bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Een magneetventiel, ook wel een elektroventiel genoemd, is een elektromagnetisch gestuurd apparaat dat door middel van een afsluitklep het doorlaten van gassen of vloeistoffen beheert. Dit zijn dan ook een van de meest gebruikte onderdelen bij gas- en vloeistofsystemen. Elektroventielen worden daardoor gebruikt in veel toepassingen. Zo zitten er bijvoorbeeld magneetventielen verwerkt in koffiezetapparaten, centrale verwarmingssystemen en zelfs in wasstraten.

Wat zijn magneetventielen?

Magneetventielen gebruiken de kracht van elektromagneten om kleppen te openen of te sluiten. Hierdoor kan de stroom van vloeibare en gasvormige media worden geregeld. Het te regelen medium is altijd ruimtelijk gescheiden van de controle. In tegenstelling tot het gebruik van de magnetische kracht van een stroomvoerende spoel, biedt Conrad ook kleppen in deze categorie waarbij de besturing wordt aangedreven door gassen of vloeistoffen. 

Een ander type aandrijving is ontworpen met servomotoren, zodat niet alleen de klepstaten "gesloten" en "open" kunnen worden geregeld, maar ook een meting van het gecontroleerde medium mogelijk is. Kleppen hebben "weg" -aanduidingen die het aantal beschikbare besturingswijzen beschrijven: "2/2" betekent "open" of "dicht", vergelijkbaar met een glijbaan in de waterloop. "3/2" biedt een alternatieve uitgang wanneer de eerste uitgang gesloten is.

Hoe werken magneetventielen?

Het functionele principe kan worden onderverdeeld in vier technische oplossingen:

 1. Direct bediende kleppen: de aandrijvende elektromagneet is rechtstreeks verbonden met het afdichtelement. Wanneer de elektromagneet wordt uitgeschakeld, houdt een drukveer de klep gesloten. Om de klep te openen, moet het afdichtingselement uitsluitend door de elektromagnetische aandrijving van de klepzitting worden getild.
 2. Pilot bediende kleppen: Kleppen van dit type vereisen een drukverschil van de werkdruk om te openen en te sluiten. De minimale druk is gespecificeerd in het technische gegevensblad. De aandrijving vervult alleen een pilootbesturingsfunctie waarmee het hoofdafdichtingselement (membraan of zuiger) wordt ontlast. De druk van het medium heft de hoofdafdichting op. Dit betekent dat kleine magneten hoge drukken kunnen regelen.
 3. Krachtgestuurde kleppen: een combinatie van stuurbekrachtigde en direct bediende kleppen, zodat de actuator de klep kan openen en sluiten zonder hulp van een drukverschil.
 4. Drukgestuurde kleppen: Kleppen van dit type worden bestuurd door een afzonderlijke zogenaamde stuurklep en kunnen hoge temperaturen, hoge drukken, vuile of agressieve media regelen met een schoon regelmedium.

Waar worden magneetventielen gebruikt?

Er is nauwelijks een technisch gebied waarin geen (magneet) kleppen worden gebruikt. Vertegenwoordiger zijn: energiecentrales, olie-, chemische en gas producerende en verwerkende industrieën, verwarming, airconditioning en uitlaatsystemen in voertuigen, water- en afvalwaterbeheer in treinwagons, milieutechnologie en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Welke magneetventielen zijn verkrijgbaar bij Conrad?

De aangeboden magneetventielen kunnen volgens verschillende criteria in de Conrad online shop worden geselecteerd. Deze omvatten:

 • Behuizingsmateriaal: Het materiaal dat wordt gebruikt voor de behuizing, waardoor het te regelen medium stroomt, heeft een significante invloed op de mogelijke temperaturen, de maximaal mogelijke druk en op het type medium. U kunt kiezen tussen roestvrij staal, messing, PVC, PVDF, polyamide, polyfenyleensulfide en polypropyleen.
 • afdichtingsmateriaal: De afdichting zorgt voor een betrouwbare afdichting tussen de klepzitting en het afsluitelement. Het gebruikte materiaal hangt in wezen af van het te regelen medium.

Een overzicht van de afdichtingsmaterialen:

EPDM: ethyleen-propyleen-dieenrubber
Goed geschikt voor heet water en stoom, wasmiddel, natrium- en kaliumlogen, siliconenoliën en -vetten, veel verdunde zuren en chemicaliën. Onverenigbaar met minerale olieproducten.

