bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u wilt weten over soldeertin

Samen met de soldeerbout of het soldeerstation is soldeer een van de belangrijkste hulpmiddelen bij het solderen. Het wordt gebruikt om een sterke en geleidende verbinding tussen metalen tot stand te brengen. In onze gids vindt u welke soorten soldeer er zijn en waar u op moet letten bij het kiezen ervan.

Wat is soldeertin?

Soldeertin, technisch soldeer genoemd, is een metaallegering die kan worden gebruikt om metalen onderdelen met elkaar te verbinden. Daartoe wordt de legering aan de soldeerpunt van de soldeerbout gesmolten en tussen de metalen delen gebracht. Dit proces heet solderen.

De smelttemperatuur van het soldeertin moet altijd lager zijn dan de smelttemperatuur van de te verbinden metalen delen, zodat deze laatste niet eveneens vloeibaar worden onder invloed van de warmte. In dit opzicht verschilt solderen van lassen, waarbij de te verbinden metalen ook worden gesmolten. Idealiter kan soldeer worden gebruikt om een sterke en corrosiebestendige verbinding tot stand te brengen tussen metalen die elektriciteit en warmte kunnen geleiden.Welke soorten soldeertin zijn er?

Soldeer is samengesteld uit verschillende metalen in verschillende verhoudingen. Dit zijn vaak lood, tin en zink, maar ook zilver of koper. Tin maakt gewoonlijk het grootste deel uit, vandaar dat de term soldeer in de volksmond is ingeburgerd. Het type en de verhouding van de metalen in het soldeer bepalen hoe hoog of laag het smeltpunt van het soldeer is. Bovendien zijn zij verantwoordelijk voor een sterker of zwakker geleidingsvermogen en een sterkere of zwakkere bescherming tegen oxidatie en corrosie.

Afhankelijk van de smelttemperatuur wordt een onderscheid gemaakt tussen zacht en hard soldeertin. Als de smelttemperatuur van het soldeer lager is dan 450 °C, is het zacht soldeer. Zacht soldeer wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het solderen van elektronica, aangezien elektronische componenten gewoonlijk vrij gevoelig zijn.

Zacht soldeer wordt ook gebruikt voor het verbinden van metalen met een laag smeltpunt, zoals tin, zink of lood. Gewoonlijk ligt het smelttraject van zacht soldeer tussen 180 en 250 °C.

Men spreekt van een hardsoldeer wanneer de smelttemperatuur van het soldeer boven 450 °C ligt. Gesoldeerde verbindingen zijn stabieler en sterker dan zachtsoldeerverbindingen en zijn beter bestand tegen thermische belasting door hun hogere smelttraject. Soldeerlegeringen worden zelfs voorgeschreven voor het solderen van bijvoorbeeld gasleidingen.Wat zijn de kenmerken van soldeertin?

De feitelijke samenstelling van soldeertin en de eigenschappen ervan kunnen worden afgeleid uit verschillende aanduidingen op de verpakking.

Diameter
Soldeertin wordt aangeboden in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld als rol met gewikkelde soldeerdraad. De diameter geeft de dikte van de soldeerdraad aan. Hoe kleiner de diameter, hoe gemakkelijker het is om de hoeveelheid soldeer te doseren. Daarom is soldeerdraad met een kleine diameter zeer geschikt voor het solderen van kleine onderdelen en een goede keuze voor soldeerbeginners.

Samenstelling
Op de verpakking van het soldeer staat meestal een code die informatie geeft over de metalen die het bevat en hun respectieve verhoudingen. De structuur van een dergelijke code is altijd dezelfde: in de eerste plaats is er het symbool van het element, gevolgd door een getal dat het percentage aangeeft. De code "Sn60Pb39Cu1" betekent dus in opgeloste vorm: 60% tin, 39% lood en 1% koper.

Flux type

Om ervoor te zorgen dat het soldeertin beter vloeit en zich goed verspreidt, wordt er flux aan toegevoegd. Het verlaagt de oppervlaktespanning van het soldeer, verwijdert oxiden op het oppervlak en beschermt tegen oxidatie tijdens het solderen. Fluxen voor soldeertoepassingen worden nauwkeurig gespecificeerd. In sommige gevallen komt u nog steeds de specificaties volgens DIN-norm 8511 tegen, hoewel sinds 1994 nummercodering volgens norm EN ISO 9454 van toepassing is. Het oude schema volgens DIN 8511 werkt als volgt: De letter F geeft aan dat er vloeimiddel in het soldeer zit. De tweede letter geeft het te solderen materiaal aan, een zwaar metaal (S) of een licht metaal (L). De derde letter staat voor het soldeerproces: H voor hard solderen, W voor zacht solderen. Het type flux en dus het corrosiegedrag van de flux wordt aangegeven door het laatste cijfer. Met andere woorden, de code "F-SW 34" betekent "flux bevat, geschikt voor zware metalen en zacht solderen, fluxtype: 34 = niet-corrosief". Volgens ISO 9454-1 komt dit overeen met de formule "2.2.3" (fluxtype 2 = organisch, basis 2 = onoplosbaar in water, activator 3 = niet op basis van halogeniden).Praktische tip: oververhit nooit het soldeertin

Een goede soldeerverbinding is te herkennen aan het vlakke, gebogen, glanzende oppervlak, tenminste als het om loodhoudend soldeer gaat. Om een dergelijk oppervlak te verkrijgen, mag het gesmolten soldeer niet oververhit raken. Zodra de soldeerverbinding gelijkmatig met het soldeer is bevochtigd, verwijdert u onmiddellijk de soldeerstift en laat u het soldeer stollen. Ondertussen mag de soldeerverbinding niet worden blootgesteld aan trillingen.Waar moet u op letten als u soldeertin koopt?

Het beoogde gebruik bepaalt grotendeels de keuze van het juiste soldeer. Als u bijvoorbeeld metalen met een laag smeltpunt wilt solderen, moet u een zacht soldeer kiezen met een samenstelling die een nog lager smelttraject heeft. U gebruikt hardsoldeerlegeringen als u wilt dat de verbinding bijzonder stabiel is en de smelttemperatuur van de te verbinden delen dit toelaat.

Soldeertin is verkrijgbaar in verschillende soorten, bijvoorbeeld als rol, rol, pen, staaf, driehoekige staaf of pasta. Dunne soldeerdraden zijn zeer geschikt voor bijzonder kleine soldeerverbindingen. Ze smelten snel en vormen een gelijkmatig vloeiende druppel. Voor het solderen van grotere oppervlakken die meer soldeer nodig hebben, kunnen staven van verschillende dikte worden gebruikt. Met hun hulp kan snel een voldoende grote hoeveelheid materiaal worden aangebracht.

Om een sterke verbinding te kunnen maken, speelt de kwaliteit van het soldeer een grote rol. Het moet niet alleen een hoge elektrische en thermische geleidbaarheid hebben, maar ook gemakkelijk te verwerken ("trekken") en zo corrosievrij mogelijk zijn. Hier is het belangrijk te letten op het type vloeimiddel dat wordt gebruikt, want sommige soorten vloeimiddelen corroderen zeer sterk, zodat resten zonder mankeren moeten worden verwijderd. Als u een niet-corrosief vloeimiddel gebruikt, kunt u zich het werk besparen. Residuvrije fluxen (No Clean Flux) zijn de ideale keuze, vooral op het gebied van elektronica.FAQ – veelgestelde vragen over soldeertin

Is loodhoudend of loodvrij soldeer beter?

Loodsoldeer heeft het voordeel dat het een lage smelttemperatuur heeft. Het smelt bij 180 tot 190 °C en is een goede keuze bij het solderen van metalen met een laag smeltpunt of bijzonder gevoelige componenten. Het gebruik van loodhoudend soldeer is echter niet langer onbeperkt toegestaan, omdat milieuvervuiling moet worden voorkomen. Loodvrij soldeer is een goed alternatief, maar heeft het nadeel dat het pas smelt bij hogere temperaturen (vanaf 217 °C). Daarom moet de maximumtemperatuur van de te solderen onderdelen in acht worden genomen. Welk soldeer u uiteindelijk gebruikt, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en de desbetreffende toepassing. Waterleidingen, bijvoorbeeld, kunnen beter met loodvrij soldeer worden gesoldeerd. Het is belangrijk te weten dat loodhoudend en loodvrij soldeer niet met elkaar verenigbaar zijn. Als het verkeerde soldeer wordt gebruikt, kan de verbinding weer losraken.

Welk gereedschap en extra's heeft u nodig om te solderen?

Voor het solderen zijn allereerst een soldeerbout en soldeertin nodig. Handige extra's zijn een spoeldispenser, een soldeerspons of een derde hand als houder. Alcoholdoekjes of kleine borstels voor het verwijderen van soldeerresten blijken ook praktisch te zijn.