JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header.jpg

Brandpreventie, voorkom een uitslaande brand.

Brandpreventie is een term die door tragische ongevallen steeds meer een begrip aan het worden is. Gezinnen die ’s nachts worden bevangen door woningbrand zijn een wekelijks terugkomend feit in nieuwsberichten. Wees niet naïef, een ongeluk zit vaak in een erg klein hoekje. De meeste woningbranden ontstaan bijvoorbeeld door kortsluiting in elektrische apparatuur. Bereid je dus goed voor, want het kan ook jou ook overkomen! De term brandpreventie is een breder begrip dan alleen het voorkomen van brand; het gaat namelijk ook over het juist handelen voorkomen van letselschade. Daarom hebben wij de belangrijkste preventiemiddelen voor jou op een rijtje gezet.

 

contentheader_6b76

 

Woningbrand – Een levende nachtmerrie voor elk gezin

De brandweer moet ruim 8000 keer per jaar in actie komen bij woningbranden. Een woningbrand begint vaak als klein brandje, maar kan in 5 minuten uitgroeien tot een grote verwoestende brand. In de meeste gevallen betekent dit dat je huis niet meer te redden is, om naar maar te zwijgen over letstelschade. Je ziet steeds vaker in het nieuws dat hele gezinnen overlijden door brand of rookvergiftiging.

Rookvergiftiging bij brand komt vaak voor als mensen slapen. Dit komt omdat je reukorgaan niet werkt als je slaapt en je dus ongemerkt vergiftigd wordt. Als je toch wakker wordt, is het vaak al te laat en heb je al teveel rook ingeademd wat leidt tot schade in je longen of zelfs de dood.

In andere gevallen kun je ook overvallen worden door de brand zelf. Als je ligt te slapen en er breekt een verdieping lager brand uit, is een uitweg vinden lastig. Helemaal omdat de meeste mensen in paniek raken en niet meer weten wat ze moeten doen. Daarom is het belangrijk om een brandpreventieplan te hebben en je huis uit te rusten met de juiste middelen. Uiteraard begint het bij jezelf, dus begin met een vluchtplan. Hieronder leggen wij je stap voor stap uit wat je moet doen om jouw huis brandveilig te maken.

 

Maak een vluchtplan om te ontsnappen tijdens woningbranden

Kijk goed in elke ruimte van je huis, zodat je kunt ontsnappen wanneer er brand mocht uitbreken. Sla geen ruimte over; je weet nooit waar je bent als je overvallen wordt door een woningbrand. Elke opening is een uitweg als er brand is: mocht je niet meer bij de deur kunnen komen dan is een raam ook een optie. Mocht je voor deze laatste optie gaan, wees dan voorbereid en zorg dat je veilig kunt ontsnappen. Dat kan eenvoudig met bijvoorbeeld een brandladder. Een brandladder klem je over het kozijn en rol je eenvoudig binnen enkele seconden uit.

Als je de mogelijkheden in elke kamer hebt bekeken, maak dan een goed vluchtplan met alle mogelijke scenario’s. Zet dit op papier, deel het met je medebewoners en hang dit voor de zekerheid ook op. Oefen de vluchtroutes minstens 1 keer per jaar zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen mocht het ooit zo ver komen.

ontruimingsplattegrond.jpg

 

Plaats rookmelders in elke ruimte

Waar rook is, is vuur. En wanneer je er op tijd bij bent, kun je een uitslaande brand voorkomen. Veel mensen vragen zich af waar je een rookmelder moet plaatsen. Ons advies: eentje in elke ruimte van je huis. Heb je een grote woning of een woning met veel kamers? Overweeg dan om koppelbare rookmelders aan te schaffen. Koppelbare rookmelders zijn zoals de naam al zegt aan elkaar gekoppeld en gaan allemaal tegelijk af wanneer 1 rookmelder rook constateert.

Als je huis eenmaal uit is gerust met rookmelders, controleer dan minimaal 1 keer per jaar of de batterijen nog werken zodat je zeker weet dat de melder nog alarm slaat als er brand uitbreekt.

 

Plaats hittemelders waar rookmelders niet volstaan

En als een rookmelder niet volstaat? Op plaatsen waar vaak rook voorkomt -zoals keukens- werkt een rookmelder niet goed en moet je het anders beveiligen. Dit kun je doen door een hittemelder te plaatsen. Het woord zegt het al: een hittemelder detecteert en meldt verhoogde temperaturen. Zo kan vrouw- of manlief het eten laten aanbranden zonder dat er een rookmelder afgaat. Mocht er onverhoopt toch een brandje uitbreken, dan detecteert de hittemelder dit en zal een melding geven.

 

Een keukenbrand blus je met een blusdeken

Een keukenbrand begint vaak met een vlam in de pan als gevolg van spetterend vet. Het is erg belangrijk om te weten dat je dit soort branden niet moet blussen met een brandblusser. Gebruik in plaats daarvan een blusdeken. Een blusdeken voorkomt namelijk dat er zuurstof bij de vlam komt, waardoor deze vanzelf uitgaat. Een brandblusser geeft daarentegen alleen maar ergere reactie op vloeistofbranden.

Als er een vlam in de pan ontstaat, blijft dan rustig. Zet het vuur uit, plaats een deksel op de pan (mits je dit in één keer goed kan doen) en leg de blusdeken om de pan. Het vuur zal dan vanzelf uitgaan.

 

Plaats brandblussers en voorkom uitslaande brand

Mocht het ooit zover komen en je hoort een rookmelder afgaan, dan is het zaak om direct te gaan kijken en een beginnende brand zo snel mogelijk te blussen. Dit doe je uiteraard met een brandblusser. Huis-en-tuin-brandblussers blussen middels een speciaal schuim dat de vlam doet verstikken. Tevens zijn ze compact en hebben ze geen jaarlijkse controle nodig. Het speciale schuim in deze blussers is geschikt voor branden bij elektriciteit, daar ze geen kortsluiting of schade aan elektrische apparatuur veroorzaken.

Het advies is om in elke ruimte een brandblusser te monteren. Je kunt dit natuurlijk op een centrale plaats doen waar iedereen goed bij kan, bijvoorbeeld op de overloop van een bovenverdieping of in de keuken.

 

Voorkom koolmonoxide vergiftiging

CO of koolmonoxide kun je niet ruiken en is in verhoogd concentraat dodelijk voor mens en dier. Tegenwoordig staat het al bekend als de “sluipmoordenaar” door tragische ongevallen met gezinnen die ongemerkt overvallen worden. Koolmonoxidevergiftiging ontstaat door slechte afzuiging en/of verbranding bij bijvoorbeeld kachels. Het is dus van groot belang dat je hiervoor gewaarschuwd wordt. Hier zijn speciale koolmonoxidemelders voor. Deze melders werken hetzelfde als rookmelders, alleen geven deze een melding wanneer er koolmonoxide geconstateerd wordt.

Daar koolmonoxide niet te constateren is voor mens en dier is het verstandig om een melder in elke ruimte van je huis te plaatsen zodat je nooit bevangen kunt worden door een vergiftiging.

Bekijk hier onze top-3 beoordeelde producten: