bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn MOSFET's?

MOSFET

Met MOSFET wordt een groep van bestuurbare halfgeleiders genoemd. De aanduiding is de afkorting voor "metaaloxide-halfgeleider veldeffecttransistor", in het Engels "metal-oxide-semiconductor field-effect transistor" en gaat op de begin gebruikte laag gevolg van aansluiting terug: lang zou aluminium hiervoor gebruikt. Deze aansluiting en werd daarna door een niet-geleidende siliziumdioxidschicht het feitelijke halfgeleider gescheiden. 

Vanwege de huidige gebruik van hightech-halfgeleider materialen is de oorspronkelijke aanduiding technisch niet goed meer, want er komt geen aluminium, het oorspronkelijke gate materiaal, meer gebruikt. MOSFET maar is synoniem voor de ingevoerde productnamen behouden. Vandaag wordt: polysilicium-als gate materiaal gebruikt.


De MOSFET is een actief bouwelement met minimaal drie aansluitingen:

  • S voor Source (Bron)
  • D voor drain (afvoer)
  • G voor gate (stuur- aansluiting)

Sommige types hebben nog een B-aansluiting (bulk voor substraat), met de extra besturingsgedrag te realiseren zijn.

De uitgangstoestand (zonder spanning op de gate) kan "normaal geleidend" of "normaal sperrend" zijn (resp. omgekeerd). Het ontstaat op basis van de chemische "compositie" van de gebruikte materialen als verarmungstyp (= normaal geleidende) of als anreicherungstyp (= normaal sperrend). Door het aansluiten van een stuurspanning op gate verlaat de MOSFET zijn oorspronkelijke staat. Hierdoor is de MOSFET uiteindelijk een van stroom bestuurbare weerstand. De variant "normaal sperrend" wordt in de praktijk het meest gebruikt. Wordt bereikt het elektrische gedrag van een MOSFET door processen in de betrokkenen kristallen, waarbij overtrekkende ladingdragers uiteindelijk voor het gewenste trainingssucces effect zorgen.

Met bepaalde elektrische omgevingsvoorwaarden wordt een karakteristiek van de methode van de MOSFET produceert. Deze vertelt vereenvoudigt uit bij welke voorwaarden tussen Source en gate welke spanning "doorgelaten" wordt. Daarbij ontstaat ook capacitieve waarden, de invloed op het gedrag van een MOSFET hebben als hij als schakelaar wordt gebruikt. U zorgen voor zeer snel schakelen en zijn daarom voor hoge frequenties geschikt, bijvoorbeeld in schakelnetvoeding.

 

Interessante informatie over MOSFET's

De "Insulated Gate Bipolar Transistor" ( IGBT , in het Duits "Bipolartransistor met geïsoleerde gate-elektrode") is een verdere ontwikkeling van de MOSFET voor gebruik in de vermogenselektronica. Het vermogen van deze componenten komt in het bereik van meerdere kilovolts, het stroombereik overschrijdt enkele kilo ampère. Worden gebruikt deze componenten als vermogens halfgeleider schakelaar bijvoorbeeld in motoraandrijvingen, trekkracht besturingen, schakelende voedingen of in systemen voor ononderbroken stroomvoorziening (UPS).

 

Welke MOSFET's zijn bij Conrad verkrijgbaar?

In onze online shop vindt u een uitgebreid aanbod aan MOSFET's die na verschillende technische criteria worden geselecteerd zijn:

MOSFET

In onze online shop vindt u een uitgebreid aanbod aan MOSFET's die na verschillende technische criteria worden geselecteerd zijn:

Behuizingen

Hier heeft zich een grote verscheidenheid aan uitvoeringen gevestigd. Er worden MOSFET's met soldeeraansluitingen en als SMD-behuizing aangeboden. Bijna alle is een aansluiting voor koellichamen of -oppervlakken samen.

Producent

De fabrikant afkorting is een id in voor de fabrikant, die in meestal uit drie letters bestaat.

