Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Alles over behuizingen

  Behuizingen en schakelkasten zijn stevige behuizingen voor elektronische componenten. Ze beschermen zowel de inhoud, bijvoorbeeld generatoren, instrumenten of kabels, als de omgeving, bijvoorbeeld tegen elektromagnetische golven. Vaak zitten er bevestigingselementen op de behuizingen, bijvoorbeeld voor wandmontage.

  Daarnaast kunnen behuizingen en schakelkasten belangrijke functies vervullen, zoals orde door een verstandige en duidelijke onderverdeling, bescherming tegen aanraking volgens IP-beschermingsklasse, verwarming, ventilatie en koeling.  Welke soorten behuizing zijn er?

  In de subcategorieën voor behuizingen en schakelkasten in ons assortiment kunt u kiezen tussen:


  Universele behuizingen omsluiten elektronische componenten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen. Goedkope behuizingen van kunststof worden het meest gebruikt, maar metalen behuizingen worden ook vaak gebruikt voor temperatuurkritische toepassingen en om optische redenen.


  Behuizing voor wandmontage is praktisch omdat ze worden opgehangen om ruimte te besparen en eenvoudig vanaf de voorkant te bedienen zijn. U kunt verschillende installaties verbergen in de beschermdozen, die overzichtelijk zijn ingedeeld met behuizingsaccessoires. Sommige behuizingen voor wandmontage hebben een transparant deksel, zodat u ook van buitenaf kunt zien of alles op de juiste plaats zit.


  Bureaubehuizingen of tafelbehuizingen hebben een afgeschuinde vorm waarop beeldschermen en membraantoetsenborden kunnen worden gemonteerd voor gebruik. Tafelbehuizingen zijn geschikt om op rechte oppervlakken te staan of te liggen, en sommige hybriden zijn bovendien ontworpen voor wandmontage.


  Handbehuizingen worden gekenmerkt door het feit dat ze goed in de hand liggen en voldoen aan verhoogde beschermingsdoelen voor uitgebreide contactveiligheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende IP-beschermingsklassen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor handzenders en draadloze besturingen. Vaak zitten er praktische bevestigingsogen op de handbehuizing voor mobiel gebruik.


  19-inch componenten zijn qua afmetingen gestandaardiseerde opslagapparaten die worden aangetroffen in de industrie, informatietechnologie en andere vakgebieden. De Engelse term racks is ook gebruikelijk voor dergelijke componenten. PCB's of volledige assemblages worden er vaak in gemonteerd. Het voordeel van standaardiseren op 19'' is dat verschillende subracks met elkaar gecombineerd kunnen worden.


  DIN-rails zijn montagerails gemaakt van metaal. Behuizingen voor DIN-rails worden gebruikt in de elektrotechniek om onderdelen te bevestigen aan open montagerails, in schakelkasten of verdeelkasten. De voordelen van DIN- railmontage zijn de gestandaardiseerde afmetingen en de ongecompliceerde bevestiging door er vanaf de zijkant of voorkant op te schuiven.


  Behuizing voor stekkers bieden plaats aan elektronische componenten zoals spanningstransformatoren of timingcircuits en hebben gestandaardiseerde aansluitingen. De besturingseenheid bevindt zich in de behuizing en kan zelfs door leken veilig van buitenaf worden bediend.


  Onze tip

  Controlekasten zijn behuizingen waarin een verscheidenheid aan elektrische en elektronische apparatuur is ondergebracht. Net als een kast zijn ze vaak afsluitbaar, d.w.z. beschermd tegen toegang door onbevoegden.


  Waar moet u op letten bij het kiezen van behuizingen en schakelkasten?

  Om de juiste behuizing voor uw toepassing te vinden, moet u met de volgende zaken rekening houden:

  Maten

  Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen externe en interne afmetingen. Voor de externe afmetingen heeft u voldoende ruimte nodig op de plaats van gebruik. De binnenafmetingen bepalen welke en hoeveel elektronische componenten in de behuizing passen. Bij sommige toepassingen is er iets meer ruimte nodig aan de binnenkant omdat de indelingsopties niet toelaten het volume volledig te benutten of omdat er bijvoorbeeld verwarmings- en koelelementen achteraf moeten worden ingebouwd. Er moet ook voldoende ruimte worden berekend rond de buitenkant van de kast, zodat deksels en deuren kunnen worden geopend en er voldoende ruimte is om te manoeuvreren wanneer de inhoud flexibel moet worden uitgewisseld.

