Advies

Wat betekent elektrische offroad RC modelauto offroad?

De afkorting RC staat voor Radio Control en betekent radioafstandsbediening. Zo zijn elektrische RC-modelauto's vaak geminiaturiseerde modelauto's met elektrische aandrijving die op schaal zijn gemaakt en zijn uitgerust met een radiografische afstandsbediening. Sommige modellen zijn ook geschikt voor gebruik ver buiten de gebaande paden: deze off-road RC elektrische modelauto's worden gekenmerkt door een robuuste constructie, doeltreffende vering, grote geprofileerde banden en, in sommige gevallen, aandrijving op alle wielen.

Welke soorten elektrische offroad RC auto's zijn er?

 • Ready to Run (RtR)
  RtR-modellen zijn voorgemonteerde modelauto's die gebruiksklaar zijn en worden geleverd met alle benodigde accessoires. De afstandsbediening inclusief zender, ontvanger en servo evenals accu en oplader zijn bij de levering inbegrepen, zodat niets een spontane proefrit in de weg staat.

 • Almost ready to run (ARR)
  ARR-modellen zijn gedeeltelijk voorgemonteerd, maar in tegenstelling tot RtR-modellen worden ze geleverd zonder afstandsbediening, servo, motor, accu en oplader. 

 • Bouwpakket
  Kitmodellen bestaan uit een groot aantal afzonderlijke onderdelen die eerst moeten worden gemonteerd. De basisvoorwaarden hiervoor zijn technische expertise en tact. Enkele noodzakelijke accessoires zijn inbegrepen. In de meeste gevallen moeten radioafstandsbediening, servo, motor en accu en oplader apart worden aangeschaft.

Waar moet u op letten bij het kopen van een elektrische offroad RC auto?

Technische specificaties

 • Topsnelheid in kilometers per uur (km / h)
 • Aandrijving: achterwielaandrijving, voorwielaandrijving, vierwielaandrijving
 • Elektromotor: geborsteld, borstelloos

Model eigenschappen

 • Schaal: 1:32 tot 1: 5
 • Modelversie: RtR, ARR, kit, 100% RtR
 • Type: buggy, crawler, monstertruck en truggy

Offroad-capaciteiten

 • Robuust chassis
 • Efficiënte vering
 • Geprofileerde banden
 • Krachtige motor

Onze praktische tip: offroad geschikte RC elektrische modelauto's met vierwielaandrijving

Net als hun grotere verwanten zijn veel off-road RC-modelauto's ook uitgerust met vierwielaandrijving. In Engelssprekende landen wordt dit type aandrijving ook wel All Wheel Drive (AWD), Four by Four (4x4) of Four Wheel Drive (4WD) genoemd. Met name voertuigen die zijn ontworpen voor gebruik in ruw terrein worden standaard geleverd met vierwielaandrijving. Elektrische RC-modelauto's die geschikt zijn voor off-roadgebruik profiteren ook van de verbeterde tractie van vierwielaandrijving en kunnen vaak sneller obstakels in het terrein overwinnen dan modelauto's met voor- of achterwielaandrijving.

Brushless elektrische motoren in offroad RC auto's

Conventionele brushless elektromotoren brengen een elektrische verbinding tot stand tussen de stationaire stator en de bewegende rotor via schuifcontacten - de zogenaamde borstels. Door de mechanische afslijting en het zogenaamde borstelvuur zijn dit slijtageonderdelen. Daarom worden brushless elektromotoren steeds vaker gebruikt in elektrische RC-modelauto's. Naast een langere levensduur worden deze motoren gekenmerkt door een hoger prestatievermogen en maken ze, met topsnelheden tot 100 kilometer per uur, snel rijplezier in moeilijk begaanbaar terrein mogelijk. 

FAQs: De meest gestelde vragen over elektrische offroad RC auto's

Welke snelheden halen off-road RC elektrische modelauto's?

Met conventionele elektromotoren (geborsteld) kunnen topsnelheden tot 50 kilometer per uur worden gehaald. In moeilijk terrein moet de snelheid echter vaak worden teruggebracht. Dit geldt natuurlijk ook voor de krachtigere borstelloze elektromotoren, waarmee bijzonder snelle elektrische auto's onder ideale omstandigheden tot 100 km/u kunnen optrekken.

Zijn off-road RC elektrische modelauto's geschikt als kinderspeelgoed?

Voor kleinere kinderen zijn de meeste modellen in deze productcategorie ongeschikt wegens hun technische complexiteit. Uit de prijzen blijkt ook duidelijk dat de meeste elektrische RC-modelauto's meer een speeltje voor volwassenen zijn. Niettemin zijn, volgens de specificaties van de fabrikant, veel modellen geschikt voor oudere kinderen en tieners vanaf 14 jaar.

Hoeveel kost een off-road RC elektrische modelauto?

Over het algemeen kosten hoogwaardige modellen vaak enkele honderden euro's, terwijl er ook speciale beginnerssets verkrijgbaar zijn tegen veel lagere prijzen. Dit zijn meestal RtR modellen. Ambitieuze modelautofans daarentegen geven de voorkeur aan ARR-modellen van hoge kwaliteit en kits op ware schaal, die in afzonderlijke gevallen zelfs meer dan duizend euro kunnen kosten.