FKM: fluorrubber
Zeer hoge temperatuur en chemische bestendigheid, goede veroudering en ozonbestendigheid en zelfdovend brandgedrag. Onder andere niet bestand tegen heet water, stoom, remvloeistoffen op basis van glycol en bepaalde organische zuren.

FPM:
DIN / ISO-aanduiding voor FKM. FKM is de aanduiding volgens ASTM, een internationale standaardisatieorganisatie (oorspronkelijk American Society for Testing and Materials).

NBR: materialen van rubberstof
Afdichtingen op basis van katoen of synthetische vezelstoffen. De stof is geïmpregneerd met NBR en vervolgens gevulcaniseerd om af te dichten. Hoge slijtvastheid, zeer goede wrijving en glijeigenschappen, goede lage temperatuurbestendigheid evenals hoge drukweerstand en dimensionele stabiliteit.

PEEK: polyetheretherketon
Flexibele thermoplast met zeer goede chemische bestendigheid in een temperatuurbereik van -100 tot +300 graden Celsius. Bestand tegen straling (kernenergie), minerale smeermiddelen, benzine, koolwaterstoffen, zwakke minerale en organische zuren, alkaliën, aceton, alcoholen evenals heet water en waterdamp.

PTFE: polytetrafluorethyleen
Bijna universele chemische bestendigheid van -100 tot +250 graden Celsius, zeer goede glij-eigenschappen, bijna onbeperkte weerstand tegen ozon, weersinvloeden en veroudering. Geschikt voor bijna alle hydraulische media en smeermiddelen. Fysiologisch onschadelijk en daarom ook geschikt voor voeding, farmaceutische en medische toepassingen. Dit plastic is niet brandbaar.
 

 • Werking: Geeft alleen de magneetventielen weer die in de ruststand zijn gesloten.
 • Categorie: Het menu-item beschrijft het technische ontwerp van de klepbesturing:
 • Direct bediende pneumatische klep

 • Direct bediende klep

 • Luchtgestuurde klep

 • Mechanisch bediende pneumatische klep

 • Servogestuurde klep

 • Bedrijfsdruk max./min

 • Van maximaal 0,2 tot 100 bar en minimaal -1 (negatieve druk) tot 0,5 bar.

 • Min. / max. / gemiddelde temperatuur

 • Individueel selecteerbaar in een totaal bereik van -40 tot +180 graden Celsius.

 • Functie: onderscheidt 2/2 en 3/2 directionele klep

 • Verbinding: toont alle socketverbindingen in standaardafmetingen

 • Bedrijfsspanning: dit varieert van 12 volt DC tot 24 volt AC / DC tot 110/230 volt AC. De trend is om extra lage spanning te leveren..

 • Gemiddeld: waarschijnlijk de belangrijkste selectieoptie voor agressieve, neutrale of licht vuile media, evenals (neutrale) gassen en neutrale, schone en vuile vloeistoffen.

 • Speciale kenmerken: toont de verbindingsopties met flens of huls.

Veelgestelde vragen: waar moet rekening mee worden gehouden bij het werken aan en met magneetventielen?

 • Deze magneetventielen worden vaak gebruikt in verband met gevaarlijke media - naleving van gezondheids- en veiligheidsvoorschriften is een topprioriteit.

 • Voordat u werkt aan systemen die worden bestuurd door kleppen, moet het systeem drukloos zijn voordat u verbindingen installeert / verwijdert. Neem ook de algemene veiligheidsvoorschriften voor het omgaan met elektrische spanning in acht.

 • Voordat u onderhouds- en reparatiewerkzaamheden start, moet u het systeem beveiligen tegen onbedoeld opnieuw opstarten. Een gecontroleerde herstart moet dan worden gegarandeerd.

 • Controleer in geval van storingen of de klep en alle aansluitingen correct zijn geïnstalleerd en of er geen schade is.

 • Als een magneet niet werkt, controleert u of er geen kortsluiting is, geen spoelonderbreking of dat vuil de beweging van de magneet belemmert.

 • Volg de instructies van de fabrikant bij gebruik van afdichtingen op de in- en uitstroom van de kleppen.

 • Gebruik alleen geschikt en intact gereedschap.

 • Gebruik de bijgevoegde gebruiks- en installatie-instructies en bewaar ze voor reparaties.