Directe link
  • Header
  • Hoofd menu
  • Content
  • Footer
Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Conrad
  • Bent u een zakelijke klant?
    Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Mijn account

    Inloggen / Registreren

  • Winkelwagen

  • Aanbiedingen › Aanbiedingen ›
  • Conrad Wereld
    Conrad - Your Sourcing Platform
    Aanbiedingen
    Nieuws en inspiratie
    Nieuwe producten
    Verkoper worden

    Eigen merken

    Toolcraft
    Voltcraft
    Tru components
    Renkforce
    Speaka professional
    Sygonix
  • Service

    Voor u uitgekozen services

    Status bestelling
    eProcurement
    Nieuwsbrief
    Garantie
    Cadeaukaart
    Onderwijsvoordeel
    Klantenservice

  • Inkoop

    Alles voor uw inkoop

    eProcurement
    Offertetool
    Orders op afroep
    Direct bestellen
    Product op aanvraag
    Business Plus
  • Bent u een zakelijke klant?
    Deze instelling past het productassortiment aan en toont de prijzen excl. btw.
  • Onze producten
  • Mijn account
  • Verlanglijst
  • Uitloggen
Conrad
  1. Start
bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

De Raspberry Pi 3: Populaire single-board computer in de programmering

  • De Raspberry Pi 3 modellen

  • De besturingssystemen van de Raspberry

  • De Raspberry Pi als interactief klaslokaal

Raspberry Pi 3


De Raspberry Pi 3 modellen

De hardware van de Raspberry Pi 3 is beschikbaar in drie modellen: A+, B en B+. Het B-model werd gelanceerd in februari 2016, de B+ in maart 2018 en de A+ in november 2018.

De Raspberry Pi 3 Model A+ is uitgerust met een 64-bit Quad Core processor met een klokfrequentie van 1,4 gigahertz per kern. De chip voor het werkgeheugen heeft een capaciteit van 512 megabyte SDRAM. Het bord heeft een adapter voor Bluetooth 4.2 met een transmissiesnelheid van 26 megabit per seconde. Het draadloze LAN met dualband-modus heeft een transmissiesnelheid van 150 megabit per seconde in de 2,4 gigahertz-band en 1.300 megabit in de 5 gigahertz-band. Het hart van de Maker scene is de 40-pins general purpose input/output GPIO interface. Het gedrag van deze algemene input/output-interface is vrij programmeerbaar en er kunnen diverse rekenmodules op worden aangesloten.

Een universele seriële bus USB 2.0-interface met een overdrachtssnelheid van 300 megabit per seconde is beschikbaar voor aansluiting op externe standaardapparaten. Verder zijn een DSI-displaypoort en een CSI-camerapoort beschikbaar voor visuele communicatie. Audiovisuele overdracht vindt plaats via een HDMI type A, en de vierpins 3,5 mm stereo en composiet video-interface. Het datageheugen, waarop een besturingssysteem is voorgeïnstalleerd, wordt via de Micro SD-interface met de computer verbonden. Stroom wordt geleverd via micro USB met 5 volt en 2,5 ampère.

Raspberry Pi 3 A+

Raspberry Pi 3 B

Raspberry Pi 3 B

Qua ontwikkeling komt de Raspberry Pi 3 Model B vóór de B+. Ondanks dezelfde constructie zijn er dus verschillen in de overdrachtssnelheden.

Het Model B heeft een 64-bit Quad Core-processor met een klokfrequentie van 1,2 gigahertz. De draadloze Bluetooth netwerksnelheid is 25 megabit per seconde. De draadloze LAN-snelheid bedraagt 150 megabit per seconde in de 2,4 gigahertz-band en 433 megabit per seconde in de 5 gigahertz-band. De bekabelde RJ 45 Ethernet-interface is geschikt voor transmissiesnelheden van 10/100 megabit per seconde.


Raspberry Pi 3 B+

Het belangrijkste verschil tussen de Raspberry Pi 3 Model B en de Raspberry Pi 3 Model A is de grootte van de printplaten.

Terwijl het Model A een installatieruimte van 65 x 56 millimeter vereist, heeft de Raspberry Pi 3 Model B 85 x 56 millimeter nodig.

Als uitbreiding van het A+ model is het B+ model uitgerust met vier USB-poorten. Er is ook een RJ 45 Ethernet-interface, geschikt voor transmissiesnelheden van 10/100/1000 megabit per seconde. Deze is ook geschikt voor POE met de bijpassende Compute Module Power Over Ethernet.

Bovendien is de capaciteit van het werkgeheugen 1 GB RAM.

