Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

   Het juiste moederbord voor desktop PC's en servers

  Het moederbord is het hart en de ruggengraat van elke PC. Het verbindt de andere hardwarecomponenten met elkaar. Alle gegevens komen samen via de verbindingen op het bord. Het moederbord is daarom de centrale bouwsteen bij de configuratie en assemblage van een individuele computer.

  Het bord biedt slots voor de processor, grafische kaart, hoofdgeheugen en uitbreidingskaarten. Er zijn ook modules aan boord voor schijven, netwerk, geluid en USB-poorten. Moderne moederborden nemen dus veel taken over waarvoor vroeger vaak afzonderlijke componenten nodig waren. Vuistregel: Hoe meer functies het moederbord dekt, hoe minder extra componenten u nodig hebt.

  Als u een oudere computer wilt upgraden of een nieuwe wilt samenstellen, hebt u een moederbord nodig dat precies past bij de andere pc-onderdelen. Compatibiliteit is ook belangrijk als een printplaat wegens een defect moet worden vervangen.  Hoe vind ik het juiste moederbord?

  Moederborden zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en prestatieklassen. Afhankelijk van de eisen kosten ze tussen de 50 en enkele honderden euro's. De afzonderlijke borden hebben verschillende kenmerken vanwege hun specifieke uitrusting. Het doel van uw computer is dus essentieel voor de keuze van een moederbord. Wat bent u van plan met uw PC?

  De volgende vijf voorbeelden bieden een leidraad:

  • Voor professionele videobewerking en veeleisende grafische verwerking zijn vermijdbare wachttijden vergif. Een premium moederbord is optimaal voor complexe berekeningen en snelle verwerking van de datastromen.

  • Voor een gaming PC waarop u grafisch complexe games wilt spelen, heeft u een high-end moederbord nodig met apparatuur die is afgestemd op gaming snelheid.

  • Heeft u een werkcomputer nodig voor kantoortaken, foto's, surfen en het checken van e-mails? Dan past een eenvoudig uitgerust en dus ook goedkoop moederbord bij uw behoeften op desktopgebied.

  • Richt u zich ook op foto- en videotoepassingen en gebruik als entertainmentsysteem? Dan heb je een moederbord nodig met goede multimedia-apparatuur en zoveel mogelijk USB-poorten voor uitbreiding.

  • Voor een serversysteem als centrale eenheid in het netwerk gebruikt u een server moederbord. Hij gebruikt processoren die voor de server zijn ontwikkeld en is geoptimaliseerd voor de snelst mogelijke verwerking van grote hoeveelheden gegevens.  Belangrijke beslissingen bij de aankoop van een moederbord

  Welk moederbord past het beste bij uw gewenste CPU? En welke van de betreffende boards biedt de vereiste functies, grafische en geluidsfuncties en aansluitingen? Uw nieuwe computer is in principe zo snel als het moederbord het toelaat. Samen met de processor is het bord de belangrijkste factor voor hoge prestaties. Spaar daarom niet op de verkeerde plaats en zoek een bord dat de snelheid kan leveren die u nodig heeft.

  Wanneer u een moederbord koopt, beslist u welke standaard uitrusting uw computer zal hebben. Dit bepaalt ook in hoeverre u het zonder extra hardwarecomponenten in de vorm van insteekkaarten of adapters kunt stellen. Een beter uitgerust bord kan de aanschaf van extra PC-componenten overbodig maken.

  Latere upgrades zijn ook een belangrijk punt. Denk van meet af aan na over mogelijke uitbreidingen van de computer die in de toekomst voor u van belang kunnen zijn. Deze moeten haalbaar zijn met het gekozen moederbord. Dit geldt vooral voor het RAM-geheugen, de slots en de aansluitmogelijkheden voor randapparatuur.  Welk moederbord past bij de processor?

  Als u een nieuw moederbord koopt, bepaalt u welke CPU u wilt gebruiken: Intel of AMD. Op het moederbord zit de processor socket. Hij neemt de CPU die in de socket past.

