Hoe kunnen we helpen?
Deze tekst is automatisch vertaald.
Modelvliegtuigen met RC-aandrijving: geweldig vliegplezier voor beginners en professionals
Vliegtuigmodellen met RC-aandrijving zijn het perfecte entertainment voor elke generatie. De kleine modellen kunt u zelf in elkaar zetten of vliegklaar bestellen. Vliegmodellen zijn erg leuk. Ambitieuze modelvliegtuigpiloten nemen ook met hun piloten deel aan nationale en internationale wedstrijden in kunstvliegen of schaalmodelbouw. Of u nu een beginner bent in het modelvliegen of al een echte professional bent, in de CONRAD online shop vindt u het juiste vliegtuig voor uw behoeften.
Met deze hoogwaardige modellen en kits kunnen ambitieuze modelvliegtuigpiloten zelfs deelnemen aan kunstvliegwedstrijden. Maar of je nu een beginner bent in modelvliegen of een professional - in de Conrad Shop voelt elke RC-piloot zich in de zevende hemel.
-
Wat zijn RC-aangedreven vliegtuigmodellen?
-
Wat zijn de verschillende versies van RC-vliegtuigmodellen?
-
Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen van een modelvliegtuig?
-
Wettelijke vereisten voor modelvliegtuigen
-
Conclusie: hoe u het juiste vliegmodel voor uw behoeften kunt vinden
Wat zijn RC-aangedreven vliegtuigmodellen?
RC-aangedreven vliegtuigmodellen zijn vliegende objecten in miniatuurformaat, die meestal zijn gemodelleerd naar een type vliegtuig uit de passagiersluchtvaart. RC staat voor "radio control" of vertaald "remote control". Op afstand bestuurbare modelvliegtuigen hebben een zender en een ontvanger. De miniatuurvliegtuigen worden op afstand bestuurd met radiosignalen. Voor de bediening wordt een technisch transmissieapparaat met meerdere stuurknoppen en knoppen gebruikt. Ambitieuze piloten van RC-modelvliegtuigen strijden ook met hun piloten in nationale en internationale wedstrijden.

De geschiedenis van het modelvliegtuig
De geschiedenis van modelvliegtuigen is ouder dan die van de bemande luchtvaart. Lang voor de eerste persoon-dragende vluchten werden de basisprincipes van het vliegen getest met behulp van vluchtmodellen. Wiskundigen construeerden de eerste luchtwaardige modellen al 400 jaar voor Christus. In de 19e eeuw bouwden verschillende Europese technici en ontwerpers modelvliegtuigen met verschillende soorten voortstuwing. Tot dan toe gebeurde de modelbouw van vliegende objecten vooral voor wetenschappelijke doeleinden.
Pas kort voor de Eerste Wereldoorlog vonden modelvliegtuigen hun weg naar vrijetijdsbesteding. De eerste succesvolle pogingen tot radiobesturing van modelvliegtuigen gaan terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Op afstand bestuurbare RC-vliegtuigen werden iets later in de jaren vijftig commercieel populair.
Wat zijn de verschillende versies van RC-vliegtuigmodellen?
De volgende versies van de RC-aangedreven vliegtuigmodellen worden onderscheiden:

BNF (binden en vliegen)
BNF-vluchtmodellen zijn kant-en-klare aangedreven vluchtmodellen zonder afstandsbediening. De modellen kunnen worden aangesloten op een bestaande zender van hetzelfde modelmerk.
RTB (ready to bind)
RTB betekent in principe hetzelfde als BNF: dit is ook een volledig vliegklaar model. Het enige dat nodig is, is een geschikte afstandsbediening.
Bouwpakket
Kits voor gemotoriseerde vliegtuigmodellen zijn ideaal voor hobbyisten en mensen met bekwaam vakmanschap. Hier ontvangt u het vluchtmodel gedemonteerd in afzonderlijke componenten en moet u het zelf monteren. Gedetailleerde instructies leggen uit hoe dit werkt.
