JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Schakelaars, toetsen

Schakelaars, toetsen
Welke is de juiste?

Meer info

 

Welke schakelaar of toets is de juiste?

Schakelaars en toetsen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Het is daarom erg belangrijk om de juiste schakelaar of toets te kiezen voor de juiste toepassing. Wist u bijvoorbeeld dat een toets iets anders is dan een schakelaar? Of dat er schakelaars zijn met verschillende standen?

Het verschil tussen schakelaars en toetsen

Een schakelaar is niet hetzelfde als een toets. Een toets werkt namelijk alleen zolang deze wordt ingehouden. Laat u de toets los, dan springt deze vanzelf weer terug in de originele stand. Een mooi voorbeeld van een toets is een deurbel, die alleen rinkelt als u die indrukt. Bij een schakelaar werkt dit anders. Een schakelaar verandert permanent van positie, totdat deze opnieuw wordt omgezet. Dit onderscheid maakt het kiezen van een schakelaar of toets al heel wat eenvoudiger. Andere woorden voor een toets zijn daarom ook wel ‘momentary switch’, ‘momentschakelaar’ of ‘pulsschakelaar’. Wij geven het onderscheid altijd aan door de positie van de schakelaar te noemen. Staat er in deze positie een waarde tussen haakjes, dan gaat het om een toetsfunctie. Oftewel, een waarde die alleen aanwezig is zolang de toets wordt ingehouden. Een toets met de waarde uit/(aan) doet bijvoorbeeld niets zolang deze niet wordt ingedrukt (de toets is uit). Drukt u de toets in, dan maakt deze tijdelijk contact (aan).

De soorten schakelaars en toetsen

Het tweede grote onderscheid bij schakelaars en toetsen is de wijze van gebruik. Een drukschakelaar wordt bijvoorbeeld ingeschakeld door deze simpelweg in te drukken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een druktoets. Een draai-/sleutelschakelaar werkt door het contact te ‘verdraaien’. Twee soorten schakelaars die veel door elkaar worden gehaald zijn de tuimelschakelaar en de wipschakelaar. Niet vreemd aangezien de beide uitvoeringen erg op elkaar lijken. Een wipschakelaar lijkt echter veel meer op het bekende speeltoestel waarbij de tuimelschakelaar altijd een ‘hefboom’ omgezet moet worden.Daarnaast is er nog een belangrijke groep met schakelaars die niet met de hand bediend hoeven te worden. Deze schakelaars reageren vaak op een verandering in de omgeving. Een mooi voorbeeld is de reedschakelaar (ook wel reedcontact genoemd). Bij dit type verandert het schakelcontact zodra er een magnetisch veld wordt waargenomen. In het dagelijks leven komen we dit type tegen bij onder andere raamcontacten of fietscomputers. Een ander voorbeeld is de eindschakelaar, welke reageert op aanraking met een object. Dit type schakelaar vindt men vaak terug in de industrie.

Wat betekent NO en NC?

De positie van de schakelaar (zoals ook besproken bij het verschil tussen schakelaars en toetsen) wordt ook vaak beschreven via het elektrisch contact. Wanneer een schakelaar normaal gesproken (in de ruststand) geen contact maakt, dan is het schakelcontact open. In het Engels wordt dit beschreven als NO (Normally Open). Het tegenovergestelde is een NC-contact (Normally Closed), dit type maakt altijd contact, tenzij de schakelaar wordt ingeschakeld (het contact wordt geopend). In het Nederlands kennen wij hier ook een aantal omschrijvingen voor.

NO > Normally Open > Maak contact > De schakelaar is altijd ‘uit’,
tenzij ingeschakeld
NC > Normally Closed > Verbreek contact > De schakelaar is altijd‘aan’,
tenzij uitgeschakeld

Wat betekent SPST, SPDT, DPST, DPDT?

De termen SPST, SPDT, DPST en DPDT zijn afkomstig uit het Engels en worden relatief weinig gebruikt. Wij hanteren de termen niet omdat ze (deels) overlappen met de eerder genoemde positie van de schakelaar. Het is wel belangrijk om te weten wat de termen inhouden als u bijvoorbeeld een project wilt nabouwen of een huidige schakelaar met deze opdruk wilt vervangen.

Afkorting Omschrijving Beschrijving
SPST Single-Pole-Single-Throw één pal, één contact
SPDT Single-Pole-Double-Throw één pal, twee contacten
DPST Double-Pole-Single-Throw twee pallen, één contact
DPDT Double-Pole-Double-Throw twee pallen, twee contacten

Welke spanning of stroom moet ik kiezen?

Bij het kiezen van een schakelaar of toets is de juiste spanning en stroom van groot belang. De technische eigenschappen van de schakelaar moeten worden afgestemd op die van de bewuste schakeling. Bij de waarden van de schakelaars en toetsen gaat het vaak om maximale waarden. De waarde van uw schakeling mag de maximaal toegestane waarde van de schakelaar of toets niet overschrijden. Blijft deze waarde onder het gestelde maximum, dan is de schakelaar te gebruiken in de schakeling. Een schakelaar of toets is in de meeste gevallen ontworpen voor gelijkspanning (DC) of wisselspanning (AC). Ditzelfde geldt waarschijnlijk voor de schakeling waar deze voor bedoeld is. Maakt uw schakeling gebruik van wisselspanning (AC), dan moet de gewenste schakelaar hier ook geschikt voor zijn. Hetzelfde geldt voor gelijkspanning (DC).

Naar boven