bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Home cinema-systemen - meer dan alleen een ontspannen bioscoopgevoel thuis

Een indrukwekkende bioscoopervaring bestaat meestal uit meerdere factoren. Dabei stehen zunächst der Film en zijn plot im Vordergrund. Was aber im ersten Moment nicht so direkt wahrgenommen wird, ist der Geluid. Maar zonder krachtig geluid komen de beste scènes en de coolste actie niet echt tot hun recht. 

En precies wat zo succesvol in de bioscopen wordt beoefend, moet u ook in het zakenleven gebruiken. Wenn auf Messen oder Veranstaltungen beeindruckende Videos mit Bedrijfspresentaties oder Productpresentaties gezeigt werden, darf der richtige Sound nicht fehlen. 

Beproefde thuisbioscoopsystemen zijn ideaal voor deze taak. Wij vertellen u graag welke verschillen er zijn tussen de systemen en waar u op moet letten bij het selecteren of installeren. En desgewenst kunnen we ook voor uw volgende presentatie met bioscoopgeluid de juiste popcornmaker leveren.

  • Wat zijn thuisbioscoopsystemen?

  • Welke thuisbioscoopsystemen zijn er?

  • Waar moet je op letten bij het installeren van een home cinema-geluidssysteem?

  • Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen van een thuisbioscoopsysteem?

  • Wat onderscheidt een hifi-systeem eigenlijk van een thuisbioscoop?

  • De juiste hulp bij installatie of problemen: Mila Friends

  • Veelgestelde vragen over thuisbioscoopsystemen

  • Conclusie: hoe u het juiste thuistheatersysteem kunt vinden

 
 

Wat zijn thuisbioscoopsystemen?

Filmmakers hebben al lang ingezien dat zeer goede films nog beter kunnen worden gemaakt met de juiste muziek en verrassende geluidseffecten. Niet voor niets wordt er in filmproductie en in bioscopen zoveel energie gestoken in perfect geluid. Omdat krachtige en goed klinkende luidsprekers niet in moderne flatscreens kunnen worden geïntegreerd, zijn geluidssystemen of thuistheatersystemen met externe luidsprekers vereist voor een perfect geluidsontwerp.  

Een homecinemasysteem bevat verschillende componenten die een geluidskwaliteit produceren die het echte bioscoopgeluid heel dicht benadert. Maar als je uit losse componenten je eigen homecinema wil samenstellen, moet je meestal diep in je broekzak graven. Omdat de losse onderdelen op zichzelf relatief duur zijn. Goedkoper wordt het met een compleet home theater pakket dat alle speakers, de subwoofer, Blu-ray speler, AV receiver, aansluitkabel en een uitgebreide beschrijving van de installatie omvat.  

Het aantal hifi-luidsprekerboxen is afhankelijk van het betreffende thuistheatersysteem en hoeveel uitgangen de AV-receiver levert. Een thuistheatersysteem vereist ook een televisie die zo groot mogelijk moet zijn. Veel mensen integreren ook een scherm en een projector in het thuistheatersysteem.

 
 

Welke thuisbioscoopsystemen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende versies van thuistheatersystemen van 2.1 tot 9.1. De twee cijfers geven altijd het aantal luidsprekers en subwoofers aan. De subwoofer is verantwoordelijk voor de lage tonen en de luidsprekers zorgen voor de surround sound. Zo heeft een 2.1 systeem twee speakers en een actieve subwoofer. Een 9.1 systeem heeft zelfs negen luidsprekers plus een subwoofer geïntegreerd, waardoor je gigantisch geluid ervaart.

2.1 Home Theatre-systeem

Stoel (1); Televisie (2); Luidspreker linksvoor (3); Voorluidspreker rechts (4): subwoofer (5).

Twee frontluidsprekers en een subwoofer zijn bij de levering inbegrepen. De gebruiker wordt alleen aan het geluid van voren blootgesteld. 

2.1 Home cinema-systemen zijn vrij compact en daarom ideaal voor kleine kamers. Maar ze dienen alleen om de geluidskwaliteit van de televisie te verbeteren. 