ARF (bijna klaar om te vliegen)
ARF elektrische zweefvliegtuigen zijn "bijna vliegklaar". Hier hoeven maar een paar stappen gemaakt te worden zodat het vliegtuig klaar is voor gebruik. Je moet bijvoorbeeld nog de vleugels aan elkaar lijmen of de aandrijving in het model monteren. Deze handmatige stappen vereisen meestal niet veel gereedschap.
PNP (plug en play)
De term PNP wordt vaak gebruikt door Chinese fabrikanten. Hier is het model volledig geconfigureerd en hoeft alleen nog te worden uitgerust met een afstandsbediening en een ontvanger. Mogelijk moet u ook een batterij en oplader kopen.
RTF (klaar om te vliegen)
RTF-modelvliegtuigen bevatten alles wat je nodig hebt om met het model te vliegen (vliegtuig, zender, oplader, batterij).
Onze praktische tip
De afkortingen BNF, RTB, PNP etc. verschillen van fabrikant tot fabrikant. Sommige PNP-modellen hebben bijvoorbeeld controllers ingebouwd in het model, andere niet. Let bij het kopen van uw RC-vliegtuigmodel goed op wat er bij de levering is inbegrepen en in welk stadium van de constructie u het model ontvangt. Als u een BNF- of RTB-motormodelvliegtuig wilt kopen, moet u er ook voor zorgen dat uw afstandsbediening compatibel is met het model.
Waar moet rekening mee worden gehouden bij het kopen van een modelvliegtuig?
Bepaal allereerst welke modelversie voor u geschikt is. Wilt u het vliegmodel zelf samenstellen? Heeft u al losse onderdelen zoals bedieningselementen en ontvangers in huis en wilt u gewoon een nieuwe elektrische zweefvliegtuig? Of heeft u een compleet afgewerkt RTF gemotoriseerd vliegmodel nodig dat direct inzetbaar is? Als u deze vragen al kunt beantwoorden, is er al een grote stap in de aankoopbeslissing genomen. Houd bij aanschaf ook rekening met het modeltype, de grootte van het vliegmodel, de maximale snelheid, het batterijvermogen en het gewicht.
Het belangrijkste aan het kopen van een elektrische zweefvliegtuig
- RC-aangedreven vliegtuigmodellen zijn radiografisch bestuurbare replica's van vliegtuigtypes uit de bemande luchtvaart.
- Vliegtuigmodellen kunnen in verschillende uitvoeringen worden gekocht. Iedereen die technisch begaafd is, kan een kit gebruiken. Hier moeten de afzonderlijke componenten van het vliegmodel zelf worden gemonteerd. Liever direct opstijgen? Koop dan een RTF-model. In dergelijke modellen zijn alle componenten al geïnstalleerd.
- Als je een vliegtuigmodel met RC-aandrijving wilt kopen, moet je veel weten. Houd bij aanschaf rekening met het modeltype, de grootte van het model, de maximale snelheid en het batterijvermogen. We leggen u uit wat de afzonderlijke modeltypes onderscheidt en waar u op moet letten bij het kopen.

Maximale snelheid
Speed gemotoriseerde vliegmodellen kunnen topsnelheden bereiken van 160 km / u. Andere modeltypes zijn iets langzamer. Vooral als je nieuw bent in de modelvliegtuigindustrie, moet je oefenen met een trainer of slow flyer. Hier heb je veel meer tijd om je koers te corrigeren en obstakels te vermijden.
Model type
Bij de RC-aangedreven vliegmodellen wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende modeltypes, die worden gekenmerkt door bijzondere eigenschappen en geschikt zijn voor bepaalde toepassingsgebieden. In de individuele modelklassen zijn er soms modelsportcompetities, bijvoorbeeld aerobatic- of schaalcompetities.
Aerobatics of 3D-modellen hebben grotere roeren dan andere modellen en zijn daarom bijzonder wendbaar. Met hen zijn spectaculaire rondvluchten, formatievluchten en aerobatics mogelijk. Bij snelheidsvliegtuigen gaat het daarentegen vooral om de snelheid. Ze zijn asymmetrisch uitgesneden en hebben een vleugel en een lift.
