Hoe kunnen we helpen?
Deze tekst is automatisch vertaald.
Wat u moet weten over laptopbatterijen
Een groot voordeel van laptops ten opzichte van stationaire desktop-pc's is dat ze draagbaar zijn en overal kunnen worden gebruikt. Laptops zijn voorzien van een oplaadbare accu zodat deze ook werkt zonder stopcontact in de buurt. Als uw notebook-accu niet meer naar behoren werkt, bijvoorbeeld als deze extreem snel leegraakt of helemaal niet meer oplaadt, kan een vervangende accu uitkomst bieden. In onze gids leest u waar u op moet letten bij het kopen en hoe u de levensduur van de batterij kunt verlengen.
-
Wat is een laptopbatterij?
-
Aankoopcriteria voor laptopbatterijen - dat is wat telt
-
Onze praktische tip: verleng de levensduur van de batterij
-
FAQ - Veelgestelde vragen over laptopbatterijen
Wat is een laptopbatterij?
Laptops worden standaard geleverd met een oplaadbare batterij waarmee de gebruiker de computer kan gebruiken zonder stroom uit het stopcontact - handig als je onderweg bent en er geen netstroom binnen handbereik is. In het algemeen: Accumulator is een afkorting voor accumulator. Dit zijn oplaadbare apparaten voor energieopslag die op veel gebieden worden gebruikt. Speciale notebookaccu's zijn speciaal ontworpen voor gebruik als stroombron voor laptops wat betreft ontwerp, capaciteit en laadspanning. Net als alle accu's hebben laptopbatterijen een beperkte levensduur of een beperkt aantal oplaadcycli. Na verloop van tijd nemen de batterijprestaties af, wat zich kan uiten in het feit dat de laptopbatterij snel leegloopt totdat het gebruik in batterijmodus op een gegeven moment niet meer mogelijk is. Er is een vervangende batterij nodig. In onze online shop bieden wij u een grote keuze aan notebookaccu's van diverse fabrikanten voor diverse laptopmerken en met verschillende specificaties.

Aankoopcriteria voor laptopbatterijen - dat is wat telt
Bij het kiezen van een nieuwe laptop accu is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het model op jouw laptop past. Een overzicht van de compatibele apparaten waarin de batterij kan worden gebruikt, vindt u doorgaans in de betreffende productbeschrijving of in het gegevensblad van de fabrikant. In onze winkel kunt u de resultaten filteren op merk en zo een overzicht krijgen van mogelijk geschikte laptopaccu's.Varianten zijn beschikbaar voor bijna alle gangbare notebookmerken en modellen van bekende notebookfabrikanten, waaronder MacBooks van Apple ( bijvoorbeeld Apple MacBook Air) en notebooks van Dell, Lenovo, Samsung, Toshiba, HP en nog veel meer.

Een ander belangrijk aankoopcriterium is de batterijcapaciteit (nominale capaciteit), aangegeven in mAh (milliampère-uren). Het geeft aan hoeveel energie de cel kan opslaan of afgeven gedurende een bepaalde periode totdat de uiteindelijke ontladingsspanning is bereikt. Om de prestatie van een laptopbatterij te kunnen beoordelen, is deze waarde alleen niet voldoende. U moet ook de spanning kennen, aangezien de mAh-waarde per volt is. Relevant voor vergelijkingsdoeleinden is het aantal watturen (Wh) dat resulteert uit de capaciteit en spanningswaarde (capaciteit x spanning: 1000). Wij bieden notebookbatterijen in het vier- en vijfcijferige mAh-bereik en met een spanning tussen 3,7 en 15,2 V.
Er zijn ook verschillende soorten batterijen, waarbij dit verwijst naar de gebruikte materialen. Op het gebied van notebook-accu's komen lithium-ion-accu's (Li-Ion), bijvoorbeeld Li-polymeer-accu's (afgekort LiPo), nikkel-cadmium-accu's (NiCd) en nikkel-metaal hybride accu's veel voor. Oplaadbare batterijen (NiMH). De meest voorkomende zijn tegenwoordig Li-Ion-accu's, omdat ze een laag gewicht hebben, wat een groot voordeel is, zeker voor mobiele apparaten zoals laptops. Ze scoren met een hoge energiedichtheid. Deze waarde is met name relevant voor draagbare apparaten, omdat deze bepaalt hoeveel energie kan worden opgeslagen in hoeveel ruimte of welke capaciteit mogelijk is per eenheid van volume of massa. Batterijen met een hoge energiedichtheid hebben daardoor een grotere capaciteit dan batterijen met een lage energiedichtheid met hetzelfde volume of dezelfde massa.
Een bekend nadeel van NiCd-batterijen is dat ze het zogenaamde geheugeneffect hebben. Dit betekent dat de batterij als het ware “onthoudt” hoe hoog de energiebehoefte is en niet meer volledig oplaadt als deze eerder werd opgeladen terwijl deze niet volledig ontladen was. Er is een voortijdige spanningsval waardoor de werkelijke capaciteit van de laptopaccu niet meer volledig benut kan worden.
Om de levensduur van een accu te kunnen inschatten, is het de moeite waard om eens te kijken naar de mogelijke laadcycli. De waarde geeft informatie over hoe vaak een batterij kan worden ontladen en opnieuw opgeladen, hoewel deze informatie met de nodige voorzichtigheid moet worden behandeld. Hoe lang een batterij kan worden gebruikt, hangt sterk af van hoe deze wordt gebruikt. "Correct" opladen is een essentieel aspect van het verlengen van de levensduur van de batterij. Het is belangrijk om diepe ontladingen te vermijden; het is beter om de batterij op te laden voordat deze leeg is. Dit geldt in het bijzonder voor oplaadbare batterijen met lithium-ion, die door volledige ontlading worden beschadigd. Omdat ze geen geheugeneffect hebben, is het geen probleem om ze slechts gedeeltelijk te ontladen. De door de fabrikant opgegeven laadcycli zijn nog steeds een belangrijk aankoopcriterium. Het loont de moeite om te investeren in batterijen met veel cycli, omdat ze gewoon langer kunnen worden gebruikt.