MOSFET

Montagewijze:

Verkrijgbaar zijn varianten met doorvoergat, oppervlaktemontage (SMT) of behuizingen. Deze laatste componenten zijn met schroefaansluitingen voor de elektrische verbinding en montage. Houd er rekening mee dat misschien de lengte van het aansluitsnoer schroeven afhankelijk is van de desbetreffende applicatie. De schroeven met de juiste lengte met veerring en -schijf bestelt u apart met.

Maximale bedrijfstemperatuur

De MOSFET's in ons assortiment werkzaamheden in maximum temperatuurbereik van 125 tot 225 graden Celsius.

P bis

Deze waarde bepaalt de maximale prestaties die in MOSFET in warmte omgezet mag worden, zonder de halfgeleider te vernietigen - van 0,225 milliwatt tot 2.500 watt.

Uitvoering

In dit menupunt kan tussen verschillende geleidingsvermogen worden geselecteerd. Er zijn ook MOSFET's die in één behuizing verschillende geleidings richtingen aanbieden.

U(DSS)

Drain Source voltage: maximale spanningsvastheid van onderdeel tussen drain en Source.

R(DS)(on)

Drain source ON Resistance: weerstand voor het ingeschakelde FET's.

U(GS)(th) (max.)

Gate source threshold voltage: gate spanning, vanaf welke de transistor minimale geleidend wordt.

C(ISS)

Small signaal input Capacitance:- de gate-capaciteit: de gate-elektrode van een MOSFET vormt een ingangscapaciteit.

In de gegevensbladen van de afzonderlijke producten staan uitvoerige informatie van de fabrikant voor alle details van de MOSFET's ter beschikking.

 

Hoe vindt u de juiste MOSFET?

MOSFETS

De eerste stap bij de keuze van een geschikte bouwsteen voor een schakelontwerp tot doel te bepalen of een N-kanaal- of een P-kanaal-MOSFET gebruikt moet worden. Het richt zich naar de taak die de schakeling moet vervullen.

Bovendien moet de grootst mogelijke spanning worden bepaald, die tussen drain en Source kan optreden. Houd er rekening mee dat deze waarde met de temperatuur varieert - trek de gehele voor gebruik goedgekeurde temperatuurbereik in aanmerking. De nominale spanning van de MOSFET moet voor deze schommelingen een voldoende grote tolerantiebereik vertonen, om een uitval te voorkomen. Andere aspecten zijn zonder uitziende trillingen van motoren of transformatoren.

 

Wat is bij de omgang met MOSFET's?

Houd rekening met de algemene voorschriften voor de omgang met bepaalde spanning hoge tonen, om letsel door elektrische schok te voorkomen. Onderhoudswerkzaamheden aan netspanning mogen alleen door gekwalificeerde specialisten worden uitgevoerd. Koppel voorafgaand aan het begin van de werkzaamheden de stroomvoorziening inclusief zekering tegen onbedoeld opnieuw inschakelen. In bedrijfstoestand van - vooral in ontwikkelings- of laboratoriumomstandigheden - is een bescherming tegen onbedoeld aanraken te garanderen.

Elke persoon kan zich door beweging op meerdere 1.000 Volt elektrostatisch worden opgeladen. Vaak zijn voldoende enkele volt uit om actieve elektrische componenten te vernietigen. Het kan al bij nadering overkomen. Wij raden aan om tijdens het werken met uiterst gevoelige meetapparaten of elektrische onderdelen van alle soort op een veilige aarding te letten. 

Onze praktijktip

Bij het vervangen van gesoldeerde MOSFET's houd de soldeertijden, om thermische onherstelbare beschadiging te voorkomen. Gebruik geschikte soldeertechniek, vooral het bijpassende soldeeraccessoires bij desolderen, om printplaten tegen loslating van geleiderbanen te bewaren.

Houd de koppelspecificaties bij het vastschroeven van koel elementen een.

Mosfet's zijn gevoelig voor statisch opgeladen personen en voorwerpen. Sluit de elektroden tot het succesvolle inbouw elektrisch geleidend kort - het is voldoende om het bewaren in geleidende schuimstof of ESD-Abschirmbeuteln uit.