bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Koolfilmweerstanden met een tolerantie van 5%. Ideaal voor simpele schakelingen of voor het onderwijs. U koopt ze via conrad.nl. Ruim aanbod ✓ Snelle levering ✓

Koolfilmweerstanden: de klassiekers onder de weerstanden

Koolfilmweerstanden zijn elektrische weerstanden die bestaan uit een keramisch buisje met een laagje koolstof. Door het graveren van een koollaagje wordt een vrij precieze weerstandswaarde bekomen, aangegeven met een kleurcode. Hou er rekening mee dat het zelden interessant is om een koolfilmweerstand met een lage tolerantiewaarde aan te schaffen. Wanneer koolfilmweerstanden kopen een goed idee is en wanneer u het beter niet doet? En hoe u de elektrische weerstandswaarde van de koolfilmweerstand afleest? Dat leggen onze experts voor u uit.

Waarom koolfilmweerstanden kopen?

Koolfilmweerstanden zijn in vergelijking met koolcompositieweerstanden preciezer en thermisch stabieler. Vooral indien er geen koelelement op de schakeling is aangebracht, krijgen koolfilmweerstanden de voorkeur. Bovendien hebben ze beperkte inductiewaarden, zeker in vergelijking met draadgebonden weerstanden of vermogensweerstanden. Bij HF-schakelingen zijn koolfilmweerstanden daarom de betere keuze.

Nadelen van koolfilmweerstanden

Koolfilmweerstanden zijn temperatuurafhankelijker dan metaalfilmweerstanden en gaan bij overbelasting sneller stuk. De tolerantie, die bij koolfilmweerstanden vaak 5% bedraagt, is eveneens minder goed dan bij metaalfilmweerstanden. Daar zijn tolerantiewaarden van 1% of beter immers geen uitzondering. Tegenwoordig komen er toch koolfilmweerstanden op de markt die qua tolerantie kunnen tippen aan de klassieke metaalfilmweerstanden, dus bij twijfel contacteert u even onze experts.

Over het algemeen zijn koolfilmweerstanden iets groter dan metaalfilmweerstanden, die in een klein formaat met hogere vermogens overweg kunnen. Indien schakelingen een compact formaat moeten hebben, zijn SMD-weerstanden een beter idee. Dergelijke SMD-weerstanden zijn bijna altijd gemaakt op basis van een metaalfilm in plaats van koolfilm.

Kleurcodes aflezen bij koolfilmweerstanden

Op de koolfilmweerstanden zijn steeds verschillende kleurringen aangebracht met de weerstandswaarde. De laatste kleurring, die bij een koolfilmweerstand meestal goudkleurig is (5%), duidt daarbij op de tolerantiewaarde. Uitzonderlijk kunt u eens een zilverkleurige (10%), rode (2%) of bruine (1%) kleurring aantreffen. De tweede ring van rechts wijst vervolgens op de zogenaamde multiplier, gaande van 10^-2 (zilver) tot 10^7 (violet). Bij de meeste koolweerstanden is deze ring echter zwart (10^0), bruin (10^1), rood (10^2), oranje (10^3), geel (10^4), groen (10^5) of blauw (10^6). De andere ringen gebruikt u om het basisgetal af te lezen, waarbij er tien kleuren zijn: zwart (0), bruin (1), rood (2), oranje (3), geel (4), groen (5), blauw (6), violet (7), grijs (8) of wit (9). De basiswaarde vermenigvuldigt u steeds met 10^ (ring vanaf multiplier, te rekenen vanaf 0). De kleur geel op de eerste ring vanaf de multiplier vertegenwoordigt dan de waarde 4 (of 4 x 10^0). Op de tweede ring vanaf de multiplier is dat echter 40 (4 x 10^1). Indien de multiplier dan het kleur zwart heeft (10^0), weet u dat het gaat om weerstandswaarde van 44 Ω, want u telt de bekomen waarden bij elkaar op vooraleer u de multiplier toepast. Gaat het daarentegen om de kleuren grijs (8 x 10^2), rood (2 x 10^1), zwart (0 x 10^0), oranje (multiplier: 10^3) en goud (tolerantie: 5%), dan is het een koolfilmweerstand met een weerstandswaarde van 820.000 Ω of 820 kΩ en een tolerantie van 5%. De werkelijke weerstandswaarde kan dus 5% hoger (861 kΩ) of 5% lager (779 kΩ) liggen.

Andere weerstanden kopen bij Conrad

Zijn koolfilmweerstanden niet de beste oplossing voor uw schakeling? Dan vindt u bij Conrad talloze andere weerstanden. Denk daarbij niet alleen aan metaalfilmweerstanden, maar ook aan varistoren, NTC-thermistoren en PTC-thermistoren. Ten slotte vindt u hier het toebehoren voor uw weerstanden, zoals een eenvoudige kleurcodesleutel waarmee u razendsnel de weerstandswaarde van uw koolfilmweerstand afleest. Veel eenvoudiger!