In het grote aanbod van Conrad vindt u alle kabels en connectoren van alle bekende merken voor elke toepassing, zoals aansluitingen voor verschillende soorten apparatuur. Wat voor connectoren u ook nodig heeft of hoe lang uw kabels ook moeten zijn, u vindt het in ons assortiment.

✓ Altijd originele producten ✓ Gratis retourneren ✓ 30 dagen bedenktijd 

Meest gekocht

Meest gekocht

Best beoordeelde producten

Best beoordeelde producten

Populaire merken

Services

Advies

Connectoren & kabels: perfecte oplossingen voor elektrische verbindingen

Kabels en connectoren zijn onmisbaar als het gaat om signaaloverdracht of stroomoverdracht. Hoewel de twee toepassingsgebieden behoorlijk van elkaar verschillen, stellen ze deels identieke eisen aan de kabels en connectoren die hiervoor nodig zijn.

Want uiteindelijk maakt het niet uit of het signaal van een sensor moet worden doorgestuurd naar een evaluatie-eenheid of dat een krachtige motor van stroom moet worden voorzien. In elk geval moeten de lijnverliezen zo laag mogelijk worden gehouden. Daarom moeten niet alleen geschikte verbindingskabels worden gebruikt, maar ook passende connectoren.

Maar dat niet alleen. De schijnbaar onbeperkte toepassingsmogelijkheden van elektrische kabels op het gebied van medische technologie, automatisering, robotica, werktuigbouw of elektrotechniek creëren ook de meest uiteenlopende eisen. En daar moeten kabels en connectoren tegen bestand zijn. We informeren u graag over waar u op moet letten bij het maken van uw keuze en welke diensten we op dit gebied aanbieden.Kabelconfigurator en speciale oplossingen

Vaak worden in de fabriek gemonteerde aansluitkabels niet aangeboden met de vereiste lengte of met de gewenste connector. In dit geval is het voordelig als ten minste de gewenste kabel ongemonteerd per meter wordt aangeboden. De professionele assemblage van een BNC-connector, een USB-connector of een XLR-connector is echter zelfs voor experts een echte uitdaging.

Vooral als de activiteiten slechts zelden voorkomen of als een groot aantal kabels van connectoren moet worden voorzien. In dit geval kan onze kabelconfigurator helpen. In het geval van gestrande kabels of afgeschermde coaxkabels kun je de kabellengte heel precies bepalen en ook de benodigde connectoren of RF-connectoren aan beide uiteinden. En hoe groter de hoeveelheid, hoe lager de prijs. Probeer het uit en laat u verrassen door de mogelijkheden.Hoogwaardige kabels en draden

Niet alleen de inhoud is belangrijk, ook de mantel van kabels en geleiders speelt een grote rol. Natuurlijk is het belangrijk hoeveel aders een kabel heeft en hoe groot de respectievelijke doorsnede is. Maar de isolatie van de aders en de mantel bepalen voor welke toepassing de kabel geschikt is. Tot slot zijn ook de gebruiksomstandigheden of de externe invloeden zeer verschillend. In een operationele omgeving bijvoorbeeld moeten de gebruikte kabels vaak bestand zijn tegen olie, chemicaliën of hoge temperaturen. Bij aanleg in de buitenlucht daarentegen zijn het vooral kou en UV-stralen die de mantel kunnen beschadigen. En bij ondergrondse kabels zijn het bij voorkeur vocht en mechanische spanningen die een blijvend effect hebben op kabels.

Overigens: experts spreken alleen van een kabel als een installatiekabel is ontworpen om in de grond te worden gelegd. De meeste mensen gebruiken de termen kabel en leiding daarentegen als synoniemen.

Maar de installatiemethode vereist ook heel speciale prestatiekenmerken. In tegenstelling tot een installatiekabel die star in een lege buis wordt gelegd, moeten sleepkettingkabels uiterst beweeglijk zijn. Zelfs na enkele duizenden bewegingscycli mogen er geen tekenen van vermoeidheid zijn. Dit lukt alleen als de kwaliteit van onze kabels goed is. Welke kabels en draden zijn er?

Het gebied van kabels en bedrading is zeer divers, omdat de toepassingseisen ook schijnbaar onbeperkt zijn. Daarom bespreken we slechts een paar categorieën die u ook in ons assortiment kunt vinden.

Enkele aders, draden en strengen

Hoewel een stroomkabel voor de meeste mensen minstens twee draden moet hebben, is de categorie met enkele draden heel zinvol. Vooral in de machinebouw of fabrieksbouw zijn enkele draden nodig voor de bedrading van schakelkasten.

