Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Naast de soldeerbout of het soldeerstation is soldeer een van de belangrijkste gereedschappen bij het solderen. Het wordt gebruikt om een samenhangende, solide en geleidende verbinding tussen metalen te creëren. In onze gids kunt u lezen welke soorten soldeersel er zijn en waar u op moet letten bij het kiezen ervan.

Interessante feiten over tinsoldeer

Soldeertin
  • Wat is soldeer?

  • Verschillende soorten soldeer

  • Markering van soldeer

  • Onze praktische tip: oververhit soldeer niet

  • Aankoopcriteria voor tinsoldeer - wat is belangrijk?

  • FAQ - veelgestelde vragen over soldeer

Wat is soldeer?

Tinsoldeer, technisch bekend als soldeer, is een metaallegering die kan worden gebruikt om metalen componenten met elkaar te verbinden. Hiervoor wordt de legering op de soldeerpunt van de soldeerbout gesmolten en tussen de metalen delen geplaatst. Dit proces staat bekend als solderen. De smelttemperatuur van tinsoldeer moet altijd lager zijn dan de smelttemperatuur van de te verbinden metalen delen, zodat deze niet ook vloeibaar worden bij blootstelling aan hitte. Dit is waar solderen verschilt van lassen, waarbij ook de te verbinden metalen worden gesmolten. Idealiter kan tinsoldeer worden gebruikt om een stevige en corrosiebestendige verbinding te creëren tussen metalen die elektriciteit en warmte kunnen geleiden.

Verschillende soorten soldeer

Soldeertin

Tinsoldeer bestaat uit verschillende metalen in verschillende verhoudingen. Vaak is het lood, tin en zink, maar ook zilver of koper. Tin maakt meestal het grootste deel uit, daarom is de term soldeer in het gewone taalgebruik ingeburgerd. Het type en de verhouding van de metalen in het soldeer bepalen hoe hoog of laag het smeltpunt van het soldeer is. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor een sterkere of zwakkere geleiding en een sterkere of zwakkere bescherming tegen oxidatie en corrosie.

Afhankelijk van de smelttemperatuur wordt onderscheid gemaakt tussen zachtsoldeer en hardsoldeer. Als het smeltpunt van het soldeersel lager is dan 450°C, het is zacht soldeer. Zacht soldeer wordt voornamelijk gebruikt voor het solderen van elektronica, aangezien elektronische componenten meestal vrij gevoelig zijn. Zacht soldeer wordt ook gebruikt om metalen met een laag smeltpunt te verbinden, zoals tin, zink of lood. Het smeltbereik van zachtsolderen ligt meestal tussen 180 en 250°C.

Zilver soldeer

Men spreekt van een hard soldeer als de smelttemperatuur van het soldeer boven de 450 ligt°C ligt. Hardgesoldeerde verbindingen zijn stabieler en sterker dan zachtgesoldeerde verbindingen en door hun hogere smeltbereik beter bestand tegen thermische belastingen. Zo zijn soldeerlegeringen nodig voor het solderen van gasleidingen.

Markering van soldeer

Hoe een soldeer eigenlijk is samengesteld en welke eigenschappen het heeft, is af te lezen uit diverse informatie op de verpakking.

Soldeertin

Diameter: Soldeertin wordt in verschillende uitvoeringen aangeboden, bijvoorbeeld als rol met gewikkelde soldeerdraad. De diameter geeft de dikte van de soldeerdraad aan. Hoe kleiner de diameter, hoe gemakkelijker het is om de hoeveelheid soldeer te doseren. Hierdoor is soldeerdraad met een kleine diameter zeer geschikt voor het solderen van kleine componenten en een goede keuze voor beginners.

Samenstelling: In de regel wordt op de verpakking van het tinsoldeer een code gedrukt die informatie geeft over de aanwezige metalen en hun respectievelijke verhoudingen. De opbouw van zo'n codering is altijd hetzelfde: in de eerste plaats is er het elementsymbool gevolgd door een cijfer dat het percentage aangeeft. De code "Sn60Pb39Cu1" is daarmee opgelost: 60% tin, 39% lood en 1% koper.

