Hoe kunnen we helpen?
Anemometers
Deze tekst is automatisch vertaald.
Wat u moet weten over anemometern
-
Inleiding
-
Hoe werken anemometer?
-
Toepassingsgebieden van anemometern
-
Zo vindt u de geschikte anemometer
-
Onze Praktijktip: noodzaak van een kalibratie
-
Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over anemometern
Inleiding
Anemometer zijn meetapparaten die de snelheid van de stroming veld meten . Doorgaans windmeter, soms wordt ook de stroomsnelheid van vloeistoffen wordt gebruikt. De meting gebeurt ofwel in doorsnede van bv. een accuschacht of lokaal in het vrije veld.
In onze shop vindt u verschillende uitvoeringen van anemometern met verschillende nauwkeurigheid toleranties. Veel apparaten ongerechtvaardigd naast de stroomsnelheid andere nuttige kengetallen, zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid en het dauwpunt.
Hoe werken anemometer?

Anemometer met groot vleugelrad maakt een nauwkeurigere meting
De oudste vorm van de anemometer is de vleugelrad-anemometer , ook schalen kruis anemometer genoemd. Latere technische innovaties gebruiken andere fysische principes voor de bepaling van de luchtsnelheid en volumestroom. Een vleugelrad-anemometer werkt als een windmolen met extra analysefunctie: De doorstromende lucht drijft de bladen wielen aan , Hieruit resulteert de rotatie, die met behulp van een teller geëvalueerd wordt. De tijd voor een volledige omwenteling wordt met een mechanische overbrenging in het telwerk via, die nu de actuele windsnelheid bepaald en op een weergave overdraagt.
De stroomsnelheid van gassen zoals lucht of vloeistoffen zoals water wordt in meter per seconde m/s aangegeven . Naast de windsnelheid van gassen zoals lucht is de volumestroom een belangrijke maat die met behulp van anemometern wordt bepaald. De volumestroom benoemd de luchtvolume aan gassen (of vloeistoffen), die door een bepaald gebied (in doorsnede) stroomt.
Afhankelijk van het model en de gebruikte techniek plaats anemometer op verschillende principes. De belangrijkste varianten en uw uitvoeringsmodi worden al sinds vele jaren betrouwbaar gebruikt.
Vorm | Werkwijze |
---|---|
Vleugelrad | De klassieker en een van de oudste vormen de meettechniek voor windsnelheden zijn vleugelrad-anemometer. De vleugels wielen bieden een constante afmetingen voor doordringende luchtstroom. Andere maten, zoals wrijvingsweerstand en gewicht van de vleugels, kunnen in de meting van snelheid worden opgenomen. Zo wordt tenslotte de windsnelheid de luchtstroming bepaald. |
Hittedraad: | Een thermische anemometer warmt voor het meten van de snelheid van de luchtstroom een verwarmingsdraad op een vastgelegde temperatuur. Uit de afkoeling en de snelheid van deze afkoeling en de omgevingstemperatuur, gebeurt de berekening van de snelheid van de luchtstroom. |
Stuwbuis | Met een pitotbuis of soortgelijke meetvoelers wordt de luchtdruk gemeten, de de binnenstromende lucht zorgen. Uit de verkregen gegevens wordt tenslotte de snelheid van de luchtstroom bepaald. |
Moderne anemometer hebben vaak digitale weergaven en bepaal een aantal nuttige indicatoren. Als accessoire voor de meting in kanalen en schachten komen sondes met meetsondes gebruikt. Voor het analyseren van de geregistreerde gegevens hebben enkele anemometer USB-interfaces of Bluetooth-interfaces en meegeleverde computersoftware of u verzendt de meetwaarden via mobiele apps direct op smartphones en tablets.
Toepassingsgebieden van anemometern
Anemometer zijn in veel gebieden te vinden. De oudste en bekendste gebruiksdoel is het bepalen van de windsnelheid in het kader van de meteorologische weerobservatie . Uiteraard hebben moderne weermeetapparatuur die in hun rol ver boven de bepaling van windsnelheden kan gebruik worden gemaakt, aanzienlijk meer functies. Anemometer in het smallere zinvol worden tegenwoordig gebruikt op onbeschermde plaatsen als wind (VSA) geïnstalleerd.
Overigens: weermeetapparatuur en weerstation vindt u eveneens bij ons in de shop.
Anemometer in de gebouwautomatisering

Meetkap voor grotere voor het afvoeren van lucht voor het zeer efficiënt volumestroom
De meest voorkomende, moderne toepassing vindt anemometer in de gebouwautomatisering . Hier worden de windmeter ter controle van ventilatie- en airco-installaties gebruikt. Met een anemometer kan bijvoorbeeld meten hoeveel kubieke meter (m³ ) lucht door de uitlaat van een ventilatierooster van binnen één seconde of minute circuleren om de functie van dergelijke installaties te controleren.
Om de juiste meetwaarde te verkrijgen, worden vaak trechter opzetstukken gebruikt, die de gehele luchtstroom voor de meetplaats leiden (afbeelding 2). In kanalen en buizen daarentegen vindt er een meting met behulp van sondes (afbeelding 3).
Ook de volumestroom van tocht kan met behulp van anemometern bepalen. Hiervoor zijn in de regel kleine vakken anemometer .
Anemometer in het industriële gebruik

Anemometer met pitotbuis voor de meting van kanalen
In commerciële en industriële omgevingen zijn anemometer eveneens ter controle van de dimensionering van kanalen van welke aard dan ook en de stroming controle in technische installaties in gebruik.
Er wordt bijvoorbeeld de overdruk in operatiekamers van ziekenhuizen, welke het uitgangspunt van belasting naar buiten afgevoerd moet zien, met airconditioning en anemometer gewaarborgd.
Ook windmolens meegeleverd anemometer. Eveneens een groot toepassingsgebied voor anemometer is de bewetterung in de mijnbouw, het veilige arbeidsomstandigheden onder de grond naar uw bestemming heeft.
Zo vindt u de geschikte anemometer
Er zijn verschillende uitvoeringen en werking van anemometern. De meest voorkomende zijn:
- Vleugelrad-anemometer zijn meestal zeer handzaam. Het schoepenrad is vast in of aan de behuizing worden gemonteerd of wordt via een kabel met het meetapparaat verbonden, waardoor ietwat grotere flexibiliteit bij het doorvoeren van de meting bestaat. Deze klassieker onder de anemometern gezet (afhankelijk van het model) nog meer meetwaarden.
- Een hittedraad-anemometer kan naast de stroomsnelheid ook de temperatuur van de luchtstroom en andere grootheden meten. Voor het meten van de temperatuur is een thermische sensor nodig. De thermo-anemometer is bijzonder compact en bevat naast de meter een telescoopstang, die ook van een afstand de luchtstroom kan bereiken. Hittedraad-anemometer zijn uiterst gevoelig en kunnen al lage luchtsnelheden meten.
- Net als bij een hittedraad-anemometer is het stuwdruk anemometer niet met een vleugelrad, maar een slanke straurohr uitgerust. Deze meetinstrumenten kunnen zoals vleugelrad-anemometer waarin de stroming van de lucht worden gehouden en bepaal u zo via een druk-/ drukverschilmeting de snelheid van de luchtstroom.
Voor de keuze van een passende anemometer voor uw toepassing kunt u in onze shop andere, verschillende instellingen doorvoeren.
Meetbereik temperatuur
Kies een passende temperatuurbereik aan de hand van uw omgeving, want de dichtheid van gassen en vloeistoffen verandert afhankelijk van de temperatuur. Is uw anemometer niet voor thermische omstandigheden goedgekeurd kan onnauwkeurige meetwaarden het gevolg zijn of de techniek kan schade oplopen. Beschikbaar zijn temperaturen tussen - 10 en + 60° C.
