Hoe kunnen we helpen?
Spanbanden
Spanbanden met trekkrachten van 40 tot 5.000 daN. Bij Conrad vindt u alle soorten spanbanden terug, zowel wat de trekkracht als de sluiting betreft en dit met een lengte tot 15 meter. Vanaf 1 stuk ✓ Goedkoop ✓
Spanbanden met klemsloten, klemsluitingen en ratelinrichtingen
U gebruikt een professionele spanband om ladingen vast te zetten, bijvoorbeeld in een aanhangwagen, vrachtwagen of in de laadbak van een bestelwagen. Daarnaast kunt u de spanband gebruiken uit veiligheidsoverweging, bijvoorbeeld om een feesttent vast te sjorren. Het is hierbij belangrijk dat de lading voldoende stevig wordt vastgebonden opdat het niet kan schuiven. Dergelijke spanbanden zijn zowel eendelig als tweedelig verkrijgbaar (ratel- en spandeel). Ook maakt men al eens een onderscheid tussen duw- en trekratels die u door het duwen of trekken moet aanspannen. Ten slotte zijn er ergoratels waarbij u de band opspant door een trekbeweging te maken.
Hoe maakt u spanbanden met ratel vast?
In de eerste plaats dient u de ratel in positie te brengen. Hiervoor beweegt u de hendel heen en weer. Wanneer de ratel in positie is, kunt u het spandeel er makkelijk doorheen leiden. Vervolgens dient u de spanband om uw lading heen te leggen. Leg daarna de ratel plat en trek het bandenweefsel doorheen de sleuf. Trek deze vervolgens terug in dezelfde richting als de band en trek hem helemaal door tot hij strak omheen de lading zit. Nu dient u de spanband vast te klemmen. Hiervoor maakt u een duwbeweging met de hendel. Ongeveer twee tot drie slagen zijn voldoende om de band stevig te klemmen. Vergrendel ten slotte de spanband door de hendel terug te drukken. Druk goed terug tot de hendel vastklikt.
Veilig werken met spanbanden
Omdat spanbanden strak worden aangespannen, gaat er een grote kracht in verscholen. Daarom dient u met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Controleer in de eerste plaats altijd de kwaliteit van de spanbanden en gebruik nooit spanbanden met een ratel die kapot is of met ingesneden bandweefsel. Trek ze bovendien nooit over scherpe randen of over ruwe oppervlakken die de spanbanden kunnen beschadigen. Bij hoeken dient u hoekbeschermers te gebruiken. Schenk ook de nodige aandacht aan het bewaren van de spanbanden. Bewaar ze enkel in droge of matig verwarmde ruimten waarbij ze afgeschermd zijn van zonlicht en koude temperaturen. Enkel zo voorkomt u dat de spanbanden na verloop van tijd aan trekkracht inboeten. Houd daarbij uiteraard ook rekening met de door de fabrikant aangegeven trekkracht. Bij Conrad vindt u eenvoudig de trekkracht terug bij het vastbinden of bij het sjorren. Via de filtermogelijkheid vindt u meteen de geschikte spanbanden terug.
Hoeveel spanbanden heeft u nodig?
Om een lading goed vast te maken, heeft u steeds verschillende spanbanden nodig. Het berekenen van het aantal benodigde spanbanden is geen simpele taak. U dient onder andere rekening te houden met de maximaal beschikbare blokkeerkracht, de massa per ladingseenheid, het aantal ladingseenheden, de wrijvingskracht, de effectieve kracht, de hoek en een versnellingsfactor. Via een berekeningsmethode (neerbinden) kunt u bijvoorbeeld de voorspankracht berekenen. Hiervoor bepaalt u het verschil van de acceleratiewaarde met de wrijvingscoëfficiënt. Het resultaat hiervan dient u te delen door het product van de wrijvingscoëfficiënt met de sinus van de hoek. De bekomen waarde dient u vervolgens met het ladinggewicht te vermenigvuldigen. Op basis hiervan kunt u dan het aantal spanbanden berekenen. Om fouten te voorkomen raden wij echter het gebruik van een simulator aan.
Veilig transporteren met Conrad
Bij Conrad vindt u naast spanbanden ook talloze andere materialen waarmee u veilig goederen kunt transporteren. Denk daarbij aan beschermhoeken voor het gebruik in combinatie met onze spanbanden of aan transportcontainers. Indien u vragen heeft over de geschiktheid van deze producten, neemt u contact op met ons Service Center (Business Plus-voordeelpakket).