Een echt surroundeffect zoals je dat in de bioscoop ervaart, bestaat hier nog niet.

 

5.1 home-cinemasystemen

Stoel (1); Televisie (2); Luidspreker linksvoor (3); Voorluidspreker rechts (4): subwoofer (5); Middenluidspreker (6); Surround luidspreker links (7); Surround luidspreker rechts (8).

De meest populaire thuisbioscoopsystemen zijn 5.1-systemen bestaande uit vijf luidsprekers en een subwoofer. Hier kun je al een echt bioscoopgevoel creëren. 

In een 5.1-thuistheatersysteem bevinden zich drie voorluidsprekers vóór de gebruiker en twee surroundluidsprekers achter hem. De middenluidspreker bevindt zich tussen de twee hoofdluidsprekers rechts en links van de televisie. 

Dit is dan verantwoordelijk voor het reproduceren van de taal. De twee surroundspeakers achter de gebruiker zorgen voor een perfect surroundgeluid.

5.1 Systemen zijn geschikt voor middelgrote en grote ruimtes.

 

7.1 Home cinema-systeem

Stoel (1); Televisie (2); Luidspreker linksvoor (3); Voorluidspreker rechts (4): subwoofer (5); Middenluidspreker (6); Surround luidspreker links (7); Surround luidspreker rechts (8); Surround-achterluidspreker links (9); Surround-achterluidspreker rechts (10).

Het 7.1 thuisbioscoopsysteem is al een hoogwaardig thuisbioscoopsysteem. Zeven luidsprekerboxen en een subwoofer zijn bij de levering inbegrepen. 

De twee surround-achterkasten naast de 5.1-systemen moeten echter achter de surround-luidsprekers worden geïnstalleerd. Hiervoor kunnen de surroundluidsprekers naar voren worden geschoven tot op de hoogte van de gebruikersstoel. 

7.1 systemen zijn daarom alleen geschikt voor grote ruimtes waarin er achter de gebruiker voldoende ruimte is voor de surround achter luidsprekers. 

Let er bij het kopen van dvd's en Blu-rays op dat de films een 7.1 soundtrack bevatten. 

Opmerking: Afhankelijk van de uitrusting en het aantal luidsprekeruitgangen op de AV-receiver, kunnen extra satellietluidsprekers in het surroundsysteem worden geïntegreerd om de geluidservaring nog intenser te maken.

 

Onze praktische tip: let op de grootte van de kamer

Kies uw nieuwe geluidssysteem op basis van de grootte van uw ruimte. Voor grote woonruimtes heeft u wellicht ook meer luidsprekerboxen nodig om een goed bioscoopgeluid weer te geven. Voor kleinere woonruimtes van ongeveer 20 vierkante meter is een 5.1 home cinema-systeem voldoende om van een geweldige geluidskwaliteit te genieten.

Waar moet je op letten bij het installeren van een home cinema-geluidssysteem?

Een goed geluidssysteem moet niet alleen goed klinken. De installatie moet ook correct worden uitgevoerd.

De installatie-inspanning is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het betreffende thuistheatersysteem. Surroundsystemen met vijf of meer luidsprekerboxen zijn complexer te installeren dan een 2.1-systeem. Het opstellen van de voorluidsprekers en de subwoofer is relatief eenvoudig, aangezien deze componenten meestal in de directe omgeving van de televisie of AV-receiver worden geplaatst. Je hebt dus alleen relatief korte kabels nodig, die ook nog eens makkelijk weg te werken zijn. 

Het is anders met de achterluidsprekers. Hier moeten langere kabels worden getrokken en vakkundig worden verborgen. Het is daarom bijzonder praktisch om een geluidssysteem met draadloze achterspeakers of draadloze subwoofers aan te schaffen. Deze zijn via radio of W-LAN te koppelen aan het thuistheatersysteem en relatief eenvoudig te installeren. Ook als je niet zoveel ervaring hebt met het opzetten van thuistheatersystemen.