Maar enkele aders worden ook gebruikt in de voertuigbouw, omdat de carrosserie of het chassis meestal ook dienst doet als elektrische geleider. Eenaderige kabels worden vaak opgebouwd als geslagen draden met veel fijne draden om naast de elektrische eigenschappen ook de vereiste flexibiliteit te bereiken. Kabels met strengen zijn verkrijgbaar als enkelvoudige draden en als meeraderige draden, bijvoorbeeld als tweelingstrengen.

De draden zijn stijve geleiders die geïsoleerd of ongeïsoleerd worden aangeboden. Ongeïsoleerde koperdraden worden soms nog verzilverd om het contact of de verwerking bij het opzetten van testcircuits te vergemakkelijken. Geïsoleerde draden zijn gecoat met een speciale lak en worden gebruikt voor het wikkelen van spoelen, transformatoren en kleine transformatoren.


Meeraderige kabels

De groep van meeraderige geleiders en kabels bevat de grootste verscheidenheid aan producten. Dit komt omdat we onze klanten voor elk toepassingsscenario de perfect passende kabel willen bieden. Naast de klassieke installatiekabels zijn vooral bus- en datakabels, sleepkabels en besturingskabels erg in trek in de operationele omgeving. Maar ook netwerkkabels en vooral glasvezelkabels zijn onmisbaar voor het opzetten en uitbreiden van een snel bedrijfsnetwerk.

Op het steeds groeiende gebied van communicatietechnologie zijn coaxkabels, telefoonkabels en audio- en videokabels onmisbaar. Net zo onmisbaar zijn de rubberen kabels of apparaataansluitkabels, die extreme belastingen moeten weerstaan bij dagelijks gebruik en onder zware bedrijfsomstandigheden.


Geassembleerde kabels

Als kabels door smalle lege buizen moeten worden gestoken, zijn voorgemonteerde connectoren meer dan een hindernis. In dit geval is het zinvoller om de vereiste connectoren later te monteren of om geschikte aftakdozen te installeren.

Als het leggen van kabels echter ook mogelijk is met een gemonteerde connector, dan zijn plug 'n' play-oplossingen de beste oplossing als het gaat om kabelkeuze. Er is immers geen tijdrovende montage van de connectoren nodig, wat bij sommige systemen nogal lastig kan zijn.

Aan de andere kant bieden de professioneel geassembleerde en gedeeltelijk gelaste connectoren uit de fabriek een slank ontwerp en een hoge mate van contactbetrouwbaarheid.

Bovendien zijn de kant-en-klaar geassembleerde kabels verkrijgbaar in een groot aantal lengtes en met een groot aantal verschillende connectorsystemen.Praktische accessoires voor kabels en draden

Kabelaccessoires

Ongeacht of u de voorkeur geeft aan kant-en-klare verbindingskabels of losse kabels per meter, praktische kabelaccessoires maken uw werk een stuk eenvoudiger. Het maakt niet uit of het gaat om het handig door kabelgoten trekken van kabels of verschillende beproefde bevestigingshulpmiddelen zoals kabelbinders, isolatietape en klittenband. Maar er zijn ook praktische hulpjes voor kabelwartels en labeling.


Kabels testen, testapparatuur

Na installatie of in geval van een storing is het onvermijdelijk om de elektrische aansluitingen te controleren op correcte werking. Vooral bij machines en systemen komen storingen door defecte verbindingen of gebroken kabels steeds weer voor. In dit geval helpen verschillende kabelmeetapparaten om de fout snel te vinden. Kabelzoekers helpen bij het vinden en toewijzen van kabels en aderparen.


Onze praktische tip: kabelbescherming

De beste kabel zal vroeg of laat zijn dienst verliezen als hij permanent wordt blootgesteld aan ontoelaatbaar hoge mechanische belastingen of schadelijke invloeden van buitenaf. Om dit te voorkomen zijn eenvoudige beschermslangen vaak voldoende als omhulsel.

Gesloten systemen hebben echter het nadeel dat de kabels nog steeds in de leiding moeten worden gestoken voordat ze worden aangesloten. Daarom is het ook erg arbeids- en tijdsintensief om achteraf beschermbuizen te installeren.

Sommige fabrikanten hebben dit probleem onderkend en bieden open ommantelde kabels aan. Deze kunnen snel en eenvoudig achteraf worden gemonteerd en de beschermde kabels zijn altijd weer toegankelijk als dat nodig is.Connectoren: goede verbindingen zijn belangrijk

Op het gebied van elektriciteit en elektronica zijn connectoren onmisbare onderdelen die op betrouwbare wijze verschillende belangrijke taken moeten vervullen. Het gaat niet alleen om het maken of verbreken van een elektrische verbinding. Sommige vereisten voor connectoren zijn zeer divers, wat ook de verschillende ontwerpen verklaart.

