Nieuwe EU energielabels per 1 maart 2021
Energielabels zijn een uiterst consumentvriendelijke uitvinding. Want als er in een winkel of webshop uit meerdere producten kan worden gekozen, ziet u direct welk apparaat het meest zuinig is met de kostbare energie. Omdat de bekende energielabels al "op leeftijd" waren, werd het de hoogste tijd om de EU-richtlijn over energieverbruikslabels te actualiseren.
Waarom een nieuw EU-Energielabel?
In 1994 is het EU-energielabel of energieverbruikslabel geïntroduceerd. Het was gebaseerd op het Amerikaanse beoordelingssysteem. Apparaten met een lage energiebehoefte zijn ingedeeld in energie-efficiëntieklasse (EEK) A. Apparaten met een hoge energiebehoefte kregen energie-efficiëntieklasse G toegewezen.
Door technische ontwikkelingen en door het verder aanscherpen van wettelijke eisen bereikten steeds meer apparaten het energie-efficiëntieniveau A. Om toch een duidelijk zichtbaar verschil te kunnen maken in de verbruikswaarden, zijn de energie-efficiëntieklassen A + en A ++ al in 2003 aan koelkasten toegevoegd. In 2011 zijn de energie-efficiëntieklassen voor wasmachines, vaatwassers en televisies uitgebreid naar A +, A ++ en A +++. In deze context werd ook klasse A +++ geïntroduceerd voor koelkasten.
Fabrikanten hebben het energieverbruik en de daarmee samenhangende CO2-uitstoot erkend als verkoopargument voor hun producten. Daarom werden de apparaten continu doorontwikkeld zodat ze steeds zuiniger werden. Dit betekende onvermijdelijk dat de huidige energielabels niet meer volstaan. Daarnaast heeft de consument de indruk dat alle apparaten een zeer laag energieverbruik van klasse A hebben en alleen verschillen in het aantal plustekens.
Het feitelijke doel van de energieverbruikslabel wordt dus niet langer vervuld. Aangezien de introductie van meer plustekens meer verwarrend dan nuttig zou zijn, zijn er in heel Europa nieuwe energielabels geïntroduceerd voor sommige productgroepen, die van toepassing zullen zijn vanaf 1 maart 2021.
Wat is het verschil met het oude EU-energielabel?
In de overgangsperiode vanaf 1 maart 2021 (duur 14 werkdagen) kan het goed gebeuren dat u een huishoudelijk apparaat aanschaft met energie-efficiëntieklasse A ++ die bij aflevering ineens een label met efficiëntieklasse C of D heeft.
Nee, u heeft geen oud stroomverslindend apparaat gekocht. Het is nog steeds hetzelfde apparaat met hetzelfde energieverbruik. De fabrikant gebruikte alleen het nieuwe EU-energielabel, waarvoor de beoordelingscriteria voor de classificatie opnieuw zijn gedefinieerd. Als gevolg hiervan is de efficiëntieklasse nu gewijzigd. Een directe vergelijking van een oud energielabel (rechts) en een nieuw energielabel (rechts) laat de visuele verschillen het duidelijkst zien.
Om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte voor verbetering is, zijn de ontwerpcriteria van het nieuwe label zo streng dat de momenteel meest zuinige apparaten alleen in de nieuwe klasse B of C worden ingedeeld. Maar wat hetzelfde is gebleven, zijn de kleurgradaties van rood naar geel naar groen.
Er zijn echter geen extra plustekens voor klasse A en de gradaties variëren nu van A tot G. De individuele energie-efficiëntieklassen (EEK) beschrijven deels de relatie tussen het werkelijk gewogen energieverbruik en het fictieve energieverbruik in de nieuw gedefinieerde standaardcyclus.
Rechtsboven op het nieuwe EU-energielabel staat ook een QR-code. Hiermee kunnen de huidige labelgegevens en aanvullende apparaatinformatie worden opgehaald uit een centrale EU-productdatabase (EPREL = European Product Database For Energy Labelling) vanaf 1 maart 2021.
Verschillende energielabels voor verschillende productgroepen
Omdat er verschillende beoordelingscriteria zijn in de verschillende apparaatklassen, verschillen de EU-energielabels ook. De nieuwe energieverbruikslabels zijn van toepassing op elektronische displays, waaronder televisies en monitoren, vaatwassers, koelkasten en diepvriezers, maar ook op wasmachines en was-droogcombinaties.
Maar het gaat niet alleen om het stroomverbruik. Geluidsemissies van bijvoorbeeld koelkasten spelen ook een belangrijke rol. Bij huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers zijn er ook laadvolumes, waterverbruik, restvochtigheid en de benodigde tijd per cyclus. Al deze informatie is voor de consument duidelijk zichtbaar op het betreffende etiket in overeenstemming met de EU-richtlijnen.
Veelgestelde vragen over het nieuwe energielabel van de EU
Vanaf welke datum zijn de nieuwe EU-energielabels van toepassing?
De nieuwe EU-energielabels, met uitzondering van het label voor lichtbronnen, gelden vanaf 1 maart 2021. Gedurende een overgangsperiode van 14 werkdagen mogen apparaten met twee verschillende labels (oud en nieuw) aan de consument geleverd worden. Na de overgangsperiode kunnen alleen nieuwe labels worden gebruikt. Volgens de regelgeving van de Europese Unie gelden de nieuwe energielabels voor lichtbronnen vanaf 1 september 2021, maar dan wordt de overgangsperiode voor de omzetting van de vorige labels naar de nieuwe energielabels 18 maanden.
Wat zegt de energie-efficiëntieklasse?
De energie-efficiëntieklasse geeft voornamelijk aan hoe zuinig een apparaat is met energie. Het gaat echter niet alleen om het stroomverbruik. In sommige gevallen worden andere belangrijke parameters zoals waterverbruik, benodigde tijd, vulhoeveelheden, geluidsdetectie en efficiëntie meegenomen in het totale resultaat. Deze factoren worden dan ook weergegeven op het energielabel.
Waar wordt de QR-code voor gebruikt op de energieverbruikslabels?
Volgens de EU-verordening slaan fabrikanten van energiegerelateerde producten aanvullende informatie en productgegevens op in een centrale database (EPREL). De consument kan met zijn smartphone de QR-code scannen en de informatie opvragen. Dit maakt het gemakkelijker om onderscheid te maken tussen energiegerelateerde producten bij aankoopbeslissingen.
Waarom vallen energiezuinige apparaten met de huidige beste energie-efficiëntieklasse niet in de nieuwe efficiëntieklasse A?
De Europese Commissie heeft besloten de richtlijn veeleisend te maken. Dit moet voorkomen dat technische vooruitgang en efficiëntere apparaten binnen enkele jaren de EU-richtlijn inhalen. Daarom is het nieuwe Europese energielabel zo strikt ontworpen dat wanneer de richtlijn voor bepaalde productgroepen op 1 maart 2021 wordt ingevoerd, efficiënte producten en efficiënte elektrische apparaten van de oude klasse A +++ niet kunnen worden gehergroepeerd in de nieuwe energiebron. efficiëntieklasse A. Afhankelijk van de categorie behalen deze elektrische apparaten op zijn best de nieuwe energie-efficiëntieklasse B, C of D.