Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over zekeringhouders

Zekeringhouders zijn houders voor elektrische en elektronische zekeringen. Ze zijn verkrijgbaar voor verschillende soorten zekeringen, zoals fijne zekeringen, platte zekeringen, miniatuurzekeringen of voertuigzekeringen. Een zekeringhouder is een elektromechanisch onderdeel waarin de zekering wordt geplaatst. De bijpassende elektronische contacten in de behuizing van de zekeringhouder zorgen ervoor dat de zekering tijdens bedrijf elektrisch geleidt en wordt geactiveerd bij relevante gebeurtenissen. Naast zekeringhouders vindt u in deze categorie ook zekeringsborgveren, zekeringdeksels, zekeringtesters en zekeringtrekkers als accessoires.

 • Hoe werken zekeringhouders? 

 • Welke zekeringhouders en welke accessoires zijn er? 

 • Hoe vind ik een geschikte zekeringhouder? 

 • Hoe worden zekeringhouders geïnstalleerd? 

 • Opmerking over het installeren van zekeringhouders 

Hoe werken zekeringhouders?

Zekeringhouders zijn adapters voor het plaatsen van elektronische zekeringen. Ze worden geïnstalleerd in elektronische apparaten, op machines, in zekeringenkasten en on-the-fly op elektrische kabels. De zekeringhouder is een elektromechanisch onderdeel:

 • De zekering is mechanisch bevestigd in de zekeringhouder of de zekeringhouder zelf zit vast

 • De ingangs- en uitgangslijnen van de zekering zijn elektrisch verbonden met de zekeringhouder, die corresponderende elektrische contacten heeft om de zekering in te steken.

Het gebruik van zekeringhouders maakt het snel en ongecompliceerd wisselen van zekeringen mogelijk. Omdat de elektrische leidingen op de zekeringhouder zitten en niet op de zekering, hoeven niet alle soldeerverbindingen te worden verwisseld, alleen de zekering zelf.

Welke zekeringhouders en welke accessoires zijn er?

Zekeringhouders zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Ze verschillen in het type beugel en het type zekering waarvoor ze geschikt zijn. Het gaat bijvoorbeeld om steek-, klem- of schroefinrichtingen voor fijne zekeringen, voor platte zekeringen of voor speciale zekeringen zoals fotovoltaïsche zekeringen.

Auto zekeringhouder

Zekeringhouders

Zekeringhouders voor motorvoertuigen zijn met name geschikt voor zekeringstypen die doorgaans in voertuigen worden gebruikt. In voertuigen zijn bijvoorbeeld de binnenverlichting, koplampen of elektrische ramen elektrisch beveiligd. 

Afbeelding: Voertuigzekeringhouder voor standaard platte zekeringen met deksel

Cilinderzekeringhouder 

Zekeringhouders

Cilinderzekeringhouders worden op verschillende gebieden gebruikt. Ze bevatten cilindrische zekeringen. Deze komen voor in de elektrische installatie, maar ook in hoogspanningsnetten en dienen als zekeringen voor diverse speciale functies.  

Afbeelding: cilindrische zekeringhouder

 

SMD-zekeringhouder

Zekeringhouders

SMD-zekeringhouders zijn geschikt voor opbouwmontage als opbouwapparaten (SMD). Ze hebben al de soldeerpunten voor permanente bevestiging aan een ander onderdeel.

Afbeelding: SMD-zekeringhouder van onderaf

Dit accessoire voor zekeringhouders is vereist

Naast de daadwerkelijke houders hebben we ook een ruim assortiment aan accessoires:

Veiligheidsveer

Zekeringhouders

Zekeringborgveren zijn eenvoudige metalen zekeringhouders. Ze brengen het elektrische contact met de verbindingskabel tot stand. Ze worden gebruikt als rudimentaire zekeringhouders zonder isolatie of als vervangingsonderdeel in een grotere zekeringhouder. 

Afbeelding: Zekeringsveer voor microzekering

Zekeringsdeksel

Zekeringhouders

Zekeringafdekkingen worden gebruikt om de beschermingsklasse van zekeringhouders met geplaatste zekeringen te verhogen. De extra afdekking verbergt de elektronische contacten en voorkomt zo ongewenst aanraken of schadelijk contact met stof en andere omgevingsinvloeden. 

Afbeelding: Deksel voor platte zekering

Zekeringtester

Zekeringhouders

Zekeringtesters zijn testapparaten om de werking van zekeringen te controleren. Om te testen wordt de zekeringtester gestopt bij de pool van de zekering. Een statuslampje geeft informatie over de functie van de zekering: Als de zekering intact is, gaat er een LED branden; Als de zekering echter defect is, gaat het controlelampje niet branden. 

Afbeelding: zekeringtester

Zekeringstrekker

Zekeringhouders

Zekeringstrekkers maken het gemakkelijker om zekeringen op moeilijk bereikbare plaatsen in en uit te trekken.

Afbeelding: Zekeringtrekker met een handgreepoppervlak voor eenvoudiger gebruik

Hoe vind ik een geschikte zekeringhouder?

Meestal wordt eerst de zekering gekozen, daarna een geschikte zekeringhouder. 

Bij het zoeken naar een geschikte zekeringhouder kunt u uw zekeringtype selecteren in het filter "Geschikt voor". Hiervoor worden dan zekeringhouders weergegeven. Zekeringhouders voor

 • Fijne zekeringen met verschillende afmetingen
 • Platte zekeringen (standaard, mini en micro)
 • Hoog-vermogen zekeringen
 • Miniatuurzekeringen
 • MELF-zekeringen voor SMD-uitvoeringen met twee aansluitingen
 • Fotovoltaïsche zekeringen
 • Beveiligingsstrip
 • UMF kleine zekeringen

Een alternatieve benadering bij het zoeken naar zekeringhouders voor fijne en platte zekeringen is om te kiezen op basis van de doorsnede van de elektrische contacten op de zekeringhouder. Ook kun je je zoekresultaten hierop filteren, zodat alleen relevante producten worden getoond


Elektrische parameters en andere specificaties voor zekeringhouders

Let op: Bij het kiezen van een zekeringhouder is het niet alleen belangrijk dat de zekering in de houder past.

Ook de elektronische parameters voor nominale spanning en nominale stroom van de zekeringhouder moeten geschikt zijn voor de toepassing. De kabels en elektrische contacten voor het voeden van de zekering bevinden zich immers meestal in de zekeringhouder. Van de zekeringhouder als een elektromechanisch onderdeel trekt de eigenlijke zekering zowel spanning als stroomsterkte, die cruciaal zijn voor de werking en het juiste uitschakelgedrag. 

Veiligheidsopmerking: Let bij de keuze van een zekeringhouder op de specificaties in de technische gegevens, zodat onder andere de nominale spanning en de nominale stroom correct gemeten worden. Anders bestaat het risico dat de geplaatste zekering niet correct wordt geactiveerd.


Beschermingsklassen

Beschermingsklassen van zekeringhouders worden gespecificeerd in IP-codes. Deze vindt u in de technische gegevens. De betreffende beschermingsklasse geeft het niveau van contactveiligheid en bescherming tegen omgevingsinvloeden zoals stof of water aan:

 • Vooral bij direct gebruikerscontact door leken is een hoge beschermingsklasse vereist. De geplaatste zekeringen kunnen alleen eenvoudig worden vervangen met de juiste zekeringhouders.
 • In vochtige omgevingen mogen alleen zekeringhouders met een hoge beschermingsklasse worden gebruikt, zodat water als medium de zekering niet kan omzeilen.
 • Voor sommige zekeringhouders zijn er geschikte afdekkingen om de beschermingsklasse te verhogen.
Lees meer over IP-beschermingsklassen

Statusindicaties

Zekeringshouders met geïntegreerde statusindicatoren zijn handig. Hier geeft de zekeringhouder met een statusweergave aan of de geplaatste zekering functioneel of defect is. Dit bespaart de moeite om bij technische problemen elke zekering afzonderlijk uit te trekken en te controleren met een zekeringtester. Meestal wordt de status aangegeven door kleine LED-lampjes. 

Afbeelding: Voertuigzekeringhouder met statusweergave

 

Zekeringhouders

Hoe worden zekeringhouders geïnstalleerd?

Allereerst: de verbinding tussen de zekeringhouder en de geplaatste zekering kan altijd worden losgemaakt om de zekering te vervangen. De ongecompliceerde uitwisselbaarheid van de zekering is immers het belangrijkste voordeel van het gebruik van een zekeringhouder als adapter tussen de zekering en het aangesloten circuit.
De installatietypen voor zekeringhouders verschillen in installatie-inspanning en de duurzaamheid van de mechanische en elektrische verbindingen tussen zekeringhouders, componenten en voedingsleidingen. Er zijn vaste installaties, plug-in assemblages en vliegende assemblages:

De meeste zekeringhouders zijn permanent geïnstalleerd. De zekeringhouder wordt bevestigd door middel van soldeer- of printverbindingen. De volgende installatietypen zijn beschikbaar voor permanente installatie:

 • Installatie (in apparaten, machines)
 • Opbouw (als overzicht, bijvoorbeeld in de meterkast)
 • PCB-assemblage (voor industriële productie van elektronische componenten, voor hobbyisten)
Zekeringhouders

Daarnaast zijn sommige zekeringhouders geschikt voor steekmontage. Eerst wordt de zekeringhouder in het circuit gestoken en vervolgens wordt de zekering erin gestoken. Deze procedure wordt snap-in genoemd, de bijbehorende back-ups worden snap-in-back-ups genoemd. Ze worden meestal gebruikt voor zeer lage spanningen.  
De montage van zekeringhouders op een DIN-rail is een tussenliggende route tussen de vaste installatie en de snelkoppeling. Dit type montage wordt vaak gebruikt in elektronische laboratoria voor ontwikkelings- en testdoeleinden.  
Er zijn vliegende assemblages voor zekeringhouders op elektrische leidingen zoals kabels. Sommige bevatten functies voor trekontlasting.

Afbeelding: Zekeringhouder voor montage op DIN-rail

Opmerking over het installeren van zekeringhouders

Laat de montage van veiligheidsbeugels alleen uitvoeren door een elektrotechnisch specialist. Als hier fouten optreden, is de werking van de geplaatste zekering niet gegarandeerd en bestaat er kans op aanzienlijke schade. Daarnaast vervallen diverse aansprakelijkheidsclaims door oneigenlijk gebruik van zekeringhouders.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord