PC upgrade - Verbeter de prestaties van uw computer

Wat doet een upgrade?

Met een upgrade vervangt u een ouder component of onderdeel van uw computer door een verbeterde versie. Hierdoor zal de functie van dit onderdeel verbeteren en fijner werken. Dit kan een verbetering zijn in snelheid, opslagcapaciteit, grafische mogelijkheden, audio technische mogelijkheden of compatibiliteit met nieuwe platformen of systemen. Met een upgrade van uw PC kunt u dus sneller werken en hoeft u niet meer te wachten op een nieuw scherm dat vertraagd opent.

Wat voor gebruiker bent u?

Afhankelijk van uw gebruik en budget kunt u een goede overwogen keuze maken in uw componenten. Zorg ervoor dat alles goed op elkaar is afgestemd, Door zware componenten toe te voegen kan het noodzakelijk zijn om ook de ondersteunende componenten een upgrade te geven. Wilt u zeker weten dat alles compatible is? Kies dan voor een complete Upgrade kit.  

De belangrijkste componenten voor een PC upgrade zijn:

Videokaart

Een videokaart of grafische kaart (GPU) zorgt voor de grafische oplossingen, De videokaart zorgt ervoor dat het beeldsignaal vanaf de computer naar een monitor of beeldscherm gaat. Kies je voor hoogwaardige oplossingen in meer kleuren, 3D graphics , videobewerking of fotografische hoogstandjes, dan is een goede videokaart zeker aan te raden. Zeker voor gaming, fotografie, video beeldbewerking of grafisch ontwerpen zijn er hoogwaardige videokaarten van NVIDIA of AMD die de nieuwste toepassingen en mogelijkheden op HD resolutie hebben. Gebruik u uw PC meer om te surfen en voor social media, dan heeft u aan een eenvoudige videokaart vaak al voldoende.

 

 

Processor

De (micro) processor is de hardware dat zorgt voor de basisverwerking van uw programmacode, ook wel CPU genoemd (central processing unit) De processor stuurt binnen de PC met een RAM geheugen aan wat er moet gebeuren, leest af, berekend, decodeert in een  cache en slaat op. De processor  is verbonden met de verbonden randapparatuur als toetsenbord, monitor, geheugen etc.  De snelheid wordt bepaald door diverse factoren zoals het aantal kernen (core’s), de grootte van de cache, en de kloksnelheid (bewerkingssnelheid gemeten in GHz) De processor wordt op het moederbord verbonden met een socket, deze dient wel compatibel te zijn.

 

 

Interface kaart

Een interface doet niets anders als het verbinden van de computer met een extern of intern apparaat, bijvoorbeeld een SCSI. Binnen deze groep vallen veel interface kaarten zoals:

  • USB interface
  • Netwerk interface kaart
  • Upgrade kit
  • Geheugenkaarten
  • SSD

 

Geheugen

Opslag van informatie in een PC gebeurt door de diverse vormen van Intern en extern geheugen. We kennen het RAM (werkgeheugen) en ROM (read only memory)geheugen. Vaak bevindt het Interne RAM geheugen zich samen met het Cache geheugen op het moederbord. Het externe geheugen kan zowel in de PC als buiten de PC worden geplaatst in de vorm van een:

Harde schijf (HDD)  Opslag door schrijven op magnetische schijven.
Solid-state Drive (SDD)  Digitale opslag, maar ook als opstartschijf.

Een Solid State Drive is een digitaal opslagmedium dat gebruik maakt van geheugen zoals flash of SDRAM net als een fotokaartje. Een groot verschil met de traditionele harde schijven is dat een SSD geen bewegende delen bevat. Daardoor zijn SSD schijven veel sneller, verder kunnen ze niet slijten dus blijft de computer net zo snel.

Met een SSD schijf in uw computer wordt deze nog sneller dan hij ooit geweest is!

 

Moederbord

Het moederbord vormt het kloppend hart van je computer, het bestaat uit een basisprintplaat die alle componenten van stroom voorziet en met elkaar laat communiceren. Uw  processor, werkgeheugen, geluidskaart, videokaart en andere onderdelen zijn dus allemaal aangesloten op het moederbord. In de basis bestaat het moederbord uit een processor met werkgeheugen. Steeds vaker zit er tegenwoordig in het moederbord reeds een serie van componenten zoals een geluidskaart of netwerkkaart waardoor U al een complete PC aan functionaliteiten hebt. Op het moederbord kunnen insteekkaarten of uitbreidingskaarten worden aangesloten met verschillende functionaliteiten. Via een SATA verbinding kunnen ook externe harde schijven SSD kaarten en DVD/ Blueray branders worden aangesloten. Het moederbord zorgt ervoor dat elke taak die u wilt uitvoeren op de best mogelijke manier gebeurt.

 

Ethernetkaart

Deze netwerkkaart zorgt voor een verbinding met uw computernetwerk, deze kan geïmplementeerd zijn in het moederbord, maar ook als insteekkaart verbonden zijn. Het zorgt voor de communicatie tussen verschillende computers , draadloos of via de kabel. LAN voor lokale verbindingen en WAN voor verbindingen over langere afstand.

 

Voedingen

De voeding is het onderdeel van de PC dat zorgt voor de stroomtoevoer en spanning. Hierdoor krijgt uw PC de juiste spanning voor de diverse aangesloten componenten waaronder het moederbord, de processor, de harde schijven en dergelijke.

Er zijn verschillende typen voedingen beschikbaar, actief, passief en watergekoelde voedingen. Wanneer u rondsnuffelt op internet dan ziet u dat er veel verschil is tussen het vermogen van de diverse voedingen. Beginnend bij 300 Watt en oplopend tot wel 1000 Watt.

Voor game-systemen kan het wenselijk zijn om bij meerdere videokaarten een flink hoger ampère te hebben, oplopend tot wel 65A.

 

Geluidskaart

Een geluidskaart zorgt voor hoogwaardige analoge of digitale audio binnen een computer. Een standaard ingebouwde geluidskaart van een moederbord heeft meestal niet de gewenste kwaliteit. Met een aparte geluidskaart die naar wens is gekocht zorg je voor een verbeterde audiokwaliteit in zowel produceren als opnemen. Deze kwaliteit vertaalt zich vaak in de hoogte van de bit depth (16 of 24 Bit) of de sample rate (tot wel 192kHz). Vaak biedt de geluidskaart ook een aantal extra ingangen voor het aansluiten van geluidsapparatuur. Zo kunt u genieten van muziek, films en games op uw aangesloten surround systeem in iedere gewenste kwaliteit afhankelijk van uw budget.

 

Randapparatuur

Randapparatuur betreft alle onderdelen die niet in de computer zitten, maar die noodzakelijk zijn om de computer te kunnen laten werken zoals de monitor, het toetsenbord, de muis of bijvoorbeeld een scanner of printer. Officieel zouden hier ook diverse componenten onder vallen, maar tegenwoordig wordt deze term voornamelijk gebruikt voor de externe apparatuur

 

Oneindige mogelijkheden met upgrades

Met de vele mogelijkheden kunt u onbeperkt uw mogelijkheden en prestaties verbeteren. Zo blijft u werken met de meest optimale apparatuur en kunt u jaren verder met uw eigen PC. Daarmee bespaart u zichzelf behoorlijke kosten.