Raspberry Pi 3 B+


De besturingssystemen voor de Raspberry

Om een besturingssysteem op de Raspberry te kunnen installeren zijn een microSD-kaart van ten minste 2 gigabyte (16 gigabyte wordt aanbevolen), een voedingseenheid voor de stroomvoorziening, een HDMI-scherm met aansluitkabel, eventueel een netwerkkabel voor aansluiting op een router, toetsenbord en muis nodig.

In ons assortiment vindt u een passende selectie startsets.

  • De Raspberry Pi Foundation levert een bibliotheek van besturingssystemen met de New Out Of the Box Software NOOBS.

    Om NOOBs uit te voeren, downloadt u het eerst en pakt u het ZIP-bestand uit. De SD-kaart moet worden geformatteerd in FAT32, daarna kunnen de uitgepakte gegevens gewoon naar de kaart worden verplaatst. Als u nu de gegeven randapparatuur aansluit, de SD-kaart plaatst en het bord van stroom voorziet, begint het opstartproces van de Raspberry onmiddellijk. U ziet de status-LED's knipperen en het dialoogvenster voor NOOB's wordt geopend.

    In dit invoerscherm kunt u voor de installatie het Wifi-netwerk, de taalinstelling voor de interface en de toetsenbordindeling instellen.

  • Raspbian is het officiële besturingssysteem voor de Raspberry, dat is gebaseerd op de Linux-distributie Debian en optimaal is aangepast aan het Raspberry Pi-bord. De grafische gebruikersinterface is vergelijkbaar met die van gewone desktop PC's. Raspbian vereist een SD-kaart met een capaciteit van minstens 8 gigabyte.

  • Kali Linux is gemaakt in de ARM-editie voor de Cortex-A CPU-architectuur van de Raspberry. Het is gebaseerd op de Linux-distributie Ubuntu en bevat uitgebreide geheugenstandaarden en hulpmiddelen voor gebruik in netwerken. Kali Linux vereist een SD-kaart met een capaciteit van minstens 8 gigabyte.

  • Pidora is een aanpassing van de Linux-distributie Fedora, die net als Kali Linux speciaal is ontwikkeld voor de ARMv6 CPU-architectuur van de Raspberry. Pidora verbruikt relatief veel middelen tijdens de werking, maar vereist slechts een SD-kaart met een capaciteit van minstens 2 gigabyte voor de installatie.

  • Windows 10 IoT Core is het eerste besturingssysteem van Microsoft dat speciaal is ontwikkeld voor Internet of Things apparaten, bijvoorbeeld de Raspberry Pi van de 2e generatie. Met de gratis gemeenschapseditie van Visual Studio kunnen ook objectgeoriënteerde programma's worden geschreven waarin externe actuatoren kunnen worden aangestuurd.

  • Ubuntu is de populairste Linux-distributie op basis van Debian, die zowel voor thuiscomputers als voor professionele servertoepassingen wordt gebruikt, zelfs in de ruimtevaart. De kernversie is een minimaal bijgehouden modificatie van de servereditie, die geschikt is voor de Raspberry Pi.

    Het voordeel van dit besturingssysteem is de procesveiligheid, aangezien elke software een eenheid is en andere programma's niet over de hele linie toegankelijk zijn. Dit betekent dat een fout slechts één eenheid treft en niet het hele systeem, hoewel het meer middelen verbruikt.

  • RISC OS werd al eind jaren tachtig onder de naam Arthur door het bedrijf Acorn ontwikkeld voor ARM-gebaseerde systemen zoals de Raspberry. Momenteel is het bedrijf RISC OS Open Limited (ROOL) verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling. Een bijzonder kenmerk is de drag-and-drop technologie. Een te openen bestand wordt rechtstreeks vanuit een directory naar het programmavenster gesleept, ongeacht het type. RISC OS vereist een SD-kaart met een capaciteit van ten minste 2 gigabyte.

  • SARPi is in de gemeenschap beter bekend als "Slackware ARM op een Raspberry Pi". Het werd al in 1993 ontwikkeld en is vandaag de dag de oudste Linux-distributie die nog steeds actief wordt onderhouden. Het biedt dus een hoge mate van stabiliteit en veiligheid. Beheerders hebben een ruime actieradius omdat programma's en bibliotheken handmatig worden geïnstalleerd. SARPi vereist een SD-kaart met een capaciteit van ten minste 16 gigabyte.

  • Arch Linux ARM is een minimalistische Linux-distributie die de gebruiker volledige controle geeft over de Raspberry. De officiële pakketten krijgen een digitale handtekening tijdens het ontwikkelingsproces om de authenticiteit tijdens het downloaden te kunnen controleren. Het Arch Linux User-Community Repository AUR project bevat door gebruikers gemaakte toepassingen en breidt het aanbod van hulpprogramma's uit. Arch Linux vereist een SD-kaart met een capaciteit van minstens 2 gigabyte.

