Hoe kunnen we helpen?
Beltransformators
Deze tekst is automatisch vertaald.
Wetenswaardigheden rondom bel transformatoren
-
WAS is een beltrafo?
-
Hoe werkt een beltrafo?
-
Aansluiting van de transformator (opbouwmontage)
-
Vervangen van een bel transformatoren
-
Vragen en antwoorden
WAS is een beltrafo?
Het woord "beltrafo" staat als afkorting voor de beltransformator. Deze verandert, zoals zijn naam al beschikbaar is, spanningen. Zo kan een netspanning van 230 Volt in lagere spanning worden omgezet om tursignalanlagen met de passende netspanning te gebruiken. Daaronder valt enerzijds de deurbel , anderzijds ook de elektronische deurbel, de zoemer bij elektrische deuropeners of de intercom.
Belangrijk: spanningen van 3, 5 of 8 volt worden nagestreefd door de transformator worden bereikt. Deze spanning nodig hebben elektrische bellen en soortgelijke, compacte signaalinstallaties.
Hoe werkt een beltrafo?
Daarmee een deurbel, een tursummer of soortgelijke apparaten worden gemonteerd en kunnen werken, moet een stroomkring worden bereikt. Deze loopt van de beltrafo tot en met de knop aan de deur weer met de bel zelf wordt verbonden. De deurbel wordt ook op de transformator aangesloten. Zodra de deurbelknop wordt ingedrukt wordt, wordt de stroomkring. Als gevolg daarvan kan de deurbel harde of de zoemer klinken - en een bezoeker merkbaar zijn.
Aansluiting van de transformator (opbouwmontage)
De meeste elektrische bellen hebben een klein spanning van slechts 8 Volt. Deze bereikt u door de installatie de beltoets transformator.
Aan een kant van de bel transformator bevindt zich een normale netaansluiting, die met 230 Volt wordt gebruikt. Daarom heeft een dergelijke trafo altijd de netstekker of wordt via de vaste aansluiting gemonteerd. Leg daarvoor een kabel die uitgang van de transformator beschikt over alleen nog enkele Volt wisselspanning, in de regel 3, 5, 6, 8 of ook 12 Volt. Hier wordt de deurbel aangesloten.

Praxitipp
U kunt een speciale montageset, zoals op afbeelding 2 te zien gebruiken om een beltransformator voor montage op een DIN-rail in een beltransformator omgezet in opbouwbeltransformator te veranderen. Een dergelijk set zijn er natuurlijk bij ons.
Vervangen van een bel transformatoren
Een AP-beltrafo kan relatief eenvoudig worden gemonteerd. Wij laten u zien welke vier stappen nodig zijn om de juiste ingebruikname mogelijk te maken. Werkzaamheden aan de huisinstallatie mogen alleen door een vakman of de persoon die vertrouwd is met de desbetreffende veiligheidsvoorschriften, worden uitgevoerd.
1, Stroom uitschakelen: het is belangrijk dat voor de montage van de stroom wordt uitgeschakeld. Kijk hiervoor tot de zekering resp. bedien de hoofdschakelaar.
2) Aansluiting voorbereiden: bereid de aansluiting uit door de bovenste en onderste afdekking door een platte schroevendraaier los te draaien. Draai daarvoor de kunststof schroeven, tot u zich kunnen worden verwijderd.
3) Opbouw montage verricht: nu komt de beltrafo gebruikt. Deze wordt bevestigd, door de meegeleverde schroeven en pluggen gebruiken. Vier gaten am beltrafo zijn voor de bevestiging van bedoeld. Deze bevinden zich telkens paarsgewijs aan de boven- en onderkant. De transformator wordt op de verdeler rail in een elektrische verdeelkast bevestigd.
Goed om te weten: er zijn ook varianten voor inbouwmontage. Dan wordt de beltrafo in inbouw verborgen. De montage is meestal een beetje uitgebreider. Neem bij vragen graag tot onze service-afdeling.
4) Trafo aansluiten: de beltransformator beschikt over twee belangrijke kabel. Deze worden aan de onderste 220/240 V~ klemmen, die beldraden daarentegen op de bovenste 8 V~ klemmen aangesloten. Nu wordt de afdekking bevestigd, de stroom zijn geplaatst en de bel is klaar voor gebruik.
Vragen en antwoorden
Waar wordt de beltrafo aangesloten?
De transformator werkt elektronisch en zou het onder- of de hoofdverdeler worden aangesloten. Wordt hij achteraf worden gemonteerd, is een AP-beltrafo (in opbouw) aanbevolen. Deze wordt direct naast de bel bevestigd. Een trafo kan ook op een 230 V stopcontact aansluiten, moet dan echter een kabel en natuurlijk een netstekker.
Hoe is het stroomverbruik van een transformator?
Het stroomverbruik is in de regel is verwaarloosbaar laag, maar kan forfaitaire niet opgeven. Normaal gesproken wordt het verbruik meteen bij apparaat vermeld, bijvoorbeeld op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing. Pro bel proces kan het stroomverbruik toenemen.
Is een beltrafo eigenlijk kortsluitveilig?
Ja, met een beltrafo moet verplicht kortsluitvast zijn. De secundaire zijde van de transformator wordt afhankelijk van model de kortsluiting Veiligheid in maximale afmetingen gegarandeerd. Normaal gesproken kan echter ook op een niet altijd vermijdbare mankementen kortsluiting de opnieuw in gebruik nemen worden uitgevoerd.
Kan een beltrafo achteraf worden ingebouwd?
Ja, maar dan wel op de DIN-rail of in AP. Er zijn bijvoorbeeld transformatoren, die over twee of meer verschillende spanning uitgangen beschikken en dus geschikt voor veel gongs en inbouw achteraf geschikt zijn.
Welke extra's zijn er voor de transformator?
Afhankelijk van het model kunnen meerdere schellen gelijktijdig worden gebruikt. Menig beltrafo kan ook met een aparte schakelaar of als verzegelbare variant worden aangeschaft. U vindt deze extra's - indien aanwezig - direct in de productomschrijving.