bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wetenswaardigheden over LED-driver

Licht-diodes basisinformatie over (LED's) zijn een energie-efficiënte en resourcebesparende alternatief voor andere lampen. U hebt een onregelmatigheid vrije voedingsspanning, omdat ze anders flikkeren, wat ertoe leidt, dat de lichtbron als onaangenaam wordt ervaren. ...

 • Wat zijn LED-driver?

 • Basisinformatie over LED-drivers

 • Welke LED-driver typen zijn er?

 • Conclusie:

 

Wat zijn LED-driver?

Wat zijn LED-driver

Licht-diodes basisinformatie over (LED's) zijn een energie-efficiënte en resourcebesparende alternatief voor andere lampen. U hebt een onregelmatigheid vrije voedingsspanning, omdat ze anders flikkeren, wat ertoe leidt, dat de lichtbron als onaangenaam wordt ervaren. 

Door de passerende stroom wordt de diode verwarmd en daarmee geleidende. Omdat dioden de stroom niet vanzelf kunnen beperken, is door de verhoogde geleidingsvermogen meer stroom vloeien en de diode verder verwarmd. Om dit circuit te controleren, worden voorgeschakeld stuurprogramma, die de stroom begrenzen of voor constante spanning zorgen. 

Elke LED-module, die voor de verlichting wordt gebruikt, heeft daarom een schakeling in de vorm van een elektronische apparaat, dat deze module voorgeschakeld wordt. Op het gebied van LED-technologie wordt een dergelijk voorschakelapparaat als stuurprogramma's of netvoeding genoemd, waarbij drivers voor een constante stroom (CC), netvoedingen voor constante spanning (CV) zorgen.

 

Basisinformatie over LED-drivers

 1. Temperatuurgedrag
  om een gelijkmatige werkwijze van het stuurprogramma te garanderen, moeten de maximale temperatuur eisen van de fabrikant in acht worden genomen. De temperaturen kiest soms gedurende de levensduur van de LED-driver. Luchtcirculatie kan het Temperatuurgedrag van een driver positief beïnvloeden en daarmee de levensduur verhogen.
 2. Overspanningsweerstand en EMV
  de norm IEC 61547 bepaalt de eisen voor lichtbron in woonhuizen, bedrijfspanden en zakelijke plaatsen en voor kleine bedrijven vast. De norm geeft aan welke immuniteit eisen voldoet moeten worden. Bovendien wordt de testspanning het stuurprogramma vastgelegd.
  EMV beschrijft de elektromagnetische compatibiliteit voor storende signalen van buiten en de immuniteit tegen via lichtnet- en netspanning onregelmatigheden. Als basis voor de compatibiliteit tussen elektronische apparaten dient de norm EN 55015, de grenswaarden en meetmethode kanalen worden beschreven.
 3. Levensduur en uitvalpercentage
  vóór het installatie van een driver moet worden uitgelegd, welke onderdelen met elkaar worden verbonden en hoe hoog de spanningen van de gebruikte LED-modules zijn. In de praktijk zijn de componenten in het ideale geval op elkaar afgestemd, zodat het systeem niet bloot aan beschadigingen door inferieure componenten wordt geleden. Afhankelijk van hoe hoogwaardig de stuurprogramma's zijn, kan een bedrijfsduur van ≥ 50.000 uur worden gewaarborgd. Gemiddeld bedraagt de uitvalkans bij een dergelijk hoogwaardige luidsprekers ongeveer 0,2 procent per 1000 uur. Minderwertigere driver hebben een verhoogde uitvalpercentage bij een lagere totale werktijd.
 4. Beschermingsklassen en keurmerk
  voor LED-driver bestaan verschillende norm voorschriften. Daarbij wordt tussen tests conform veiligheid (EN 61347), de EMC (EN 50015, EN 61547, EN 61000-3-2), de Performance (ED 62384) en het energieverbruik (EN 62442-3). Het IP-cijfers wijzen op de beschermingsklasse van de driver. Drivers die met IP20 verifieert zijn, zijn voor een inbouw gebruikelijke binnenverlichting. Apparaten met IP65 gebruikt voor een groot deel voor de buitenverlichting gebruikt.

  Beschermingsklasse I en II
  bij apparaten van de beschermingsklasse I moeten alle elektrisch geleidende delen van de behuizing van elkaar met de beschermingsgeleider systeem verbonden zijn.

  Apparaten van beschermingsklasse II beschikken over een versterkte of dubbele isolatie tussen netstroomcircuit en metalen behuizing. Bij het gebruik van kabels met aardleiding mag deze niet aan de behuizing worden aangesloten.
 5. Inbouw van LED-drivers
  in principe zijn twee soorten montage. Enerzijds is er een vaste montage in de lamp of in de behuizing van het lichtsignaal module, anderzijds kunnen de stuurprogramma's onafhankelijk in een verlaagd plafond worden ingebouwd. Bij elektrische apparaten in de onafhankelijke gelden strengere controle regelgeving op het gebied van de EMC.
 
 

Welke LED-driver typen zijn er?

Drivers voor een werking op constante stroom of constante spanning:

LED-driver worden als constante stroombron aanbiedingen of als elektronische trafo met een constante spanning. Bij luidsprekers met constante spanning gaat het precies worden genomen om netvoedingen, omdat de netspanning eerst in de gewenste spanning wordt omgezet. 

Indien LED-modules op een constante stroom- of spanningsbron worden gebruikt, moet op de thermische belasting te worden gelet. Geschikte LED-driver voorkomen een te grote thermische belasting.

Welke LED-driver typen zijn er?

Dimbare driver

Welke LED-driver typen zijn er?

Een dimbare driver brengt in combinatie met lichtbesturing systemen enkele voordelen met:

 • Door dimmen kunnen vanwege de verminderde vermogen kosten en energie worden bespaard.
 • Er wordt minder CO2-belasting geproduceerd.
 • U kunt verschillend felle licht scenario's realiseren.


Dimbare driver kunnen via verschillende regeleenheden worden bediend. Een analoge of digitale aansturing is mogelijk, waarbij de digitale besturing op de markt sterker door heeft gezet.

 

Conclusie:

Voor de keuze van de geschikte LED-driver moet vooraf eerst een aantal factoren worden bekeken. In de eerste plaats is het van belang dat de benodigde spanningen en vermogens in acht te worden genomen. De LED-driver dient nooit te klein worden gekozen. Als er verschillende grote eenheden geen uniforme keuze leiden, selecteer een driver, die een 1/3 hogere vermogen heeft, als werkelijk nodig is. Een ander selectiecriterium is het werkelijke stroomverbruik (in ampère) van de LED's. Houd u bovendien de inbouwsituatie. Als er een LED-driver op een houten element worden ingebouwd, is een blik op de thermische basisgegevens en de richtlijnen en meetwaarden van de fabrikant nodig. In de regel worden LED-driver in serie geschakeld en zijn een constante stroombron. Onderscheiden deze bij de aanwijzingen van de fabrikant worden afgegeven na bender en aufnehmender vermogen.