Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  De juiste PC componenten voor alle toepassingen

  U kunt uw eigen pc-systeem individueel samenstellen uit computer onderdelen. De hardware kan achteraf op een bestaande computer worden gemonteerd als afzonderlijke onderdelen zoals de behuizing, de processor, het hoofdgeheugen, de harde schijven, de aansluitingen en andere moeten worden verbeterd. U kunt hier ook terecht voor vervanging van defecte pc componenten.
  Zoek specifiek naar beslagonderdelen in de afzonderlijke categorieën of laat u inspireren door het grote aanbod in onze shop.

  Wat zijn PC componenten?

  PC componenten zijn de technische onderdelen van een computer. Het zijn de fysieke componenten van een PC. De afkorting PC staat voor personal computer. Het ontwerp, de prestaties en de technische specificaties van de gebruikte hardware zijn rechtstreeks van invloed op de prestaties van de PC. Zij bepalen onder meer de werksnelheid, de grafische weergave en de geheugenruimte op een computer.

  PC componenten hebben specifieke functies en zijn de "organen" van de PC. Het moederbord, de harde schijf (of schijven), de processor, het hoofdgeheugen, de grafische kaart, de geluidskaart, de voedingseenheid en andere PC-onderdelen vormen samen de computer in de behuizing. De behuizing zelf maakt ook deel uit van de hardware.

  Praktische kennis: Het besturingssysteem is onafhankelijk van de PC-hardware en wordt geïnstalleerd op de harde schijf. Het bestuurt de processen van de afzonderlijke hardwarecomponenten en zorgt voor de gebruikersinterface.

  Zoektip: Voor het gebruik van een PC zijn extra accessoires nodig. Deze omvatten invoerapparaten zoals toetsenbord en muis, alsmede uitvoerapparaten zoals PC-monitoren of externe luidsprekers. Afhankelijk van het toepassingsgebied kunnen ook kaartlezers, USB-hubs en andere extra's nodig zijn.

  Sommige PC accessoires, monitoren en PC adapters, PC kabels of hubs zijn hier verkrijgbaar in onze online shop. Meer accessoires voor pc-gebruik vindt u via het zoekveld bovenaan de shop.

  Welke PC componenten zijn er?

  Moederbord

  De centrale onderdelen van de computer zijn aangesloten op het moederbord. Processor (CPU), hoofdgeheugen en de nodige interfaces (PCI-insteekkaarten) voor harde schijven en drives komen hier samen.

  Harde schijven zijn het geheugen van de PC. HDD (Hard Drive Disk), SSD (Solid State Drive) of SSHD (Solid State Hybrid Drive) bieden variabele opslagcapaciteiten en snelheden. In een PC kunnen meerdere harde schijven worden geïnstalleerd voor verschillende doeleinden.

  Grafische kaart

  De grafische kaart is verantwoordelijk voor de verwerking van de grafische weergave op de PC-monitor. Het heeft een eigen processor (GPU), een eigen hoofdgeheugen en verschillende aansluitmogelijkheden voor schermkabels. De prestaties zijn bepalend voor de vraag of spelletjes, video's en programma's voor multimediaverwerking met sterke graphics voldoende snel kunnen worden weergegeven.

  PC audio

  PC audio maakt geluidsvermaak op de computer mogelijk. Ons audio-assortiment omvat interne en externe geluidskaarten, digitaliseringsapparaten voor audio- en videobestanden, hardware voor het opnemen van games en opnamespelers voor pc's.

  PC-TV ontvangers

  Met behulp van PC TV-ontvangers kunt u TV-signalen ontvangen met uw computer. U kunt kiezen uit tv-kaarten, tv-sticks en USB-ontvangers. Tip: Als u de op de computer ontvangen tv-inhoud in uw thuisnetwerk deelt, kunt u ook tv kijken op andere apparaten.

  PC-kabels, adapters & hubs

  PC kabels zijn insteekkabels voor de aansluiting van PC-hardware en netwerk- of stationskabels. Adapters hebben verschillende soorten aansluitingen aan de in- en uitgangszijde, zodat zij een schakelaar van verschillende soorten aansluitingen kunnen realiseren. Hubs zijn verdelers voor het creëren van meerdere verbindingsmogelijkheden. De bekendste hubs zijn USB-distributeurs, audio/video-uitbreidingen en KVM-switches.

  De CPU (centrale verwerkingseenheid) is het rekencentrum van de PC. Het controleert alle processen, stelt prioriteiten en wijst taken toe aan de andere componenten. CPU en moederbord moeten altijd op elkaar worden afgestemd.

  SSD opslag

  Solid State Drive (SSD) is een moderne technologie voor harde schijven en opslagmedia. Dit ontwerp bevat geen bewegende delen en werkt daarom bijzonder stil. Bovendien zijn SSD-geheugens mechanisch robuust en hebben ze korte toegangstijden, wat flexibel en snel werken aan de computer mogelijk maakt.

