Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Accumulatoren & batterijen: betrouwbare energiebronnen voor mobiele apparaten

  Batterijen en accu's zijn overal in ons dagelijks leven. We gebruiken ze om energie te leveren op kantoor, in werkplaatsen, thuis of op reis. Batterijen en accu's leveren energie voor zaklampen, digitale camera's, MP3-spelers, afstandsbedieningen, klokken, weegschalen, rook- en gevarenmelders en nog veel meer.

  Zelfs de allerkleinsten weten vaak heel goed dat het alleen aan de batterijen kan liggen als hun favoriete elektronische speelgoed niet meer goed werkt. Slimme kinderen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk zelf AA-batterijen vervangen onder toezicht.

  Volwassenen vragen zich regelmatig af of een bepaald apparaat met een accu moet werken in plaats van met batterijen? En wat is precies het verschil tussen batterijen en accu's?

  We geven u graag de antwoorden en vertellen u wat meer over batterijen en accu's.  Wat is het verschil tussen batterijen en oplaadbare batterijen?

  Voordat we ingaan op de verschillen, kijken we eerst naar de overeenkomsten. Zowel batterijen als oplaadbare batterijen zijn verkrijgbaar in de klassieke ontwerpen zoals AAA Micro, AA Mignon, Baby, Mono of E-Block. Door de identieke ontwerpen kunnen batterijen gemakkelijk worden vervangen door oplaadbare batterijen (of omgekeerd). Een AA oplaadbare batterij kan dus gemakkelijk gebruikt worden in plaats van een AA batterij. Zelfs bij de klassieke knoopcellen zijn er naast de veelgebruikte batterijen ook speciale oplaadbare batterijen die hetzelfde ontwerp hebben als een knoopcel. Door de verschillende stoffen die voor de elektroden worden gebruikt, hebben batterijen en oplaadbare batterijen echter verschillende spanningen.

  Batterijen (primaire cellen):

  Einweg-Batterien

  Batterijen hebben een spanning van 1,5 V/per cel en zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Daarom worden ze ook wegwerpbatterijen genoemd. Ze worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien die niet vaak of slechts korte tijd worden gebruikt of die weinig stroom nodig hebben.

  Voordelen:

  ✓  Direct te gebruiken

  ✓  Lage zelfontlading wanneer niet in gebruik (max. 4%/jaar)

  ✓  Goedkoper in aanschaf dan oplaadbare batterijen
   

  Nadelen:

  ✗  Verbruiken tijdens de productie 50 tot 400 keer meer elektriciteit dan ze leveren

  ✗  Niet oplaadbaar

  ✗  Geen hoge stroomsterktes


  Oplaadbare batterijen (secundaire cellen):

  Oplaadbare batterijen

  NiMH-batterijen hebben een spanning van 1,2 V/cel, kunnen hoge stromen leveren en zijn ontworpen voor meervoudig gebruik. Daarom worden ze gebruikt voor apparaten die veel stroom nodig hebben en regelmatig of langdurig worden gebruikt.

  Voordelen:

  ✓  Oplaadbaar tot 1000 keer

  ✓  Geen extra aankoop nodig

  ✓  Hoge stroombelastbaarheid
   

  Nadelen:

  ✗  Moet worden opgeladen voor gebruik

  ✗  Hoge zelfontlading wanneer niet in gebruik (ca. 30%/maand)

  ✗  Duurder in aanschaf dan wegwerpbatterijen


  Naast de al genoemde standaardontwerpen zijn er een groot aantal speciale batterijen. Maar er zijn ook verschillen in de chemische stoffen en hun werkingswijzen. Naast de veelgebruikte zink-koolstofbatterijen, die de neiging hebben om te lekken als ze leeg zijn, zijn er alkalinebatterijen en zink-luchtbatterijen. Als er een bijzonder hoge capaciteit nodig is voor langdurig gebruik, hebben lithiumbatterijen hun waarde bewezen dankzij hun hoge energiedichtheid.

  Oplaadbare batterijen zijn echter niet alleen gebaseerd op het ontwerp van de batterij. Apparaataccu's, loodaccu's, modelbouwaccu's of zelfs accu's voor e-bikes bestaan vaak uit meerdere afzonderlijke cellen. Deze accupacks zijn zowel mechanisch als elektrisch optimaal voorbereid voor gebruik in het betreffende apparaat. Daarnaast hebben de accupacks ook een individuele celchemie, wat betekent dat de celspanningen tussen de verschillende accutypen aanzienlijk verschillen.

  Lithiumbatterijen hebben hun waarde bewezen in industriële toepassingen en in de modelbouwsector. 


   Energiebalansen

  Als we de energiebalans van wegwerpbatterijen en oplaadbare batterijen met elkaar vergelijken, dan zien we grote verschillen: batterijen verbruiken tussen 50 en 400 keer meer elektriciteit voor hun productie dan ze uiteindelijk leveren tijdens het gebruik. Dit maakt batterijstroom erg duur. De kosten worden echter gerelativeerd omdat ze worden uitgesmeerd over een vrij lange gebruiksperiode.

  De relatief dure oplaadbare batterijen hebben daarentegen een veel gunstigere energiebalans. Hoewel er ook energie nodig is om ze te maken, worden deze kosten afgeschreven over de levensduur van de batterij.

  De levensduur wordt bepaald door de capaciteit van de batterij en het aantal cycli. Bij correct opladen en onderhoud (bijvoorbeeld diepontladen vermijden) kan dit aantal oplopen tot meer dan 1000 cycli met de juiste lader.

  Dit wordt ook weerspiegeld in de capaciteitsvergelijking tussen oplaadbare batterijen en wegwerpbatterijen van hetzelfde formaat. In een directe kortetermijnvergelijking ligt een alkalinebatterij van mignon (2700 mAh) voor op een Ni-MH-batterij van mignon (1600 mAh).

  Na 500 oplaadcycli heeft de oplaadbare batterij echter al een bruikbare capaciteit van 800.000 mAh.  Wanneer gebruikt u oplaadbare batterijen en wanneer gebruikt u wegwerpbatterijen?

  De toepassingsgebieden kunnen duidelijk worden afgebakend op basis van de hierboven vermelde voor- en nadelen van oplaadbare en niet-oplaadbare batterijen. Batterijen zijn ideaal voor apparaten met een laag energieverbruik en/of korte bedrijfstijden. Klassieke toepassingen zijn bijvoorbeeld afstandsbedieningen voor tv's, zaklampen of draadloze toetsenborden.

  Oplaadbare batterijen zijn daarentegen nuttig als er veel vermogen nodig is en/of als de gebruiksduur lang is. Daarom worden oplaadbare batterijen vaak gebruikt voor aandrijfmotoren in elektrisch gereedschap of in de modelbouwsector.

  Een walkie talkie met vier microcellen (AAA) die slechts af en toe gebruikt wordt, is goed voorzien van batterijen. Voor dagelijks gebruik op bouwplaatsen ziet het er echter heel anders uit. We hebben een korte schatting gemaakt van de omstandigheden waarin het zinvol is om oplaadbare batterijen te gebruiken.

  In de berekening zijn we uitgegaan van een gemiddeld stroomverbruik van 150 mA (ontvangen/zenden = 50/250 mA).

  Stroomvoorziening Capasiteit Bedrijfstijd ca. Gemiddelde aankoopprijs prijs voor een set van 4 Extra kosten in vergelijking met oplaadbare batterijen: Kosten voor 50 bedrijfsuren*

  Alkalinebatterij
  610 mAh 4,07 uur
  /batterij
  4,00 € 2,5 batterijsets
  10,18 Bedrijfsuren
  49,14 €
  NiMH-batterij
  800 mAh 5,33 h
  /lading
  10,00 €   10,00 €

  *Bij het bepalen van de kosten hebben we alleen de aanschafkosten berekend. Er is geen rekening gehouden met de extra kosten voor de aanschaf van extra batterijen of het opladen van de batterijen.

  Samenvatting:

  • Zelfs als een oplaadbare batterij met 1,2 V een lagere spanning heeft dan een accu (1,5 V), kunnen veel apparaten die op batterijen werken ook met oplaadbare batterijen worden gebruikt zonder noemenswaardig prestatieverlies.
  • Hoe langer de verbruiker werkt, hoe groter het besparingseffect.
  • Voor apparaten die lang werken, veel energie vereisen en dus ook veel batterijen verbruiken, voorkomt het gebruik van oplaadbare batterijen grotendeels het ontstaan van gevaarlijk afval in de vorm van oude batterijen.

  Verdere voordelen van oplaadbare batterijen:

  • Met volledig opgeladen batterijen is een nauwkeurig gedefinieerde gebruikstijd van de consument gegarandeerd. Bij het werken met gebruikte batterijen is er geen informatie over de resterende capaciteit en kan niemand precies voorspellen hoe lang de batterijen nog meegaan.
  • Als een belasting na gebruik per ongeluk niet wordt uitgeschakeld, hoeven de batterijen alleen maar te worden opgeladen. 
  • Als een apparaat slechts tijdelijk wordt gebruikt, kunnen de batterijen die ervoor worden gebruikt in de tussentijd ook in andere apparaten worden gebruikt.


  Voltcraft – de perfecte mix van batterij en accu

  Het feit dat oplaadbare batterijen moeten worden opgeladen voordat ze kunnen worden gebruikt, is te wijten aan zelfontlading. Voltcraft is erin geslaagd dit proces aanzienlijk te vertragen en terug te brengen tot het niveau van een wegwerpbatterij. Na 6 maanden heeft de gebruiker van een Voltcraft nog 90% van het oorspronkelijke niveau van elektrische energie beschikbaar en na een jaar nog 85%.

  Ter vergelijking: een kwaliteitsaccu heeft na 6 maanden nog steeds 75% en na een jaar 0%. Niet alleen deze cijfers illustreren hoe voordelig een Voltcraft  accu is. Als u een Voltcraft accu één keer per week ontlaadt en oplaadt, zou de accu theoretisch een levensduur van 19 jaar hebben. Dit betekent dat Voltcraft de meeste toepassingen voor batterijen en oplaadbare accu's in gelijke mate dekken.

  Deze slimme technologie biedt nog tal van andere voordelen:

  • Klaar voor onmiddellijk gebruik
  • Lange opslagtijden zonder grote energieverliezen
  • Verkrijgbaar in alle standaardmaten (Micro, Mignon, Baby, Mono, 9V-blok)
  • Hoge stroombelastbaarheid voor krachtige belastingen
  • Goede prestaties, zelfs bij lage temperaturen
  • Milieuvriendelijk en kostenbesparend, want hij kan tot 1000 keer worden opgeladen
  • Kan worden opgeladen met elke in de handel verkrijgbare NiMH-oplader

  Oplaadbare batterijen met LSD-technologie (Low Self Discharge) zijn nu verkrijgbaar bij veel fabrikanten. Naast de Conrad energy Endurance is er ook de Panasonic eneloop, de VARTA Ready2use (Ready-to-Use) of de DURACELL preCHARGED™, om er maar een paar te noemen.   Oplaadbare nikkel-zink-batterijen, het interessante alternatief voor batterijen

  Veel apparaten werken alleen op alkalinebatterijen met een spanning van 1,5 V/cel. Als oplaadbare nikkel-metaalhydridebatterijen (met een spanning van 1,2 V/cel) worden gebruikt in plaats van batterijen, is een goede werking niet altijd gegarandeerd. Vanwege het tekort van 20% wordt het gebruik van oplaadbare NiCd- of NiMH-batterijen door sommige fabrikanten van apparaten categorisch afgewezen of zelfs verboden.

  In dit geval bieden nieuwe oplaadbare NiZn-batterijen met een spanning van 1,6 V per cel uitkomst. Dit type batterij werd meer dan 100 jaar geleden gepatenteerd door Thomas Alva Edison. De eerste oplaadbare batterijen overleefden echter maar een klein aantal oplaadcycli. De zinkelektrode werd snel onbruikbaar door passivering.

  Pas de laatste jaren zijn vindingrijke accutechnici erin geslaagd om de noodzakelijke cyclusstabiliteit in de accu's te "blazen". Dankzij deze slimme accutechnologie beschikken consumenten nu over voldoende energie. Omdat u niet steeds nieuwe batterijen hoeft te kopen, worden zowel het milieu als uw portemonnee merkbaar ontlast.

  Overigens doen NiZn-accu's, als ze goed worden behandeld, niet onder voor 1,2 V-accu's wat betreft bruikbare capaciteit en cyclusstabiliteit. NiZn-accu's zijn echter alleen verkrijgbaar in de maten Micro en Mignon en voor het opladen is een speciale NiZn-lader nodig.

  Voordelen van nikkel-zink-batterijen:

  • Extreem duurzaam: meer dan 1000 laadcycli
  • Nominale spanning 1,6 V
  • Gemakkelijk inbrengen in kleine apparaten
  • Hoog potentieel in industriële toepassingen dankzij lage productiekosten


  Weggooien van accu's en batterijen

  Verbruikers zijn wettelijk verplicht om alle gebruikte batterijen en oplaadbare batterijen in te leveren. Weggooien bij het huishoudelijk afval is verboden! Hier vindt u informatie over wettelijke verplichtingen en hulp bij het correct verwijderen van batterijen en oplaadbare batterijen, evenals instructies voor het verwijderen van startbatterijen en informatie over de statiegeldverplichting en het inleveren.  Onwaarheden over accu's en batterijen

  Oplaadbare batterijen en accu's zijn niet meer weg te denken. Maar ondanks dat ze op grote schaal gebruikt worden, bestaan er nog veel onduidelijkheden of onwaarheden over batterijen en accu's. Of het nu gaat om berichten over behandeling, verzorging en verwijdering, circulerende internetberichten over giftige stoffen en exploderende cellen of zogenaamd slimme "tips van experts" voor een langere levensduur: over oplaadbare batterijen doet vaak zeer tegenstrijdige of simpelweg onjuiste informatie de ronde. Wat is er echt waar van de meest hardnekkige geruchten?


  Het „Memory-effect“ 

  De klassieke mythe bij uitstek is het verhaal van het zogenaamde "geheugeneffect". Dit stelt dat een NiCd-batterij een deel van zijn capaciteit verliest en niet meer volledig kan worden opgeladen als hij niet volledig is ontladen en dus te vroeg wordt opgeladen. Als er aan het begin van het laadproces nog een restlading van 25% in de batterij zit, zal deze de volgende keer slechts tot deze 25%-grens ontladen. In dit voorbeeld zou de batterij uiteindelijk een kwart van zijn totale capaciteit verliezen. Toegegeven, wat vroeger het geval was met nikkel-cadmiumaccu's (NiCd) is nu niet meer het geval. Nikkelmetaalhydride (NiMH) cellen zijn al lang standaard geworden en deze batterijen hebben geen last van het "geheugeneffect". Lithium-ion en lithium-polymeer batterijen hebben hier ook geen last van. NiMH- en lithiumbatterijen zijn extreem gevoelig voor overladen en diep ontladen. Daarom moeten voor deze accutypen altijd intelligente laders worden gebruikt die de laadstroom of laadspanning automatisch regelen.


  Kelder in plaats van koelkast

  Moderne opladers voorkomen dat Ni-MH accu's oververhit raken. U moet uw batterijen echter niet bewaren als bederfelijk voedsel in de koelkast bewaren. Afgezien van het feit dat batterijen zich "het prettigst" voelen bij ongeveer 15 tot 17 °C, leiden de zeer lage temperaturen of temperaturen onder nul in koelkasten en vriezers tot een verlies van elektrische spanning. Bovendien is het risico op condensatie hier erg groot en zou dit uiteindelijk de batterij vernietigen. Daarom is een droge kelder de beste opslaglocatie voor een batterij of accu.


  Levensverlengende maatregelen 

  Het is bewezen dat accu's die op een koele plaats worden bewaard een langere "levensduur" hebben. Hoewel elke energiecel veroudert en prestaties verliest bij elke laadcyclus, ongeacht de temperatuur, versnellen hogere temperaturen dit "verouderingsproces" nog meer. Dit verklaart ook de prestatievermindering van een typische lithiumbatterij voor laptops. Als de batterij bij 25 °C wordt bewaard, heeft hij na een jaar nog maar 80% van zijn oorspronkelijke vermogen. Het is duidelijk dat normale bedrijfstemperaturen van rond de 45 °C de levensduur niet bepaald verlengen. Schakel daarom bijvoorbeeld thuis zo vaak mogelijk over op netvoeding en laat de batterij tot het volgende mobiele gebruik even afkoelen.

  Heet gerucht 

  Gezien het feit dat oplaadbare batterijen en accu's graag gekoeld worden, moet een ander hardnekkig gerucht helemaal worden ontkracht: want lege alkaline-mangaanbatterijen kunnen natuurlijk niet weer "fit" worden gemaakt op een verwarming. In plaats van de laatste minimale reserves uit de kleine accu te "tikken", bestaat het risico op oververhitting en het openscheuren van de behuizing. En omdat wegwerpbatterijen meestal gevuld zijn met nikkel- en alkalineoplossingen, kunnen er bijtende stoffen en brandbare gassen vrijkomen. Handen af van deze "explosieve tip!".


  Explosieve verhalen

  In plaats daarvan worden explosies in verband gebracht met lithiumbatterijen. Telkens weer zijn er "geloofwaardige" verslagen van bekenden of "live-opnamen" op videoportalen op internet die beweren dat deze exploderende batterijen van mobiele telefoons en notebooks bewijzen. Maar let op: het is zeker mogelijk dat productiefouten in ongeteste goedkope producten of geknoei leiden tot beschadigde batterijcellen en dus theoretisch tot een explosie. Dit is echter meer dan onwaarschijnlijk, omdat moderne batterijen een temperatuurcontrolesysteem hebben dat oververhitting of nog erger voorkomt.