LED'sgelijkrichterssensoren en Peltier-elementen zijn slechts een paar voorbeelden van de actieve componenten die u in ons assortiment vindt. Hieronder geven we u een kort overzicht van welke actieve componenten beschikbaar zijn en voor welke toepassingsgebieden ze geschikt zijn.

✓ Altijd originele producten ✓ Gratis retourneren ✓ 30 dagen bedenktijd

Meest gekocht

Am häufigsten gekauft

Best beoordeelde producten

Top bewertete Produkte

Populaire merken

Services

Advies

Actieve componenten de "makers" onder de elektronische componenten

Afhankelijk van hun functionaliteit bestaan elektronische schakelingen uit meer of minder verschillende componenten. De benodigde componenten worden meestal gerangschikt op een speciaal vervaardigde printplaat. Dit zorgt voor de mechanische bevestiging van de respectieve onderdelen en zorgt ook voor de nodige elektrische verbinding via de verschillende geleiderpaden.

Voor mensen met weinig technische ervaring zien geassembleerde printplaten er vaak uit als een kleurrijke wirwar. Voor experts is de lay-out echter meestal duidelijk gestructureerd en daarom gemakkelijk te begrijpen.

In de elektronica heeft elk onderdeel immers een specifieke taak, die ook de plaatsing op de printplaat bepaalt.

Actieve componenten zijn waarschijnlijk de belangrijkste componenten op een printplaat. We leggen u graag uit wat deze componenten kenmerkt en hoe ze verschillen van passieve componenten of relais, drukknoppen en knoppen.


Wat zijn actieve componenten?

Elektronische componenten zijn de kleinste onderdelen in een elektrisch circuit die een specifieke functie of taak vervullen.

Klassieke componenten in elektronica zijn onder andere weerstanden, diodes, condensatoren, spoelen, transistors, transformatoren, connectoren, aansluitklemmen, relais, sensoren, LED's of LED-schermen, optocouplers en nog veel meer.

De afzonderlijke onderdelen zijn specifiek ontworpen voor de respectieve taak en kunnen niet verder worden opgesplitst, omdat ze anders hun functie zouden verliezen.

De verschillende componenten kunnen wél worden gecombineerd tot een groter elektrisch component met overeenkomstige uitgebreide functies indien nodig.

Een klassiek voorbeeld hiervan zijn geïntegreerde schakelingen (IC's), waarin een groot aantal transistors, diodes en andere halfgeleidercomponenten zijn ondergebracht in een compacte behuizing. Actieve componenten zijn ook in staat om elektrische signalen op een gerichte manier te beïnvloeden. Hiertoe kunnen ze hun functionele parameters wijzigen op basis van de signalen of spanningen die worden toegepast of reageren op veranderingen in de omgeving.


Welke componenten zijn actieve componenten?

Actieve componenten kunnen worden onderverdeeld in drie grote subgroepen:

Halfgeleiders

Halfgeleiders kunnen signalen specifiek beïnvloeden door hun technische structuur. De eenvoudigste halfgeleiders zijn diodes, die alleen in staat zijn om stroom in één richting te laten stromen. Daarom worden diodes vaak gebruikt als gelijkrichters.

We hebben de precieze functie van een diode in detail beschreven in onze handleiding met behulp van de standaard 1N4148 diode. Transistors, veldeffecttransistors en elektronenbuizen zijn klassieke actieve componenten die gebruikt worden voor versterking. We hebben de basisfunctie van een transistor in detail uitgelegd aan de hand van de BC547 bipolaire transistor als voorbeeld.

Andere belangrijke halfgeleidercomponenten zijn thyristors en triacs, die voornamelijk worden gebruikt voor controledoeleinden. Spanningsregelaars en IC's behoren tot de grote groep geïntegreerde halfgeleiders, net als microcontrollers en processors.


Opto-elektronische componenten

De grote groep opto-elektronische componenten omvat alle elektrische componenten die een optisch signaal kunnen genereren uit een elektronisch signaal of een spanning. De omgekeerde functie is echter ook probleemloos mogelijk in de optoelektronica.

Lichtdiodes en LED-indicatoren of -displays zijn de meest voorkomende vertegenwoordigers van opto-elektronica. We hebben de functie van een lichtemitterende diode in detail uitgelegd in onze gids. Het uitgestraalde licht hoeft niet per se in het zichtbare bereik te zijn. Infrarood- en ultravioletdiodes en IR-ontvangers werken met een lichtspectrum dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog.

In tegenstelling tot LED's, die licht uitstralen, zetten fotodiodes of fototransistoren lichtpulsen om in elektrische pulsen. Dit betekent dat een optocoupler met een geïntegreerde lichtemitterende diode en fototransistor een toegepast besturingssignaal op een elektrisch geïsoleerde manier kan overbrengen.


Sensoren

Machines, voertuigen en systemen in de automatisering en productietechnologie kunnen niet meer zonder sensoren. Dat komt omdat sensoren in wezen de interface vormen tussen het mechanische systeem of de omgevingscondities en de elektronica.

Dit is vooral duidelijk in moderne motorvoertuigen, die zijn uitgerust met een groot aantal hulpsystemen en veiligheidsvoorzieningen. Zonder de bijbehorende voertuigsensoren zouden complexe rijhulpsystemen of praktische achteruitrijalarmen niet kunnen functioneren.

Maar sensoren spelen ook een cruciale rol in de industrie of bij machinebesturing. Om bijvoorbeeld een sorteermachine efficiënt, snel en betrouwbaar te laten werken, moeten de verschillende toestanden in een fractie van een seconde gedetecteerd worden. Daarom is er een breed assortiment sensoren met de meest ingenieuze elektrische eigenschappen voor de meest uiteenlopende meettaken.