Schaalmodeltypen zijn bijzonder levensechte replica's van vluchtobjecten die in de passagiersluchtvaart worden gebruikt. Alleen de vleugelprofielen mogen om aerodynamische redenen worden gewijzigd. Trainers zijn lichte en langzaam vliegende modellen die met name geschikt zijn voor modelvliegtuigpiloten die niet zoveel ervaring hebben. Trainers, ook wel slow flyers genoemd, kunnen ook in grote hallen worden gevlogen als de weersomstandigheden buiten niet goed zijn.
Grootte en spanwijdte
De grootte en overspanning van het vliegtuig varieert enorm. Er zijn kleine modellen met een spanwijdte van minder dan 30 centimeter, maar ook grote elektrische zweefvliegtuigen met een spanwijdte van meer dan twee meter. De maat is niet per se afhankelijk van het modeltype. Er zijn kleinere en grotere slow flyers, schaalmodellen, aerobatics en speedpiloten.
Oplaadtijd voor vlucht en batterij
De effectieve vliegtijd is relatief kort voor gemotoriseerde modelvliegtuigen. Na ongeveer 10 minuten is het vliegplezier meestal weer voorbij. Het is daarom beter om een paar reserveaccu's te bestellen voor je vliegmodel. De oplaadtijd van de batterijen is ongeveer een half uur.
Wettelijke vereisten voor modelvliegtuigen
Het gebruik van modelvliegtuigen wordt geregeld door de luchtverkeersregels. In Duitsland worden miniatuurvliegtuigen wettelijk gezien als vliegtuig. Vliegtuigmodellen die minder dan vijf kilo wegen, mogen zonder vergunning worden gevlogen. Een uitzondering is in de buurt van vliegvelden. Hier mogen geen modelvliegtuigen instappen, omdat ze aankomende en vertrekkende passagiersvliegtuigen kunnen hinderen. Verbrandingsmotoren mogen niet klimmen, zelfs niet in woonwijken. Vliegmodellen met verbrandingsmotoren moeten een afstand van minimaal 1,5 kilometer aanhouden van de dichtstbijzijnde woonwijk.
Modelvliegtuigen die meer dan 25 kilogram wegen, moeten worden geregistreerd, ook al zijn het geen vliegtuigen die mensen vervoeren. Deze vliegtuigen mogen alleen vliegen op goedgekeurde vliegvelden. Bovendien moet u een modelvliegbrevet hebben om met dergelijke modelvliegtuigen te vliegen.
Houd er rekening mee dat u een geldige aansprakelijkheidsverzekering moet hebben die ook schade aan of veroorzaakt door modelvliegtuigen dekt. Anders begaat u een administratieve overtreding en krijgt u te maken met hoge boetes als u wordt betrapt.

Conclusie: hoe u het juiste vliegmodel voor uw behoeften kunt vinden
Welk vliegmodel voor jou geschikt is, hangt ervan af of je een beginner bent in modelvliegen of al veel ervaring hebt met modelvliegen. Beginners moeten eerst een type trainer kiezen dat wat langzamer vliegt en gemakkelijker te manoeuvreren is. RTF-vliegtuigen die al zijn gemonteerd en klaar voor gebruik zijn bijzonder praktisch. Wie liever zijn eigen ding doet, kan in de CONRAD-onlineshop ook kits en ARF-modellen vinden waarvoor nog afzonderlijke componenten moeten worden ingevuld. Naast de modelconstructie en het modeltype zijn er nog andere factoren waarmee u rekening moet houden. Voordat u een vliegmodel koopt, dient u op de grootte, maximale snelheid en batterijduur te letten.
Zorg ervoor dat je een geldige aansprakelijkheidsverzekering hebt die schade door modelvliegtuigen dekt. Houd ook rekening met alle wettelijke eisen waar je als modelpiloot aan moet voldoen.