  Interface kaarten

  Een interfacekaart wordt gebruikt om de communicatie tussen de afzonderlijke PC componenten te regelen. Interfaces bieden aansluitingsmogelijkheden voor hardware-uitbreidingen en externe apparaten. Zo kunnen interfacekaarten worden gebruikt om extra USB-slots toe te voegen, FireWire voor video- en audiotechnologie achteraf in te bouwen, harde schijfaansluitingen voor SATA, SAS, PCI en PCI Express te creëren, geluidskaarten aan te sluiten en netwerkverbindingen op te zetten.

  Behuizing

  Pc-kasten herbergen hardwarecomponenten. Ze bieden ruimte voor alle onderdelen van de computer. Aan de buitenkant geeft de behuizing vorm aan de algemene visuele indruk van de computer. Daarom vindt u in deze categorie ook verlichtingseffecten en andere accessoires voor PC-behuizing. Daarnaast zijn er behuizingen/beschermingskappen voor harde schijven, alsmede verwijderbare frames, slotplaten en gereedschap voor de installatie van hardware.

  Computer accessoires

  Onder PC-accessoires vindt u een breed scala aan gadgets voor moderne PC-toepassingen. Naast gaming- en multimedia-accessoires zoals luidsprekers, headsets, microfoons, webcams, VR brillen en virtual reality-accessoires, zijn er ook pc-ventilatorregelingen, kassasystemen, smartcardtechnologie, printercartridges, stroomverdelers en technologie voor de ononderbreekbare stroomvoorziening (UPS) van uw computer.

  Werkgeheugen (RAM)

  Hoe groter het RAM-geheugen, hoe sneller de PC werkt. Deze mantra voor RAM (random access memory) is welbekend bij computergebruikers. Indien grotere capaciteiten beschikbaar zijn, kunnen grotere hoeveelheden gegevens worden verwerkt en kunnen meer processen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Het RAM wordt gemonteerd in sleuven op het moederbord.

  Schijven zijn altijd nodig wanneer gegevens van externe media moeten worden gelezen. Als cd-station, dvd-station, Blu-ray-station of station met geïntegreerde brander bieden de stations vele mogelijkheden voor het gebruik van de pc.

  Geluidskaarten

  De geluidskaart biedt een extra verwerkingseenheid voor audioprocessen. Met uitgangen voor koptelefoons en luidsprekers, microfooningangen of ingangen voor externe audiosignalen (bv. van een mengpaneel), biedt het vele toepassingsmogelijkheden.

  Onze praktische tip:

  Extra grafische kaarten of geluidskaarten zijn niet altijd nodig. Veel moederborden hebben al grafische kaarten en audioverwerking aan boord. Ze bieden dan aansluitingen voor koptelefoons of luidsprekers (jack) en het beeldscherm (HDMI, DVI, VGA, DisplayPort) zelf.

  Voeding

  De voeding van een PC is verantwoordelijk voor de centrale voeding van alle hardwarecomponenten. Het vermogen ervan moet altijd worden afgestemd op het stroomverbruik van de afzonderlijke componenten, zodat deze betrouwbaar functioneren.

  PC upgrade kits

  PC upgrade kits zijn sets van verschillende hardware componenten voor PC uitbreiding. Afhankelijk van de kit kunnen gaming-, media- of kantoorcomponenten als een compleet pakket worden opgewaardeerd. De combinatieproducten besparen de selectie van afzonderlijke onderdelen en de vervelende vergelijking van technische specificaties in vergelijking met het afzonderlijk kopen van hardware. De installatie van PC upgrade kits kan ook door leken worden uitgevoerd, mits de juiste aansluitingen in de computerbehuizing aanwezig zijn.

  Dit is waar u op moet letten bij het kopen van pc componenten

  Bij het kopen van PC componenten hangt het af van

  • Technische eisen en prestaties van de nieuwe hardwarecomponent
  • Geschikte interfaces en poorten voor aansluiting op de bestaande hardware
  • en geschikte afmetingen voor de installatie van de technologie in de PC-behuizing.

  In principe moet bij de aankoop van PC-hardware aandacht worden besteed aan de compatibiliteit van de afzonderlijke componenten met elkaar: de nieuwe hardware moet zowel fysiek als softwarematig in het bestaande systeem worden geïntegreerd om te kunnen functioneren.

  Voldoende vermogen / Technische vereisten

  Hieronder volgt een overzicht van de selectiecriteria voor de meest voorkomende PC-componenten die achteraf als hardware-upgrade kunnen worden aangebracht.

  Het gaat om de prestaties van de afzonderlijke PC componenten.