Diëlektrische sterkte en stroombelastbaarheid

Vooral op het gebied van stroomvoorziening is het belangrijk dat de contacten van de connectoren goed geïsoleerd zijn.

Spanningsflashovers en contact tussen de contacten onder spanning moeten koste wat het kost worden vermeden.

Bovendien moeten connectoren een voldoende groot contactoppervlak hebben om zelfs hoge stromen met de laagste verliezen te kunnen overbrengen.

Aan de hand van netstekkers met beschermingscontacten kunt u heel duidelijk zien hoe de fabrikanten deze verschillende specificaties in de praktijk hebben gebracht.


Contactbeveiliging

Connectoren die wiebelen en daardoor geen veilige verbinding maken, kunnen allerlei problemen veroorzaken. Daarom worden de klemkrachten van de contacten aangepast aan de taak.

Zo kan de laagspanningsstekker van een plug-in voeding met veel minder kracht worden aangesloten en losgekoppeld dan bijvoorbeeld de netstekker van een kabeltrommel. Hoe meer kracht er nodig is, hoe "grijperiger" de connectorbehuizing moet zijn.

Connectoren in de automotive of in de voertuig- of machinebouw hebben ook vaak een mechanische vergrendeling. Dit voorkomt dat de stekkerverbinding onbedoeld losraakt door de trillingen van het voertuig of het systeem.


Trekontlasting

Een zeer belangrijk onderwerp dat door veel mensen vaak wordt onderschat. Vooral bij netstekkers kan een correct geïnstalleerde trekontlasting levens redden.

De trekontlasting zorgt er namelijk voor dat een kabel alleen met overmatige kracht uit de stekker kan worden gescheurd.

In het geval van een verlengkabel onder spanning is de kans groter dat de koppeling van het aardingscontact van de stekker afglijdt dan wanneer de uiteinden van de kabel onder spanning open op de grond liggen.


Aantal contacten 

Bij Euro-netstekkers of laagspanningsconnectoren zijn twee afzonderlijke contacten voldoende. In de datatechnologie of machinebouw zijn 40 of meer contacten echter niet ongewoon.

Maar zelfs met dit hoge aantal contacten moeten de connectoren volledig voldoen aan alle eisen met betrekking tot diëlektrische sterkte, stroomvoercapaciteit en contactbetrouwbaarheid.


Bescherming tegen omgekeerde polariteit

Voor 230 V netstekkers aangesloten op een stopcontact is de polariteit niet belangrijk. Als er echter een of meer gelijkspanningen of signalen en pulsen moeten worden overgedragen in plaats van een wisselspanning, is het essentieel om de juiste polariteit van de stekkerverbinding in acht te nemen.

In de meeste gevallen wordt dit bereikt door een speciaal ontwerp van de stekker waardoor het onmogelijk is om deze "verkeerd" aan te sluiten.


Beschermingsklasse

Terwijl een PCB-connector niet wordt blootgesteld aan bijzondere omgevingsbelastingen, moeten de connectoren op een kraan of graafmachine de nodige bescherming tegen spatwater hebben.

De voertuigen en bouwmachines worden immers niet alleen blootgesteld aan weer en wind, maar moeten ook perfect functioneren in de regen.

Welke beschermingsklassen er zijn en wat er schuilgaat achter de aanduiding IP65 kunt lezen in ons IP-beschermingsklasse artikel.


Kwaliteit

Een ander belangrijk criterium is de kwaliteit van de connector. Vooral als de betrouwbaarheid van de contacten over een lange periode gegarandeerd moet zijn. Daarom worden in sommige gevallen vergulde stekkercontacten gebruikt.

Maar ook onder zware omgevingsomstandigheden, zoals op bouwplaatsen en in de industrie, of als de stekkerverbinding vaak los- en weer vastgekoppeld wordt, moet de kwaliteit gewoon goed zijn.


Conclusie

Als rekening houdt met de bovenstaande aandachtspunten, zult u de juiste connector vinden. Vaak worden connectoren ook voor andere doeleinden gebruikt. Want zelfs als de fabrikant een connector voor bepaalde taken heeft bedoeld, betekent dit niet dat het onderdeel niet ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Het enige belangrijke is dat de connector binnen zijn technische grenzen wordt gebruikt.

Bij de bouw van modelvliegtuigen werd al enige tijd geleden ingezien dat D-SUB connectoren ideaal zijn. Op deze manier kunnen de elektronische componenten in de vleugels snel, eenvoudig en met ompoolbeveiliging via slechts één connector worden aangesloten op de elektronica in de romp.Onze populairste categorieën connectoren & kabels