  Elke fabrikant van microprocessoren werkt met zijn eigen socket-modellen en chipsets. Ze zijn niet compatibel met elkaar. Processoren van Intel passen alleen op Intel-sockets, CPU's van AMD hebben een bord met een AMD-socket nodig. Voor een Intel-processor zoals de Core i9, i7, i5 of i3 hebt u een moederbord nodig dat precies op dat merk en dat CPU-model is afgestemd. Als u een AMD-processor kiest, zoals de Ryzen 9, Ryzen 7 of Ryzen 3, kiest u voor een bord dat voor dat CPU-type wordt aangeboden.

  Het type socket is ook van invloed op de CPU-koeler: de lucht- of waterkoeling van de processor moet ook geschikt zijn voor het type socket van het moederbord.  Wat is de vormfactor?

  Afkortingen als ATX, E-ATX, Micro-ATX, ITX en Mini-ITX staan voor de vormfactor en dus voor het ontwerp en de grootte van het moederbord. De vormfactor is een standaard voor de rangschikking van de componenten. Het bepaalt de afmetingen, boorgaten en bevestigingsmogelijkheden van de printplaat in de PC-behuizing.

  Kijken naar de vormfactor - bijvoorbeeld een ATX moederbord - is belangrijk omdat er verschillende maatstaven zijn. Het bord moet immers passen in de beoogde behuizing. De vormfactor geeft ook de compatibiliteit met de pc-voeding aan.  Waarvan is de chipset afhankelijk?

  De chipset is de belangrijkste component op het moederbord. Als verkeersregelaar is het verantwoordelijk voor de controle van de gegevensstromen en de communicatie met de interfaces en verbindingen. De chipset communiceert informatie tussen de PCIe-slots, schijfaansluitingen, USB-poorten enzovoort. Ook wordt bepaald welke componenten compatibel zijn en wat de uitbreidingsmogelijkheden zijn. Kortom: de chipset staat voor de prestaties van het moederbord.

  De chipset wordt meestal geleverd met geïntegreerde functies, bijvoorbeeld Wifi of een netwerkadapter. Het bepaalt ook de mate waarin de computer kan worden overklokt. Vuistregel: Moederborden met een betere chipset kosten meer. Zij bieden betere apparatuur met extra functies en hogere prestaties.

  Welke chipset u kiest, hangt af van de processor. Intel-chipsets werken alleen met Intel CPU's en AMD-chipsets werken alleen met processoren van AMD. Beide fabrikanten sorteren hun chipsets op doelgroepen zoals high-end gebruikers, gamers, multimediafans en prijsbewuste gebruikers.  Welke aansluitingen heeft het moederbord nodig?

  Vergelijk bij de aankoop van een moederbord de interne en externe aansluitingsmogelijkheden van de afzonderlijke modellen. Afhankelijk van het aantal, het type en de snelheid van de verbindingen kunnen extra interne componenten, kaarten en externe apparaten worden gebruikt.

  Er moeten voldoende snelle USB-interfaces zijn, alsmede krachtige SATA- en M.2-poorten voor het aansluiten van SSD's en harde schijven. Let op het aantal en de snelheid van LAN- en Wifi-poorten, audio-aansluitingen, microfooningangen en andere aansluitingen.  Tips voor succesvolle moederbordkeuze

  Iedere gebruiker stelt individuele eisen aan de uitrusting van het moederbord. Dit geldt met name voor de onboard grafische modules en de aansluitmogelijkheden zoals SATA en M.2. De fabrikanten van moederborden blijven de markt vernieuwen met ongewone ontwerpen en speciale functies. LED-lichteffecten op of in de behuizing zijn populair bij gamers en streamers.

  Een nauwkeurige blik op de productbeschrijving en de filters in de winkel helpen u het juiste moederbord voor uw eisen te vinden. De fabrikanten beschrijven hun producten met soms cryptische combinaties van letters en cijfers. De weinig informatieve naamgeving maakt het noodzakelijk de informatie in de productbeschrijving zorgvuldig te controleren.