  • Moederbord: Bij het moederbord moet vooral worden gelet op de aanwezigheid van alle gewenste slots en een voldoende aantal (PCI, PCIe) aansluitmogelijkheden. Onboard grafische kaarten en de prestaties van de geluidsverwerking zijn ook relevant.
  • Harde schijven: Ze verschillen in ontwerp (HDD, SSD, SSHD). De beslissende waarden zijn de opslagcapaciteit in GB/TB en de snelheid (voor HDD's) in rpm.
  • CPU: De prestaties van de processor worden bepaald door het aantal kernen en hun prestaties in GHz. Momenteel worden voornamelijk quad-core processoren gebruikt.
  • RAM: Als het gaat om RAM, is het belangrijkste waarnaar u moet zoeken een geschikt formaat, type en geheugencapaciteit (in GB).
  • Grafische kaart: Grafische kaarten ondersteunen het werken met CAD-programma's of professionele grafische programma's aanzienlijk, evenals een optimale spelervaring. Let vooral op de geïnstalleerde chipset (Nvidia, AMD) en de grootte van het VRAM (bv. voor textures in videospelletjes).
  • Geluidskaart: Geluidskaarten ondersteunen speciale toepassingen, bijvoorbeeld opnames. Let op de voorversterker, de sample rate (in kHz), de sample depth (in kHz), de latentie en het fantoomvermogen voor het aansluiten van condensatormicrofoons.
  • Voedingseenheid: De voedingseenheid is afhankelijk van zowel het vermogen (in watt) als de vorm van koeling.

  Opmerking: Niet alleen functies en prestaties zijn relevant bij het kiezen van nieuwe PC-componenten. Uw PC moet voldoen aan de technische eisen om de nieuwe hardware te laten werken. Kijk daarom altijd in de handleiding van de fabrikant. Het zou vervelend zijn als u een kostbare aankoop doet bij het toevoegen van hardware die later niet blijkt te functioneren omdat uw pc-systeem niet aan de technische eisen voldoet en deze dus niet kan ondersteunen.

  Geschikte interfaces en verbindingen/poorten

  Veel hardwarecomponenten zijn uitgerust met verschillende interfaces die zowel worden gebruikt voor het aansluiten van verdere hardware als voor het aansluiten van externe apparaten (bv. luidsprekers, monitors of zelfs geheugenkaarten/USB-sticks).
  Het is belangrijk dat zowel uw bestaande PC de juiste aansluitingen heeft voor de nieuwe hardware als dat bij de keuze van nieuwe hardware al voldoende rekening wordt gehouden met toekomstige geplande uitbreidingen van het PC-gebruik.

  De volgende lijst geeft een overzicht van de meest voorkomende aansluitingen van diverse PC-componenten:

  • Voor harde schijven: SAS- of SATA-interface voor communicatie met het moederbord.
  • Op het moederbord: audio-uitgang (jack), video-uitgang (HDMI, VGA, DisplayPort), aansluiting van externe apparaten (USB 2.0 of 3.0).
   Op geluidskaarten: Gemeenschappelijke aansluitingen voor microfoons (jack) en andere apparaten zoals mixers, alsmede uitgangen voor digitale out of luidsprekers (jack).
  • Op de grafische kaart: Uitgangen voor HDMI, VGA, DisplayPort, DVI.

  Onze praktische tip: retrofitting

  Adapters kunnen achteraf worden ingebouwd voor vele soorten aansluitingen, bijvoorbeeld van DisplayPort naar HDMI of van mini-jack naar jack. Er zijn ook talrijke adapters voor USB-aansluitingen.

  Geschikte maat voor inbouw in de kast

  Om teleurstellingen bij de installatie te voorkomen, moet de beschikbare ruimte in de behuizing reeds vóór de aankoop van hardware worden gecontroleerd. Het is belangrijk dat alle onderdelen voldoende ruimte hebben en dat alle luchtstromen goed gericht zijn. Vooral de noodzakelijke verbindingskabels en de aangesloten ventilatoren kunnen lastig zijn bij de installatie. Een blik op de standaard van de behuizing (bijv. ATX) geeft informatie over de opstelling van de hardware en biedt een eerste leidraad.

  FAQ - veelgestelde vragen over PC componenten

  Waar kan ik informatie vinden over de pc componenten die ik al heb?

  Informatie over bestaande hardware is toegankelijk via het bedieningspaneel of in het BIOS.

  Kunnen afzonderlijke onderdelen van de PC-hardware worden vervangen?

  Ja. Afzonderlijke onderdelen van de PC-hardware kunnen worden bijgewerkt met nieuwe hardware of worden vervangen als ze defect zijn. Zowel de juiste aansluiting als de juiste instelling van de apparaten in het BIOS zijn belangrijk bij de installatie.

  Kan ik oude pc-hardware in een nieuwe behuizing installeren?

  Ja, in principe kunnen alle hardwarecomponenten "bewegen". De nieuwe behuizing moet uiteraard voldoende ruimte bieden - ook voor de koelluchtstromen.

  Onderwerpen op het gebied van PC componenten