Hoe kunnen we helpen?
Bewegingssensoren, PIR-sensoren
Een bewegingssensor is een sensor die reageert op bewegingen in de omgeving en dan via een elektrische puls een signaal door geeft aan een ander apparaat waarmee een actie in gang wordt gezet. De toepassingen zijn zeer divers te noemen. Deuren of slagbomen die bij nadering van mensen of voertuigen automatisch open en dicht gaan, een buitenlamp die bij nadering van mensen automatisch gaat branden zijn daar bekende voorbeelden van. Maar ook bij straatverlichting speelt dergelijke apparatuur steeds vaker een rol om geld uit te sparen en het milieu minder te belasten.
Deze tekst is automatisch vertaald.
Wat u moet weten over bewegingssensoren, PIR-sensoren
-
WAS zijn bewegingssensoren en PIR-sensoren?
-
Typische toepassingsgebieden:
-
Selectiecriteria voor de aanschaf
-
Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over bewegingssensoren en PIR-sensoren
WAS zijn bewegingssensoren en PIR-sensoren?
In de handel verkrijgbare bewegingsmelder zogenaamde PIR-sensoren. P staat voor pyro elektrisch of passief, IR voor infrarood, dus warmtestraling. Gebruikt wordt in deze sensoren van de pyro-elektrische effect van bepaalde kristallen: verandert in de omgeving de temperatuur plotseling meer dan 4˚C, verandert ook hun elektrisch potentiaal. Deze wijziging kan meten, verder bewerken en als "Trigger" voor activering van elektronische schakelaar gebruiken.
Typische toepassingsgebieden:
De meeste PIR-sensoren zijn in bewegingsmelders ingebouwd, in de regel samen met een fotoweerstand om de helderheid te meten en een elektronische schakelaar. Het laatste is voor verschillende activering perioden instelbaar en schakelt de stroom bijvoorbeeld over gloei-, halogeen-, LED- of neonlampen . De even instelbare fotoweerstand dient voor de microfoongevoeligheid, zodat de melder bijvoorbeeld alleen in een donkere omgeving wordt geactiveerd.
PIR-sensoren zijn maar ook afzonderlijk verkrijgbaar. Met u kunnen heel individuele, op temperatuurveranderingen reagerende besturing modules construeren. Hiertoe behoren bijvoorbeeld automatisch anspringende handdrogers, ventilatoren, aanjagers, uitgebreide lichtsystemen, deuropener en met infraroodcamera's uitgeruste alarminstallaties .
Omdat PIR-sensoren op kortstondige temperatuurschommelingen reageren, laat u ook als Vlamdetector gebruiken. Vlammen hebben een typische flakkerende frequentie tussen 1 Hz en 5 Hz, WAS in brand melders hiervoor wordt gebruikt, het ontbreken van het flac kern te signaleren. Oudere gas- of olbetriebene verwarming brander kunnen zo om een "vlam-uit-alarminstallatie" uitbreiden.
Te vinden zijn PIR-sensoren daarnaast in zogenoemde pyro meter , handzame apparaten, met de contactloos temperaturen - bijvoorbeeld de verwarming en de airconditioning - kunnen worden gemeten.
Selectiecriteria voor de aanschaf
Om goed te kunnen werken, moeten bewegingsmelder en PIR-sensoren temperatuurverschillen de omgeving betrouwbaar opsporen. Hiervoor wordt de binnenvallende warmtestraling zo gebundeld, dat u enerzijds een grote horizontale bereik afdekt en anderzijds gericht de sensor valt. Dat doen speciale, voor infrarood doorlatende lenzen . Bij bewegingsmelders nemen de lenselementen vrijwel de gehele voorste bereik in, bij PIR-sensoren bestaat de lens van een soort halfronde dop.
Bij de keuze van bewegingsmelders en PIR-sensoren spelen de volgende criteria een grote rol:
Registratiehoek
Aangegeven worden altijd de horizontale en het verticale registratiebereik van, bijvoorbeeld 40˚ en 105˚. In geval van twijfel dient steeds grotere hoek worden gekozen, omdat het bereik wordt door opplakken infrarotundurchlassiger plakband verfijn de resultaten kan worden.
Reikwijdte
"Veel draagt veel" geldt in dit geval niet altijd, vooral wanneer de bewegingssensor of de PIR-sensor belichtingsgebieden vaststelt die zich helemaal niet bewaakt moeten worden, Stoepen" of straten bijvoorbeeld. Bovendien wordt meestal alleen het bereik "in het vrije veld" is aangegeven, dat wil zeggen dat bij optimale omstandigheden en bij vrij zicht. In ruimtes daarentegen moet bij de installatie van de melders of sensoren de Reflexion van warmtestraling net zo de revue worden zoals wisselende warmtebronnen . Hiertoe behoren bijvoorbeeld de door een raam vallende zonnestralen, de verschillend sterk kunnen uitvallen.
Voedingsspanning
Tijdens de voeding bij bewegingsmelders hiertegen door de netvoeding gebeurt, dient bij met batterij of accu werkende PIR-sensoren het stroomverbruik in acht worden genomen. Gelukkig heeft PIR-sensoren slechts stromen in hetµ A-bereik, sommige liggen deze zelfs bij minder dan 10µ A, andere zijn weer 150µ A en meer.
Schakelvermogen
Deze opgave is voor bewegingsmelder ten zeerste houd! Bedoeld is daarmee de last, die een melder kan schakelen, dus meestal het inschakelen van lampen . Zeer goede melders kunnen gloei- of hoogspannings-halogeenlampen met tot 1000 W worden geschakeld, bij andere lichtbronnen zoals tl-buizen, LED's of laagspanning halogeenlampen ligt de schakelvermogen meestal tussen 300 en 500 W.
Gebruik binnen of buiten
Bewegingsmelder voor buiten zijn beveiligd tegen weersinvloeden beschermd , meestal na de beschermingsklasse IP54. Daarbij staat de 5 voor "volledige bescherming tegen aanraking en bescherming tegen stofafzettingen binnenin", de 4 voor "beschermd tegen sproeiwater". Bij de installatie in ruimten speelt de beschermingsklasse niet zo belangrijke rol.
Besturingselektronica
PIR-sensoren werken niet zonder de bijpassende besturingselektronica . In bewegingsmelders en enkele afzonderlijke sensoren is deze al ingebouwd, sommige sensoren kunnen echter ook met kleine en voordelige printplaten worden uitgebreid. Deze heeft alleen een netaansluiting (absoluut aanraakbeveiliging maatregelen nemen!) En een passieve sensor. Met twee potentiometers kan direct op de printplaat de inschakelduur van de verbruiker tot een schakelvermogen van 1000 W besturen, en wel in het bereik van 10 seconden tot 15 minuten. Aanwezig is bovendien een fotoweerstand voor het instellen van de schemeringsdrempelwaarde in het bereik van 10 tot 2000 lux.
Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over bewegingssensoren en PIR-sensoren
Is er PIR-sensoren zonder lens?
Ja, de zijn er. Vanwege hun geringe diameter van minder dan 10 mm zijn ze bijzonder goed geschikt voor verborgen bewaking , bijvoorbeeld in een gat in het portierframe. Het ontbreken van de lens gaat echter met zeer geringe registratie hoeken gepaard . De beweging wordt zodoende alleen geactiveerd, wanneer mens of dier direct door de sensor bevinden. Een "kattenluik" is een typisch voorbeeld.
Hoe kunt u bewegingsmelder tegen vandalisme beschermen?
Bewegingsmelder buiten als zodanig in de algemene gemakkelijk te herkennen en kunnen daardoor naar uw bestemming op vandalisme. Om u hiertegen te beschermen, is er een module met geïntegreerde PIR-sensor, waarvan de ingangsvenster vlak met het inbouwoppervlak afsluit. Blind ingebouwd bijvoorbeeld in metselwerk en met infrarood een luchtdoorlatende glas tegen de sensor, is deze bewegingsmelder vrijwel onzichtbaar.
Onze praktijktip
Wie het aanwezige besturingselektronica niet voldoende is, kan voor een PIR-sensor computerondersteuning integreren, bijvoorbeeld via een Arduino-board. Speciale PIR-sensoren upgrade een dergelijk board met meld functies uit, configureerbare en bestuurbaar via software.
Zonder bastelei komen bewegingsmelder met Bluetooth-functie uit. Bij u gebeurt de instelling heel eenvoudig via een smartphone of tablet met iOS of Android als besturingssysteem. Configureerbaar zijn de helderheidsdrempel, de uitschakelvertraging en de hoek van het registratiebereik.