Flux-type: Flux wordt aan het soldeersel toegevoegd zodat het beter vloeit en zich gemakkelijk kan verspreiden. Het vermindert de oppervlaktespanning van het soldeer, verwijdert oxiden aan het oppervlak en beschermt tegen oxidatie tijdens het solderen. Flux voor soldeertoepassingen is nauwkeurig gespecificeerd. In sommige gevallen wordt de informatie volgens DIN-norm 8511 nog steeds aangetroffen, waarbij numerieke codering volgens norm EN ISO 9454 van kracht is sinds 1994. Het oude schema volgens DIN 8511 werkt als volgt: De letter F geeft aan dat het soldeer flux bevat. De tweede letter geeft het te solderen materiaal aan, een zwaar metaal (S) of een licht metaal (L). De derde letter staat voor het soldeerproces: H voor hard solderen, W voor zacht solderen. Het flux-type en het bijbehorende corrosiegedrag van de flux wordt aangegeven met het laatste cijfer. Geformuleerd betekent de code "F-SW 34" "bevat flux, geschikt voor zwaar metaal en zacht solderen, flux type: 34 = niet corrosief". Volgens ISO 9454-1 komt dit overeen met de formule “2.2.3” (flux type 2 = organisch, base 2 = onoplosbaar in water, activator 3 = niet gebaseerd op halogenide).

Onze praktische tip: oververhit soldeer niet

Een goede soldeerverbinding is te herkennen aan het platte, gebogen, glanzende oppervlak, tenminste als het loodhoudend soldeer is. Om dit te krijgen, mag het gesmolten soldeer niet oververhit raken. Als het soldeerpunt gelijkmatig met het soldeer is bevochtigd, verwijder dan onmiddellijk de soldeerpunt en laat het soldeer stollen. Gedurende deze tijd mag de soldeerverbinding niet aan trillingen worden blootgesteld.

   

Aankoopcriteria voor tinsoldeer - wat is belangrijk?

Het beoogde gebruik bepaalt in grote mate de keuze van het juiste soldeer. Als u bijvoorbeeld metalen met een laag smeltpunt wilt solderen, moet u een zacht soldeer kiezen met een samenstelling die een nog lager smeltbereik heeft. U gebruikt hard soldeer als de verbinding bijzonder stabiel moet zijn en de smelttemperatuur van de aan te sluiten onderdelen dit toelaat.

Loodvrije soldeer

Soldeertin is er in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld als spoel, rol, rol, pen, staaf, driehoekstaaf of pasta. Dunne soldeerdraden zijn zeer geschikt voor bijzonder kleine soldeerverbindingen. Ze smelten snel en vormen een gelijkmatig vloeiende druppel. Staven van verschillende diktes kunnen worden gebruikt voor het solderen van grotere gebieden die meer soldeer vereisen. Met hun hulp kan snel een voldoende grote hoeveelheid materiaal worden aangebracht.

Om een stevige verbinding tot stand te kunnen brengen, speelt de kwaliteit van het soldeer een belangrijke rol. Het moet niet alleen een hoge elektrische en thermische geleidbaarheid hebben, maar moet ook gemakkelijk te verwerken zijn ("trekken") en zo corrosievrij mogelijk zijn. Hierbij is het belangrijk om te letten op het type flux dat wordt gebruikt, omdat sommige soorten flux zeer sterk corroderen, waardoor resten verwijderd moeten worden. Als u een niet-bijtende flux gebruikt, kunt u uzelf het werk besparen. Vooral op het gebied van elektronica zijn residuvrije fluxen (No Clean Flux) de ideale keuze.

FAQ - veelgestelde vragen over soldeer

Is loodhoudend of loodvrij soldeer beter?

Loodhoudend soldeer heeft als voordeel dat het een lage smelttemperatuur heeft. Het smelt al bij 180-190°C en is een goede keuze bij het solderen van metalen met een laag smeltpunt of bijzonder gevoelige componenten. Het gebruik van loodhoudend tinsoldeer is echter niet meer onbeperkt toegestaan, aangezien milieuverontreiniging dient te worden vermeden. Loodvrij tinsoldeer is een goed alternatief, maar heeft als nadeel dat het alleen werkt bij hogere temperaturen (vanaf 217°C) smelt. Dienovereenkomstig moet de bovenste temperatuurgrens van de te solderen componenten in acht worden genomen. Welk soldeer u uiteindelijk gebruikt, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en de betreffende toepassing. Waterleidingen moeten bijvoorbeeld worden gesoldeerd met loodvrij soldeer. Het is belangrijk om te weten dat loodhoudende en loodvrije soldeer niet compatibel zijn met elkaar. Als u met het verkeerde soldeersel herwerkt, kan de verbinding weer losraken.

Welke tools en extra's heb je nodig om te solderen?

Voor het solderen zijn voornamelijk een soldeerbout en soldeer nodig. Een dispenser voor de spoel, een soldeerspons of een derde hand als houder kunnen ook als handige extra's worden gebruikt. Ook alcoholdoekjes of kleine borsteltjes om soldeerresten te verwijderen zijn handig.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord