bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Welke monitoren zijn er?

De meest gebruikelijke technologie voor beeldschermen is LCD (Liquid Crystal Display). Hier creëren elektronisch gestuurde vloeibare kristallen een beeld van afzonderlijke gekleurde stippen. In het verleden werd de nodige achtergrondverlichting geleverd door fluorescentiebuizen.

Een LED-monitor werkt ook met vloeibare kristallen. De meeste moderne PC-monitoren zijn voorzien van LED-technologie (light-emitting diode). De achtergrondverlichting voor de vloeibare kristallen wordt hier verzorgd door ruimtebesparende LED's. Deze apparaten maken indruk met hun hoge energie-efficiëntie en slanke ontwerp..

Waar moet u op letten bij het kopen van een monitor?

 • Optimale schermgrootte
  In principe is een PC-monitor vergelijkbaar met een televisie: hoe groter, hoe beter. Momenteel zijn PC-monitoren met een schermdiagonaal van 21,5 inch de ondergrens. Kleinere maten worden bijna nooit aangeboden. De meeste mensen gaan voor modellen met een diagonaal tussen 24-27 inch en meer. Anderzijds zijn er nauwelijks bovengrenzen. Voor thuisgebruik op het bureau is de limiet echter meestal 32 inch. Bij de aankoop is het belangrijk er rekening mee te houden dat er voldoende ruimte op het bureau moet zijn. Bovendien, hoe groter het scherm, hoe meer afstand tot het beeld nodig is. Als vuistregel geldt dat ongeveer 1,2 maal de diagonaal als zitafstand moet worden gepland. De omrekeningsfactor van inches naar centimeters is 2,54. Voor een 22-inch monitor moet een afstand van ten minste 70 centimeter worden aangehouden, voor een 32-inch model een goede meter.

 • Geschikt formaat
  Terwijl PC-monitoren vroeger uitsluitend in 4:3-formaat verkrijgbaar waren, is het liggende formaat met een beeldverhouding van 16:9 nu gangbaar, en biedt het aanzienlijk meer zichtbaar oppervlak in de breedte dan zijn voorganger. Als u uw computer echter hoofdzakelijk gebruikt om te surfen en documenten te bewerken, moet u op zoek gaan naar een monitor in 16:10-formaat. Dit biedt meer oppervlakte in de hoogte, wat vervelend scrollen bespaart. De trend gaat in de richting van monitoren in extra breed 21:9-formaat. Filmfans in het bijzonder genieten van de bar-vrije vertoning van Hollywood kaskrakers. Maar zo'n PC-monitor kan ook nuttig zijn op kantoor, bijvoorbeeld voor videobewerking of beeldverwerkingssoftware.

 • Voldoende schermresolutie
  Full HD is de doorslaggevende norm voor het aantal pixels. Het beeld is opgebouwd uit 1920 x 1080 (B x H) pixels. Als deze hoge resolutie niet genoeg is, biedt Conrad in zijn onlineshop ook modellen met meer pixels aan. Monitoren van 27 inch, bijvoorbeeld, vertrouwen vaak op het WQHD-formaat met 2560 x 1440 pixels. Een andere toename is de UHD-resolutie met 3840 x 2160 pixels. Dit ultra-high definition-formaat biedt vier keer zoveel pixels, vandaar dat het vaak 4K-resolutie wordt genoemd. Verdeeld over hetzelfde oppervlak kan aanzienlijk meer informatie worden opgenomen - de beelden zien er gedetailleerder uit.

Onze praktische tip: Controleer de hardware

Controleer uw hardware voordat u een PC-monitor koopt. Hoe meer pixels de monitor weergeeft, des te meer wordt er van de grafische kaart gevraagd. Dit geldt vooral voor 3D-schermen met hoge resolutie.

