Meest gekocht

Am häufigsten gekauft

Best beoordeelde producten

Top bewertete Produkte

Advies

Lampen koopt u bij Conrad

Lampen brengen letterlijk licht in de duisternis. Zij vormen het hart van verlichtingsarmaturen en produceren gekleurd of wit licht in verschillende kleurtemperaturen, afhankelijk van het ontwerp. In dit artikel leert u welke soorten lampen er zijn, waar ze voor worden gebruikt en welke criteria belangrijk zijn bij de aanschaf.


Hedendaagse lampen

Lampen zijn er in overvloed. Afhankelijk van het ontwerp kunnen zij licht produceren in verschillende kleuren, helderheden en kleurtemperaturen. Conventionele gloeilampen, bij velen bekend als gloeilampen, hebben hun langste tijd gehad. Dat is niet voor niets: een van de zwakke punten van gloeilampen is hun grote energieverlies in de vorm van warmte en het daaruit voortvloeiende lage rendement.

Tegenwoordig is de fabricage en verkoop van gloeilampen grotendeels verboden. Gelukkig is er een breed scala aan alternatieve lichtbronnen om binnen- en buitenruimten optimaal te verlichten. Daartoe behoren vooral LED-lampen, die dankzij hun energie-efficiëntie en veelzijdigheid bijna overal kunnen worden gebruikt.


De wereld van de lampen

Lichtbronnen zijn gebaseerd op verschillende werkingswijzen, afhankelijk van het type, en brengen specifieke voor- en nadelen met zich mee. Spaarlampen zijn een energiezuinige vorm van verlichting. Dit zijn compacte fluorescentielampen. Zij produceren licht door gasontlading en hebben een gebogen, opgerolde of spiraalvormige buis. De levensduur van spaarlampen is tot 10.000 uur.

In het algemeen hebben compacte fluorescentiebuizen betere milieuprestaties dan halogeenlampen en gloeilampen. Hoewel traditionele gloeilampen nauwelijks nog verkrijgbaar zijn, is er een overvloed aan decoratieve lichtbronnen die het uiterlijk van de klassieke gloeilamp aannemen, maar het licht niet produceren met een gloeidraad, maar bijvoorbeeld op basis van LED-technologie.

Halogeenlampen zijn een ander type lichtbron. Typische toepassingen zijn schijnwerpers of bureaulampen. Nauw verwant met halogeenlampen en spaarlampen zijn fluorescentiebuizen of fluorescentielampen, die koudwit, neutraal of warm licht produceren door gasontlading.

Vanaf 1 september 2021 zijn alleen geselecteerde halogeenlampen en fluorescentielampen toegestaan - namelijk R7s-halogeenstaaflampen tot 2700 lm, G9-hoogspanningshalogeengloeilampen, G4- en GY6.35-laagspanningshalogeengloeilampen en T5- en T8-fluorescentiebuizen (18, 36 en 58 W). Vanaf 1 september 2023 zijn alleen nog T5-fluorescentiebuizen toegestaan. Daarnaast zijn er metaalhalogeenlampen, die tot de gasontladingslampen behoren en verkrijgbaar zijn in verschillende lichtkleuren en vormen - bijvoorbeeld in bol-, buis- of staafvorm of als reflector.


LED-Lampen

De meest bekende lichtbronnen zijn die op basis van leds. LED-lampen en LED-buizen domineren zichtbaar het verlichtingssegment. Dit is ook te zien aan de verscheidenheid van lampvormen. Zo zijn er LED lampen (ook in de vorm van retro-style LED gloeilampen), LED kaarsen, LED spots en LED reflector lampen. LED-lichtbronnen bieden het voordeel dat zij op volle sterkte schijnen zonder enige tijdvertraging nadat zij zijn ingeschakeld. LED's scoren ook met een lange levensduur en een laag stroomverbruik.