Verschil tussen actieve en passieve componenten

In tegenstelling tot actieve componenten hebben passieve componenten geen directe invloed op het elektrische signaal. Passieve componenten zijn bij voorkeur in staat om energie te absorberen of op te slaan.

De klassieke passieve component is de weerstand, die bijvoorbeeld energie absorbeert als serieweerstand voor een lichtdiode en deze omzet in warmte.

Condensatoren daarentegen kunnen meer of minder elektrische energie absorberen en opslaan, afhankelijk van hun capaciteit.

Spoelen en smoorspoelen die een magnetisch veld opbouwen wanneer er stroom vloeit, kunnen echter ook energie opslaan en worden daarom gecategoriseerd als passieve componenten.


Wat is het verschil tussen actieve en elektromechanische componenten?

In de volksmond worden onder elektromechanische componenten aansluitklemmen, stekkerverbindingen, drukschakelaars of drukknoppen verstaan. Deze componenten worden bij voorkeur gebruikt om mechanisch een elektrisch contact tot stand te brengen of om een beweging om te zetten in een elektrische verandering.

Omgekeerd kan een elektromagneet worden gebruikt om een mechanische beweging op te wekken door middel van een spanning. Beide functies worden gebruikt in een klassiek printrelais. Zodra een spanning (12 V/DC in het getoonde voorbeeld) wordt toegepast, werkt de spoel van het afdrukrelais (1) als een elektromagneet en bedient een interne mechanische schakelaar via een draaibare hefboom of armatuur (2), die op zijn beurt het elektrische contact (4) tot stand brengt.

In sommige gevallen worden ook actieve componenten zoals transistors, thyristors of triacs gebruikt als schakelaars. Maar omdat de mechanische component in dit geval ontbreekt, noemen experts ze eerder elektronische schakelaars dan elektromechanische componenten.

Elektronische schakelaars kunnen veel sneller schakelen en zijn slijtagevrij door het ontbreken van mechanica.

1. Spoel (elektromagneet); 2. Anker;  3. Geïsoleerde staaf; 4. Schakelcontacten; 5 Contactveren; 6. Terugkeerveer.


Waarop moet u letten bij het bestellen van actieve componenten?

Specialisten die actieve elektronische componenten nodig hebben voor service of industrie weten over het algemeen precies welke componenten ze moeten aanschaffen en aan welke prestatie-eigenschappen de componenten moeten voldoen.

Minder ervaren mensen die bijvoorbeeld een kleine schakeling willen bouwen of repareren en daarvoor transistors nodig hebben, moeten precies nagaan welk type in het schakelschema is aangegeven. De typeaanduiding kan namelijk gebruikt worden om de diëlektrische sterkte, de maximaal mogelijke stroom en het vermogen op te zoeken in het datablad.

Transistorvergelijkingstabellen worden vaak gebruikt om nuttige informatie te geven over de elektrische eigenschappen van halfgeleiders. Schakelfrequenties en karakteristieken spelen echter ook een belangrijke rol in complexe schakelingen. Daarom moeten waar mogelijk altijd originele types worden gebruikt en geen vervangende halfgeleiders worden voorgesteld.

Een ander belangrijk selectiecriterium is het ontwerp en de beschikbare ruimte. Afhankelijk van de stroomdoorvoer worden halfgeleiders aangeboden met robuuste aansluitdraden voor montage door het boorgat of als alternatief voor opbouwmontage.

Deze SMD (surface mounted device) componenten, die rechtstreeks op een printplaat kunnen worden gemonteerd, vereisen echter geschikte soldeerbouten, het juiste gereedschap en een goede handigheid.        


Waar moet u op letten bij het gebruik van actieve componenten?

Ongeacht welke actieve component u gebruikt of vervangt, u moet altijd zorgen voor de juiste aansluiting. In geval van twijfel moet u de pintoewijzing van de aansluitingen en de voeding zorgvuldig lezen in de technische databladen.

De bedrijfsomstandigheden zijn net zo belangrijk als de juiste aansluiting. De spanning, stroom en temperatuur moeten bijvoorbeeld binnen de grenzen liggen die door de fabrikant zijn opgegeven.  

Sommige halfgeleidercomponenten, zoals processoren of geheugenmodules, zijn gevoelig voor statische spanningspieken. Daarom moeten ze worden beschermd met geschikte ESD-maatregelen voor en tijdens de assemblage. Als er soldeerwerk nodig is voor vervanging, moet er geschikt soldeergereedschap beschikbaar zijn en moeten de verantwoordelijken vertrouwd zijn met het gebruik van een soldeerbout.


Onze populairste onderwerpen in de categorie Actieve componenten

 

  Producten Productgroepen
1 LED-strips Opto-elektronica
2 Axiaalventilatoren Componenten accessoires
3 Peltier-Elementen Componenten accessoires
4 Embedded Mikrocontroller Halfgeleiders
5 LED Lichtbanden Opto-elektronica
6 SMD LEDs Opto-elektronica
7 Drukknop voor fotocel Opto-elektronica
8 Elektronenbuizen Halfgeleiders
9 MOSFETs Halfgeleiders
10 Temperatuursensoren Sensoren
11 Micro- & Miniatuurlampen Opto-elektronica
12 Bruggelijkrichters Halfgeleiders
13 Transistoren Halfgeleiders
14 Vochtigheidssensoren Sensoren
15 Zenerdioden Halfgeleiders