Uitleg: DIN-rails

De ‘DIN-rail’ komt veel voorbij in de elektronica. Met name in de industrie en installatietechniek (denk ook aan de groepenkast in huis) worden deze rails veel gebruikt. Maar wat is het nu eigenlijk?

Inhoud

  1. Wat is een DIN-rail?
  2. Hoe gebruik ik een DIN-rail?
  3. Bestaan er DIN-rail behuizingen?

Wat is een DIN-rail?

Een DIN-rail is in feite niet meer dan een metalen rail waar elektrotechnische onderdelen op bevestigd worden. Denk hierbij aan zekeringsautomaten, netvoedingen (DIN-rail voedingen), aansluitklemmen, relais etc. Er bestaan vaak speciale uitvoeringen van deze onderdelen zodat ze perfect op de DIN-rail passen. Voor de gebruiker biedt dit een snelle en eenvoudige manier van werken, u klikt de onderdelen namelijk direct – zonder bevestigingsmateriaal – op de rail.

Er bestaan meerdere type rails met dezelfde toepassing. De naam DIN-rail vindt zijn oorsprong in het ‘Deutsches Institut für Normung’, kortweg DIN genoemd. Deze instantie heeft ooit bepaald dat de rail die we nu kennen als DIN-rail de standaard moet vormen voor dergelijke bevestigingsrails.

Er bestaan DIN-rails in drie verschillende uitvoeringen. Type O (Ω, Omega), Type C en Type G. Deze naamgeving is afkomstig van de vorm van de DIN-rail. Sommige uitvoeringen zijn geperforeerd (voorzien van gaten), anderen zijn volledig dicht.

De meest gebruikte DIN-rail is 15 milimeter hoog, 35 milimeter breed en van het type O (Ω, Omega). Deze DIN-rail is in vaktermen ook wel bekend als NS 35/15.

Hoe gebruik ik een DIN-rail?

Een DIN-rail wordt meestal gemonteerd in een schakelkast of ander soort behuizing. Door alle benodigde onderdelen bij elkaar op een rail te plaatsen, ontstaat al snel een modulair opgebouwde schakeling. Het onderling doorverbinden is dan vrij eenvoudig te realiseren via speciale aansluitklemmen (ook wel rangeerklemmen of installatieklemmen genoemd). Deze aansluitklemmen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een vrij recente ontwikkeling is de ‘push in’ klem van Phoenix Contact. U steekt de ader hier eenvoudig handmatig in. Omdat er bij dit type klem geen gereedschap nodig is, bespaart u hiermee veel tijd (en dus geld) tijdens de installatie.

Bestaan er DIN-rail behuizingen?

Ja, er bestaan DIN-rail-behuizingen. Dit verdient echter wel een toelichting. Er bestaan namelijk behuizingen voor montage op een DIN-rail, maar ook behuizingen waar men een DIN-rail in kan plaatsen. Beide hebben zo hun eigen toepassingen. Wilt u een behuizing inbouwen in een bestaande kast, dan kiest u uiteraard voor een echte DIN-rail-behuizing (voor op de rail dus).

 

Een DIN-rail-behuizing

Het kan echter ook voorkomen dat u een DIN-rail-module, bijvoorbeeld een tijdrelais, in een eigen project wilt bouwen. In dit geval is het de beste oplossing om een behuizing aan te schaffen waar een DIN-rail in geplaatst kan worden. Het tijdrelais (of een willekeurige andere DIN-rail module) kan vervolgens eenvoudig op de rail worden geklikt.