Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over din-rail en montagerails

  • Algemene informatie over hoeden en montagerails

  • Hoe werken din-rail?

  • Hoe moeten din-rail en montagerails gespecificeerd?

  • Welke draagrails en montagerails zijn er?

  • WAS is bij het kiezen en de montage van draagrails gaat?

 

Algemene informatie over DIN-rails en montagerails

In elektrische installaties worden verdeelvoorzieningen, besturingen, meetinstallaties en aansluitunits in schakelkasten of andere kasten ingebouwd. Voor de bevestiging van de daarin aanwezige onderdelen, schakelapparatuur en bedrijfsmiddelen dienen hier profielrails van metaal , zogenaamde DIN-rails, die op grond van uw profiel ook als "DIN-rail" worden genoemd. Deze zijn zo gevormd dat de onderdelen zonder veel moeite en snel monteren resp. te worden gedemonteerd. De genormeerde afmetingen maken inbouw van producten van verschillende fabrikanten .

Draagrails met andere profiel waar bijvoorbeeld in schakelkasten elektrische apparaten of tijdens de installatie van kabels en elektrische leidingen worden bevestigd, vallen onder de term " montagerails ".

Een speciaal soort zijn verzamelrails : met deze zijn van koper, hebben rechthoekige doorsnede en zijn ontworpen stroomdraad of aardleiding met gezamenlijke potentieel te verbinden. Als u niet massief zijn, maar van dunne koper platen bestaan, d.w.z. gelamineerd zijn, laat u zich dan ook in bochten te leggen.

Serieklem gemonteerd op een DIN-rail. De rechter klauw is vast, de linker vangt en kan met een schroevendraaier eraf.

 

Hoe werken din-rail?

Din-rail zijn U-vormige metalen rails , waarvan de kop uiteinden symmetrisch naar buiten gebogen zijn. Daarmee ontstaat in de paginaweergavemodus hetzelfde profiel als de doorsnede van een omgedraaide hutes. Ingebouwd worden deze draagrails op het binnenste achterkant van de elektrische kast en -kasten . De daarop te monteren apparaten, zoals Zekeringsautomaat, beveiligingen of relais, of onderdelen, bijv. Serieklemmen, worden met een aan de onderkant aanwezige mechanisme op de rails koppen geklemd, waarbij aan de ene kant is voorzien van een vaste rustpunt en aan de andere een beweegbare rustpunt bevindt, die met een veer te vergrendelen. Deze kan bij een eventueel demontage bijv. met een schroevendraaier eenvoudig uit te drukken, zodat het onderdeel eenvoudig kan worden afgenomen.

De onderdelen kunnen zonder kieren worden aaneengeschakeld, zodat er een compacte opbouw van de elektrische schakelsysteem ontstaat. Bedraad worden de inbouw-apparaten en onderdelen aan uw bovenzijde.

Profiel van de DIN-rail TS35/7,5

 

Hoe moeten din-rail en montagerails gespecificeerd?

Ongeperforeerde DIN-rail van verzinkt plaatstaal voor een behuizing systeem.

Draagrails met draagrails zijn volgens DIN EN 60715 , vroeger DIN EN 50022...50024 en 50035 en 50045, genormeerd. De meest gebruikte uitvoering met 35 mm breed en 7,5 mm hoogte wordt ook wel " TS35/7,5 " (zoals "draagrail 35 mm") en dan "DIN-rail", d.w.z. " DIN-rail " genoemd. Naast de afmetingen van de klem schrijft de norm ook nog de betreffende diepte van de op de DIN-rail te monteren apparaten en onderdelen tegen. Hiermee wordt gegarandeerd dat schakelapparatuur, zoals bijv. zekeringsautomaat uit van het montagekader te steken, om deze te kunnen bedienen.
Ook de breedte van de rijen up apparaten en-onderdelen is genormeerd: deze is telkens een veelvoud van 18 mm. Dit raster wordt ook als "eenheden" genoemd.
Montagerails kunnen verschillende vormen hebben, enkele hebben "C-profiel", waarbij de koppen van de U-balk naar binnen gebogen zijn.
Een bijzondere vorm zijn glijrails, die dienen voor de dat in een schakelkast grotere functionele eenheden als slots beweegbaar kunnen worden gemonteerd.

 

Welke draagrails en montagerails zijn er?

Draagrails en montagerails worden meestal van verzinkt staal gemaakt. De coating van zink voorkomt corrosie. Er zijn ook speciale uitvoeringen van ander materiaal, bijv. Aluminium, koper. Deze zijn ook als stroomdraad goedgekeurd. De lengte is ofwel op bepaalde behuizing, schakelkasten of -kasten, waarin u wilt monteren, afgestemd . Ook de bevestigingsgaten is afhankelijk van de positie van de bijbehorende draadgaten in de bijbehorende behuizing. Naast deze gaten aan de uiteinden van de rails zijn ze anders zonder gaten. Er zijn echter ook rails per meter met in totaal 2 meter lange, waarvan dan individuele lange afgeknipt worden.

rails (hoedmodel)

Din-rail met ovalen gaten. Deze is per meter verkrijgbaar, van de een stukje met het vereiste mate inkorten kan.

 

WAS is bij het kiezen en de montage van draagrails gaat?

In veel gevallen zijn draagrails, DIN-rail en montagerails onderdeel van een behuizings- en schakelkast-systeem . De fabrikanten geven in uw beschrijvingen uitvoerig aanwijzingen op de manier waarop de verschillende onderdelen bij elkaar passen en hoe u te monteren zijn. Bij de keuze van de DIN-rail dient erop gelet te worden, dat de bevestigingsmiddelen daar te monteren onderdelen, apparatuur, enz. ook voor deze schienentyp geschikt zijn. Het is gegarandeerd, wanneer zowel de onderdelen als de rail dezelfde norm voldoen. De hiervoor benodigde gegevens vindt u in de betreffende gegevens bladeren.

Bij de montage van de draagrails dient erop te worden gelet dat deze spannings- en torsievrij worden bevestigd, anders kan het gevaar, dat de aufgereihten apparaten en onderdelen niet stevig op de rail zitten en de gaten tussen de organen niet opnieuw gesloten kunnen worden.