Meetbereik windsnelheid
Het verwachte bereik van de windsnelheid is belangrijk voor een zinvolle schaling. In het onderste deel gaat het daarbij om de gevoeligheid van de meter , de bovenste grens geeft de maximale waarde aan, tot het u snelheden betrouwbaar kunnen worden weergegeven. Een dimensionering van het meetbereik kan schade aan de anemometer leiden. Verkrijgbaar zijn meetinstrumenten voor 0 tot 80 m/s . Andere eenheden van de snelheid worden bij sommige meetapparaten direct weergegeven, anders is de omrekening met de hand of met behulp van vrij beschikbare online converter nodig.
Kalibratie
Dit geeft aan, definieert de de standaard de apparaten zijn gekalibreerd. Met name op zakelijk gebied worden via voor u geldende voorschriften vragen.
- DAkkS: de Duitse toezichthouder is een binnenlands gremium welk product controles en daarbij gedeeltelijk ook conformiteit tests met technische normen zoals DIN- en ISO-normen uitvoert, waardoor de internationale harmonie van de kwaliteitskenmerken gegarandeerd is.
- ISO: de ISO-norm 17713 is een internationale richtlijn voor windmetingen. De certificering geldt als voor fabrikanten relatief goedkoop, omdat vaak geen geaccrediteerde proces achter de controle staat.
- De fabrieksstandaard (zonder certificaat): bij het fabrieksstandaard zonder certificaat kunnen vergelijking tests met fabriek interne referentiedoeleinden apparaten uitgevoerd. Er vindt geen kalibratie door een bevoegd laboratorium.
- De fabrieksstandaard (met certificaat): de standaardfabrieksinstellingen met certificaat kunnen internationaal geaccepteerd wanneer de controle niet door de fabrikant zelf, maar door een onafhankelijke derde is uitgevoerd. Hierdoor wordt de correcte levering van nieuwe apparatuur bevestigd.
Onze Praktijktip: noodzaak van een kalibratie
Voor de fabrikanten zijn externe kwaliteitscontrole met aanzienlijke kosten aan verbonden. De certificeringsprocedure is een eigen markt met een jungle van voorschriften. Als een meetapparaat geen internationaal vergelijkbare goedkeuring heeft, dient u het als particuliere gebruikers niet absoluut storen, want het vertelt niet noodzakelijk iets over de kwaliteit van .
Echt met dergelijke beleidsregels en richtlijnen bezighouden moeten in de regel alleen inkopers in een industriële omgeving, waarvan de bedrijven voor het naleven van hoge standaarden eigen kwaliteit afdelingen houden.
Nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid van de anemometer is doorslaggevend voor de betrouwbare inventarisatie van meetwaarden . Vaak worden tolerantie afwijkingen van meetapparatuur relatief in %. Des te kleiner de procentuele waarde, hoe preciezer de geregistreerde gegevens. Sommige fabrikanten geven in plaats daarvan de tolerierte afwijking met absolute waarden in de te meten eenheid, dus bijvoorbeeld 0,2 m/s.
Luchtdoorstroming
De luchtdoorvoer is een maat voor anemometer voor de bepaling van volumestromen . Hij geeft de doorstromende hoeveelheid in m3 pro tijdseenheid. In onze shop vindt u een grote bandbreedte beginnend bij 0,024 m3/min.
Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over anemometern

Luchtsnelheidsmeter met flexibele vleugelrad voor de meting
Hoe vaak kan een anemometer gebruikt?
Anemometer zijn in het kader van hun levensduur oneindig vaak te gebruiken. Belangrijk zijn echter een juist gebruik en de regelmatige kalibratie. Hierbij ondersteunen de fabrikant en andere commerciële printbedrijven. Het kalibratie-interval kan per model en gebruik een jaar of meerdere jaren bedragen.
Hoe exact meet een anemometer?
Een anemometer meet zeer exact met een nauwkeurigheid van 3% of minder (afhankelijk van model). Belangrijk is in eerste instantie bedoeld voor het correcte gebruik van de anemometer.
Afhankelijk van het model en meettechniek kunt u andere extra's nodig of een bepaalde procedure te worden aangehouden zijn. De handleidingen van de apparaten wordt het juiste procedures uitgelegd.