Hoe kunnen we helpen?
Deze tekst is automatisch vertaald.
Interessante feiten over tl-buizen
-
Wat zijn tl-buizen?
-
Welke tl-buizen zijn er?
-
Waar moet je op letten bij het kopen van tl-buizen?
-
Spaarlampen: De compacte vorm van de tl-buis
-
FAQs: De meest gestelde vragen over tl-buizen
-
Conclusie: zo vind je geschikte tl-buizen
Wat zijn tl-buizen?

Fluorescentiebuizen zijn verkrijgbaar in staaf- en ringvorm en behoren tot de groep lampen. Conventionele fluorescentielampen worden al tientallen jaren gebruikt in grote commerciële en openbare gebouwen. Ze hebben een speciale versie nodig, werken via gasemissies en worden bediend met een ballast. Energiezuinige lampen worden zogenaamde compacte fluorescentielampen genoemd. Deze zijn verkrijgbaar in een kleinere versie en met een adapter voor de basis en worden steeds vaker gebruikt in particuliere huishoudens. Fluorescentielampen zijn ook wel bekend als neonbuizen, maar zijn in tegenstelling tot het voorheen oranje licht nu verkrijgbaar in koudwit, warmwit, neutraalwit en daglichtwit.
Welke tl-buizen zijn er?
Rod vorm
Fluorescentiebuizen zijn verkrijgbaar in staafvorm. De lengte van de lichtbalken varieert, evenals de lichtkleur en kleurcode, prestaties, energie-efficiëntie en levensduur van het respectievelijke model.
Ring vorm
TL-buizen in de vorm van een ring komen minder vaak voor dan lichtbalken en zijn verkrijgbaar met verschillende diameters. Ringbuizen variëren ook in prestaties, lichtkleur, kleurcodering, energie-efficiëntie en levensduur.
Compacte tl-buizen
Beter bekend onder de term "spaarlamp", worden compacte fluorescentielampen gebruikt in particuliere huishoudens en in kleinere kamers. De werking is echter hetzelfde als bij conventionele tl-buizen.
Waar moet je op letten bij het kopen van tl-buizen?
Geschikte vorm en maat
- Rod vorm
- Ring vorm
- Compacte tl-buis (spaarlamp)
Basistypen
- 2xGX13
- G10q
- G13
- G5
Prestaties en duurzaamheid
- 4-80 W.
- Minimaal 8.000 uur
- De schakelsterkte moet overeenkomen met de levensduur
- Energie-efficiëntie
Lichte kleur en kleurcodering
- Koud-wit
- Warmwit
- Neutraal wit (
- Daglichtwit
Functies
- Dimbaar
Onze praktische tip
TL-buizen hebben over het algemeen een lange levensduur. Om dit te garanderen en te vergroten, is het echter aan te raden de tl-buizen te gebruiken waar permanente verlichting nodig is. Door hun gebiedsbrede verlichting zijn TL-buizen bijzonder geschikt in grote kantoorruimtes, hallen of andere commerciële operatieruimtes. Veel in- en uitschakelen heeft een negatieve invloed op de levensduur van deze lamp: door veelvuldig ontsteken lost de verwarmingsspiraal langzaam op, wat uiteindelijk tot een defect leidt.
Spaarlampen: De compacte vorm van de tl-buis

