bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Endoscoopcamera's zijn onmisbaar in de industrie en de handel, bijvoorbeeld om pijpleidingen en holtes te inspecteren. In deze handleiding leest u hoe een endoscoopcamera werkt, waar deze voor wordt gebruikt en waar u op moet letten bij aanschaf.

Wat is een endoscoopcamera?

Bij een video-endoscoopcamera zit een camera-chip op de punt van de endoscoop, die het beeldsignaal via een slang naar een monitor stuurt. Deze dunne sonde kan worden gebruikt om betrouwbaar leidingen of andere holtes te onderzoeken die moeilijk toegankelijk zijn voor andere apparatuur. LED's, die ook aan de punt van de endoscoop zijn bevestigd, zorgen voor het nodige licht. Bij hoogwaardige flexibele endoscopen kan de punt met de camera met een joystick worden gedraaid. Zo kunnen zelfs moeilijk te inspecteren gebieden worden bereikt. Het door de camera opgenomen beeld wordt weergegeven op een monitor die in de besturingseenheid van de meeste camera-endoscopen is ingebouwd.

Waar worden endoscoopcamera's voor gebruikt?

De toepassingsgebieden van endoscopen met camerakoppen en LED-lampen zijn divers. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als inspectiecamera om afvoerleidingen op lekkage te controleren. Bij de aanleg van pijpleidingen kan de binnenkant van verdelers worden bekeken en is het ook mogelijk om lasnaden te controleren.

In motorvoertuigen worden endoscopen gebruikt om rechtstreeks in de motor te kijken zonder eerst de eenheid in afzonderlijke onderdelen te hoeven demonteren. Met behulp van een endoscoop kunnen ontoegankelijke ruimtes in de carrosserie worden onderzocht op roest en ook kunt u controleren of er voldoende spouwafdichting is aangebracht.

Ook het onderzoeken van holtes in muren of ventilatiekanalen is zonder veel moeite mogelijk met een endoscoopcamera. Beveiligingsautoriteiten gebruiken bijvoorbeeld camera-endoscopen en minicamera's voor bewakingsdoeleinden.

Welke soorten endoscopen zijn er?

  • Endoscoop met ingebouwde LED's en endoscoop met beeldfunctie
    De endoscoop met ingebouwde leds heeft een camerakop aan het uiteinde van de sonde. Het beeld wordt rechtstreeks naar een monitor gestuurd, die meestal in de besturingseenheid van de endoscoop is geïntegreerd.
    De endoscoop met beeldfunctie daarentegen heeft een optiek aan de punt. Met het oculair op de bedieningseenheid kan het apparaat direct en zonder monitor worden gebruikt. Indien nodig is het bij veel apparaten mogelijk om ook een externe monitor aan te sluiten voor beelduitvoer.

  • USB-endoscoopcamera en wifi-endoscoop

    Camera-endoscopen die via USB zijn aangesloten, zijn niet duur en daarbij bijzonder compact. Een waterdichte USB-endoscoopcamera bestaat bijvoorbeeld alleen uit een slang, camera en een USB-stekker. Voor het gebruik is daarom meestal een computer nodig. Sommige USB-endoscopen kunnen echter ook samen met een smartphone worden gebruikt, die dan als monitor dient. Zo'n oplossing is bijzonder geschikt voor snel en flexibel gebruik onderweg. De verbinding wordt meestal gemaakt via een micro-USB-poort.
    Camera WiFi-endoscopen hebben een speciale vorm: in plaats van een monitor of een USB-connector zit er aan het uiteinde van de kabel een WiFi-zenderunit. In dit geval wordt het beeld draadloos naar een smartphone of tablet verzonden. U kunt zich vrij bewegen met de mobiele telefoon binnen een straal van ongeveer 10 meter en bent niet gebonden aan de sonde. Als meerdere mensen naar de foto willen kijken, kan de telefoon gewoon worden doorgegeven.

Waarop moet u letten bij de aanschaf van een endoscoopcamera?

Bij het kopen van een endoscoopcamera is naast de sondediameter ook de sondelengte belangrijk. Voor onderzoeken in machines en motoren is een sondelengte van 10, 20 of zelfs 40 meter meestal niet nodig; een kleinere sondediameter is wel handig.

Bij de inspectie van pijpleidingen is het precies andersom; de sondelengte is van groot belang, terwijl de diameter van de sonde in de meeste gevallen verwaarloosbaar is.

De mogelijkheid om de camera in een hoek te plaatsen is erg handig voor professionele toepassingen. Deze functie wint aan belang op bijzonder moeilijk toegankelijke plaatsen. Bovendien moet de camerasensor een resolutie bieden die is aangepast aan het beoogde gebruik.

Het kan ook handig zijn als de camera kan scherpstellen op een bepaald gebied van het beeld. Hetzelfde geldt voor een zoomfunctie waarmee objecten vergroot kunnen worden. Geïntegreerde verlichting met leds moet vanzelfsprekend zijn.

Afhankelijk van de toepassing kan het nodig zijn dat camera en behuizing waterdicht zijn. Zorg ervoor dat de beschermingsgraad voldoende is. Het is ook belangrijk dat het ingebouwde beeldscherm een ​​voldoende hoge resolutie heeft, zodat u zelfs kleine details duidelijk kunt zien. Indien de endoscoopcamera regelmatig op verschillende locaties gebruikt gaat worden, is een stroomvoorziening via batterijen voordelig.

Praktisch: bij sommige camera's kunt u video-opnamen of stilstaande beelden op een SD-kaart opslaan. De verdere verwerking van het materiaal op de computer is hierdoor eenvoudig mogelijk. Bij veel endoscoopcamera's heeft u ook de mogelijkheid om een ​​externe monitor via HDMI of een pc via USB aan te sluiten.

Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden moet de endoscoopcamera bestand zijn tegen hoge temperaturen of zuren, benzine of olie. Let daarom bij de aankoop goed op of een apparaat geschikt is voor dergelijke omgevingsomstandigheden.

Tip: endoscoopcamera met beeldrotatie voor een beter overzicht

Het pad dat in de buis wordt afgelegd, kan omhoog, omlaag en om bochten lopen. Het komt voor dat de camera op een gegeven moment ondersteboven staat. Om in zo'n geval weer de juiste weergave te krijgen, zijn sommige apparaten uitgerust met een beeldrotatiefunctie. Met een druk op de knop wordt het beeld op de monitor eenvoudig 180 graden gedraaid.