bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Elektriciteitsmeters zijn er in verschillende uitvoeringen: De elektrische stroomsterkte kunt u bepalen met een klassiek apparaat voor het meten van elektriciteit, maar zogenaamde energiekostenmeetapparaten, die ook wel elektriciteitsmeters worden genoemd, geven u informatie over het verbruik van uw huishoudelijke apparaten. Of het nu gaat om een wasmachine, vaatwasser of haardroger; met de praktische meetapparatuur kunt u "energievreters" in uw huishouden opsporen en op basis van deze resultaten passende tegenmaatregelen nemen om uw elektriciteitskosten blijvend te verlagen.


Elektriciteitsmeters: meten van stroom, sterkte, spanning, weerstand

Stroom meten - met een klassieke ampèremeter, ook bekend als een ampèremeter, bepaalt u de elektrische stroomsterkte in ampère. Als u meer wilt weten over de elektrische spanning, kunt u voltmeters gebruiken - meetapparaten die de elektrische spanning weergeven in volt. Er zijn ook meerdere meetapparaten die verschillende meetfuncties combineren.

Met een dergelijk apparaat kunt u bijvoorbeeld zowel de stroom als de spanning en de elektrische weerstand in ohm meten. Het is van fundamenteel belang onderscheid te maken tussen gelijkstroom en wisselstroom. De eerste soort elektrische stroom - gelijkstroom - wordt aangetroffen in batterijen en accu's. Hier stroomt altijd dezelfde hoeveelheid stroom in één richting. De situatie is anders bij wisselstroom: Uit uw stopcontact komt elektriciteit met wisselende polariteit en een spanning van 230 V. Als je het energieverbruik van elektrische apparaten wilt meten, gaat het dus om wisselstroom.

Naast ampèremeters voor het meten van stroom zijn er gebruiksvriendelijke en eenvoudig te installeren apparaten voor het meten van het energieverbruik van elektronische huishoudelijke apparaten. Met deze praktische hulpmiddelen kunt u nagaan hoeveel energie apparaten verbruiken. Zo worden oude elektrische apparaten zoals koelkasten of wasmachines, die jarenlang waardevolle diensten hebben verleend in het huishouden maar nu vervangen zouden kunnen worden door nieuwe modellen met een aanzienlijk lager energieverbruik, beschouwd als grote "energievreters". Maar let op: elektrische apparaten drijven ook in stand-by de elektriciteitskosten op.


Digitale energiekostenmeters: praktisch en snel te plaatsen

Energiekostenmeters werken volledig onafhankelijk van de gekozen energieleverancier. Ze zijn in zeer korte tijd klaar voor gebruik. In de regel is voor de installatie ervan geen specialistische kennis of andere vaardigheden vereist. De situatie is heel anders bij professionele apparaten voor het meten van elektriciteit, waarmee u bijvoorbeeld het ampèrage of de spanning kunt meten. 

De meeste energiekostenmeters zijn ontworpen als tussenstekker en worden gewoon op het stopcontact geplaatst. Zij bevinden zich dus tussen het stopcontact en het elektrische apparaat. Voor het meetproces moet de stroom door het meetapparaat lopen, omdat dit de enige manier is om de meting uit te voeren.

Meetwaarden voor het energieverbruik kunnen bijvoorbeeld worden verkregen via het display van de digitale energiekostenmeter of een speciale app. Welke gegevens een geselecteerd meetapparaat daadwerkelijk registreert, hangt af van het model.

U kunt het actieve vermogen in watt gebruiken om te bepalen hoeveel vermogen een apparaat gebruikt. Naast het vermogen geven sommige ampèremeters de effectieve factor cosinus phi weer, die u informatie geeft over de verhouding tussen reactief en actief vermogen. Als je de waarden van het reactief en actief vermogen optelt, heb je de waarde voor het schijnbaar vermogen, dat wordt uitgedrukt in volt-ampère (VA). Het blindvermogen, dat bijvoorbeeld door geïnstalleerde spoelen en condensatoren wordt geabsorbeerd, wordt echter teruggevoerd naar het elektriciteitsnet en dus niet door de elektriciteitsmeter geregistreerd.


Een elektriciteitsmeter kopen: belangrijke functies in één oogopslag

Bij de aankoop van een elektriciteitsmeter spelen verschillende factoren een rol, bijvoorbeeld het gebruiksgemak, maar vooral de meetfuncties en de meetnauwkeurigheid. Hieronder vatten wij de belangrijkste aankoopcriteria voor elektriciteitsmeters voor u samen:

Meetfuncties

Naast actief vermogen (in watt) of energieverbruik (in kilowattuur, kWh) hebben veel modellen in onze online shop nog andere meetfuncties. Deze omvatten de registratie van spanning (in volt), CO2-uitstoot of zelfs temperatuur.


Meetnauwkeurigheid en actief vermogensbereik

Hoe nauwkeuriger het gekozen model, hoe beter. Het door de fabrikanten opgegeven bereik van het actieve vermogen geeft informatie over het minimum- en maximumvermogen dat kan worden gemeten.

Terwijl het maximale actieve vermogen voor de meeste modellen 3.680 W bedraagt, zijn er aanzienlijke verschillen in de minimumwaarde.

Als u van plan bent het energieverbruik ook in de standby-stand te meten, is het de moeite waard een model te kiezen waarvan de stroommeting begint bij 0,1 W.

Registratie en gegevensopslag

Sommige modellen zijn zeer geschikt om het stroomverbruik over een korte periode te meten, andere kunnen worden gebruikt om gegevens over maanden te verzamelen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk een specifieke meettijd in te stellen. Hoe de gegevens worden opgehaald, hangt af van het specifieke apparaat. Terwijl sommige elektriciteitsmeters alle gegevens opslaan op een SD-kaart, geven andere modellen de resultaten weer via een extra bijbehorende app. Het is belangrijk dat een elektriciteitsmeter de gegevens bewaart als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Voor een continue werking worden ook batterijen gebruikt.


Opties voor elektriciteitstarieven en kostenraming

Met sommige apparaten kunnen meerdere elektriciteitstarieven (zoals dag- en nachttarieven) worden opgeslagen en/of kan een kostenprognose worden gemaakt voor een willekeurige periode.


Bediening en comfort

De belangrijkste instellingen kunnen in zeer korte tijd worden verricht, en ook de "installatie" van de elektriciteitsmeter is zeer eenvoudig. In de meeste gevallen is het voldoende om de meter in het stopcontact te steken en het bijbehorende apparaat op de elektriciteitsmeter aan te sluiten. Hoge gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid zijn vooral belangrijk bij het opvragen en analyseren van de gegevens.


Extra functies

Overspanningsbeveiliging zorgt voor veiligheid. Daarnaast zijn er nog andere kenmerken die voor sommige mensen een belangrijke rol kunnen spelen.
Deze omvatten bijvoorbeeld een gedetailleerde kostenanalyse en prognose, een grafische verwerking van de gegevens of de weergave van de temperatuur.

Sommige apparaten zijn uitgerust met een timerfunctie waarmee een aangesloten apparaat na een bepaalde tijd automatisch kan worden uitgeschakeld. Andere geven door middel van LED-lampjes aan of er op dat moment veel (rood) of weinig (groen) energie wordt verbruikt.


Elektriciteitskosten blijvend verlagen met elektriciteitsmeters

Met elektriciteitsmeters kunt u "energievreters" in uw huishouden of bedrijf opsporen, vooral die zelfs in de stand-bystand kosten veroorzaken. Meet het stroomverbruik van de afzonderlijke apparaten en ga na waar het de moeite loont om ze uit te schakelen of een schakelbaar stopcontact of stekkerdoos aan te schaffen.

Meer informatie over energiebesparing »


FAQ – veelgestelde vragen over elektriciteitsmeters

Is het de moeite waard om oude huishoudelijke apparaten te vervangen door nieuwe?

U kunt dit zelf controleren door het stroomverbruik van uw huishoudelijke apparaten te meten. Hoewel u moet rekenen op hogere aanschafkosten voor koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, wasmachines, droogtrommels en dergelijke, kan dit zich in de loop van hun levensduur terugbetalen. Een nauwkeurige analyse van de gegevens wordt hier aanbevolen.

Kan ik het totale energieverbruik van een huis meten met een elektriciteitsmeter?

Er zijn elektriciteitsmeters die gekoppeld kunnen worden en waarmee u gegevens van verschillende apparaten kunt verzamelen en evalueren. In principe kunnen ook niet-professionals het verbruik van bijna alle elektrische apparaten registreren met geschikte ampèremeters. Het meten van bijvoorbeeld plafondlampen of ovens is echter niet eenvoudig mogelijk met eenvoudige modellen voor het meten van het elektriciteitsverbruik; hier zijn professionele kennis en apparatuur vereist.