  Opties voor onderverdeling

  De meeste behuizingen hebben een kubusvormige basisvorm en zijn bij levering hol van binnen. Om complexe circuits en bekabeling te kunnen bevestigen, zijn accessoires zoals montagerails, montagebeugels, kabelklemmen en nog veel meer nodig. Geschikte suggesties voor de respectieve behuizingen vindt u op de specifieke productpagina's rechts onderaan. Hier vindt u de volledige selectie behuizingsaccessoires.

  Mechanismen voor openen en sluiten

  U moet de openingsvariant van uw voorkeur kiezen op basis van hoe vaak u toegang moet hebben tot de elektronische componenten in de kast voor onderhoudswerkzaamheden en hoe groot het risico is dat onbevoegden toegang proberen te krijgen. Behuizingen zijn verkrijgbaar met cilindersloten en handgrepen of met eenvoudige vouw- en schuifmechanismen voor het openen. Behuizingen voor componentgroepen kunnen eenvoudige scharniersloten hebben, waarvan sommige extra beveiligd zijn met schroeven. De regel is: hoe meer moeite het kost om in een afgesloten kast te komen, hoe meer beveiliging tegen onbevoegde toegang. Alle onderhoudsprocedures zijn echter dienovereenkomstig gecompliceerder.

  Stroomverdeling: kabeluitgangen, aarding, noodstopschakelaar

  De elektronische componenten in de schakelkast of behuizing moeten natuurlijk worden voorzien van een voeding die door de wand van de behuizing loopt. In veel behuizingen voor vaste montage bevinden de uitgangen zich aan de achterkant. In connectorbehuizingen bevinden de uitgangen voor de hele assemblage zich aan de buitenkant van de behuizing. Let op de richting van de uitgangen als u beperkte ruimte hebt op de installatielocatie. Zorg er ook voor dat u geen veiligheidsrisico's creëert via de kabeluitgangen. Bijvoorbeeld, onbeveiligde kabels onder spanning of het binnendringen van spatwater in een behuizing met gevoelige technologie kan risico's opleveren. Aarding wordt in veel behuizingen centraal aangebracht of is mogelijk via het juiste gebruik van kabeluitgangen. In veiligheidsrelevante gebieden kunnen behuizingen met noodstopschakelaars voor de volledige technologie ook worden overwogen.

  Montage

  Er zijn verschillende montagemogelijkheden om behuizingen en schakelkasten aan andere onderdelen of muren te bevestigen. In principe zijn er montagemogelijkheden in grotere eenheden, wandmontage, staande en hangende bevestigingen. Daarnaast zijn er soms trillingsdempers nodig om de montage te stabiliseren en geluidsproductie te voorkomen.

  Secundaire apparatuur met montagemogelijkheden betreft compatibiliteit met afzonderlijke besturingen, bijvoorbeeld de bevestiging van toetsenbordfolies en statusindicatoren.

  De omgeving van de schakelkast: thermostaten, ventilatie en meer

  Sommige elektronische componenten in behuizingen zijn bijzonder gevoelig en moeten daarom worden beschermd tegen warmteontwikkeling en vocht. Soms worden behuizingen en schakelkasten ook gebruikt onder zware omgevingsomstandigheden. Als randapparatuur voor behuizingen om optimale omstandigheden voor uw technologie te garanderen, vindt u in onze shop een grote selectie blowers, ventilatoren, verwarmers, thermostaten, hygrostaten en inbouwlampen voor onderhoudswerkzaamheden in donkere ruimtes.

  Zoektip: Niet alleen elektronische apparatuur, maar ook gereedschap moet goed worden opgeborgen. Hier vind je producten voor het opbergen van gereedschap.