen is er ook wegwerpkleding. Afhankelijk van het type bescherming houden deze wegwerpoveralls of beschermingspakken met capuchon bijvoorbeeld vloeistofstralen, spuitnevel, vaste deeltjes of vloeistofspatten weg van de drager van het pak. De pakken beschermen ook tegen micro-organismen als ze op de juiste manier zijn geëtiketteerd. Deze markeringen zijn gebaseerd op verschillende DIN-normen.

  Fijnstofmaskers

  Gezondheidsautoriteiten bevelen fijnstofmaskers aan tegen overdraagbare ziekten en tegen het inademen van fijnstof, bijvoorbeeld bij het verwijderen van schimmels of bij slijpwerkzaamheden. Fijnstofmaskers zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en zijn verkrijgbaar met of zonder filter. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie beschermingsklassen: FFP1 (bescherming tot vier keer de grenswaarde), FFP2 (tot tien keer de grenswaarde) en FFP3 (tot dertig keer de grenswaarde).

  Koortsthermometers

  Vaak is het eerste teken van ziekte een verhoogde lichaamstemperatuur, ook al voelt de betrokkene zich niet ziek. Daarom kan het opnemen van een temperatuur een snelle eerste stap zijn bij het identificeren van dragers van een infectieziekte. Apparaten voor contactloze koortsmeting of een oorthermometer met verwisselbaar opzetstuk zijn geschikt voor gebruik op de werkplek of in openbare voorzieningen. Binnen de familie is er een klassieke koortsthermometer om onder de tong te meten. Dit moet na elk gebruik worden afgewassen en gedesinfecteerd.

  Infrarood thermometers / pyrometers

  Naast verschillende koortsthermometers zijn ook infraroodthermometers geschikt voor het meten van de lichaamstemperatuur. Ze tonen in de regel eenvoudig en snel de temperatuur die wordt gemeten. Bij sommige apparaten helpt een laser om het meetpunt te markeren. Apparaten van hogere kwaliteit produceren een warmtebeeld dat temperatuurbereiken met verschillende kleuren weergeeft. Afhankelijk van de vormgeving van het toestel kunnen er meerdere mensen tegelijk worden opgenomen, wat bijvoorbeeld handig is op vliegvelden of in restaurants.

  Veiligheidsbrillen

  Een veiligheidsbril kan op veel gebieden worden gebruikt en beschermt de ogen tegen mechanische, optische, chemische, thermische, elektrische en biologische gevaren. Omdat veel ziekteverwekkers het lichaam binnendringen via de slijmvliezen van de ogen en de gezondheid in gevaar brengen. Enerzijds beschermt een veiligheidsbril tegen rondvliegende virussen en anderzijds voorkomt ze dat de drager de ogen aanraakt en zo mogelijk geïnfecteerd raakt.

  Gezichtsbeschermers

  Deze gezichtsbescherming, in combinatie met een mond- en neusmasker, is zeer effectief tegen druppels en spetters van welke aard dan ook die een infectie kunnen veroorzaken. Bovendien vormt het een barrière waardoor de drager minder snel zijn gezicht met zijn handen aanraakt. Een ander voordeel is dat een bril gemakkelijk onder het gelaatsscherm past.