  • Free BSD is een afgeleide van de Berkeley Software Distribution en is voor het eerst beschikbaar als vrije licentie. Het besturingssysteem staat bekend om zijn hoge overdrachtssnelheden vanwege het lage resourceverbruik, en daarmee kan de Raspberry ideaal worden gebruikt in de serveromgeving. Enkele honderden officiële ontwikkelaars werken actief aan de verdere ontwikkeling van het open source project en de grote gemeenschap bevat goede documentatie.

  • RetroPie is gebouwd op het besturingssysteem Raspbian en verandert de Raspberry in een spelconsole die vele klassieke console- en PC-spellen reactiveert. Daarnaast biedt de Raspberry Pi-distributie een eigen mediacentrum genaamd Kodi om muziek of films af te spelen op de computer.



De Raspberry Pi als interactief klaslokaal

Klassenzimmer

Helaas niet opgenomen in het NOOBS-softwarepakket voor de Raspberry, maar toch het vermelden waard, zijn besturingssystemen voor kindvriendelijk leren. De nadruk ligt op kinderen tussen 6 en 14 jaar om voor hen aan de leeftijd aangepaste inhoud toegankelijk te maken.

DoudouLinux is een Linux-distributie gebaseerd op Debian. Het is een intuïtief leerplatform dat beschikbaar is in vele talen, waaronder Duits. Het ontwikkelingsteam stelt dat het zelfs geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar. Het ondersteunt kinderen in het interactieve leerproces. Het verandert de Raspberry in een leeromgeving en biedt ook enkele arcade- en kaartspellen voor vermaak.

Als besturingssysteem biedt Kano OS een aan de leeftijd aangepast leerplatform om kinderen kennis te laten maken met programmeren op basis van hardware. Het systeem is gebaseerd op de Linux-distributie Debian en is geschikt voor mensen van alle leeftijden die graag spelenderwijs leren. Wanneer de Raspberry voor het eerst wordt opgestart, begint het systeem al met een spelletje om hem te leren kennen. Naarmate het spel vordert, is er een verhaalmodus waarin opdrachten stap voor stap kunnen worden opgelost.

PiNet is een op Linux gebaseerd project dat opvoeders in de schoolomgeving ondersteunt tijdens de lessen. Het biedt een systeem voor de Raspberry Pi 3 voor netwerklogins, het delen van mappen en een centraal besturingssysteem image en is ontworpen om beginnersvriendelijk te zijn.

IchigoJam BASIC RPi is een project om de programmeertaal BASIC te leren met eenvoudige consolecommando's. Het is een eenvoudig hulpmiddel om de Raspberry Pi te besturen. Je kunt er van alles mee schrijven, van "Hello World" tot complexe programma's die de GPIO-poorten gebruiken om hardware aan te sturen.

  • +3500 merken

  • +1.900.000 producten

  • +85.000 zakelijke klanten

  • Gratis inkoopoplossingen

  • Scherpe offertes op maat

  • Klantenservice

  • Bestellen

  • Betalen

  • Garantie & retour

  • Alle onderwerpen

  • * Voorwaarden gratis levering

  • Over Conrad

  • Conrad Your Sourcing Platform

  • Nieuws & Inspiratie

  • Milieubewust ondernemen

  • ISO-certificering

  • Vulnerability Disclosure Program

  • REACH documenten

  • Conrad Diensten

  • Offerte aanvragen

  • e-Procurement

  • Business Plus

  • Gekalibreerd assortiment

  • Snel vinden

  • Merken A-Z

  • Categorieën A-Z

  • Actuele aanbiedingen 🛒

  • Download Center

  • Vacatures

Cookie instellingen
Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Meld u aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting* op uw eerstvolgende bestelling, zonder minimaal bestelbedrag.

Voer een geldig e-mail adres in

Betaalmethoden
  • iDeal
  • Creditcard
  • Automatische incasso
  • Op rekening
Alle betaalmethoden
Social Media

Weergave van alle prijzen excl. btw en excl. verzendkosten.

Weergave van alle prijzen incl. btw en excl. verzendkosten.

  • Gegevensbescherming

  • Veilige betaalmiddelen

  • SSL-versleuteling

  • Geverifieerde Visa & Mastercard veilige code

  • Algemene voorwaarden

  • Impressum

  • Privacy policy

  • Herroepingsrecht

Productvergelijking
Verlanglijst