Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Als u begint aan een elektronicaproject met printplaten of als u zelf elektronische apparatuur wilt repareren, is de kunst van het solderen essentiële kennis. Wilt u diverse componenten in een project op een printplaat met elkaar verbinden, dan is in vrijwel alle gevallen solderen de meest gangbare methode. In ons assortiment vindt u alles voor uw soldeerklussen. Soldeerstations, soldeerbouten en alle benodigde accessoires waaronder soldeerpunten en soldeertin.

    Wat is solderen en waarvoor wordt het gebruikt?

    Solderen is een thermisch proces waarbij de solidustemperatuur van het basismateriaal niet wordt bereikt. In plaats daarvan worden onderdelen van metaal samengevoegd door een metaallegering te smelten. Het soldeer creëert een metaalverbinding tussen de componenten tijdens het soldeerproces. In tegenstelling tot lassen, blijft het basismateriaal intact en wordt het niet gesmolten tijdens het hardsoldeerproces. Aangezien de integriteit van het materiaal tijdens dit proces niet verandert, blijven alle eigenschappen behouden.

    Tegenwoordig worden gesoldeerde verbindingen op vele gebieden gebruikt: Bij de industriële productie van elektrische apparaten worden bijvoorbeeld minuscule SMD-componenten in een volledig geautomatiseerd proces op printplaten gesoldeerd. In service- en reparatiewerkplaatsen wordt het proces gebruikt om defecte onderdelen in een circuit te vervangen of om kabels te solderen. Verwarmingsmonteurs en loodgieters solderen water-, gas- en verwarmingsbuizen, terwijl dakdekkers een soldeerbout gebruiken om regenpijpen of dakgoten samen te voegen.

    Welke processen worden onderscheiden bij het solderen?

    Soldeerprocédés verschillen wat betreft de gebruikte temperatuurbereiken: Zachtsolderen wordt onder meer gebruikt in de elektronicasector en voor het leggen van koperen waterleidingen. De temperatuur ligt hier meestal onder 450 °C. De verbinding heeft echter een vrij lage afschuifsterkte. De verbinding heeft echter een vrij lage afschuifsterkte. Afhankelijk van het soldeer, de spleetbreedte en het materiaal, kunnen waarden tussen 20 en 35 N/mm² worden bereikt. Het voor zachtsolderen gebruikte soldeer is verkrijgbaar in de vorm van staven, draden, poeders of pasta's. Gewoonlijk wordt voor het solderen een vloeimiddel gebruikt.

    Veel robuustere verbindingen kunnen worden bereikt met hardsolderen. De temperatuur ligt in dit geval in het bereik van 450 °C tot 900 °C. Hardsolderen wordt onder meer gebruikt voor het verbinden van metalen buizen of het hardsolderen van plaatstaal. De afschuifsterkte van een gesoldeerde verbinding kan waarden bereiken tussen 170 en 280 N/mm², afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding. Hardsoldeerlegeringen worden ingedeeld volgens hun samenstelling, verwerkingstemperatuur en gebruik. Vloeimiddelen worden ook gebruikt bij hardsolderen.

    De meest veerkrachtige verbinding kan worden verkregen door hardsolderen bij hoge temperatuur: De werktemperaturen in dit proces bedragen meer dan 900 °C. Een op deze wijze gemaakte gesoldeerde verbinding bereikt vaak de sterkte van het basismateriaal. Solderen bij hoge temperatuur wordt gebruikt voor het verbinden van zwaar belaste onderdelen. Aangezien het soldeerproces in een vacuüm of onder inert gas plaatsvindt, is geen extra vloeimiddel nodig. Het gebruikte soldeer heeft een bijzonder hoge zuiverheidsgraad en bestaat meestal uit nikkel-chroomlegeringen.

    Soldeerapparatuur

    Afhankelijk van het toepassingsgebied worden in de soldeertechniek verschillende apparaten gebruikt om soldeerverbindingen tot stand te brengen. De soldeerbout is het meest gebruikte gereedschap. De elektrische versie wordt gebruikt in de elektronica. Hier wordt de tip elektrisch op de vereiste temperatuur gebracht. Een gassoldeerbout daarentegen gebruikt een vlam om de soldeerpunt te verhitten.

    Bij andere soldeerbouten wordt het te solderen materiaal rechtstreeks met de open vlam verhit. Een soldeerpistool heeft een metalen lus in plaats van een normale punt, waardoor een hoge stroom vloeit en binnen enkele seconden de noodzakelijke werktemperatuur bereikt. Voor bijzonder nauwkeurig werk is een soldeerstation geschikt in industrie en handel, waar de temperatuur individueel kan worden geregeld. In ons assortiment vindt u diverse soldeerbouten, vloeimiddelen en andere nuttige accessoires.

    Waarop moet u letten bij de aankoop van soldeerbouten en soldeerstations?

    Bij het solderen van elektronische componenten is een soldeerstation met een nauwkeurig instelbare temperatuur de beste oplossing. Voor het solderen van kabels of voor hobbygebruik daarentegen volstaat in vele gevallen een gewone soldeerbout zonder temperatuurregeling. Denk eraan dat een soldeerpistool niet geschikt is voor delicaat werk. Wanneer u een soldeerbout koopt, moet u rekening houden met het verwarmingsvermogen en de opwarmtijd. Indien een mobiel gebruik met een soldeerbout mogelijk is, wordt een gassoldeerbout aanbevolen. Zorg in ieder geval voor het juiste soldeer en vloeimiddel. In de handel zijn praktische soldeerboutsets te vinden die naast het eigenlijke gereedschap diverse accessoires bevatten.