bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Op zoek naar noodverlichting? Zorg voor een veilig vluchtplan en wees voorbereid.

Noodverlichting koopt u bij Conrad

Vluchtplan

Dat is nou wat genoemd wordt een gevaarlijke situatie en het is dan ook belangrijk om een vluchtplan en vluchtroutes te hebben om uzelf en uw huisgenoten in veiligheid te brengen. Nadenken over een vluchtplan is niet alleen iets voor bedrijven. Het kan ook in uw huis bijzonder goed van pas komen. Maak uw plan samen met uw gezin of huisgenoten. Zorg ervoor dat uw vluchtweg naar beneden gaat en niet naar boven. Dat wil dus zeggen dat u beter niet naar boven kunt vluchten. De verstikkende rook wil namelijk ook graag naar boven. Het is nu ook weer niet de bedoeling dat u uw kelder of kruipruimte op gaat zoeken. Beter is het om de straat op te gaan en direct de brandweer (112) te bellen.

Kinderen

In het geval van kleine kinderen is het ook leerzaam om zo’n vluchtroute te oefenen. Het is niet alleen leerzaam, maar ook spannend om te doen. De primaire reactie van een kind is verstoppen. Dus zorg ervoor dat de kleintjes weten wat ze moeten doen. Moeten ze bijvoorbeeld de trap af of een gang door? Spreek ook een punt met elkaar af waar jullie elkaar treffen.

Vluchtladder

Komt u onverhoopt niet meer naar beneden vanwege de vlammen en/of de rook, dan biedt een vluchtladder uitkomst. Een vluchtladder, of brandladder, is een afrolbare ladder van licht materiaal. U kunt een bepaalde ruimte aanwijzen als vluchtkamer, aan de buitenkant van het raam van die kamer hangt u dan de vluchtladder. Probeer ‘m wel van tevoren uit zodat u zeker weet waar u hem moet bevestigen en of hij lang genoeg is. Zou zonde zijn als u aan het einde van uw vlucht alsnog uw beide benen breekt.

Nooduitgang borden

Bij bedrijven, winkels en andere plekken waar mensen samenkomen is het verplicht om de nooduitgang aan te duiden middels de welbekende verlichte, groene bordjes. Thuis is dat niet verplicht, maar misschien toch het overwegen waard. Het is moeilijk uw weg te vinden in dikke rook, ook al is het uw eigen woning. Probeer maar eens geblinddoekt van uw slaapkamer naar buiten te komen en vraag uzelf af of het de moeite waard is om zo’n nooduitgang bordje op te hangen.

Tips

  • Weet hoe uw huis eruit ziet! Weet dan ook wat de beste vluchtroute is. Bekijk ook eens een alternatieve vluchtroute
  • Bedenk wie de kinderen waarschuwt. Vergeet ook uw huisdieren niet!
  • Vlucht zo dicht mogelijk langs de grond. Én het is minder warm én de kans dat u giftige rook inademt is een stuk kleiner
  • Weet waar u het gas en elektra afsluit
  • Bewaar uw sleutels altijd op dezelfde plek zodat u er snel bij kunt
  • Zorg dat binnendeuren en balkondeuren makkelijk te openen zijn
  • Uw vluchtroute moet van boven naar beneden lopen en van binnenzijde naar de buitenzijde van uw huis
  • Probeer bij het vluchten de deuren achter u te sluiten, zo vertraagt u de brand
  • Zorg ervoor dat de vluchtwegen niet geblokkeerd zijn. Doosje aan de kant, fiets uit de weg, van die dingen