Meest gekocht

  Meest gekocht

  Best beoordeelde producten

  Best beoordeelde producten

  Advies

  Connectoren koopt u bij Conrad

  Connectoren van Conrad: de beste kwaliteit, de beste prijs. In het grote aanbod van Conrad vindt u verschillende connectoren voor elektrisch en elektronische toepassingen, zoals aansluitingen voor verschillende soorten apparatuur en kabelschoenen. Wat voor connectoren u ook nodig hebt en waarom u deze ook nodig hebt: u vindt uw perfecte connectoren bij Conrad.

  Connector voor een optimale overdracht

  Connectoren zijn elektromechanische componenten die geleiders met elkaar verbinden en een circuit creëren. De meeste connectoren hebben een "geslacht", dat wil zeggen dat de mannelijke component, de plug genoemd, is verbonden met de vrouwelijke component, de aansluiting. De verbinding kan worden losgemaakt, zoals bij draagbare apparaten, vereist gereedschap voor installatie en verwijdering of dient als een permanente elektrische verbinding tussen twee punten. Een adapter kan worden gebruikt om verschillende connectoren te koppelen.

  Er zijn duizenden connectorconfiguraties gemaakt voor stroom-, data- en audiovisuele toepassingen. De geometrie van de stekker en het stopcontact is bepalend voor de nauwkeurigheid van de pasvorm, gegarandeerd door nationale en internationale normen zoals DIN, IEC of MIL.

  Ontdek hier welke connectoren in de meest voorkomende toepassingsgebieden worden gebruikt.

  A/V-connectoren

  Deze connectoren zijn in bijna alle huishoudens te vinden. Ze maken de overdracht van audio- en videosignalen mogelijk, bijvoorbeeld van versterkers en ontvangers naar luidsprekers, koptelefoons of televisies. Asymmetrische signalen zijn in alle gevallen zeer storingsgevoelig, dus de audio- of videosignalen worden door middel van coaxkabels afgeschermd van elektromagnetische golven. Deze bevatten een of meer geïsoleerde geleiders die zijn omgeven door een metalen vlecht met een aansluiting op aarde.

  Typische stekkers en contactdozen in (analoge) audio en video zijn tweepolige cinch-connectoren, meerpins video-connectoren zoals Hosiden en jackpluggen en stopcontacten in verschillende maten en met twee of meer contacten. Jackpluggen worden vrij vaak aangetroffen in aansluitingen in de audiotechnologie, bijvoorbeeld op mengpanelen en eindversterkers. Ze zijn verkrijgbaar in rechte en schuine uitvoeringen. Vergrendelbare XLR-connectoren worden meestal gebruikt voor het oppikken van microfoonsignalen.

  Vooral voor het aansluiten van computers, Blu-Ray- en dvd-spelers, evenals gameconsoles en settopboxen op monitoren of televisies, zijn HDMI-aansluitingen de laatste jaren populair geworden. HDMI staat voor "High Definition Multimedia Interface", een interface die multimedia-inhoud met hoge resolutie verzendt. Voordeel: HDMI bevat zowel het digitale HD-videosignaal als het geluid.

  Industriële connectoren

  Connectoren voor industriële toepassingen worden gekenmerkt door mechanische robuustheid en hoogwaardige afwerking. Ze worden met name gebruikt bij de overdracht van stuursignalen, bijvoorbeeld in geautomatiseerde verwerkingssystemen of bij de constructie van auto's en vrachtwagens.
  Industriële connectoren worden gebruikt om componenten in fotovoltaïsche systemen te verbinden, evenals in de robotica-sector voor het koppelen van sensoren en actuatoren. Industriële connectoren zijn verkrijgbaar in zowel rechte als schuine uitvoeringen.

  RF-connectoren

  De afkorting RF staat voor hoge frequentie. Bij elektrotechniek begint dit frequentiebereik boven de gehoordrempel, d.w.z. bij ongeveer 20 kilohertz. In de radiotechnologie en elektronica in het algemeen wordt HF echter pas vanaf 30 kilohertz gebruikt. Kortom, hoe hoger de frequentie, hoe gevoeliger kabels en connectoren reageren op elektromagnetische straling. Kabels, stekkers en stopcontacten moeten daarom worden afgeschermd. Hiervoor worden coaxiale geleiders gebruikt: de binnenste, geïsoleerde leiding wordt van de buitenzijde afgeschermd door een fijnmazig metalen gaas, en de metalen behuizing in de stekkers en stopcontacten zorgt voor de afscherming.

  Gangbare ontwerpen voor RF-connectoren zijn BNC, TNC, SMA, F, C en N, om slechts de essentie te noemen. Het belangrijkste van coaxiale geleiders is hun wisselstroomweerstand, de impedantie. Het is gewoonlijk 50 of 75 ohm.

