Glasvezel wiki

Glasvezel wiki

5 dec 2017

A

Ader

Ader

De ader is de glasvezel die samen met de vezelmantel en met de primaire en secundaire kernmantel een glasvezelkabel vormt voor overdracht van gegevens. De gangbare soorten glasvezelkabels zijn opgebouwd uit een ader, uit stabiliseringselementen (trekontlasting, stalen mantel, enz.) en een kabelmantel.

APC

APC

Het Angled Physical Contact, ofwel de schuine snede, doelt op de snede-geometrie van het connectoruiteinde in de ferrule. Bij een schuine snede is het contactvlak van de ferrule convex geslepen onder een hoek van 8° met de ferrule-as.

APC-connectoren worden doorgaans gebruikt voor singlemode-vezels. De schuine snede voorkomt dat reflecties op het uiteinde van de vezel terugkaatsen en daarmee de overdracht verstoren. Er is hier sprake van een hoge reflectiedemping.

B

Breakout-kabel

Breakout-kabel

Een breakout-kabel is een type kabel dat meerdere individuele kabels bevat die met een centrale kern in een kabelmantel zijn opgenomen.

C

Connector

Een connector is een losneembare verbinding op het uiteinde van een leiding. Vele soorten connectoren voor glasvezelverbindingen bestaan om reinigingsredenen uit twee connectordelen en een nauwkeurige geleidehuls (doorgaans ferrule genoemd). Dit noemt men het pen-huls-pen-principe.

D

dB of decibel

dB of decibel

Decibel of dB is in de glasvezeltechniek een logaritmische eenheid waarin demping wordt uitgedrukt. Deze waarde wordt berekend uit de verhouding tussen de vermogens van twee glasvezelcomponenten.

Dempingselement

Een dempingselement is een passieve component die voor een bepaalde demping in de optische vezel zorgt.

Distributiekabel

Een distributiekabel is een type kabel dat meerdere individuele aders bevat die in holle mantels zijn gebundeld. Als optie kan dit type kabel ook een centrale kern bevatten of met gel zijn gevuld.

Duplex

Duplex duidt op het gebruik van twee kanalen. Duplexkabels worden voornamelijk gebruikt voor netwerkontsluiting en ze benutten beide aders voor zenden en ontvangen. Deze kabels zijn doorgaans voorzien van kant-en-klare duplex-connectoren.

E

E-2000 connector

E-2000 connector

De E-2000 connector is ontwikkeld door de grote bedrijven in de glasvezelindustrie en is voorzien van een speciaal, permanent bevestigd stofklepje. De ferrule heeft een diameter van 2,5 mm en biedt plaats aan één vezel.

F

FC-connector

FC-connector

De FC-connector is een type glasvezelconnector met schroefbevestiging. Een vrijloopsysteem voorkomt dat tijdens het vastschroeven van de connector de uiteinden van de ferrule ten opzichte van elkaar verdraaien. Dit is een verouderd type connector dat tegenwoordig nog slechts incidenteel wordt gebruikt. De FC-connector heeft een ferrulediameter van 2,5 mm en biedt plaats aan één vezel.

Ferrule

De FC-connector is een type glasvezelconnector met schroefbevestiging. Een vrijloopsysteem voorkomt dat tijdens het vastschroeven van de connector de uiteinden van de ferrule ten opzichte van elkaar verdraaien. Dit is een verouderd type connector dat tegenwoordig nog slechts incidenteel wordt gebruikt. De FC-connector heeft een ferrulediameter van 2,5 mm en biedt plaats aan één vezel.

Fusielas of las

Een fusielas, of kortweg las, vormt een permanente, stofdichte verbinding tussen twee glasvezels. Zo'n las wordt gemaakt door twee vezeluiteinden te smelten en tegen elkaar te drukken. Hiervoor wordt een fusielasmachine gebruikt die met een elektrische vlamboog en een automatisch werkend mechaniek de las niet alleen creëert maar ook doormeet. Met een lasbeschermer wordt de las vervolgens afgeschermd tegen externe invloeden.

