bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

   

Interessante feiten over aansluitklemmen en enkeldraads connectoren

 • Wat zijn aansluitklemmen en enkeldraads connectoren?

 • Welke aansluitklemmen en enkeldraads connectoren vind je bij Conrad?

 • FAQ - Veelgestelde vragen over aansluitklemmen en enkeldraads connectoren

Wat zijn aansluitklemmen en enkeldraads connectoren?

Verbindingsklemmen

Verbindingsklemmen en enkeldraads connectoren zijn geleidende elementen die allerlei soorten elektrische kabels met elkaar verbinden en daardoor bescherming bieden tegen onbedoeld contact. De verbindingen kunnen permanent of verwijderbaar zijn. Deze componenten bestaan uit een elektrisch geleidende component, die zodanig is voorzien van mechanische onderdelen dat kabels door middel van schroeven, klemmen of knijpen met elkaar verbonden kunnen worden en beschermd zijn tegen onbedoeld losraken. Dit betekent dat dergelijke verbindingen ook veilig zijn voor langdurige mechanische belastingen zoals trillingen in voertuigen of huishoudelijke apparaten. Veel terminals en connectoren zijn uitgerust met trekontlastingen die de mechanische trekspanning weghouden van de eigenlijke elektrische contacten.

Rondom de eigenlijke elektrische aansluiting zit een isolatiekap. Dit kan onder omstandigheden ook een behuizing zijn die voldoet aan de eisen van elektromagnetische compatibiliteit (EMC) voor afscherming en aarding.

Verbindingsklemmen en enkeldraads connectoren worden overal gebruikt waar kabels worden vertakt, verlengd of ingekort of bij het repareren van defecte kabelsecties.

De constructie en elektrische uitrusting in deze categorie is gebaseerd op de spannings- en stroombereiken waarin deze installatie-elementen worden gebruikt. Veel van deze connectoren zijn zo ontworpen dat één connector geschikt is voor een reeks draaddoorsneden. Een visuele controle van de verbinding is mogelijk met transparante behuizingen. Sommige elementen hebben testopeningen voor meetapparatuur.

Klemmen

De isolerende behuizingen zijn zo ontworpen dat ze de isolatie van aangrenzende kabels niet hinderen, zelfs niet in krappe ruimtes in knooppunten of stopcontacten.

Met aansluitklemmen / enkeldraads connectoren kunnen kabels afhankelijk van het aantal polen in elkaar geklemd worden, als verbinding of als aftakking.

De klassieker bij uitstek is hier de zogenaamde lustre-terminal, die wordt gebruikt om meestal prachtige kroonluchters te verbinden die rijkelijk zijn versierd met prisma's van glas of iets dergelijks. Het isolatiemateriaal voor deze klem is gemaakt van porselein en is verkrijgbaar bij Conrad.

Sommige connectoren hebben namen voor bepaalde kabels in elektrische huisinstallatie.

Welke aansluitklemmen en enkeldraads connectoren vind je bij Conrad?

De aansluitklemmen en enkeldraads connectoren van verschillende fabrikanten kunnen in de Conrad shop worden geselecteerd op prijs, nieuwigheden & aanbiedingen (met RoHS), klantbeoordeling, winkelbeschikbaarheid en de volgende criteria:

Verbindingsklemmen

Flexibele of stijve doorsnede (min./max)

Met deze vier aparte keuzemogelijkheden kan de keuze van aansluitklemmen en enkeldraads connectoren zeer goed worden aangepast aan een bestaande elektrische installatie. Doorsneden van 0,008 tot 35 vierkante millimeter zijn beschikbaar. Hierbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen starre en flexibele leidingen die met elkaar kunnen worden verbonden.

Nominale stroom

De bandbreedte varieert van 2 tot 57 ampère.

Klemmen

Kleur

Er is keuze uit 22 kleuren of kleurencombinaties.

Categorie

Het gebruik is beperkt met de "Categorie". Dit heeft betrekking op de plaats van gebruik zoals stopcontact-, lamp- of aftakklemmen, op het type aansluiting als snelkoppeling (door middel van isolatiedoorvoertechniek), als connector met geïntegreerde zekeringhouders of als verdeelblokken. Sommige producten worden hier ook als assortimenten vermeld. Onder dit menupunt vindt u de klassieke versie van de zogenaamde glansklem voor "porseleinklem".

Aantal polen

Beschrijft het maximale aantal mogelijke afzonderlijke draden dat kan worden aangesloten, hier van 1 tot 12.

In het geval van aansluitklemmen en enkeldraads connectoren zijn grotere aantallen ook als goedkope industriële verpakking verkrijgbaar.

FAQ - Veelgestelde vragen over aansluitklemmen en enkeldraads connectoren

Waar moet je op letten bij het maken en loskoppelen van de aansluitingen?

Verbindingsklemmen
 • Vraag bij twijfel advies aan een specialist om de correcte werking van een elektrisch systeem niet in gevaar te brengen.
 • Maak deze elementen niet los of verbind ze niet wanneer ze onder spanning staan.
 • Beveilig het systeem waaraan wordt gewerkt tegen onbedoeld opnieuw opstarten door derden.
 • Controleer voor aanvang van de werkzaamheden of er geen spanning is met geschikte elektrische testapparatuur. Deze zijn ook verkrijgbaar in de winkel van Conrad.
 • Verbind metalen (geleidende) behuizingsdelen altijd met het aardgeleidersysteem.
 • Inspecteer zorgvuldig de aangesloten leidingen en connectoren voordat u ze weer inschakelt.
 • Wees extra voorzichtig als het nat is.
 • Gebruik alleen aanbevolen en intacte gereedschappen. Informatie hierover vindt u in de databladen die bij het product kunnen worden gedownload.

Hoe lang gaan aansluitklemmen en enkeldraads connectoren mee?

De levensduur wordt niet expliciet gespecificeerd. Een uitzondering vormen krimpverbindingen zoals in de isolatielaagtechniek, die alleen geschikt zijn voor eenmalig gebruik.

Hoe kan ik defecten op deze terminals identificeren?

 • Verhitting en de daarbij behorende vervorming door oxidatie op de contactpunten
 • Trage of niet meer werkende sloten door vervuiling of vervorming
 • Gebroken behuizingsdelen met onvoldoende contactbescherming
 • Geen trekontlasting meer
 • Lekkage door scheuren, waardoor media in oorspronkelijk strakke behuizingen kunnen doordringen
Verbindingsklemmen

Waar moet je op letten bij het vervangen van aansluitklemmen en enkeldraads connectoren?

Gebruik indien mogelijk dezelfde klemmen of doorontwikkelde opvolgers van dezelfde fabrikant.

Als een dergelijke vervanging niet beschikbaar is, kies dan een product met dezelfde elektrische, mechanische en - niet te vergeten - thermische eigenschappen.

Controleer de integriteit van de kabeluiteinden voordat u deze kabels in het systeem laat.