  IC-voetjes en IC-sockets

  Bij elektronische apparaten in prototypeconstructie of in kleine series worden IC's vaak niet rechtstreeks op de printplaat (SMD) gesoldeerd, maar in IC-voetjes gestoken. Dit heeft als voordeel dat het gemakkelijker te wisselen is. De daarvoor benodigde IC-voetjes of voetjes zijn daarentegen stevig op de printplaat aangesloten. Er zijn IC-voetjes met twee rijen en die met palen aan alle vier de zijden (PLCC).

  D-SUB-connector

  Het praktische belang van de D-SUB stekkers en stopcontacten is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. In het verleden werden ze gebruikt als seriële of parallelle interface tussen computers en randapparatuur, bijvoorbeeld om toetsenborden, muizen, joysticks, printers of analoge monitoren aan te sluiten.
  Tegenwoordig hebben universeel bruikbare USB-stekkers of HDMI-stekkers hun rol op zich genomen.

  Laboratoriumconnectoren

  In laboratoria is het belangrijk om snel en veilig elektrische verbindingen tot stand te kunnen brengen en los te koppelen. Bananenstekkers en krokodillenklemmen bijvoorbeeld, waarvan ze de naam te danken hebben aan hun vorm, zijn al decennia in gebruik. U vindt er ook poolklemmen, veiligheidslaboratoriumcontactdozen en kortsluitstekkers.

  Kaarthouders

  Of het nu een mobiele telefoon, smartphone of digitale camera is, ze zouden niet werken zonder een kaarthouder. Deze kleine en platte componenten worden rechtstreeks op de printplaat van de apparaten gesoldeerd en zijn precies op maat gemaakt voor simkaarten, SD- of MicroSD-kaarten.

  Printplaat-connectoren

  Bij het samenstellen van printplaten spelen niet alleen IC- en PLCC-voetjes een belangrijke rol, maar ook board-to-board-verbindingen. Bijvoorbeeld om een ​​zogenaamd shield - een piggyback-printplaat - aan het moederbord te koppelen. Typische bordconnectoren zijn onder meer mannelijke, vrouwelijke, prikbord- en contactdoos-headers.

  Netconnectoren

  Stekkers zijn ongetwijfeld een van de klassiekers onder de elektrische connectoren. Hiermee kunnen kabels en apparaten op het lichtnet worden aangesloten. Ze zijn zowel recht als schuin leverbaar, als driepolig type met aardingscontact of als tweepolige eurostekker voor apparaten met kunststof behuizing. Bij de stroomstekkers zijn ook koppelingen en schakelbare stekkers inbegrepen.

  Laagspanningsconnectoren

  Laagspanning of extra lage spanning is een elektrische voedingsspanning in een gebied met een laag risico op gevaarlijke elektrische schokken. De elektrische potentiaal tussen geleider en aarde mag niet hoger zijn dan 50 V wisselstroom (AC) of 120 V gelijkstroom (DC). Gangbare laagspanningsconnectoren zijn te vinden op power packs voor entertainmentelektronica-apparaten en notebooks.

  Connectoren voor telecommunicatie en datatechnologie

  Op dit gebied is er een breed scala aan verbindingssystemen, te beginnen met de D-SUB-connectoren, die tegenwoordig nauwelijks worden gebruikt - in het verleden de typische seriële of parallelle verbindingsoptie voor pc-randapparatuur - naar USB-connectoren.

  RJ stekkers en stopcontacten zijn nog steeds marktleider in het netwerksegment. De RJ45-stekkerverbinding is bijvoorbeeld miljarden keren terug te vinden in Ethernet-netwerken en koppelt routers en gateways aan Ethernet-netwerkkaarten in computers. Qua vormgeving kunt u kiezen tussen recht en schuin.

  In de loop van de uitbreiding van snellere internetlijnen verspreiden zich echter steeds meer glasvezelkabels van glasvezelkabels. Ze zenden geen elektrische signalen uit, maar lichtpulsen.

  Krimpconnectoren, aansluitklemmen, enkeldraads connectoren en aansluitblokken

  Het verbinden van kabelkernen en -strengen maakt deel uit van de basisprincipes van elektrotechniek. Waar decennia lang zogenaamde lusterklemmen werden gebruikt, is er nu een breed scala aan krimpconnectoren, adereindhulzen en connectoren waarin een gestripte kabel zonder gereedschap kan worden gestoken en vervolgens stevig kan worden vastgehouden. Het assortiment omvat ook kabelschoenen, ronde en platte stekkers en aansluitklemmen.