Anders moet natuurlijk rekening worden gehouden met de juiste opstelling van de televisie, Blu-ray-speler, voor-, achter- en middenluidsprekers en subwoofer. Bij twijfel is het handig om de gebruiksaanwijzing te bekijken, waarin de installatie van de meegeleverde luidsprekers meestal uitgebreid wordt uitgelegd.

 

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen van een thuisbioscoopsysteem?

Naast het aantal luidsprekerboxen zijn er nog andere factoren waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een thuistheatersysteem. Let op de functies van de speakers, de aansluitmogelijkheden en het muziekvermogen.

Luidspreker

Sommige thuisbioscoopsystemen hebben draadloze luidsprekers. Deze zijn gemakkelijker te installeren, vooral op de achterluidsprekers. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat je de vervelende wirwar van kabels op een aantrekkelijke manier verstopt. Draadloze luidsprekers zijn meestal via radio met elkaar en met het televisietoestel verbonden.

Interfaces / verbindingsmogelijkheden

Afhankelijk van de versie hebben thuisbioscoopsystemen een breed scala aan interfaces en aansluitingen. De belangrijkste zijn optische digitale ingangen, HDMI-aansluitingen, cinch-aansluitingen en opties voor USB-, netwerk- en antenneaansluitingen. Zorg er bij de aanschaf van uw thuistheatersysteem voor dat het systeem de invoer- en uitvoerinterfaces heeft die u nodig hebt om de apparaten die u al hebt aan te sluiten.

Netwerk- en internetfuncties

Afhankelijk van het model hebben homecinemasystemen verschillende internet- en netwerkfuncties, bijvoorbeeld smart tv, wifi, screen mirroring of apps. Wifi betekent bijvoorbeeld dat je je home cinema-systeem integreert in een bestaand wifi-netwerk. U krijgt toegang tot uw systeem via een smartphone-app of de Smart TV en speelt muziek, video's of andere audiomedia af. Moderne thuistheatersystemen zijn doorgaans zeer goed uitgerust met betrekking tot internet- en netwerkfuncties.

Muziekbelastbaarheid

Muziek veerkracht beschrijft de twee seconden impuls veerkracht die een luidspreker aankan zonder het materiaal te beschadigen. Het maximale laadvermogen van thuistheatersystemen kan enkele honderden watt zijn. Bij een eenvoudig 2.1 geluidssysteem is het laadvermogen doorgaans lager dan bij een groot 5.1 of 7.1 thuisbioscoopsysteem. Wil je een degelijk 5.1 systeem aanschaffen, dan doe je het beste met een maximaal laadvermogen tussen de 400 en 1200 watt.

 
 

Wat onderscheidt een hifi-systeem eigenlijk van een thuisbioscoop?

Een hifi-installatie bestaat meestal uit een cd-speler, een versterker en twee boxen voor het weergeven van het stereosignaal. Thuisbioscoopsystemen zijn daarentegen veel complexer. Afhankelijk van de uitvoering beschikken ze over een AV-receiver met Blu-rayspeler of dvd-speler en kunnen ze tot negen of meer luidsprekerboxen integreren. Bovendien maakt een subwoofer voor het weergeven van de basfrequenties deel uit van elk thuistheatersysteem. De overige luidsprekerboxen geven de overige frequenties weer en zijn qua geluid perfect op elkaar afgestemd. Daarnaast worden de luidsprekerboxen in een homecinemasysteem om de gebruiker heen opgesteld, waardoor de hele ruimte gevuld wordt met geluid en er een bioscoopsfeer ontstaat. Bij een normaal stereosysteem komt het geluid maar uit één richting. Ook de geluidskwaliteit is in de regel niet vergelijkbaar met die van een thuistheatersysteem.

De juiste hulp bij installatie of problemen: Mila Friends

Mila-logo


   U wilt thuis, uw apparaten, het bioscoopgevoel ervaren
Optimaal aansluiten en de speakers perfect plaatsen?
   Laat een Mila Friend je snel en efficiënt helpen
ondersteuning. Maak nu een afspraak!