G

Glasvezel of optische vezel

Glasvezel of optische vezel

Een glasvezel is een lichtgeleider waarvan het overdrachtmedium bestaat uit een cilindervormige, transparante glazen kern. De grondstof is gedoteerd kwartsglas met een lage brekingsindex.

Golflengte

De golflengte geeft aan wat de afstand is tussen twee opeenvolgende punten in een golf die zich in dezelfde trillingsfase bevinden. De golflengte is niet afhankelijk van plaats of tijd.

H

HE of hoogte-eenheid

HE of hoogte-eenheid is een afmeting die in 19“-installatierekken wordt gebruikt. Deze wordt uitgedrukt in inches of millimeters: 1 HE = 1 ¾“ ofwel 4,445 cm.

L

Lasapparaat if fusielasmachine

Lasapparaat of fusielasmachine

Met een lasapparaat kunt u dunne glasvezels nagenoeg verliesvrij „aan elkaar vastlassen“. Een elektrische vlamboog verhit de geprepareerde uiteinden van de vezel en schuift ze vervolgens zo nauwkeurig tegen elkaar dat zelfs de ultradunne 9µm-vezels precies tegen elkaar aan komen.

Er bestaan verschillende soorten lasapparaten. Zo zijn er V-nut en 2- en 3-assige lasapparaten. V-nut lasapparaten worden vaak bij FTTx-netwerken gebruikt. Met deze apparaten kunt u zowel individuele vezels als complete vezelbundels lassen.

Oudere lasapparaten kunnen vaak slechts in twee assen automatisch richten. Bij deze apparaten moet u de derde as handmatig uitlijnen. Dit werkt doorgaans niet erg nauwkeurig. Gebruik dergelijke apparaten bij voorkeur niet voor singlemode-toepassingen.
Nieuwe apparaten, zoals de Lightwin LFS-8, zijn volautomatische lasapparaten die met drie assen werken. Deze apparaten richten de vezels in alle drie de asrichtingen automatisch uit. Voor singlemode-toepassingen worden vrijwel uitsluitend dergelijke apparaten gebruikt.

metalen verstevigingsdelen

Lasapparaat of fusielasmachine

Een lasbeschermer is een beschermhuls met metalen verstevigingsdelen, die na het maken van een fusielas over de verbindingsplaats in de glasvezelkabel wordt geplaatst. Een lasbeschermer kan worden vastgeknepen of vastgekrompen.

Lasdoos of glasvezelverdeeldoos

Lasdoos of glasvezelverdeeldoos

Een lasdoos is een doos van metaal of kunststof die plaats biedt aan glasvezelkoppelingen, lasomhulsels, pigtails en een trekontlasting voor glasvezelinstallatiekabels. Er bestaan allerlei soorten lasdozen, bijv. als 19“-verdeeldoos van één of meer HE hoog, industriële lasdozen voor DIN-railmontage, wandverdeeldozen met verschillende IP-beschermingsklassen, enz.

Laser

Engelse afkorting van: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling) Een laser bestaat uit een optisch versterkingsmedium dat straling versterkt en uit twee spiegels, die samen de stralingseigenschappen van de laser bepalen.

Lashouder

Lashouder

Een lashouder biedt plaats aan een lasbeschermer in een lasomhulsel. Er zijn houders voor knijp- en krimplasbeschermers.

 

Lasomhulsel

Lasomhulsel

Een lasomhulsel biedt in een lasdoos plaats aan twee lashouders, en aan te lange pigtail-kabels.

 

LC-connector

LC-connector

De Lampert-connector is één van de meest gebruikte typen glasvezelconnectoren. Hij wordt voornamelijk gebruikt vanwege zijn compacte afmetingen, die ongeveer overeenkomen met die van RJ45-componenten uit de kopertechniek. De LC-connector heeft een ferrulediameter van 1,25 mm en biedt plaats aan één vezel.

 

LDP

LDP staat voor Lightwin Duplex Patchcord. Dit is een glasvezel-patchkabel van het merk Lightwin met twee aders in een zipcord-uitvoering (de mantels van beide aders zitten aan elkaar vast, het zijn dus twee simplex-kabels).