Hoe bereikt u de ideale beeldscherpte

Hoe gedetailleerd het beeld uiteindelijk werkelijk is, hangt af van de zogenaamde pixeldichtheid. Dit is een wiskundige waarde die wordt berekend uit de verhouding tussen resolutie en beeldgrootte. De pixeldichtheid wordt uitgedrukt in ppi (pixels per inch).
Een 22-inch monitor met Full HD-resolutie heeft ongeveer 100 pixels per inch. Als u dezelfde resolutie gebruikt op een monitor met een diagonaal van 30 inch, blijven er slechts 73 pixels over op hetzelfde oppervlak. Dit is voldoende voor het bekijken van films, maar bij het lezen of bewerken van foto's ziet het scherm er erg korrelig uit. Een 30-inch scherm met een 4K-scherm bereikt aanzienlijk meer scherpte met ongeveer 150 pixels per inch. Voor monitoren tot maximaal 24 inch is een Full HD-resolutie meestal voldoende. Als de schermdiagonaal echter groter wordt, is het raadzaam een model met meer pixels te kiezen.

Het juiste paneel voor elk doel

Het eigenlijke hart van elke LCD-monitor is het zogenaamde paneel, dat het technische proces bepaalt voor de besturing van de vloeibare kristallen. De meeste PC-monitors maken gebruik van een van de drie hoofdtypen panelen:

 • TN-paneel: de zogenaamde twisted-nematic-technologie is bijzonder populair bij gamers en wordt vaak gebruikt in eenvoudige werkmonitors. Hij kan relatief goedkoop worden geproduceerd en biedt de snelle schakeltijden die zo belangrijk zijn voor gamers. De beeldkwaliteit en de stabiliteit van de kijkhoek moeten echter in het gedrang komen.
 • VA-paneel: De klasse van verticaal uitgelijnde panelen wordt vooral gebruikt in schermen voor de grafische sector - wat de beeldkwaliteit betreft, is er hier geen alternatief. Dit heeft echter zijn prijs. Bovendien is deze technologie minder geschikt voor gaming vanwege de tragere werking.
 • IPS-paneel: In-plane switching-technologie biedt een beetje van alles: goede tot zeer goede kleurkwaliteit met relatief goede gaming-geschiktheid. Deze flexibiliteit heeft echter een prijs.

Voldoende weergavefrequentie

Vooral als u graag computerspelletjes speelt, kunt u het beste op zoek gaan naar modellen met 120 of 144 hertz technologie. Terwijl de meeste monitoren 50 of 60 beelden per seconde weergeven, toveren deze modellen in dezelfde tijd het dubbele aantal op het scherm. In combinatie met een krachtige grafische kaart zorgt dit voor meer beweeglijkheid bij het spelen van games en maakt het snellere reacties mogelijk. Bovendien kan de monitor dankzij de hoge verversingssnelheid ook als 3D-scherm worden gebruikt, mits een overeenkomstige krachtige grafische kaart beschikbaar is.

Ergonomische extra's: kantel- en draaifunctie

Veel PC-monitoren bieden de mogelijkheid om het beeldscherm te kantelen en in hoogte te verstellen. Zo kan de positie van de PC-monitor met slechts één beweging rugvriendelijk aan wisselende zithoudingen worden aangepast. PC-monitors met pivot-functie zijn interessant voor typisten. Hier kan het display 90 graden gedraaid worden. Op deze manier kunt u in een paar eenvoudige stappen veel meer tekst zien.

Welke monitor heb ik nodig voor mijn gebruik?

 • Kantoor- en internetgebruik
  Voor het surfen op het internet of voor uw werk zijn 5ms of zelfs 6ms voldoende om u een vlotte werkdag te garanderen. Ondertussen zijn alle PC-monitoren in de Conrad-reeks ontworpen voor HD-weergave en zorgen ze voor een scherpe optiek, zelfs bij dagelijks gebruik. Bovendien zijn LC-displays een lust voor het oog.
 • Grafisch design & video
  Een 4K PC monitor is precies wat u nodig heeft. Met snelle reactietijden van 2 ms zijn zelfs snelle beeldwisselingen geen probleem. Dit maakt het bewerken van projecten in professionele programma's preciezer.
 • Gaming
  Een snelle reactietijd van ten minste 2ms of optimaal 1ms garandeert gamers een spelervaring zonder trillingen. Dit is vooral belangrijk voor spelletjes die op snelheid berusten. Voor een full HD-ervaring wordt een PC-monitor van 24 inch of meer en ten minste één HDMI-aansluiting aanbevolen - ook voor spelconsoles.