   Mila biedt u hulp en ondersteuning bij diverse technische
Vragen of problemen. Neem mensen over met een hoge technische kennis
de taken die u zelf niet kunt uitvoeren.
   Boek onze Mila Friends-service online en ontvang de
de ondersteuning die u nodig heeft wanneer het u uitkomt.

 
 
 

Veelgestelde vragen over thuisbioscoopsystemen

Wat is het verschil tussen een thuisbioscoopsysteem en een soundbar?

Door hun platte ontwerp bieden televisies slechts een beperkte inbouwdiepte voor luidsprekers. Daarom laat het geluid van de ingebouwde speakers vaak te wensen over. Wie de installatie-inspanning van een thuistheatersysteem uit de weg gaat, kan kiezen voor een soundbar als alles-in-één oplossing. Een soundbar is plaatsbesparend onder of voor de televisie geplaatst en direct op de televisie aangesloten. Het tv-geluid wordt nu via de soundbar uitgezonden, wat de geluidskwaliteit aanzienlijk verbetert. Zelfs als high-end soundbars soms werken met externe subwoofers en elektronisch kunstmatig surroundgeluid kunnen genereren, komt de geluidskwaliteit van een soundbar niet in de buurt van die van een 5.1 surround sound-systeem.

 

Wat is het verschil tussen Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos en Dolby True HD?

Ray Dolby vond de eerste methode voor actieve ruisonderdrukking uit in de jaren zestig en verbeterde met Dolby Surround de ontwikkeling van surround-geluid aanzienlijk.

Dolby Digital vertegenwoordigt de overgang van analoog surround-geluid naar digitaal surround-geluid en werd in de jaren negentig in theaters geïntroduceerd. Het digitale reproductieproces ondersteunt 5.1-systemen en is de gebruikelijke standaard voor dvd's.

Dolby Digital Plus werd in 2005 ontwikkeld voor weergave op HD-televisies en voor streamingdiensten en kan theoretisch tot 13.1 systemen ondersteunen. Vanwege de geavanceerde datacompressie heeft Dolby Digital Plus zeer weinig bandbreedte nodig.

Dolby Atmos is de derde dimensie van geluid en wordt bij voorkeur gebruikt in bioscopen. Het gebruik van hoogteluidsprekers geeft ook een realistische geluidservaring van bovenaf weer. 5.1-systemen met twee extra hoogteluidsprekers zijn vereist voor weergave. Deze systemen worden 5.1.2 genoemd.

Dolby True HD is een digitale meerkanaalsstandaard waarin de audiogegevens zonder verlies worden verzonden. Het wordt gebruikt met Blu-ray Discs, omdat er dankzij intelligente opslagmethoden voldoende ruimte op dit medium is.

Wat betekent DTS-HD of DTS-HD Master Audio?

DTS staat voor Digital Theater System. In de HD- of HD Master Audio-versie is het een geluidsformaat voor de verliesvrije overdracht van audiogegevens. Het is dus vergelijkbaar met Dolby True HD en is ontworpen voor 7.1-systemen.

 
 

Conclusie: hoe u het juiste thuistheatersysteem kunt vinden

Bepaal allereerst of je een 2.1, 5.1, 7.1 of 9.1 entertainmentsysteem wilt hebben. Houd er rekening mee dat een echt bioscoopgevoel alleen kan worden bereikt met minimaal vijf luidsprekers. Hoe meer luidsprekers uw thuistheater heeft, des te gedifferentieerder de geluidservaring. Let ook op of de luidsprekers in een WLAN-netwerk zijn geïntegreerd of via radio met de televisie kunnen worden verbonden. Wie draadloze luidsprekerboxen koopt, profiteert van meer installatievrijheid. U kunt de achterkasten op veel verschillende plaatsen opzetten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over vervelende kabels. Smart TV en thuisbioscoopsystemen met apps zijn ook praktisch. Hier heb je eenvoudig toegang tot de boxen vanaf je tablet, tv of smartphone en speel je muziek of video's af.