Lichtgeleider

Een lichtgeleider is een passieve component die lichtgolven in een bepaalde richting geleidt. Doorgaans worden hiermee glasvezels bedoeld, maar er kunnen ook andere materialen worden gebruikt (zoals hoogtransparant kunststof).

M

Minibreakoutkabel

Minibreakoutkabel

Een mini-breakout-kabel is een type kabel dat meerdere individuele aders bevat die met een gemeenschappelijke trekontlasting (aramidevezel) in een kabelmantel zijn opgenomen.

 

Mode, modus

Een 'mode' of modus is de manier waarop het licht zich door een medium verplaatst. Men maakt hierbij verschil tussen singlemode en multimode, waarbij het type vezel moet passen bij de gebruikte lichtbron.

 

Mof

Mof

Een mof in de glasvezeltechniek is een onderdeel dat glasvezelkabels met elkaar kan verbinden in niet-afgeschermde omgevingen. Moffen worden voornamelijk buiten gebruikt omdat een mof de lasverbinding tegelijk beschermt tegen het binnendringen van vuil en vocht, en tegen mechanische en thermische invloeden.

 
MTRJ-connector

MTRJ-connector

Engelse afkorting van: Mechanical Transfer Registered Jack is een speciaal type glasvezelconnector met kliksluiting die plaats biedt aan twee vezels in één ferrule. Zowel de ferrule als de connector hebben een afwijkende geometrie!

 

Multimode

Multimode (afgekort MM) of multi-modus geeft aan dat een glasvezel groot genoeg is om meer dan één modus tegelijk via de vezel door te geven. De doorgegeven lichtbronnen kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd, bijv. door lichtkoppeling of door verschillende soorten bronnen te gebruiken.

O

OS1/OM2/OM3/OM4

Om aan te geven of lichtgeleiders geschikt zijn voor gigabit-ethernet, 10-gigabit-ethernet of 100-gigabit-ethernet, wordt deze aanduiding voor de kwaliteit van de lichtgeleiders gebruikt, vergelijkbaar met de Class..-indeling die voor koperkabels geldt.

De ontwerpnorm ISO/IEC definieert vier OM-klassen voor multimodevezels (OM1, OM2, OM3 en OM4) en twee OS-klassen voor singlemodevezels (OS1, OS2). Binnen de klassen wordt onderscheid gemaakt tussen LED- en laserdiodebronnen.

De belangrijkste vezelklassen voor installatietoepassingen en patchkabels zijn OM2, OM3 en OS1.

P

PC of convexe snede

PC of convexe snedeHet Physical Contact, of de convexe snede, doelt op de snede-geometrie van het connectoruiteinde in de ferrule.

Bij een convexe snede wordt het contactvlak van de ferrule bolrond en haaks-symmetrisch op de ferrule-as geslepen. De convexe snede is de standaardsnede die voor glasvezelconnectoren wordt toegepast.

Pigtail

Pigtail

Een pigtail is een kabel waarop aan het ene uiteinde een kant-en-klare connector is bevestigd en aan het andere uiteinde niet.
Deze kabels worden gebruikt in de passieve installatietechniek. Hierbij wordt het losse uiteinde met behulp van een fusielasmachine aan een vezel van de installatiekabel bevestigd en in een lasomhulsel geplaatst.

S

SC-connector

SC-connector

De SC-connector (de Engelse afkorting van: Subscriber Connector) is een type glasvezelconnector met kliksluiting. De ferrule heeft een diameter van 2,5 mm. Dit type connector is na de LC-connector het meest gebruikte type connector.

 

SFP of mini-GBic

SFP of mini-GBic

Een SFP (Small Form Plug) is een transceiver die glasvezel kan aansluiten op een netwerkswitch. Er bestaan verschillende soorten transceivers. SFP is er daar één van, en werd vroeger ook wel mini-GBic genoemd. Deze uitvoering is het meest gangbare model en op elke nieuwe switch zit wel een loze aansluiting voor dit type transceiver. Niet elke SFP is geschikt voor elke switch. Hoewel de fysieke uitvoering niet afwijkt, hangt het van de inwendige constructie van de SFP en van een speciale code af of de transceiver wel of niet kan samenwerken met de switch.
Met een SFP in een switch kunt u heel makkelijk een switch met koperen poorten aansluiten op een lichtgeleidernetwerk. De meeste SFP´s beschikken over twee LC-aansluitingen. Eén voor het zenden (TX) en één om te ontvangen (RX). Wanneer u twee switches onderling verbindt met SFP´s en een glasvezelkabel, zorg dan dat u de RX van de ene switch aansluit op de TX van de andere, en vice versa. Door de steeds hogere overdrachtsnelheden worden er ook steeds snellere transceivers ontwikkeld. Op dit moment zijn er al 10 gigabit transceivers verkrijgbaar. Deze 10 gigabit transceivers zijn er echter in verschillende uitvoeringen. XENPAK, X2 en XFP.

 

Simplex

Simplex duidt op het gebruik van slechts één kanaal. Simplexkabels worden voornamelijk gebruikt voor enkelvoudige vezelverbindingen in geografisch grootschalige netwerken en zijn geschikt voor overdracht in één richting (unidirectioneel) of voor multiplex-overdracht (bidirectioneel) in twee richtingen. Op beide kabeluiteinden worden Simplex-connectoren aangebracht.

Singlemode

Singlemode (afgekort SM) of mono-modus geeft aan, dat de afmetingen van de vezelkern van de lichtgeleider zo klein zijn dat hij slechts één modus tegelijk kan doorgeven. Dit vindt zijn belangrijkste toepassing in geografisch grootschalige netwerken en voor hoge overdrachtssnelheden vanwege de goede dispersiekenmerken.

Stekker

Stekker

Een plug is een losneembare verbinding met het verbindingsuiteinde van een leiding. Veel soorten aansluitingen voor glasvezelaansluitingen zijn wegens reinigingsgronden uitgevoerd als 2 stekkers en één precieze huls (algemeen bekend als koppeling). Men spreekt hier van het Pin-Bus-Pin-principe.

ST-connector

ST-connector

De ST-connector (de Engelse afkorting van: Straight Tip) is een type lichtgeleiderconnector met bajonetsluiting. De ferrule heeft een diameter van 2,5 mm en biedt plaats aan één vezel. De ST-connector is een doorontwikkelde uitvoering van de FC-connector en wordt eveneens nog maar weinig gebruikt.

W

WDM

Het golflengte-multiplexproces (Wavelength Division Multiplex) voegt signalen met een verschillende golflengte (kleur) uit verschillende vezels samen en geeft deze tegelijkertijd door via één enkele vezel. De afzonderlijke signalen beïnvloeden elkaar hierbij niet, en worden op het einde van het overdrachtstraject weer van elkaar gescheiden (de-multiplex).

Z

ZipcordZipcord

Zipcord (van het Engels voor ritssluiting) geeft aan hoe een duplexkabel is samengesteld. De kabel bestaat uit twee parallelle simplexkabels die met hun omtrek aan elkaar zijn bevestigd.

Meest recente artikelen

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

2 dec 2021

Retourtermijn tijdelijk 60 dagen

Conrad officieel reseller Arduino®

19 okt 2021

Conrad officieel reseller Arduino®

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

6 okt 2021

Probeer uw energierekening zo laag mogelijk te houden

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

10 aug 2021

Een virusvrije omgeving door UV-C desinfectie

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

9 aug 2021

Met eMobility bespaart u geld én bent u milieubewust

Wij reizen door Europa in 84 dagen

9 aug 2021

Wij reizen door Europa in 84 dagen

Energie besparen in huis

6 aug 2021

Energie besparen in huis

Wat zijn anemometers?

6 aug 2021

Wat zijn anemometers?

Wat zijn decibelmeters?

6 aug 2021

Wat zijn decibelmeters?

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?

6 aug 2021

Wat is een internetradio? Hoe werkt een Wifi Radio?