Wat in de volksmond een energiebesparende lamp wordt genoemd, is in feite de verdere ontwikkeling van de conventionele tl-buis in compacte vorm. Deze zijn gebogen en voorzien van een voet en de ballast is al in compacte tl-buizen geïnstalleerd. In tegenstelling tot traditionele TL-buizen zijn deze door hun gerichte verlichting meer geschikt voor woonkamers en kleinere toepassingsgebieden. Terwijl het concept van tl-buizen meer dan 150 jaar geleden werd ontwikkeld en de massaproductie van de tl-buis al in 1938 begon, zijn spaarlampen pas sinds de jaren tachtig verkrijgbaar. Sinds de productie van conventionele gloeilampen in 2012 werd stopgezet, zijn spaarlampen in privégebruik naast halogeenlampen en moderne LED-lampen gewone lampen geworden.
FAQs: De meest gestelde vragen over tl-buizen
Hoe werken tl-buizen?
Fluorescentiebuizen zijn gevuld met kwik en argon en werken via gasontlading. Ontsteking treedt op wanneer gas wordt gevoed met twee elektroden. Dit verhoogt de elektroden tot 2.000°C. verwarmd. Door de hoge temperaturen verdampt het kwik in de buis en zenden de elektroden elektronen uit. De buis gloeit doordat de kwikatomen in botsing komen met de vrij zwevende elektronen.
Wat zijn de voor- en nadelen van TL-buizen?
De grootste voordelen van tl-buizen zijn hun energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het grootste nadeel is het kwik dat het bevat, een zenuwgif dat dodelijk is vanaf een hoeveelheid van 150 mg. Bij het breken van een tl-buis komt ongeveer 10 mg kwik vrij, een hoeveelheid die al gevaarlijk is voor de gezondheid. Om dit te voorkomen worden veel modellen verwerkt in een onbreekbaar kunststof frame. Een ander nadeel van lampen met gasontlading is hun slechte lichtkwaliteit en hun sterkere elektrische veld, wat bij sommige mensen voelbaar is in de vorm van hoofdpijn. Een ander nadeel is de gevoeligheid van TL-buizen met betrekking tot veelvuldig in- en uitschakelen.
Hoe kom ik erachter welke basismaat ik nodig heb?
Om de juiste sokmaat te achterhalen, kunt u eenvoudig de pinafstand meten. Gangbare basisafmetingen voor tl-buizen zijn ongeveer G5 (5 mm) en G13 (13 mm). Gangbare lamptypen zoals T4 en T5 vereisen G5-voetjes, lamptypen zoals T8 en T12 vereisen echter G13-voetjes. In de Conrad online shop zijn de volgende stopcontactmaten verkrijgbaar: 2xGX13, G10q, G13 en G5.
Voor welke toepassingsgebieden zijn fluorescentielampen geschikt en welke niet? Fluorescentielampen werpen hun vruchten af, vooral waar ze worden gebruikt voor langdurige en langdurige verlichting. Omdat fluorescentielampen bij continu gebruik energiezuinig zijn en indruk maken met hun duurzaamheid. Veel in- en uitschakelen beschadigt echter de tl-buis en verkort de levensduur enorm.

Conclusie: zo vind je geschikte tl-buizen
Om het juiste model te kiezen bij het kopen van een tl-buis, kan een gedetailleerde vergelijking nuttig zijn. In de Conrad online shop vindt u onder elk product de mogelijkheid om de ene tl-buis met de andere te vergelijken. Let naast de juiste vorm en grootte van de tl-buis op andere belangrijke parameters zoals het juiste basistype, de gewenste prestaties, energie-efficiëntieklassen, lichtkleur en levensduur om het juiste model voor uw verlichtingsbehoeften te selecteren. Met tl-buizen van energie-efficiëntieklasse A bespaart u veel elektriciteit, vooral bij continu gebruik. De lichtkleur moet worden aangepast aan de omstandigheden, daglichtwit bevordert bijvoorbeeld de concentratie, terwijl warmwit een rustgevend effect heeft. Zorg er ook voor dat de schakelstabiliteit overeenkomt met de opgegeven levensduur. Als de tl-buis veelvuldig in- en uitschakelen moet doorstaan, moet de waarde van de schakelstabiliteit aanzienlijk hoger zijn dan de levensduur. Als u een conventionele gloeilamp wilt vervangen door een spaarlamp, zorg er dan voor dat het vermogen overeenkomt. 40 W komt overeen met 9 W voor een spaarlamp, voor 60 W heb je een spaarlamp met 11 W. nodig. Conversietabellen hiervoor zijn beschikbaar op internet. In de Conrad online shop vind je een grote selectie aan tl-buizen van de fabrikanten OSRAM, Heitronic, TOOLCRAFT of Paulmann, Philips en SLV.