eCatalogus

Nog niet zo lang geleden was de gedrukte catalogus het belangrijkste reclamemedium voor bedrijven. Of het nu gaat om mode, juwelen, schoenen, elektronica of zelfs in de modelbouw. Door de regelmatige verschijningsdata keken veel klanten al van tevoren uit naar de nieuwe catalogus. Omdat het altijd spannend was om te zien welke geweldige nieuwe producten er te ontdekken waren bij het doorbladeren.

Maar dat niet alleen! De catalogus werd altijd met zorg behandeld en was altijd bij de hand dankzij de vaste opslagplaats. De gedrukte catalogus had echter ook zijn zwakke punten. Met een groot assortiment veranderde de catalogus al snel in een dik boekwerk waarin het vaak moeilijk was de artikelen te vinden die u zocht. Bovendien sloegen paginadikke catalogi, door hun enorme productiekosten, altijd een groot gat in de gewoonlijk krappe reclamebudgetten. 

Een andere tekortkoming: een gedrukte catalogus met een looptijd van enkele maanden kan uiteindelijk alleen dienen als referentie, maar nooit het actuele of volledige aanbod van alle afzonderlijke artikelen weergeven. Of de catalogus bevat productgroepen die absoluut irrelevant zijn voor zakelijke klanten. Een omstandigheid die onaanvaardbaar is in bedrijfsleven en industrie. Daarom hebben eCatalogi zich op dit gebied een plaats veroverd. Wat dit precies is en hoe de afhandeling van een eCatalogue in zijn werk gaat, lichten we hieronder verder toe.Meer informatie over eProcurementWat is een eCatalogus?

Zoals de naam al zegt, is het een elektronische catalogus. Met andere woorden, het is een lijst van alle bestelbare artikelen die een bedrijf op een bepaald moment in zijn assortiment heeft. Deze lijst bevat echter niet alleen productnamen en bestelnummers. Ook veel andere inhoud zoals productbeschrijvingen, technische specificaties, kenmerken, foto's, diverse nummers, beschikbaarheid, classificaties en structuren worden vermeld. Dit is dus bijna dezelfde informatie die ook nodig is om een internetwinkel te vullen vanuit een productdatabank.

Dit maakt het voor bedrijven die hun eigen online-shop exploiteren relatief eenvoudig om de gegevens of attributen beschikbaar te stellen voor een eCatalogue. De eCatalogue bevat echter veel meer informatie. Naast de afzender en de ontvanger worden ook de taal van het land, de geldigheidsduur, de kadercontractvoorwaarden, de voorwaarden en de vaste prijzen vermeld. 

In tegenstelling tot de gedrukte catalogus kan het aanbod in een eCatalogue individueel worden afgestemd op de behoeften van de klant. Bovendien is de eCatalogus niet gebonden aan pagina's of drukformaten. Dit betekent dat eCatalogi veel meer inhoud kunnen tonen dan een gedrukte catalogus ooit zou kunnen. Het over te dragen bestand is echter betrekkelijk groot. 

Om de praktische opzet en interne structuur van een eCatalogus beter te illustreren, heeft ons eProcurement team een "demo eCatalogus" gemaakt met slechts één artikel. U kunt deze eCatalogus downloaden om hem van dichtbij te bekijken of om hem te testen.Wanneer is een eCatalogus nodig?

Net als OCI/Punchout of Smart Procure is de eCatalogus bij uitstek geschikt om de kosten in het inkoopproces te verlagen. Een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning), d.w.z. een systeem voor de aankoop van goederen, moet echter beschikbaar zijn bij de ontvanger of B2B-klant. Vervolgens kan de eCatalogus worden gebruikt om toegang te krijgen tot de producten van de leverancier.

Het maakt niet uit of het ERP-systeem van zakelijke klanten intern draait of dat een extern systeem van een dienstverlener wordt gebruikt.

Indien het bestelsysteem geen OCI-interface ondersteunt of indien de OCI-interface niet mag worden gebruikt wegens interne bedrijfsspecificaties, kan een eCatalogus worden geïmporteerd.

In tegenstelling tot online bestellen op een extern platform, worden de bestelprocessen bij eCatalogus intern uitgevoerd. Bestaande inkooprichtlijnen en vrijgavescenario's kunnen daardoor naadloos worden gebruikt.

Een ander toepassingsgebied voor eCatalogi zijn Marktplaatsen met meerdere leveranciers. Om een leverancier in staat te stellen als handelaar op deze platforms op te treden, vragen marktplaatsexploitanten vaak om een eCatalogus van de leverancier.Welke voordelen biedt een eCatalogus?

Wij willen kort de essentiële voordelen van een elektronische catalogus demonstreren aan de hand van de Conrad eCatalogus als voorbeeld: 

 • Door productgroepen uit te sluiten, kan een eCatalogus op maat worden gemaakt.

 • De indeling vindt plaats op basis van categorieën in eClass/UNSPSC-codes of op basis van merken, prijzen en gevaarsetiketten.

 • Vaste prijzen garanderen onze zakelijke klanten een hoge mate van planningszekerheid bij het inkoopproces.

 • De vaststelling van klantspecifieke voorwaarden is zonder problemen mogelijk.

 • Aangepaste update-intervallen, zoals om de zes maanden, zijn op elk moment mogelijk.

 • Verschillende formaten maken een snelle en eenvoudige integratie in de systeemomgeving van de klant mogelijk.

 • Zoekfuncties in de eCatalogus vergemakkelijken de productselectie en versnellen het bestelproces.

 • Identieke catalogusformaten (b.v. BMEcat) helpen discontinuïteit van media en compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

 • Het hele inkoopproces kan 24 uur per dag transparant in kaart worden gebracht.

 • Digitaal beheer is eenvoudig en maakt transacties in korte tijd mogelijk.

Belangrijk!

De Conrad eCatalogus bevat alleen producten die worden gedistribueerd door Conrad Electronic. Artikelen van de Marktplaatsverkopers zijn niet inbegrepen. Rechtstreekse toegang tot het volledige assortiment wordt alleen geboden door onze Conrad Smart Procurement of de OCI/PunchOut oplossing.Hoe werkt het bestelproces met een eCatalogus?

 1. Een individuele eCatalogus wordt gecreëerd vanuit de productdatabases. 
 2. De eCatalogus wordt overgebracht naar het ERP-systeem van de klant.
 3. Bestellers hebben toegang tot de eerder gedefinieerde produkten van de leverancier.
 4. Individuele aankoopaanvragen, b.v. per afdeling, kunnen worden aangemaakt.
 5. Interne en goed functionerende vrijgaveprocessen blijven ongewijzigd. 
 6. Overdracht van de vrijgegeven inkooporder aan de leverancier.
 7. De verwerking van de bestelling en de levering van de goederen.


Hoe kunt u een eCatalogus aanvragen?

Net als bij de andere eProcurement-oplossingen staan wij u graag te woord over welke oplossing voor u het meest geschikt is.

Vul het contactformulier in en ons verkoopteam zal contact met u opnemen en eventuele openstaande vragen in een persoonlijk gesprek beantwoorden.

Zodra alle punten zijn opgehelderd, zullen wij de eCatalogus volgens uw specificaties exporteren en ter beschikking stellen. 

Belangrijk:

Hoewel de eCatalogus van Conrad Electronic gratis is, kan de invoering ervan in uw bestelsysteem aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Met name wanneer het gebruikte bestelsysteem niet intern is maar extern wordt beheerd door een dienstverlener.Statische eCatalogus dynamisch gebruiken

Op het moment dat de eCatalogus wordt aangemaakt, worden alle huidige producten, inclusief prijzen, permanent in het bestand gezet.

Omdat achteraf niets meer kan worden veranderd, spreken deskundigen ook wel van een statische catalogus. 

Maar er zijn twee punten die van doorslaggevend belang zijn voor de aankoop van goederen: voorraad en beschikbaarheid! 

Daarom is het mogelijk om deze waarden bijna in real time op te vragen met behulp van een API-interface (Application Programming Interface) die kan worden opgezet. 

Als alternatief is het mogelijk een dagelijks bijgewerkt FEED-bestand in de eCatalogus te importeren en zo actuele beschikbaarheidsinformatie te ontvangen.Samenvatting van de belangrijkste informatie

De eCatalogus is in feite een digitaal overzicht van producten die kunnen worden besteld. De catalogusgegevens worden door de leverancier aangemaakt en in het aankoopsysteem van de klant ingevoerd. Dit betekent dat bestaande en geleefde aankoopprocessen, release workflows en controlemechanismen ongewijzigd kunnen blijven worden gebruikt.

Aangezien er geen automatische bijwerking is, moeten de gegevens regelmatig met de hand worden bijgehouden in geval van wijzigingen, aanpassingen of uitbreidingen van het assortiment. Dit betekent een grote handmatige inspanning voor de respectieve aankoopdiensten.