Onze praktische tip: verleng de levensduur van de batterij
Iedereen die zijn notebook vaak onderweg of zonder stroom gebruikt, is afhankelijk van de batterij die het een tijdje volhoudt totdat deze moet worden opgeladen. Hoe lang je de laptop in batterijmodus kunt gebruiken, hangt niet alleen af van de specifieke kenmerken van de batterij (zoals de capaciteit), maar ook van hoe de laptop wordt gebruikt. Het is de moeite waard om over te schakelen naar de energiebesparende modus en bijvoorbeeld de helderheid van het scherm te verlagen om energie te besparen. Programma's en externe media of hardware die niet nodig zijn, moeten worden gedeactiveerd of verwijderd. Kijk in Windows Taakbeheer om erachter te komen welke applicaties veel stroom verbruiken. U moet programma's die een hoog CPU-gebruik veroorzaken, afsluiten of verwijderen, tenzij u ze echt nodig heeft.
FAQ - veelgestelde vragen over laptopbatterijen
Waarom laadt mijn laptopbatterij niet meer op?
Als je je laptop met geplaatste accu op het lichtnet aansluit en de accu laadt niet op, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Het probleem kan bij de batterij zelf zijn, maar ook bij de oplader of voedingseenheid of kabel, maar ook bij de notebook. Probeer allereerst eenvoudige oplossingen voor het probleem: verwijder de batterij, veeg de contacten indien nodig af met een droge doek en plaats ze opnieuw; probeer een andere oplaadkabel of voeding; installeer het batterijstuurprogramma opnieuw. Als niet alles tot succes leidt, is het mogelijk dat de laptopbatterij zijn levensduur heeft overschreden of defect is. Dan moet u een nieuwe batterij kopen en plaatsen.
Kan ik mijn laptop gebruiken zonder een batterij te plaatsen?
Er zijn notebooks die alleen werken als de "laptopbatterij" is geplaatst, maar in de meeste gevallen is het mogelijk om het apparaat met een voeding en zonder batterij te gebruiken. Afhankelijk van de laadelektronica kan dit zelfs voordelig zijn voor de levensduur van de accu, aangezien constante deelladingen en ontladingen worden vermeden. Het nadeel kan zijn dat de computer abrupt wordt uitgeschakeld als u per ongeluk de stekker uit het stopcontact trekt; een geplaatste batterij zou voor een verdere stroomvoorziening zorgen. Daarnaast worden batterijen soms ontworpen als onderdeel van de behuizing, zodat de notebook niet meer stabiel staat als de batterij ontbreekt.
Is het de moeite waard om een externe batterij te kopen?
Een externe accu kan een handige toevoeging zijn als de originele accu van je notebook niet lang genoeg meegaat en je waarde hecht aan een langere looptijd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij langere reizen als er niet altijd een stopcontact in de buurt is. Zogenaamde powerbanks bieden vaak verschillende aansluitingen en spanningen en zijn daardoor geschikt voor verschillende apparaten. Ze zijn relatief goedkoop, maar soms een beetje omvangrijk.