Speciale lampen

Voor speciale doeleinden worden speciale lampen aangeboden. Speciale lampen kunnen bijvoorbeeld worden gerealiseerd als verlichting voor huishoudelijke apparaten zoals ovens of koelkasten. Er zijn ook infraroodlampen voor warmtebehandeling, UVC-lampen voor desinfectie, UV-lampen met black light-effect voor gebruik in clubs en discotheken, signaallampen voor het wegverkeer of plantenlampen die de optimale golflengten bieden om de fotosynthese of chlorofylvorming in kamerplanten te stimuleren.


Lampen in de bedrijfssector

Of het nu in een open kantoorruimte is, op een fabrieksvloer, in een boerderij of in scholen en universiteiten, overal waar gewerkt wordt, is verlichting noodzakelijk en belangrijk. Van bijzonder belang zijn parameters zoals lichtkleur en helderheid (in lumen).

Werkruimten moeten optimaal verlicht zijn, zowel om ergonomische redenen als om efficiënt werken mogelijk te maken. Vooral in grotere bedrijven is het handig als er altijd voldoende voorraad lampen beschikbaar is om te vervangen, zodat storingen zo snel mogelijk kunnen worden verholpen. Bedrijven profiteren van het aanbod van bulklichtbronnen. Fluorescentiebuizen en -lampen, bijvoorbeeld, zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 10 of 25 stuks.


Waar moet u aan denken als u lampen koopt?

Het eerste wat moet worden overwogen is welk type lamp het meest geschikt is voor het beoogde gebruik. Lampvoet en lampvorm zijn ook doorslaggevende aankoopcriteria, aangezien niet elke lampvoet en elke lampvorm bij elke installatieomgeving of armatuur past. 

Let ook op de energie-efficiëntieklasse. Informatie over de energie-efficiëntieklasse van een lamp is te vinden op de EU-etiketten, die gaan van A (groen) voor hoge energie-efficiëntie tot G (rood) voor lage energie-efficiëntie.

Welke verlichtingsbron geschikt is voor het beoogde doel hangt ook af van parameters zoals energieverbruik (in watt), helderheid (in lumen), lichtkleur (RGB of wit) en kleurtemperatuur (in Kelvin). Ter oriëntatie: voor woonkamerverlichting wordt over het algemeen een lichtsterkte van 100 tot 150 lumen per vierkante meter aanbevolen. Lampen die warm wit licht produceren en dus een lage Kelvin-waarde hebben, scheppen een gezellige sfeer. Voor geconcentreerd werk daarentegen wordt wit licht met een hoge blauwlichtcomponent (vanaf 5300 Kelvin) aanbevolen.

Lampen worden overigens niet altijd alleen aangeboden als een eenheid bestaande uit lampvoet, lichtbron en lampglas. Er zijn ook lampenkits die een flexibele zelfmontage van lampen mogelijk maken.


Onze praktische tip: Optimaliseer de levensduur van LED lampen

Om ervoor te zorgen dat LED lampen zo lang mogelijk meegaan, zijn er een paar trucs die u kunt toepassen: In het algemeen moet een LED-lamp zo worden gemonteerd dat er nog voldoende ruimte overblijft voor luchtcirculatie. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de keuze van behuizingen en lampenkappen. De omgevingstemperatuur is ook van invloed op de levensduur van LED's en mag niet permanent hoger zijn dan 50 °C. Bovendien moeten spanningspieken in de voeding worden vermeden. Aangezien LED's een hoge inschakelstroom nodig hebben, mogen er niet te veel LED-lampen in hetzelfde circuit zitten.


FAQ - veelgestelde vragen over lampen

Hoe kan ik LED's en spaarlampen op de juiste manier weggooien?

Ledlampen, tl-buizen en spaarlampen moeten worden ingeleverd bij een recyclingcentrum of naar inzamelpunten worden gebracht. Veel elektronicawinkels en detailhandels aanvaarden ook gebruikte of defecte LED lampen. Gewone gloeilampen en halogeenlampen kunnen bij het gewone huisvuil (niet in de glasbak!).

Wat zegt het wattage over de lichtsterkte van lampen?

Niets. Het wattage geeft alleen informatie over het energieverbruik. Conclusies over de lichtsterkte kunnen alleen worden getrokken uit de helderheid in lumen. 


Interessante producten rond het thema verlichtingsmiddelen: