bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Zaklampen in alle soorten en maten

Zaklampen horen niet alleen thuis in elk particulier huishouden, maar voorzien ook vakmensen, industriële bedrijven en veiligheidsdiensten van de nodige verlichting in slechte lichtomstandigheden. De kleine lampen zijn ook verkrijgbaar in een groot aantal varianten. Koplamp, zaklamp of handlamp, batterij- of oplaadbaar, LED- of UV-licht: voor elke behoefte is het juiste model te vinden. Ontdek alles wat u moet weten over het kopen van een zaklamp op deze pagina.


Welke soorten zaklampen zijn er?

Staffakkel Een klassieker is de staffakkel. Ze zijn er in verschillende maten, van minitoortsen tot grotere en robuustere versies die bijvoorbeeld door veiligheidsdiensten worden gebruikt. De zaklamp is de praktische favoriet onder de mobiele lichtbronnen, omdat hiermee elke hoek kan worden verlicht en de lichtbundel op een voorwerp of in één richting kan worden gericht.
Hoofdlampen Zoals de naam al aangeeft, wordt de hoofdlamp op het hoofd gedragen. De voordelen van deze lichten: Je hebt twee vrije handen om mee te werken en je kunt het licht precies daar schijnen waar je zoekt. De hoofdlamp is gewoonlijk bevestigd aan een band die tijdens het gebruik op het hoofd kan worden bevestigd.
Handlampen Handlampen/werkplaatslampen moeten op dezelfde wijze worden gebruikt als staaflantaarns. Deze draagbare lichtbronnen hebben echter een extra handvat, een sterkere lichtsterkte en zijn iets groter en zwaarder. Perfect voor de jacht, vissen of voor de werkplaats.
Minifakkels Veel kleiner dan staffellampen, maar met volle lichtsterkte, ondersteunen minifakkels hun gebruikers. Ze kunnen vaak met een clip aan een werkbroek of met een ring aan een sleutelhanger worden bevestigd. Zo is het kleine lampje altijd bij de hand. De minilamp neemt ook weinig ruimte in de auto in beslag en kan bijvoorbeeld helpen bij pech in het donker.
Duiklampen Ze zijn bijzonder robuust en waterdicht tot een diepte van ongeveer 200 meter. Ze worden niet alleen gebruikt door duikers om te zien en gezien te worden, maar zijn ook een perfect hulpmiddel voor speciale politie-eenheden en de Duitse strijdkrachten. 
UV-zaklampen Zoals u weet van misdaadseries, kan UV-licht worden gebruikt om onzichtbare sporen van lichaamsvloeistoffen te vinden, bankbiljetten te controleren, waterleidingen te controleren op lekken of schimmel en insecten op te sporen. 

Waar moet u op letten bij het kopen van zaklampen?

Toepassingsgebied

  • Slechte zichtbaarheid buiten en binnen: voor brandweer, politie, technische hulporganisaties, DLRG en andere reddingsdiensten moeten de armaturen veel doorstaan en betrouwbaar functioneren ondanks ongunstige omstandigheden. Maar ze verbeteren ook de arbeidsomstandigheden in werkplaatsen en bij wegenwacht. 
  • Explosiegevaar: In dergelijke situaties is het bijzonder belangrijk dat de zaklamp explosieveilig is. Anders kan het inschakelen ervan bij een onopgemerkt gaslek tot een explosie leiden.
  • Verblijf in de vrije natuur: Waar geen permanent kunstlicht is of het storend is, bijvoorbeeld bij het jagen, vissen of andere activiteiten in de vrije natuur, dienen de kleine lampen als oriëntatie. Zo heeft u een lichtbron naar behoefte die u op elk moment snel kunt uitschakelen.  
  • Huishouden: Van een plotselinge stroomuitval tot een spontane nachtwandeling, een zaklamp is een praktisch huishoudelijk artikel dat gegarandeerd wordt gebruikt. In het huishouden zijn klassieke stoklantaarns of kleine LED-lampen meestal voldoende.

Uitvoering

Bij hun verschillende toepassingen spelen deze vier eigenschappen een belangrijke rol: lichtsterkte, stabiliteit en schok- en schudbestendigheid.

  • Behuizing: Een robuuste aluminium behuizing is vaak zinvoller dan een behuizing van kunststof. Een kunststof behuizing is bij lage temperaturen echter veel aangenamer om aan te raken dan koud aluminium. 
  • Schakelaarontwerp: Een zaklamp moet altijd een hoogwaardig ontwerp en opstelling van schakelaars hebben. Waarom? Zodat de zaklamp zichzelf niet inschakelt als hij even in de zak wordt opgeborgen.
  • Gewicht: Het respectievelijke gewicht hangt af van het materiaal en de plaats van gebruik. In de buitenlucht zijn stabielere materialen beschikbaar, maar deze zijn gewoonlijk zwaarder dan lichtere plastic behuizingen.
  • Licht: Afhankelijk van het doel kunnen de eisen sterk variëren, maar er is altijd een geschikte lamp. Enerzijds zijn er lampen die nog met gloeilampen werken, anderzijds zijn er LED-lampen. Deze zijn energiezuiniger, lichter en gaan langer mee dan gloeilampen met een vergelijkbare lichtsterkte. Bovendien kunnen LED-zaklampen een zeer hoge lichtsterkte bereiken, vooral als er meerdere LED's zijn geïnstalleerd, en worden zij dus vaak krachtige zaklampen.
Tot 35 Lumen Tot 100 Lumen

 Tot 1.000 Lumen

 Vanaf 1.000 Lumen

Voor eerste hulp bij stroomuitval, voetpaden bij nacht, thuisgebruik. Voor buitenactiviteiten. Voor overheden en organisaties met veiligheidstaken, zoals de politie. Voor zoekteams en reddingsoperaties.

Extra's

Voor veel apparaten kan de gebruiker kiezen uit verschillende accessoires. Naast batterijen en opladers kunnen sommige lampen geruisloos worden in- en uitgeschakeld met een afstandsbediening. 

Met een draagriem, clips en holster kunnen de lampen veilig worden opgeborgen en zijn ze toch altijd binnen handbereik. In de lamp geïntegreerde magnetische houders zijn ook nuttig. Ze kleven vanzelf aan metaal en je hebt beide handen vrij om te werken. 

Diverse opzetbare kleurenfilters helpen wanneer wit licht niet meer volstaat. Bijvoorbeeld:  

  • Roodfilter: Behoudt het nachtzicht zonder afbreuk te doen aan de donkeradaptatie van het oog.
  • Blauw filter: vergemakkelijkt het opsporen (vloeistoffen - bloed/zweet) voor politie, brandweer en veiligheidsdiensten.
  • Groene filter: vergemakkelijkt het voederen en observeren van wild.
  • Geel filter: zorgt voor betere zichtbaarheid bij mist.

Onze tip: IP beschermingsklasse tegen vochtigheid

Als het belangrijk is dat de zaklamp wordt beschermd tegen vocht en water, moet u letten op de specificatie van de IP-beschermingsklasse. De classificaties geven aan in hoeverre een apparaat is beschermd tegen bijvoorbeeld spatwater of waterstralen. In onze gids over IP-beschermingsklassen en -types leggen we de classificaties in detail uit.


Hoe werken zaklampen?

Die folgende Skizze zeigt den Aufbau einer Taschenlampe: 

1. zaklampbehuizing
2. schakelen
3. verbindingscontacten
4. reflector
5. lens
6. verlichting (LED of gloeilamp)
7. batterijen of oplaadbare batterijen
8. dop met veercontact

De werking is heel eenvoudig: De lamp is permanent verbonden met de positieve pool van de eerste batterij met de middenaansluiting. Een contactplaatje gaat van de draad van de lichtbron naar de schakelaar. De schakelaar verbindt de contactplaat met de behuizing van de toorts. De behuizing is via de schroefdop en het veercontact verbonden met de negatieve pool van de tweede batterij.


FAQs: veelgestelde vragen over zaklampen

Wanneer werden zaklampen uitgevonden?

Aan het eind van de 19e eeuw werd de toorts uitgevonden door Conrad Hubert. In 1898 vroeg hij patent aan op de draagbare, elektrische lichtbron.

Wat is het bruikbare zichtbaarheidsbereik van zaklampen?

In theorie schijnen fakkels oneindig. Na een bepaalde afstand is het licht echter zo zwak dat het niet meer bruikbaar is.

Hoe ver het bruikbare gezichtsveld is, hangt volledig af van het model. Er zijn zaklampen met 400 lumen waarvan het bruikbare gezichtsveld "slechts" ongeveer 100 m bedraagt, maar er zijn ook modellen met een gezichtsveld tot 800 m. De specificaties vindt u in de technische gegevens. De specificaties vindt u in de technische gegevens van de afzonderlijke producten.

Wat zijn zaklampen met Cree LED's?

Cree is een aanduiding voor hoogwaardige LED's met extreem hoge lumenwaarden. In tegenstelling tot normale LED-zaklampen is de prijs van modellen met Cree LED's veel hoger.